Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@neutrino @mgx ako je efektívne kúriť TČ v precho… @purplesticks no ked pojde nonstop tak bude aj papat nonstop :) tepelko teraz je efektivne podla mna v pohode. Najhorsie je to ked je mrznuca hmla a teploty okolo 0 lebo viac odmrazuje ako kury. Ja som si nainstaloval zonovku a kuri uplne pekne 3-4 hodiny denne v zime ked je velka zima tak max 12. Dolezite je aspon podla technika TC aby sa tepelko nestartovalo vkuse hore dole (zap/vyp). To som prave docielil tym ze teplotu regulujem externym systemom. Spotreba je v pohode takze som spokojny :). A kazdy motor ma zivotnost takze urcite nie je dobre aby isiel nonstop. Nie som steojar ale toto mi udava logika, dufam ze spravna :DOdpoveď na príspevok od neutrino:
@purplesticks no ked pojde nonstop tak bude aj pa… @neutrino ďakujem za tvoju skúsenosť. Ja som strojár a súhlasím s tvojou logikou :D V zime tie 3-4 hodiny máš nastavené niekedy cez deň, kedy je vyššia denná tepota alebo to neriešiš ? Súhlasím s tým ako píšeš - pár dni dozadu bolo v noci okolo 3°C a vysoká vlhkosť. TČ sa samozrejme spustilo v noci a za 8 hodín sa odmrazovalo 5x. Pritom, ak by som ho usmernil na deň, tak sa pri vyššej dennej tepote nebude musieť odmrazovať = vyššie COP.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@neutrino ďakujem za tvoju skúsenosť. Ja som stro… @rudy1973 vlhke sny :-) taku velku akumulacku nemas, aby si si ju predkuril nizkoteplotnym TC a do rana s nou vydrzal ;-) @purplesticks tak nejak fungujem uz 5 rokov a nic lepsie sa neda vymysliet, ale stanes sa otrokom systemu a sledovania predpovede pocasia. Veci maju sluzit nam a nie my im!Odpoveď na príspevok od starysomar:
"otrokom systemu a sledovania predpovede pocasia"… @starysomar tak to nefunguje, lebo ked si chlapec kupil monoblok, tak by mu to zamrzlo a nemohol by si ani pripravit TUV :-)Odpoveď na príspevok od rkorba:
@starysomar tak to nefunguje, lebo ked si chlape… @rkorba ak je monoblok v default režime a hoc aj nekúri, tak nemá čo zamrznúť. Ak klesne teplota vody v monobloku pod 7°C, tak si automaticky zapne obehové čerpadlo na pár minút a potiahne si 23°C vodu z podlahovky. Mám to už odskúšané. A navyše, ak prídu skutočné nočné mrazy, tak predpokladám, že TČ pustím aj v noci. Každopádne ďakujem, že si potvrdil moju teóriu - cítil som to tak, že budem otrokom systému, ak vyžadujem efektívnosť 😄Odpoveď na príspevok od starysomar:
"otrokom systemu a sledovania predpovede pocasia"… @starysomar presne nad tým uvažujem. Síce nie obyčajná 240V smart zásuvka, ale mám Shelly merač spotreby na DIN lištu, kde je aj spínacie relé. Plánujem ho zapojiť na vstup TČ Demand ON/OFF a automatizovať kúrenie podľa parametrov ako vonkajšia teplota, vnútorná teplota, požadovaná teplota. Už len vymyslieť nejakú zmysluplnú logiku...Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@neutrino @mgx ako je efektívne kúriť TČ v precho… @purplesticks ja kurim bez ekvitermiky na vnutorny termostat cely rok len cez den, koli vyssiemu cop. este rozviniem co napisal @neutrino o vlhkych dnoch s teplotami okolo nuly az 4 stupne. Nechal som cerpadlo cely den len na kompresore a spiraly som vypol.. spotreba bola dvojnasobna, lebo odmrazoval kazdych 20min. cize nijak si v takychto podmienkach nepomozes a cop je v prdeli.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@rkorba ak je monoblok v default režime a hoc aj … @purplesticks Ak by bol ten monoblok napojený na prúd cez smart zásuvku a tá by ho od neho odstavila, tak by ju asi to tepelko nepresvedčilo aby mu ten prúd pustila lebo namŕza, či? Len sa pýtam, prd sa v tom vyznám. Smart zásuvka by ho držala natvrdo vypnuté, nie?Odpoveď na príspevok od toky1:
@purplesticks Ak by bol ten monoblok napojený na … @toky1 dobre rozmýšľaš. Preto vyššie vysvetľujem, že ho nebudem "natvrdo" vypínať, ale mu pošlem informáciu, aby vypol/zapol kúrenie. Ako keby som mu zapojil externý termostat.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@purplesticks ja kurim bez ekvitermiky na vnutorn… @rapidek a máš po celú dobu nastavenú konštantnú teplotu na výstupe alebo ju v priebehu zimy meníš podľa potreby ? Sleduješ si aj delta T ?Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@neutrino @mgx ako je efektívne kúriť TČ v precho… @purplesticks Zvazil by som na tvojom mieste ci tych par centov, ktore usetris na COP ti stoja za strateny cas + pohodlie. Pre mna by bolo urcite prijemnejsie zobudit sa do "nakurenej podlahy" s tym, ze mam vnutri +- konstantnu teplotu. Cez den, ked nam pecie do okien, tak teplota moze byt o 1.0-2.0 stupnov vyssia (na termostate na chodbe), keby nam to vtedy este aj zacalo kurit, mozno by bolo na vecer prilis teplo. Kazdy dom ma trosku ine charakteristiky, uvidis casom ako ti to bude najlepsie. Ak si das teplotu vystupu 25-26 stupnov, tak asi bude dost cyklovat (teda minimalne u mna, kedze kurim na 24.5) Tiez mi zopne kurenie niekedy uz vecer, niekedy az o 4 rano, niekedy vobec, zalezi aky bol slnecny den.Odpoveď na príspevok od kkristian:
ja pouzivam home assistant a jeden z planov je vy… @kkristian A pojem "oplatí sa" nesúvisí s pojmom "ušetriť peniaze"?Odpoveď na príspevok od kkristian:
chcel som tym povedat, ze mi nejde o usporu tych … @kkristian Aha, už som pochopil. Vyskúšaš, vyhodnotíš. Ja osobne na noc teplotu o stupeň nižšiu nastavujem. Ráno to klímou prikúri o ten stupeň vyššie veľmi rýchlo. Či sa to oplatí ale neviem, tak vnútorne si myslím že hej ale nemám to podporené žiadnymi dátami. Predchádzajúci majteľ domu mal spotrebu plynu ročne 24MWh a elektriny 4,8MWh. My prvý rok 20MWh plynu a 1,8MWh elektriny. Potom som dal namontovať klimy na dokurovanie v prechodnom období a ročná spotreba plynu šla na 15MWh a elektriny 2,3MWh + cca 2,m3 dreva do krbu. Hrám sa s prepínaním zdrojov tepla, mňa to celkom baví. Ale či hospodárim lepšie ako môj predchodca netuším, čísla spotreby vravia že hej ale ja neviem aké zimy vymákol on. Možno mal len tuhšie ako my. Niesom meteorológ.