Tepelné čerpadlo s nízkym výkonom do NED/pasívu

zdravim, riesil niekto kombinaciu tepelneho cerpadla do NED/pasivu s malym vykonom ? primarne ide skor o to, ze v NED/pasivoch nie je uz az tak problem s kurenim (to sa da poriesit uz aj infrakurenim,alebo kurenim z bojleru) ale aby to tepelne cerpadlo skor chladilo a bolo vhodne napriklad na stropne chaladenie, ako na samotne kurenie. Povodne som uvazol, ze na kurenie bude stacit v pohode Eliz Climatic TSA 150++ , ma zaloznu 2kW spiralu, cize aj backup pri tepelnych stratach do 2kW. Ale ked si k tomu, clovek narata aj vsetky zariadenia, ktore treba pre stropne chladenie tak pri naratani vsetkych poloziek aj material je na cene 4-4,5 tisic euro. s tym ze je tam kopu manualneho riesenia, prepinania a babrania sa s tym. no a kym sa este Eliz velmi oplati len pri kureni, pri chladeni sa to zacina otacat a preto som zacal pozerat po TC s nizkym vykonom. zatial som nasiel napriklad Panasonic Aquarea WH-SDC03H3E5+WH-UD03HE5, ktore ma vykurovaci aj chladiaci vykon 3,2kW, a dokonca 3kW zaloznu spiralu. za cca 3,500 euro k tomu le treba aj AN resp bojler pre vodu, k tomu, ale tipujem, ze sa to dostane do hranice 4,5-5 tisic eur ma niekto obdobne skusenosti resp TC od inej znacky, ktore dokaze modulovat aj nizky vykon ? l ebo aj pri tom panasonicu ked ide na 30% inverter, stalle ma vykon jemne nad 1kW a to je u nas TS Pri 0 stupnoch .. cize vdaka polohe na juh by kurenie islo tak dva tyzdne do roka :)
Odpovedať
medzicasom som nasiel tuto tabulku TC s nizkym vykonom. mozno to niekomu pomoze v buducnosti.
Odpovedať
@m168 Ned alebo pasiv je fuk .. treba v nich kúriť. Moc s tým nesúhlasím ,že tam nie je až taký problém s kúrením. Už to tu veľa uživateľov podobných domov potvrdilo.
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 v tabulke su bojlery s TC, nie TC na vykurovanie :). Tie v drvivej vacsine ziskavaju teplo z domu.
Odpovedať
@leilak1 jasne, ze v nich treba kurit, len paradoxne s tym kurenim je to jednoduchsie. tam ozaj staci aj kurenie bojlerom, ale horsie je to uz s chladenim, ak nechces klimu. mal som to asi v poste dat viac vyrazne, ze podstatne je najist nejake male TC, ktore zvladne najma chladit, a aj TUV, kedze kurit dokazu v podstate vsetky. @majkoj mas recht :( su to vlastne vsetko len TC pre ohrev TUV a teoreticky na kurenie, ani jedno nevie chladit..
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 Velki vyrobcovia taketo TC nerobievaju, pretoze jednak nemaju odbyt a jednak mavaju horsiu ekonomiku. Ak by si chcel skusit nieco DIY pozri http://www.eltex-km.cz/cs/ceny , robia stavebnice, mozno by sa dali prehovorit na nieco mensie, pripadne skus kontaktovat @supiiik on si robil take male TC sam.
Odpovedať
@majkoj tak maju tam aj 4kW ale pre zem - voda, cize mozno by to slo aj pre vzduch - voda. ono ironiou je, ze budeme mat tak ci tak dve studne, jednu vsakovaciu a jednu cerpaciu, ale plnohodnotne cerpaldo voda - voda vyjde niekde okolo ceny 10+ tisic , cize uplne nenavratna investicia .. jedine co ma ako tak este matalo zo serie voda-voda je Spirala, len tam je problem s instalaciou na SR ... http://tepelna-cerpadla-spirala.cz/te... zatial mi to vychadza, ze akonahle chce clovek pasivne chladit v NED resp nebodaj pasivnom dome, tak ma paradoxne uplne rovnake naklady ako pri klasickom dome .. budem hladat dalej, ak nahodou najdem, alebo niekto bude mat uspech s nejakym "all-in-zariadenim" kurenie/TUV/chladenie, ktore bude aspon okolo ceny 5 tisic euro, tak sem s tym :)
Odpovedať
@m168 pozri vailant , teraz maju novinku , malicke cerpadlo do pasivnych domcekov a aj cenovo nie je az tak utrhnute ... mne sa to celkom pozdavalo :) hold mne staci zatial ten bojler ...
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 Kup si dve klimy a uz tu neotravuj s blbosťami.
Odpovedať
@gorgar fiha, vdaka za tip. asi myslis geoTHERM 3 kW https://www.vaillant.sk/pre-zakazniko... ale v cenniku ho este nemaju,ale pozistujem, ze kolko by to stalo aj s instalaciou. lebo ked ta cena nebude prestrelena, tak by to bolo priam idealne. dokonca aj so zabudovanym pasivnym chladenim, kedy nejde kompresor. len blbe je, ze ako kukam je to zem-voda, a mne by vyhovovalo voda-voda, tak som zvedavy ze ci by sa to dalo napasovat, ale skor asi nie sakris :( do solanky sa mi neoplati, ked uz mame dve studne. @yuri66 no keby si si precital povodny post, tak presne klime sa chcem absolutne vyhnut, lebo pri mensich detoch a zase aj pri starsich proste klima je na dve veci. teraz mame tiez mame 3,5kW a v lete ju kvoli deckam mozeme pouzivat len velmi obmedzene a to je jedno ci je tu
Odpovedať
@gorgar nasiel som to za 2600 euro. ak je to pravda, tak to je uplne super vec. https://www.badstudio-burghaun.de/de/...
Odpovedať
@m168 len pre tvoje info, pre moj dom pod 10 kWh/(m2a) vypocitali potrebu kurenia 2,4kW, no na chladenie bolo treba cez 7kW, cize neexistuje rovnica 1:1 kurenie chladenie.
Odpovedať
@bozsky_kaja ano to mi je jasne, mame vypocitane tiez kusok vacsie teoreticky zisky, je to zohladnene
Odpovedať
Článok sa načítava...
@m168 hej toto som myslel, k tej cene este vymenik "par" eur ... ale to by nemalo byt take strasne :) dal som si to nacenit komplet zo zvedavosti .. tak cakam na final cenu @bozsky_kaja to mas neako vela na chladenie, nie ? nam to dali +- to co na kurenie ... neako 1:1,5, musim pozret :)
Odpovedať
@gorgar zalezi asi aj od polohy, kde sa nachadzas. ja som v podunajskej nizine, kde je v lete vela slnka a tepla a povedal som, ze chcem celorocne 18-22celzia bezohladu na vonkajsie pocasie.
Odpovedať
@bozsky_kaja jj, to bude asi tym, ja som mal podmienku ze nesmie byt viac ako 25 :)
Odpovedať
@bozsky_kaja 18 až 22 st. C celoročne? To bude riadna šupa v lete keď bude vonku 38 st. C... navyše si myslím, že chladením TČ nedosiahneš tieto hodnoty...
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja bez externeho tienenia alebo vykonnej klimy to nebude mozne. Bez toho s pasivnym chladenim mozno 24...
Odpovedať
@bozsky_kaja 22 stupnov v lete je dovod, preco ti to tak vyletelo. a je to do znacnej miery aj hlupost. lebo potom ti vyjde sielene vysoka tepelna zataz /t.j. nie len tepelne zisky, ale napr kazdy clovek ma cca 100W, kuchyna 1000W a podobne/ dalej na chladenie treba s tym cislom postupovat trosku inak, nam tiez vysla celkova tepelna zataz nieco cez 7 kW. ALE to cislo samo o sebe moc neznamena. ked to zjednodusim, je to teoreticka tepelna zataz, keby celu dobu bola taka teplota, co logicky neni. U nas co si pamatam, to prebehli este cez PHPP, kde nam vyslo teoreticky cca 4kW. No ale to stale neni koniec, kedze ked sa zapocita napr v nasom pripade presah tienenia 1,3m, pergola a dalsie drobnosti, ako ze moezs zastriet vonkajsie rolety, a najmä fazovy posun, to ze mame dom na betonovej doske, vapenno pieskove tehly a monoliticky betonovy strop, tak ti _realna_ potreba na chladenie vyjde uplne inde. preto je to s chladenim, najmä ak nechces pouzivat klimu, ale ako napr my ides do stropného, velmi velmi osemetne a tam ozaj je viac ako dobre mat realizacny projekt. my sme mali Stiebel Eltron WPC 04 cool , ale problem je, ze to vyjde na 15 tisíc euro aj s prislusenstvom, co je sialena suma a preto hladam alternativy. Problem TC je ze napríklad tento stiebel eltron, jedno ci zoberies ten najmensi vykon 4kW, alebo najvyssi 13kW, cena je cca rovnaka .. preto hladam nejake mensie resp som spekuloval aj elektorkotol/eliz/vymenik.. co som dostal ponuku na 4,5 tisíc euro aj s montazou. ale to behanie okolo ma zatial odradza .. @gorgar presne, my sme mali dokonca chladenie nadimenzovane pri 32 stupnoch vonku na 26, co je optimalne a pri stropnom chladeni to mam aj vyskusane u kolegu, ze je to v pohode. pre ilustraciu prikladam aj na prvy pohlad matuce cisla z naseho realizacneho projektu. Priklad spalne tepelna strata je 305 W, tepelny zisk je 1086 W, ale ked si pozries vykon kurenia tak tam su dva bloky, ktore maju dokopy maximalny vykurovaci vykon 600W a chladiaci 552W. teda na prvy pohlad zdanliva blbost, ze vykurovaci vykon je 2x vacsi a chladiaci vykon 2x mensi. ale ide aj ot samozrejme kolko sa bude pustat do potrubia, pri kureni nam napr staci len 32 stupnov pustat do potrubia, aby sme mali pohodu .. zaroven na chladenie to bude tiez bohate stacit ... aby som to zhrnul, kedze sa mi nechce platit 15 tisíc za 4kW stiebel eltron, hladam alternativu a urcite to aj niekomu pomoze tiez a buduci tyzden skusim tiez nejakého vaillantaka zavolat, ze nech to nacenia, lebo uz len to ze TC spolus s pasivnym chladenim stoji do 3 tisíc euro, tak to je obrovsky posun vpred.
Odpovedať
@praktikman ja si myslim, ze by sa to malo dat. napr. u hasicov sme mali 24°C a to sme nemali externe zaluzie este. Ano, je to obrovska budova (1300m3), cize ludska aktivita sa tam lahsie rozplynie, no ja mam napr vacsinu okien orientovanych na vychod a juhovychod, minimum zapad a tak si realne viem predstavit mat doma idealny stav do 22°C. @abobo do vacsiny izieb mi poobede nebude svietit priame svetlo a do tych par stiahnem zaluzie. ja sa nebojim pustit aktivne chladenie v lete, vsak na to som si kupoval tepelne cerpadlo. Do 5 rokov chcem mat na streche FVE a v lete tak budem chladit zadarmo. @m168 sialene to nie je, v lete sa aj tak vacsinou pohybujeme vonku, bude bazen, jeme hlavne nevarene, vonku grilovane, cize vo vnutri sa bude v tom case akurat tak oddychovat pocas najvacsich horucav, spat a vecer pozerat cez projektor filmy. ja mam dom postaveny uplne tak isto. 300mm zb zakladova doska, 175mm obvodove VPC, monoliticke stropy so zaliatymi rozvodmi kurenia a chladenia. pod doskou 280mm XPS, doska zvisle 350mm XPS, mury 370mm EPS Neo, strecha 440mm EPS Neo 100 a 10-80mm spadovane EPS. vacsina ludi orientuje domy na juh s najvacsimi preskleniami, co je podla mna hlupost. mam jedneho suseda, ktory si urobil velke akvarko (presklenie na vychod, juh a zapad s najvacsou plochou juh a juhozapad). drzim mu silno palce, ked pridu horucavy. navyse mal skveleho statika a architekta, to akvarko ma nad sebou terasu z 2. NP a vo vnutri musel dat asi 70-80cm do priestoru 3 podporne tyce (ktore mohol v pohode zabudovat do priestoru medzi okna po obvode stavby), lebo rakusania maju projektovu dokumentaciu potrebnu k stavebku veeeelmi chabu a nepotrebuju ani statiku dolozit. takze v momente, ked tymto ludom bude poobede prazit do domu, ja uz budem prirodzene ochladzovat. ja som tiez nechcel platit, no v AT som nemal inu moznost a musel som vygrcat 12k za tepelne. musim si zistit, ci sa mi podari aspon ziskat 30% dotaciu, ktoru tento rok ak mi schvalia, vyplacaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja pre predstavu u mna islo pasivne chladenie z leta asi 6 tyzdnov 16 hodin denne. O 18 tej som ho vypinal (strop ma 2-3 hodiny zotrvacnost), aby sme v noci neochoreli ked spime a nehybeme sa... V dome som mal 23-24,5 stupna bez tienenia a to mam chladiacu plochu aktivovaneho betonu asi 180 m2 + 20 m2 podlahovky... 8-) A to som na Liptove kamarat kde v noci byvalo pod 20 C... Nechcem ti brat iluzie, ale 22 bez klimy nebude.. :-)
Odpovedať
@abobo tak tak presne, tiez nam to bolo takto vysvetlene, ze preco vlastne je v pohode mat aj polovicny chladiaci vykon oproti tepelnej zatazi a zaroven dvakrat taky tepelny vykon rurok v strope ze je lepsie kvoli moznosti znizit teplotny spad pre kurenie a na chladenie (keby sme nemali chladenie, tak nam staci polovicka plochy resp nie 14-15 raster ale cca rurku kazdych 30 cm). @bozsky_kaja tak skladbu domu mame temer rovnaku, len my budeme mat "len"35 izloaciu :) 37cm sa rata aj lepidlom a omietkou. a dosku budeme mat tensiu, lebo sak len bungalow :) ale ako uz napisal @abobo, s tym chladiacim vykonom ozaj opatrne. takto sa ofajal znamy, ktoremu vysla tepelna zataz 17 kW, tak si nechal namontovat do novostavby TC s chladiacim vykonom 17kW. aj mu ho namontovali, ale potom ked uz to odvzdali tak povedali, ze bude sa mu casto spinat, a tak mu tam dali neviem ci nei 500L akumulacku .. tie tepelne zisky vies velmi ale velmi dynamicky ovplyvnit. a v lete nie je cely den od polnoci do polnoci teplota 32 stupnov. to je ine ako v zime, kde okno je v podstate tepelny zisk len par hodin ak vobec, a inak je to tepelna strata vyrazne vyssia ako su steny. inak my mame dom orientovany na cisty juh, ale okna mame tak rozumen dimenzovane a pocitalo sa s tym, aby to nebolo akvarko, a kde to hrozilo je presah zastresenia a samozrejme vsetky okna na juh maju vonkajsie rolety (nie zaluzie, ale rolety). a hej v reichu by som asi tiez moc nenaspekuloval, aj ked tam su vdaka dotaciam najma v burgenlande docela dobre realizacne ceny.zaroven sa nestazuj na to ze vam tam staci len to schreibnut baumeistrom :) tu ti inziniering a vybehavanie povoleni v takej bratislave trva bezne pol roka a viac .. kazdopadne ja som zvedavy na ten vaillant geoTHerm 3kW. co ma trosku skrie, ze co som zatial zistil z nemeckeho netu, tak sice samotne TC stoji cca 3 tisic euro, ale davaju k tomu ten ich uniTower a ten stoji dalsich cca 3 tisic euro, cize sme zase na 6 tisicoch len za "zelezo" plus instalacny material, montaz, takze suam sumarum to tipujem na nejakych 8 tisic .. takze zase otazka, ci dat do toho 8 tisic, alebo cca 5 tisic do kombi riesenia. lebo navratnost 3 tisic je na dlhe lakte aj oproti ciste kombiancii elektrokotol & nerezovy vymenik na pasivne chladenie .. s tym, ze ked sa pokazi elektrobojler, tak za 300 euro kupi novy na heureke :) nasiel som este TC vzduch -voda od vaillantu so s 4kW, ale to je tiez za cca 6800 euro .. cize zjavne este drahsie ako to geotherm 3kw .. sakris .. https://www.eko-therm.sk/eko-therm/es... byt ekologicky je kua drahe :)
Odpovedať
Profilova fotka
@m168 a co tam tomu znamemu pri chladeni spunalo? Sak tam nebezi kompresor, len obehove cerpadlo (la)... A u mna tocili chladnu vodu az na tu noc nonstop... S vynimkov dni ked bolo von pod 22 stupnov...
Odpovedať
@abobo zabudol som napisat tu najpodstatnejsiu info, dali mu TC vzduch - voda, ktore mali pri tych 17kW dve vrtule :) a kedze je to na juhu, tak sialene neekonomicke. mu cyklovalo aj v zime. detaily neviem, ale proste dost s odstupom casu nadava. a to len kvoli kureniu. a v lete detto, ma problem lebo je to aktivne chladenie .. a nie pasivne ..
Odpovedať
@m168 keď čítam ten tvoj problém , kladiem si otázku, oplatí sa ísť na Slovensku, pri tých klimatických podmienkach do pasívu, keď potom zaplatím aj tak 6800€ za TC, nie je výhodnejšie dobrý NED
Odpovedať
@abobo nemusis sa bat, ze by si v noci ochorel, vacsinou spis pod perinou. a pre spanie je idealna teplota 18-19°C. na zapade som bol napr. prekvapeny, ze nikdy nemali nad 21°C, casto len 17-19°C cely den a chodili v dlhych rukavoch. sme tu dost rozmaznany oproti takym Holandanom, Svedom, Britom a podobne. preco si nepouzil aktivne chladenie? aktivne len znamena, ze mas navyse zasobnik studenej vody a tu drzis na nejakej teplote a cirkulujes. @m168 tiez som chcel "len 350mm" izolacie, ale kedze mi "ekspert" dovrzal zakladovu dosku, posunuli sa mi kvoli nerovnosti zakladovej dosky na kazdej strane o trochu tehly smerom do vnutra a musim dokupit 20mm izolacie navyse, aby som nemal XPS okolo zakladovej dosky vysunutejsie, nez zvyslu izolaciu murov. to su take mile prekvapenia...
Odpovedať
@pali1711 tak ono ide o to, ze my nemame klasicke materialy, ale tak ako @bozsky_kaja vapenno pieskove tehly, kde mas stenu 175, resp pri bungalove dokonca 150 mm. no a kedze robosi/lesenie stoja zrhuba rovnako, tak do tej klasickej "polemtrovej" steny bachnes 300-350mm sedeho polysu a mas velmi male straty a vlastne NED/pasiv velmi jednoducho. my sme povodne ani nechceli ist ze pasiv, ale proste to vyslo a ked uz mas male straty, tak logicky to nebudes znizovat :) aj ked uz som pocul od ekspertov, ze co si neznime izolaciu len na 200 mm, ze vsak aj to je vela, lebo oni davali 150 a to staci :) kazdopadne so samotnym kurenim tiez neni problem, tam to ozaj vytiahne aj len spirala z takeho Drazice OKCE 160/1m2, alebo este lepsie ako mas ty Eliz Climatic. Problem nie je ani ked chces mat klimu. Dokonca mozno ked akceptujes prudenie vzduchu tak je to aj este vyhodnejsie na kurenie. ALE problem nastane akonahle chces pasivne chladenie. vtedy ti pri NED nastava problem ako to rozumne skombinovat, ak to mas v jednom okruhu. ale ked sa priznam, momentalne ked si to zacinam spocitavat tak cenovo to vyjde v podstate na rovnako, ked bude kurenie v podlahovke napriklad s tym elizom a TUV. a chladenie bude tiez samostatne. dalo by sa to aj s elektrorohozmi/odporovymi kablami v potere, ale to sa mne osobne nepozdava. v terajsom dome mame v dvoch miestnostiach dodatocne original DEVI, ale poslednych 10 rokov nefunguje .. a vysekavat kvoli dve miestnosti nechceme. ako som pisal, mne navrhli na prvy pohlad super TC stiebel eltron. len malo jeden problem, kedze mi nakoniec vysla cenova ponuka na 15 TEUR aj s montazou a vsetkym okolo :) takze zistujem, ze pri klasickom TC sa proste vyhoda jedneho nosica media napriklad v strupe, v podstate stiera velmi drahym kombinovanym zariadenim. @bozsky_kaja fiiiha, pocuvaj, ty si mal velmi velku smolu na partiu ako pozeram aj na album. to ti robila slovenska ci rakuska partia ? lebo v rakusku by dostal za taketo nieco nielenze kulanz, ale na naklady firmy by si to nechal vyburat, a postavili by novu. ten EPS 350 uz mas kupeny ? lebo do 400 ti vedia presne narezat sirku. cize nemesis sa babrat s 20 platkami. inak suhlasim aj s teplotami. u nas je kopu ludi "panelakovy" odchov ako to ja hovorim. resp na lacnom plynovom kureni odchovanych. my mame tiez v noci 19,5 a cez den 20,5 nastavene v terajsom dome a tazka pohoda.
Odpovedať
hm na propagacnom videu od vaillantu to maju naistalovane aj bez tej 3 tisicovej uniTower aj pre kurenie aj pre TUV. no fakt to vidim, ze budem musiet zavolat do vaillantu, ze co je to za cudo a ze ci ozaj treba uniTower. https://www.youtube.com/watch?v=nGocj...
Odpovedať
@pali1711 dom beriem ako investiciu. od 2021 iny, nez pasivny nepostavis. NIKDY nevies, co sa moze stat. stavat 3 roky pred zmenou normy nepasivny znamena, ze v buducnosti, ked budes chciet/potrebovat predat dom, nebudes kompetetivny a budes musiet polavit na tvojich predstavach. v mojom pripade bol rozdiel medzi NED (nutnost, inak dnes nepostavis) a pasiv 0 euro a este usetrim rocne par sto euro. nakolko v Rakusku ak stavias dom, vsetky okrem pasivnych musia mat kominy. komin = €1200-€1500 (tlacia na ludi, aby kupovali v Rakusku vyrabane, resp. "ostemplovane" a to znamena drahsie, nie lepsie) a to je cca rozdiel v cene polystyrenu navyse. chcel som rekuperaciu a chcel som aj tepelne cerpadlo, aj ked som chvilu rozmyslal nad elektrickymi rohozami, no chladenie bude v nasej lokalite coraz podstatnejsie. v byte sme mali klimatizaciu a nechcem ju v dome kvoli fukaniu. cize v momente, ak by som musel predavat moju nehnutelnost, mam komparativnu vyhodu, lebo je pasivny, lebo ma chladenie, rekuperaciu, ... ak ju nikdy predavat nebudem, mam sice trochu drahsi dom, no ma pre mna vela vyhod. ak by som staval cisto na cenu, kupim maly pozemok niekde v BA v nejakej zahradkarskej osade, dam tam 3-4 lodne kontajnery, olepim polystyrenom, vyrezem okna a steny, pozvaram a mam dom za ± 80-90tis. no jej hodnota by nestupala, alebo stupala velmi, velmi pomaly. @m168 uzil som si svoje, tak to poviem. na druhej strane, vdaka tymto problemom som vela veci urobil sam a usetril peniaze. ano, trva to, ale naucil som sa, ucim sa dalej a uvidime, ako sa to bude dalej vyvijat. polystyren som este nekupil, zajtra idem objednavat prave :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja verim ze do 2021 sa EU rozpadne a bude pokoj s kretenmi a ich vymyslami😃😃😃
Odpovedať
@pipulkoo mam na to podobny nazor, akurat s dovetkom, ze dnes sa vsetci ty co ich otcovia a dedovia bojovali proti nemcom a nacistom pchaju ich potomkom do zadku az im s toho strcia iba nohy, nemci nedokazali dojebat europu dvoma svetovymi vojnami tak ju dojebali tretim pokusom- ekonomicky, a to im teda vyslo excelentne :-D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?