Tepelne cerpadlo v pasivnom dome (po dotacii zo zelenej domacnostiam)

Ahojte, zaujimal by ma vas nazor na efektivitu tejto investicie. Vo vseobecnosti je bez dodacii tato investicia nenavratna. Ale ked som to pozeral na dotacie, tak na TC davaju 370eur na 1Kw. Pre tepelne cerpadlo (napr. vzduch vzduch, panasonic, cena 3400, 5kW) by bol hypoteticky prispevok cca 1800 eur. Ked zaratam aj instalaciu, tak po odpocitani by bola invsticia 2000 eur, co je uz doba navratnosti zmysluplnejsia. Naviac sa domnievam , ze TC v pasivnom dome by malo mat vacsiu zivotnost, kvoli citelne kratsej vykurovacej sezone a mensiemu poctu startov kvoli stabilnejsej klime v dome.
Odpovedať
*oprava , TC v priklade je vzduch voda samozrejme
Odpovedať
Profilova fotka
@floydian skusme na to ist inak. Aj najhorsi PD bude mat 15KWh/m2/rok co pri 100m2 znamena 1,5 MWh rocne na kurenie. To je cca 150€ rocne. Rocne usetris 100€ cize ak chces mat navratnost do 20 rokov, muselo by TC stat 2000e. S dotaciami teda 3800 €, stoji ten panasonic tolko :) ?
Odpovedať
@floydian alebo to skúsme úplne inak, po slovensky. Bude to konkrétne tepelné čerpadlo vôbec v zozname? A keď bude tak nebude za cenu akú si ho kúpiš teraz v obchode. U toho, ktorému budeš môcť mávať pre nosom s poukážkou môže byť cena úplne niekde inde, prípadne aj cena za montáž bude úplne niekde inde. Predajcovia fotovoltaiky, solárov, kotlov na biosmasu, tep. čerpadiel, sú 3 roky na suchu, aspoň tak to v médiach prezentovali. Takže teraz sa budú chcieť zahojiť. ;-)
Odpovedať
@majkoj No okey, ak to podas takto, tak ano, vyzera to absurdne :) Ale skusme to aj inak, napr. ja nemam 100 m2 ale 150m2. Cena v DD2 pre ZSE nieje 0,1 za kWh ale 0,1205412 € / kWh (zdroj ZSE). A ratajme tiez troska z realneho zivota, ze hoci chlapom je 21 stupnov uplne v pohode, baby si radi prikuria na 23. Narast teploty o 1 stupen predstavuje cca 7percent energie navyse (osobne si myslim ze v PD je to viac), dokopy o 2 stupne nech 15 percent, pre lahsie ratanie. Tak ked to preratame opat, tak mame : 15 x 150m2 x 0,1205 x 1,15 (pri T 23 stupnov) = 312 eur. Nech TC ma COP 4, myslim ze pri spominanom modeli je to realne, kedze ma "pisane COP 4,2 pri -7 stupnoch". Zratane a podtrhnute, spotreba pri pouziti TC cca 25 percent v porovani s el, kotlom. Cize: 312 x 0.25 = 78eur, rocny rozdiel 234 eur. Pri cene 2000 so zaratanou dotaciou je potom papierova navratnost 8,5 roka. (pri nezmenenej cene za energie). Panasonic stoji 3400 plus nech s montazou a neviem cim nech tych 3800, nech sa to dobre rata.
Odpovedať
Profilova fotka
@floydian Nemci robili dlhe roky studie o ucinosti TC, vzduch voda dosahovali priemernysezonny COP 2,8, takze ja som s 3 bol milosrdny :). A asi si sa velmi zle pozeral do cennika :), predpokladam, ze pri 3400 si videl cenu len za vonkajsiu jednotku.
Odpovedať
Profilova fotka
Nevidim tu odkaz na to zazracne tepelne cerpadlo s COP 4,2 pri -7
Odpovedať
Moj laicky nazor je ze ta ucinnost pocas celej sezony bude este nizsia ako pise majkoj aj preto, ze PD bude potrebovat vyrabat najviac tepla prave vtedy, ked bude vonku najchladnejsie, cize na jar a jesen, ked COP mohlo byt najvyssie si bude tepelne cerpadlo oddychovat.
Odpovedať
@yuri66 Dohladal som este raz, mas pravdu, sekol som sa, ucinnost pri -7 je pisana 2.6 , pri +7 je 4,6, dik za upozornenie. Co sa az cudujem, ze je tam taky rozdiel - to uz stoji za uvahu nacasovanie aby kotol bezal cez den, kde je standardne o 5 - 10 stupnov teplejsie (aspon v case medzi 10:00 - 15:00 hod). Link prikladam tu: http://www.klima1.sk/tepelne-cerpadla... @majkoj : Vidis, chybycka sa vludila :) Pozri, ja som nezalozil temu, aby som to tu propagoval. Len som cerstvy vlastnik pasivneho domu (aspon co sa vypoctov tyka a dolozenym testom vzduchotesnosti), a hoci bolo TC pre ludi z PD doteraz ekonomicky nezmysel, ak stat s uniou prispeje 1/2 na toto zariadenie, urcite ma zmysel si to preratat. Ak sa argumenty daju na stranu ze sa to neoplati, tak dobre pre mna, usetrim peniaze, ale nebudem si vraviet o 3 roky ze dnes sa to oplatilo, ale potom uz nie. Viem ze ty preferujes TC zem-voda, vies to aj nejako ekonomicky zdovodnit ?
Odpovedať
@floydian zasnem z tvojich vypoctov - 15 x 150 x 0,1205 x 1,14 si zjednodusis na 15 x 150 x 0,1205 x 1,15, ze aby sa lahsie ratalo... skus kalkulacku, bude to potom jedno :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj myslim ze pozeral toto: tam je cena fakt 3400 http://www.ecotechnologies.sk/katalog... a zlava by sa tam mala dat este vybavit @floydian
Odpovedať
@floydian investicia do pasivu sa niekedy vrati? okrem toho TC ohrieva lacno vodu, to je dalsich 100-200 rocne
Odpovedať
@peto99 Investicia do pasivu je z casti aj investicia na vlastny dochodok. Pozri, kolko starych ludi dnes ledva preziva, co by dali za to, keby ich kurenie nestalo 100-150Eur mesacne, ale 20Eur mesacne?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@supiiik nehovor, ak dam do EPD navyse povedzme 30000 Eur a usetrim na elektrine 800, setrit zacnem o 35 rokov? tak si to predstavujes? mozem kupit TC za 5000, usetrim rocne 600 vratane TUV, mozem zaroven chladit a setrim uz po 8 rokoch. A zostalo min 25 tis na krajsi dom, nie na krabicu od TV s plochou strechou, bez previsu, lebo to je nemoderne. Som zvedavy, ako budete EPD chladit.
Odpovedať
"investovat" do tepelneho cerpadla dnes a rozpravat o dochodku je rozpravka... v case odchodu do dochodku ludi co dnes stavaju PD a ND bude technologia znova inde. tepelne cerpadlo ano, je to dobry zdroj tepla ale je nerentabilny z hladiska porovnania s "infrastrukturnymi" zdrojmi, ktore su dnes dostupne. uvazovat o TC znamena ze musi clovek byt presvedceny o jeho ekologickej prinostnosti alebo nemoze mat dostupny iny zdroj tepla. dosadzovat si do vypoctov navratnosti COP 4 a 5 ako to tu ludia z radostou na modrejstreche robia je cista fantazia. priemerny COP 2,5 je to co sa da dosiahnut z dlhodobeho hladiska a aritmetickeho priemeru :)
Odpovedať
@stano4000 2,5 je zle cislo? stale ide o min 60percentnu usporu vratane TUV, za 3500 Eur. Kolko by stal plyn so vsetkym?
Odpovedať
@peto99 Hehe, ako si prisiel na cislo 30.000Eur? Ale keby aj, pasivny dom je zalezitost na cely zivot, cize keby to aj bolo 35 rokov, tak OK. Teraz si zarobkovo cinny, cize to nie je az taky problem, ako na dochodku, ktory moze byt pri sucastnom vyvoji nejaka almuzna...
Odpovedať
@supiiik bungalov sa ako pasiv ani neda postavit, tu by bolo cislo mozno este vyssie. Setrit sa da najlepsie kombinaciou zateplenia a usporneho kurenia. Pasiv bol zaujimavy, az kym nezlacneli TC. Teraz su to peniaze trochu zbytocne investovane neefektivne , vacsinou s problemom chybajucej ochrany pred prehrievanim.
Odpovedať
Dobry den, chcem sa opytat. Uvazujem nad tc. Dom uz stoji, momentalne kurime plynom. Potrebujem poriesit vykurovanie dalsieho priestoru. Dom ma 4 roky a ziadne tepelne straty v projekte uvedene nemam. Problem je, ze fy., ktore predavaju tc mi cenovu ponuku urobia predbezne, no ked chcem vediet aspon priblizne ake mesacne naklady budem mat, tu uz sa kazdy vyhovara. Existuje nejaky prepocet ako si to viem aspon priblizne preratat? Aby som vedela posudit ci vobec ma pre mna investicia do tc zmysel alebo zostat pri plyne. Dik
Odpovedať
@zarrinka zostat pri plyne
Odpovedať
@peto99 Mas aj argument preco ano?
Odpovedať
@zarrinka Bez tepelnej straty sa to vypocitat neda, ale da sa to odvodit od spotreby plynu. TC, dokaze usetrit oproti plynu 25-50%, zalezi to od toho, ake to bude tepelne cerpadlo. Predpokladam ale, ze Vzduch/voda. Ak nebodaj este k tomu kurite aj do radiatorov, tak mesacne faktury za teplo nebudu ovela nizsie ako pri plyne!
Odpovedať
@peto99 : neblazni, 30 tisic navyse by som za PD vzivote nedal. Dokonca si niesom vedomy , zeby som platil nieco navyse. Namiesto hrubeho muru tenky a za usetrene peniaze som dal izolaciu navyse. Namiesto fajnoveho plynoveho kotla + pripojka + komin (pripadne kotol na drevo) som si zadovazil rekuperaciu s rozvodmi a lacny elektrokotol. Ked som mal dobre zatepleny dom, usetril som narozvodoch kurenia (vacsie rozostupy trubiek, mensie rozvadzace), za usetrene som si priplatil za instalaciu okien na pasky a lepsie ramy okien. Viem , ze firmy to mali v cennikoch PD vzdy hodne predrazene, ale kazdy clovek si to predsa vie zratat. Ale debatu som chcel skor smerovat inam... TC a PD po dotaciach
Odpovedať
Profilova fotka
@yuri66 ono to je asi chybicka a je to pri +7C :) tu je pre orientaciu zoznam zariadeni testovanych vo svajciarsku http://institute.ntb.ch/fileadmin/Ins...
Odpovedať
@peto99 Ja som zvolil strategiu co najvyssieho zateplena. Mam bungalov, zatepleny malinko lepsie ako bezny pasiv. Za EPS som dal 10.000Eur, co je asi o 5.000 viac, ako by som dal za EPS do NED, rekuperaciu nepovazujem za investiciu ciste pre pasivny dom, tu by som chcel aj tak, takze toto ako navysenie neratam. Ked to zhrniem, tak som dal navyse len 5.000Eur a pohral som sa s detailami tepelnych mostov. Teraz pockam na elektrike, kym nebudu dostupne male tepelne cerpadla a kedze PD a NED su stale rozsirenejsie, tak aj tieto TC sa stanu casom ovela viac dostupne, ci uz cenou, ale aj vykonom.
Odpovedať
@supiiik Nacenovali mi tc vzduch - voda, 16 kW. Inak mame podlahovku. A cislo 25 - 50%...prve je malo, pri druhom uz by som uvazovala...
Odpovedať
Profilova fotka
@floydian ja som stal pred podobnym rozhodovanim u mna :). Moje TC je na hranici navratnosti v podstate som sa mal tiez rozhidnut proti, ale ja som taky fanda do techniky :). Preco som ja isiel do zem voda ? Vyssia celorocna ucinnost (podla studii je priemer 3,8) a moznost pasivneho chladenia (co COP este viac zvysi), mensi hluk von. V dobe ked som to ja riesil, bola cena za vzduch voda, len o trochu nizsia. PD sa stavia preto aby sa tam kurit nemuselo :). To je cela jeho kalkulacia, ze co sa da viac na konstrukciu sa neda do kurenia (trubky, instalacie, TC...). Na par dni v roku zapnes elektricky konvektor. Ak uz TC, tak take, co ohrieva aj vodu, vtedy to dava trochu zmysel, len tam je zase cena asi vyssia. Ale tento zivot nie je len o navratnosti :)
Odpovedať
@zarrinka To prve cislo je zem/voda pri kureni do podlahovky, to druhe vzduch/voda do podlahovky. Vzduch/voda do radiatorov je na tom zhruba rovnako ako plyn! Nechcem od TC nikoho odradzat, ja sam som velky zastanca TC, ale ak uz mate plyn a chcete ho vymenit za vzduch/voda TC, tak ta uspora podla mojho nazoru nepresiahne 30%. Je to velmi orientacny udaj, zalezi od mnohych faktorov
Odpovedať
@zarrinka : Ak vravis , ze dom ma 4 roky, mala by si k nemu mat uz energeticky certifikat. Ak nie (co by som sa divil), tak by mal byt vypocet a vysledna hotnota aj v projekte kurenia. Tam sa to preratava tiez, kvoli stanoveniu vykonu vykurovacej sustavy. Vsetko zavisi od straty objektu, potom sa da aj realne posudit, aky by bol benefit z TC, pripadne ci by nebola lepsia investicia zateplenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@zarrinka pokial mas funkcny plynovy kotol, je TC ekonomicky nezmysel. Teoreticky je TC o nieco lacnejsie na prevadzku, ale to co usetris nemoze nahradit pomerne vysoku investiciu do TC.
Odpovedať
@zarrinka ak je treba menit plyn kotol a zasobnik, mozno ano, ale dorobit aj stenove chladenie a kurenie, ak sa da aj komplet podlahovku, vtedy by nemuselo byt treba chladit klimou. Skusit vyuzit dotaciu.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?