Tepelné čerpadlo - podlahové kúrenie

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, staviam dom 2 posch. kúrenie podlahovka + tepelné čerpadlo IVT AIR X 130. Ako regulovať teplotu ? 1 termostat do chladnejšej miestnosti, raz nastaviť rozdelovač pre 1 a 2 poschodie. Alebo do každej miestnosti termostat a zonovku ? Nie je problém časom s ventilmi ? Vykurovaná plocha 1np - 116m2, 2np-87m2
Odpovedať
1
2
@kejsix máš pravdu v tom aby sme si tu nepísali kydy. Náhodou sem zablúdi niekto neznalý a bude si myslieť že 28st voda do podlahy nestačí lebo to je málo a teplá podlaha bude až od 36st, ale to sa doma uvarí ... ja mám v podlahe cca 28-29st a môžem povedať že ja tú podlahu vnímam ako teplú, to že ty nie je tvoje vnímanie teploty ... @neutrino bežne v systémoch používam teplotné čidlá do podlahy aj pri podlahovke... pri tc je zonovka nezmysel celkovo, to je potvrdené už veľa krát, ale táto debata nebude mať víťaza tak ju ukončime 🙂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@neutrino @mgx ako je efektívne kúriť TČ v prechodných obdobiach ako teraz ? Mám zapnutú ekvitermiku + vnútorný snímač teploty. Požadovanú teplotu mám 23°C s pevnou hysteréziou 2°C. Pri denných teplotách okolo 12°C, nočné 3°C mi TČ zapne kúrenie každých 48 hodín. Počas dňa, ak zasvieti slnko, tak pekne vyhreje dom, mám orientáciu okien JZ. TČ sa zapne väčšinou v noci a ide od 01:00-09:00. Potom sa zase zapne okolo 15:00 kedy nahrieva zásobník. Počet štartov kompresora 1-2 na deň. Každý hovorí, že má isť TČ najlepšie nonstop. Všetci to tak máte ? To by som musel nastaviť nízku krivku, aby mi išla teplota výstupu okolo 25-26°C. TS domu mám 3kW pri -13°C a vnútornej 24°C. Pýtam sa preto, lebo uvažujem nastaviť TČ okno od cca. 10:00 - 17:00, nech v prechodovom období kúri cez deň , keď sú teploty 13°C a nie v noci, keď sú 3°C. Tých delta 10°C sa musí prejaviť na lepšom COP. Mám monoblok, čiže v noci voda v TČ klesne blízko teploty vonkajšieho vzduchu, ale verím, že monoblok je nato stavaný. Otázka pre všetkých. V prechodových obdobiach a v zime, vám ide ohrev podlahového kúrenia skôr nonstop alebo skôr len zopár hodín denne ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@neutrino @mgx ako je efektívne kúriť TČ v precho…
@purplesticks no ked pojde nonstop tak bude aj papat nonstop :) tepelko teraz je efektivne podla mna v pohode. Najhorsie je to ked je mrznuca hmla a teploty okolo 0 lebo viac odmrazuje ako kury. Ja som si nainstaloval zonovku a kuri uplne pekne 3-4 hodiny denne v zime ked je velka zima tak max 12. Dolezite je aspon podla technika TC aby sa tepelko nestartovalo vkuse hore dole (zap/vyp). To som prave docielil tym ze teplotu regulujem externym systemom. Spotreba je v pohode takze som spokojny :). A kazdy motor ma zivotnost takze urcite nie je dobre aby isiel nonstop. Nie som steojar ale toto mi udava logika, dufam ze spravna :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@purplesticks no ked pojde nonstop tak bude aj pa…
@neutrino ďakujem za tvoju skúsenosť. Ja som strojár a súhlasím s tvojou logikou :D V zime tie 3-4 hodiny máš nastavené niekedy cez deň, kedy je vyššia denná tepota alebo to neriešiš ? Súhlasím s tým ako píšeš - pár dni dozadu bolo v noci okolo 3°C a vysoká vlhkosť. TČ sa samozrejme spustilo v noci a za 8 hodín sa odmrazovalo 5x. Pritom, ak by som ho usmernil na deň, tak sa pri vyššej dennej tepote nebude musieť odmrazovať = vyššie COP.
Odpovedať
niekto takéto "neduhy TČ" , rieši nakúrením do akumulačky , cez deň, alebo ked sú podmienky pre prevádzku TČ najvýhodnejšie ...
Odpovedať

@neutrino ďakujem za tvoju skúsenosť. Ja som stro…
@rudy1973 vlhke sny :-) taku velku akumulacku nemas, aby si si ju predkuril nizkoteplotnym TC a do rana s nou vydrzal ;-) @purplesticks tak nejak fungujem uz 5 rokov a nic lepsie sa neda vymysliet, ale stanes sa otrokom systemu a sledovania predpovede pocasia. Veci maju sluzit nam a nie my im!
Odpovedať
"otrokom systemu a sledovania predpovede pocasia" - nepomohla by "chytrá" zásuvka, spínanaá podľa počasia?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

"otrokom systemu a sledovania predpovede pocasia"…
@starysomar tak to nefunguje, lebo ked si chlapec kupil monoblok, tak by mu to zamrzlo a nemohol by si ani pripravit TUV :-)
Odpovedať
Nevyznám sa v TČ, klímou si občas dokúrim v byte z jari a na jeseň. Len som sa opýtal.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@starysomar tak to nefunguje, lebo ked si chlape…
@rkorba ak je monoblok v default režime a hoc aj nekúri, tak nemá čo zamrznúť. Ak klesne teplota vody v monobloku pod 7°C, tak si automaticky zapne obehové čerpadlo na pár minút a potiahne si 23°C vodu z podlahovky. Mám to už odskúšané. A navyše, ak prídu skutočné nočné mrazy, tak predpokladám, že TČ pustím aj v noci. Každopádne ďakujem, že si potvrdil moju teóriu - cítil som to tak, že budem otrokom systému, ak vyžadujem efektívnosť 😄
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

"otrokom systemu a sledovania predpovede pocasia"…
@starysomar presne nad tým uvažujem. Síce nie obyčajná 240V smart zásuvka, ale mám Shelly merač spotreby na DIN lištu, kde je aj spínacie relé. Plánujem ho zapojiť na vstup TČ Demand ON/OFF a automatizovať kúrenie podľa parametrov ako vonkajšia teplota, vnútorná teplota, požadovaná teplota. Už len vymyslieť nejakú zmysluplnú logiku...
Odpovedať

@purplesticks ja kurim bez ekvitermiky na vnutorny termostat cely rok len cez den, koli vyssiemu cop. este rozviniem co napisal @neutrino o vlhkych dnoch s teplotami okolo nuly az 4 stupne. Nechal som cerpadlo cely den len na kompresore a spiraly som vypol.. spotreba bola dvojnasobna, lebo odmrazoval kazdych 20min. cize nijak si v takychto podmienkach nepomozes a cop je v prdeli.
Odpovedať

@rkorba ak je monoblok v default režime a hoc aj …
@purplesticks Ak by bol ten monoblok napojený na prúd cez smart zásuvku a tá by ho od neho odstavila, tak by ju asi to tepelko nepresvedčilo aby mu ten prúd pustila lebo namŕza, či? Len sa pýtam, prd sa v tom vyznám. Smart zásuvka by ho držala natvrdo vypnuté, nie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@purplesticks Ak by bol ten monoblok napojený na …
@toky1 dobre rozmýšľaš. Preto vyššie vysvetľujem, že ho nebudem "natvrdo" vypínať, ale mu pošlem informáciu, aby vypol/zapol kúrenie. Ako keby som mu zapojil externý termostat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@purplesticks ja kurim bez ekvitermiky na vnutorn…
@rapidek a máš po celú dobu nastavenú konštantnú teplotu na výstupe alebo ju v priebehu zimy meníš podľa potreby ? Sleduješ si aj delta T ?
Odpovedať

@purplesticks Zvazil by som na tvojom mieste ci tych par centov, ktore usetris na COP ti stoja za strateny cas + pohodlie. Pre mna by bolo urcite prijemnejsie zobudit sa do "nakurenej podlahy" s tym, ze mam vnutri +- konstantnu teplotu. Cez den, ked nam pecie do okien, tak teplota moze byt o 1.0-2.0 stupnov vyssia (na termostate na chodbe), keby nam to vtedy este aj zacalo kurit, mozno by bolo na vecer prilis teplo. Kazdy dom ma trosku ine charakteristiky, uvidis casom ako ti to bude najlepsie. Ak si das teplotu vystupu 25-26 stupnov, tak asi bude dost cyklovat (teda minimalne u mna, kedze kurim na 24.5) Tiez mi zopne kurenie niekedy uz vecer, niekedy az o 4 rano, niekedy vobec, zalezi aky bol slnecny den.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja to riesim casovacom, ktory cez den dvihne priestorovu teplotu teplotu o 0.5°C (medzi 10:00 - 17:00). Cize vacsinu casu kuri cez den, kedy je lepsie COP a ked pridu vacsie mrazy, tak teplota do vecera klesne o tych 0.5°C a vtedy zapne aj cez noc. Ziadnu speci logiku podla predpovede pocasia a neviem coho este by som do toho netahal, ako spominal @rkorba, uzivatel sa nasledne stane otrokom systemu aby usetril kolko, 5Eur rocne???
Odpovedať
Po pár dňoch nastavovania TČ som došiel k záveru, že tkz. zlaté pravidlo pre TČ je : Udržiavať čo najnižšiu výstupnú teplotu vody pri dosahovaní požadovanej teploty a sledovať delta T okolo 3–7 °C pre maximalizáciu účinnosti tepelného čerpadla. Správne som to pochopil ?
Odpovedať
ja pouzivam home assistant a jeden z planov je vytvorenie automatizacie, ktora bude sledovat predpoved teploty pre moju lokalitu. ak klesne pod 4 stupne, tak zdvihne teplotu vody o 2 stupne v pripade, ze je vonku nad 8 stupnov (priblizne, este sa doladi). Viac, ako usetrene peniaze ma zaujima vysledok, ze ci sa to vobec oplati.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kkristian:

ja pouzivam home assistant a jeden z planov je vy…
@kkristian A pojem "oplatí sa" nesúvisí s pojmom "ušetriť peniaze"?
Odpovedať
chcel som tym povedat, ze mi nejde o usporu tych par euro, ale ze ci to vobec prinasa usporu, kedze najprv dvihnem teplotu a potom ju necham padat. Aj o nocnom utlme kurenia sa hovori, ze sa neoplati.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kkristian:

chcel som tym povedat, ze mi nejde o usporu tych …
@kkristian Aha, už som pochopil. Vyskúšaš, vyhodnotíš. Ja osobne na noc teplotu o stupeň nižšiu nastavujem. Ráno to klímou prikúri o ten stupeň vyššie veľmi rýchlo. Či sa to oplatí ale neviem, tak vnútorne si myslím že hej ale nemám to podporené žiadnymi dátami. Predchádzajúci majteľ domu mal spotrebu plynu ročne 24MWh a elektriny 4,8MWh. My prvý rok 20MWh plynu a 1,8MWh elektriny. Potom som dal namontovať klimy na dokurovanie v prechodnom období a ročná spotreba plynu šla na 15MWh a elektriny 2,3MWh + cca 2,m3 dreva do krbu. Hrám sa s prepínaním zdrojov tepla, mňa to celkom baví. Ale či hospodárim lepšie ako môj predchodca netuším, čísla spotreby vravia že hej ale ja neviem aké zimy vymákol on. Možno mal len tuhšie ako my. Niesom meteorológ.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?