Tepelné čerpadlo pre ohrev vody

Profilova fotka
Prosím o radu, aké tepelné čerpadlo pre ohrev vody vybrať, ide mi o značku a spolahlivosť. Vyberám pre 3 osoby tak 250-300l nech je rezerva :-)
Odpovedať
1
2
Sinclair
Odpovedať
@robho my sme pôvodne plánovali Tatramat TEC 220 TM, ale pôjdeme asi do Vaillantu Arostor
Odpovedať
Tiez sa mi pozdava Sinclair http://www.sinclair-solutions.com/sk/... Nemam osobnu skusenost, iba s klimou a ta je v pohode. Urcite sa mi pozdava viac taketo riesenie, ako all-in one vnutorne jednotky. Uz len vdaka tomu, ze funguje aj pri daleko nizsich teplotach (tento konkretne do -25C, kdezto all-in one len do -6). Cenovo som to tusim videl niekde okolo 1300-1400€.
Odpovedať
@jarosujo v technickej miestnosti v dome sme len pri plusových teplotách :-) a nemusím riešiť toho externého strašiaka pri dome. Parametre sú úplne postačujúce, porovnateľné
Odpovedať
Profilova fotka
@jurobb nie nie su porovnatrlne , jedno odobera teplo z von, druhe z vnutra domu, teda to teplo ktorym si barak pra vekuril a ktore vykurovanie bude musiet opat dodat.
Odpovedať
@jurobb Polovicu z roka budes mat z toho TC klasicky elektricky bojler. Tahat teplo z interieru je zly napad.
Odpovedať
@majkoj mas s tymto typom cerpadla na ohrev vody osobne skusenosti??? @jarosujo toto mi prosím Ťa vysvetli... TC si bude nasavat vzduch z technickej miestnosti, vzduch bude vysavany do garáže. Keby tento typ čerpadiel nefungoval resp. fungoval neúčinne, tak by sa nevyrabal a nepredaval. Skor mam po rozhovoroch s predajcami pocit, ze o tejto alternative vela ludi netusi. @robho ten Sinclair za tu cenu ma len 185l zasobnik. Hlucnost tychto externych cerpadiel byva pomerne vysoka, uz som pocul o staznostiach susedov
Odpovedať
@jurobb 185l je pre beznu domacnost v pohode, ja mam 125l a staci. TC ti bude tahat teply vzduch z technickej miestnosti, ktory si predtym musel ohriat. Bude sa ti vytvarat podtlak, ktory sa bude kompenzovat tak, ze sparami v dome sa bude nasavat chladny vzduch zvonka. To, ze niekto nieco vyraba, este neznamena, ze to aj dobre funguje. Inak Sinclair ma aj jednotku all-in one, ktora sa ale napaja na potrubie, ktore je vyvedene do exterieru.
Odpovedať
@jurobb Ved sa nad tym logicky zamysli, odkial sa zoberie to teplo v technickej, ktore TC odcerpa a ulozi do vody? Jedine z kurenia, takze cim viac ho odcerpas tym viac budes musiet kurit. Takze pocas vykurovacej sezony (ak budes kurit elektrokotlom alebo foliami) to bude ucinne ako klasicky elektricky bojler. A ten napad, vytvarat si podtlak v dome tiez nie je najstastnejsi.
Odpovedať
@robho podľa mňa ísť do vonkajšej jednotky my máme Eliz, má 150l zásobník a 4 osoby v pohode, v lete nahrievam len okolo 45°C , vonkajšej jednotky sa neboj, 49dB, to by musel mať sused posteľ meter od nej
Odpovedať
@jurobb Tusim si sa nad tym celym systemom vnutorneho TC riadne nezamyslel. Majkoj ti to dobre napisal, cize ked vyhrejes dom elektrikou a zaroven to teplo pouzijes na vyhriatie TUV tvoje vnutorne TC, tak ako keby si ho ani nemal a vyhrial si ju elektrikou napriamo!
Odpovedať
Profilova fotka
@jurobb z pochopitelnych dovodov nemam :), ale co to o TC viem a jedno co kuri s ohrieva TC uz mam 6ty rok...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jurobb @robho Zhodou okolnosti mi na FB vybehla reklama na ten "zazrak" od Tatramatu, tak som im napisal par viet: JA "Ak to dobre chapem, to TC na obrazku si berie teplo z interieru, co je hlupost, ako voda v kosi :-D Cez leto moze byt, ochladzuje to interier de fakto zadarmo. Ale vacsinu roka to kradne teplo z domu, ktore potom musim zas dodat. Cize je z toho obycajny bojler, ktory kupim za dve stovky. Staci si precitat definiciu tepelneho cerpadla - cerpa teplo obsiahnute v OKOLITOM vzduchu. Co interier urcite nie je." Odpisali: "Dobrý deň, dôležitú úlohu zohráva umiestnenie zariadenia. Musí byť umiestnené v miestnosti, ktorá má prirodzené tepelné zisky (kotolňa, pivnica a pod.). V miestnosti, kde človek nekúri, aby tam bolo teplo a nevadí, že teplota klesne o niečo pri chode zariadenia. Takže nebudete míňať navyše teplo, ktoré vyrobíte, ale naopak spotrebujete prebytočné teplo, ktoré vzniklo. Tam je úspora. Technická podpora" JA "Vdaka za odpoved, ale napisal ste v podstate to iste, co ja. Prebytocne teplo je len v lete par mesiacov, po zvysok roka take nieco neexistuje. Prirodzene tepelne zisky v kotolni ???!!! To akoze cez zimu maju ludia v domoch teplo na rozdavanie ? To je co za blud ? Zohrievat vodu pomocou TC sa oplati len v domoch, ktore idu komplet na elektriku, kto ma plyn/drevo... tomu sa to neoplati. A take domy veru ziadnu kotolnu ani nemaju. Ak chcete, aby to naozaj rozumne fungovalo, dorobte tam moznost napojenia do exterieru. Alebo uplne najlepsie - separatnu vnutornu a vonkajsiu jednotku." Koniec diskusie, aspon zatial. Dobra perla je hlavne "miestnost, kde sa nekuri, ale vznika tam prirodzene teplo" :-D Osobne si myslim, ze tiez vedia, aku hlupost predavaju, ale ked uz to raz niekto od nich vymyslel, tak to musia nejak obkecat. Pritom za podobnu cenu sa da kupit split, ktory naozaj aj funguje.
Odpovedať
@jarosujo Implicitne predpokladaju, ze ludia maju kotolnu v pivnici - ano, byvalo to bezne, byval tam aj zasobnik vody a tam sa nekuri a drzi sa tam relativne stabilna teplota, takze tam je umiestnenie all-in-one v pohode. Povedal by som, ze je to dokonca este idealnejsie umiestnenie, ako split, ktoremu v minusovych teplotach vyrazne klesa ucinnost. V modernej novostavbe, kde je "kotolna" casto len vyklenok s kotlom a zasobnikom v kupelni je all-in-one nezmysel..
Odpovedať
Profilova fotka
@cache ale nad pivnicou mas predsa dom, ak znizis teplotu v pivnici, automaticky ochladzujes dom. Urcite to je daleko horsie riesenie ako split.
Odpovedať
@majkoj nebudme idealisti, tie pivnice zvacsa nie su vzduchotesne, teda aspon co som ja videl tak casto ani nemaju poriadne zatvorene dvere, alebo maju trvalo otvorenu vetracku (ved tam bol prevadzkovany bud klasicky plynovy kotol alebo bezny kotol na drevo) a napriek tomu sa tam drzi plusova teplota celu zimu.. :) Takze take TC tam urcite nespravi signifikantne podchladenie :) A ak by si to niekto rekonstruoval, tak si hadam poriadne zatepli podlahu, resp. strop tej pivnice, ergo vplyv prakticky ziaden na dom nad tou pivnicou.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache tvoje argument je na urovni, ze ked otvorim v baraku okna, interne TC to uz viac neochladi, takze je to v poriadku :-p. Ano, v starych domoch to tak bolo lebo v pivnici bol 50kW kotol :). Skade si predstavujes ze sa v tej pivnici pri otvorenych oknach tak berie teplo ?
Odpovedať
@majkoj U svokry tam kotol nieje, len jablka, zemiaky, zavaraniny a podobne. Podlaha je hlina. Stare drevene dvere napucane od vody ze sa zavriet nedaju. Svetlik rozbity asi tak 20 rokov. Nikdy tam nemala minusove teploty. Nieje tam prechod do samotneho domu, vchod je zvonka.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache skusme inak, ked z tade zacne odoberat teplo co sa stane ?
Odpovedať
@majkoj Pri prvom spusteni, kde sa zacne ohrievat plnych 200l studenej vody poklesne teplota signifikantne, mozno az vklude pod 0, ale postupne sa opat vyrovna na tu svoju stabilnu teplotu. V zavislosti od toho, kedy sa bude pri prevadzke spustat (neviem ani po akom poklese sa spustaju ani ako dlho ohrievaju), tak si myslim ze pokles teploty uz nebude v takomto priestore nejako zasadny. Bude, ale nie zasadny.
Odpovedať
@majkoj Ahoj, mas aj odporucanie ake TC zakupit?? pre 4 clenu rodinu 143m2 obytna plocha. TC vzduch voda + rekuperacka v projekte mam Buderus alebo Daikin alterna..ale zdaju sa mi priserne drahe..mas odporucanie na ekonomcikejsiu verziu,?? PS: doplnim ze by som chcel TC s chladenim.. DIKY za radu
Odpovedať
Profilova fotka
@cache cize perpetum mobile :), ok, asi nemam potrebu to riesit dalej :) @pluvko nebudem radit konkretnu znacku, najdolezitejsie je mat spolahlivu instalacnu firmu nablizku. Aj to najlepsie TC vie instalacna firma totalne zmrsit. Chladenie by v podstate malo mat kazde TV vzduch voda, kedze tak vlastne odmrazuje, ale viem si predstavit ze to nejaky koumak zablokuje, aby mohol pytat nieco navyse :). Daikin by ale drahy byt nemal, z toho co tu pisu ludia co ho maju. Ak chces naozaj ekonomicku verziu, tak asi nejakeho cinana ako npr http://www.nosreti-cerpadla.cz/tepeln.... Poznam niekoho kto ho ma, nema to kvantum funkcii, trochu hrdzavie, ale (zatial) funguje rovnako dlho ako moje :)
Odpovedať
@majkoj Takze stala teplota v pivniciach je perpetum mobile? Zemny register je tiez perpetum mobile? Ked mas cestny ci zeleznicny tunel a aj pocas najvacsich mrazov je v tom tuneli nad 0 stupnov, je to tiez perpetum mobile? Tvoje TC zem-voda je vlastne teda tiez perpetum mobile..?
Odpovedať
Profilova fotka
@cache lenze moje TC ochladzuje zem, rovnako ako tunel a teplota dlhodobo klesa, ty pises "sa opat vyrovna na tu svoju stabilnu teplotu.", to je malinkaty, ale podstatny rozdiel...
Odpovedať
@cache Staci urobit jednoduchy pokus: cez zimu v dome s pivnicou vobec nekurit. Podla tvojej teorie bude teplota v pivnici stale rovnaka. Podla mna bude klesat. Klesat nebude vtedy, ak jej budeme dodavat nejake teplo a to prave z domu.
Odpovedať
@majkoj Ano, tvoje TC ochladzuje zem, ked je to TC prave v prevadzke, vtedy odcerpava energiu z prostredia. Ked stoji (idle), co sa deje s tou zemou? Ostane schladena, alebo sa jej teplota stabilizuje nazad? @jarosujo tento test vobec nemusim robit, pretoze mrte ludi ma pivnice oddelene od domu (a tym myslim oddelene, niektory aj mimo intravilan obce) a maju v nich stabilnu teplotu celu zimu.
Odpovedať
@cache https://qjm2n.app.goo.gl/tIoKIVyOkJOi... Keby to vydrzalo len 10 rokov pri SCOP3 tak by sa to oplatilo ;-)
Odpovedať
@rkorba drahe.. radsej rovno z ciny.. https://new-energy.en.alibaba.com/pro...
Odpovedať
@rkorba A co tak rovno aj na kurenie? :D https://www.alibaba.com/product-detai...
Odpovedať
Profilova fotka
@cache teplota zeminy zacina v oktobri niekde okolo 15C do marca neustale klesa, niekedy pod bod mrazu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?