Tepelné čerpadlo od firmy Eltex - skúsenosti s firmou

Profilova fotka
Mate niekto skusenosti s touto firmou?Mal by som zaujem o TC zem-voda.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@tomaslucka nemam priamu skusenost, ale tiez som uvazoval. Musis si stanovit co ocakavas. Ak si kutil a od TC ocakavas len to aby fungovalo je to super volba. Ale pokial vyzadujes, trochu inteligentnejsiu regulaciu a "okamzity" servis, asi by som uvazoval nad inym.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Viac menej je to otazka funkcnosti ale aj financii zaroven.Nerad by som vrazil peniaze do "lacneho" TC a potom pridem na to ze su s tym problemy po pripade slaby servis a poradenstvo.Zaujimalo by ma,kolko ludi tu na MS si to uz od neho zakupilo a ako su s jeho produktom spokojni. Este sa spytam,mas nejaku konkretnu skusenost s inym vyrobcom?
Odpovedať
Profilova fotka
@stavajsnami s hot jet mam svoje skusenosti :), za X mesiacov mi SK zastupenie nedokazalo vypracovat ponuku ktoru som chcel, v kuse prisla ina a nakoniec sa uz neozyvali ani po urgovani. Ich dalsi "zastupca" (niekde z vychodu) mi na aquatherme tvrdil ako je blud, ze to teploto dokaze spravit 55C a hned mi ponukol, ze si mam radsej dat akumulacnu pec :) @tomaslucka ja som osobne isiel do slovenskeho WAMAKu a po 2 rokoch absolutne nelutujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj @stavajsnami Po pravde ja som uz toho rozhodovania sa aky zdroj tepla si vybrat hotovy ! :-p Zvazoval som aj plyn ale vytaca ma na tom to ze ked ich poprosis ze nech ti daju cen. ponuku,odpoved bude: Najprv si musite nechat urobit projekt € ! Ale preco?To je tak na hlavu postavene,ved oni su vyhradny dodavatelia a nik iny vam to aj tak nemoze dodat!Tak o com sa potom bavime?! Vytaca ma ten slovensky byrokraticky system.Len ako vytiahnut od ludi €! Co sa tyka TC,dostal som jednu ponuku na zem voda aj od wamaku a pacila sa mi aj komunikacia(na rozdiel od zeravika) s nimi ale ked som porovnal cenu s tym zeravikovim tak to bolo patricne niekde inde ale ak by cena zodpovedala kvalite a bolo by to vyhodne pre nas dom,nemam problem zaplatit ani vyssiu sumu. @majkoj Este sa ta spytam kolko kW TC mas? A vyuzivas to aj na TUV?
Odpovedať
Profilova fotka
@tomaslucka no tak v tom je rozdiel vo wamaku. Ja som sa len spytal na ponuku a uplne nezavazne prisiel pan pozriet osobne dom. Ponuku som dostal bez problemov zadarmo a to som TC kupoval az o rok. Tak ti poviem, zeravikove TC ma zakladne komponenty rovnake, je tam scroll od copelandu, vymeniky od swep atd. v com je rozdiel je regulator. vo WAMAKu je siemens, v mojom konkretne RVS61 a to je mznostami uuuuuuplne inde ako regulator od Zeravika. To neznamena , ze ich nutne potrebujes :) Dalej, pokial viem, Zeravik dodava TC ako stavebnicu. Cize tam je zodpovednost a podpora asi niekde inde ako pri klasickom vyrobcovi TC. Moje TC nebolo vobec lacne, ale zatial (hovorim o sebe v tomto case) by som sa rozhodol znova rovnako. Mam DBS06 co je 6kW verzia s 200l zasobnikom TUV, takze ano vyuzivam. V mojej galerii najdes aj nejake foto.
Odpovedať
Tak nikto nemá TČ Eltex?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@lubossss Rozprával som s majiteľom Zeravíkom, čerpadlo aj funkčnosť je možné si u neho doma obzrieť. Záruku dávaju klasika 2 roky, ale servis len u nich v čechách. Montáž a zapojenie čerpadla len svojpomocne. Ohrev vody riešia len primárne a to ako predohrev vstupnej vody do el. bojlera cez hada v zásobníku TČ. @tomaslucka
Odpovedať
Profilova fotka
@monster7843 Ceny ma dobre to je fakt ale zas odradilo ma na tom to ze ono je to cele take "na kolene" robene a ja osobne mam rad dostupny servis ked ho prave potrebujem a nie nahanat sa za niekym a posielat to hore dole.Definoval by som to asi tak ze je to skladacka pre domacich kutilov ktory chcu vyhrat a usetit aj nejake to €.Inak proti tomu nemam nic no osobne som nakoniec zvolil variantu plyn kedze TC s mojimi narokmi od inych vyrobcov bolo nenavratnou investiciou.
Odpovedať
@tomaslucka ja plyn nemam a dokonca ani tc zem-voda nebude môcť byť, nevhodná pôda. Vhodný zdroj kúrenia stále teda hľadám. Ponkua na tc vzduch voda je zatiaľ 6000 aj s montážou od daikyňakov. Nepáči sa mi ale to cop v mrazoch :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@monster7843 no je to dost na to ze to je vzduch/voda Nie som odbornik na TC ale skor ako vzduch/voda by som ked tak uvazoval nad dvoma studnami a dal voda/voda,ked uz tam nemozes mat tu prvu variantu.Inak niektori manici "z fachu" co nacenuju tie cerpadla a robia vypocty to su fakt odbornici ti poviem a odporucam aby si si kazdy produkt pred tym ako ho zakupis poriadne prepocital lebo to co tam oni udavaju akoze dovidenia.Casto krat je to zavadzanie konecneho zakaznika,hlavne ze sa ta hned na zaciatku opytat kde stavas z coho,kde a nakoniec do vypoctov doda uplne ine hodnoty ale to by som teraz nerozoberal.Mas tu este moznost kurenia a to elektrinou,zalezi od investora a stavby.My sme tak isto nemali a teda zatial ani nemame plyn na pozemku ale pevne verim ze si vyberiem jednu z ponuk zhotovitelov a aj napriek vyssej vstupnej investicii to do septembra stihneme zbuchat.Drzim palce aby si sa spravne rozhodol. ;-)
Odpovedať
@tomaslucka zatiaľ som rozhodnutý nad rekuperaciou Gott 2600 a podlahové na elektrokotol alebo paletové kachle.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
dopustil som sa velkeho omylu. lakala ma nizka cena. Pred 4 rokmi som kupil od Zeravika tc s tepelnym vykonom 12 kw. nestihol som pripravit studne a privod vody, tc teda stalo rok v kotolni. na jesen dalsieho roku som tc uviedol do prevadzky, na moje prekvapenie to neslo, hlava kompresora vystupila na vyse 90 stupnov, volal som mu, vravel ze mam skontrolovat pritomnost kvapaliny. viac sa uz neozval ani na maily ani telefon nedvihal. bol som nuteny zavolat klilmatizera. naplnil tc a zistil unik kvoli plynu netesnosti. zimu vydrzalo ale na jesen znova nastal problem, teplota kompresoru uz stupla na vyse 75C, ale som mal pocit ze nekuri. Klimatizer zistil dalsie miesto uniku. nafotil som a poslal Zeravikovi. on vyhlasil ze ziadnu reklamaciu neuzna kedze opravu robil nekvalfikovany clovek. podotykam klimatizer ma 21 rocnu prax. teraz nastal dalsi problem. COP ktory uvadza Zeravik zdaleka nie je skutocny. nameral som 2,5 !!! nim udana hodnota pri teplote vystupnej vody 37C je takmer 2x viac: a to 4 az 5 !!! moje tc.pri spotrebe 1kWh dokaze odobrat z vody len 1,5 kWh. musel som zakupit kotol a tc vyuzivam len ked som v praci. cez vikendy kurim drevom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@technik50 Moja skusenost s p. Zeravikom bola podobna, nastastie to ostalo len v rovine komunikacie, ale jeho vystupovanie bolo dost arogantne. Avsak to COP 2,5 sa mi nechce verit. Ako ste to merali? Taketo COP je skor realne pre vzduch/voda. Teplota 75°C na vystupe kompresora nie je nic mimoriadne.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik hmm, ja som si ho predstavoval ako mileho pana, ale pravda je, ze na maily mi tiez neodpovedal. Co sa tyka vystupu, to ja som mal aj cez 100C :)
Odpovedať
@majkoj Podla tej knihy bola moja predstava o nom velmi podobna tej tvojej :) 100°C si asi mal pri ohreve TUV. Ty mas v cerpadle EEV, alebo klasicky termostaticky?
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik hej pri TUV a 20C z kolektora :), ja mam klasicky , nad EEV som uvazoval, ale bolo by to dost drahe.
Odpovedať
@majkoj Myslel som, ze WAMAK dava do svojich TC iba EEV. Ten by ti asi dokazal ustrazit teplotu vytlaku aj pri prehriatom kolektore.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik neviem ako teraz, ale pri zem voda nedaval, ja som to kupoval 2012. Pre tu teplotu som sa aj na to technika pytal, ci by to slo vymenit, ale asi je treba iny regulator, potrebujes cidla na teploti a tlak, kontroler a ziskas tym nejake 3 percenta, za cenu 500-1000€. Raz ked budem mat konecne cas a chut dorobit tie kalorimetre uvidim podla udajov :)
Odpovedať
@majkoj Na tie kalorimetre a tvoje hodnoty som aj zvedavy :) Ten EEV by ti zrejme usetril nieco na TUV v lete. Ja som napr. nastavoval TEV na zaciatku zimy, ked som mal vyparovacie teploty o 10°C vyssie ako teraz. Nastavil som prehriatie asi 5K. Ako teploty klesali, tak klesalo aj prehriatie a momentalne mam asi iba 2K. Predpokladam, ze tak ako prehriatie v zime klesa, tak v lete zase stupa (ale to ma az tak nezaujima, lebo v lete moje TC nepojde). Tebe ho nastavili koly bezpecnosti zrejme na zimny rezim a predpokladane najnizsie vyp. teploty. Cize v lete ide na vyssie prehriatie a tym nizsie COP a mas koly tomu aj vysoke teploty na vytlaku. Prerabka sa ti uz asi neoplati, mozno este prestavovat TEV na letny/zimny rezim, ale k tomu by si potreboval mat pripojeny min. jeden manometer za vyparnikom.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik no prehriatie by nikdy nemalo byt mensie ako 5K inak ti hrozi ze nasajes nevyparene chaldivo. U ma by ani prestavenie nepomohlo, bolo by treba vymienat trysku v TEV a to je mimo rozumu :). Okrem toho by som nic asi nedosiahol . TC by malo len vacsi vykon a na to uz nie je stavany vymenik v bojleri. Uz teraz ma dost, ked v lete ma TC skoro 9kW namiesto 6kW :)
Odpovedať
@majkoj No, mne zatial kompresor ide :-) Minuly tyzden som to zdvihol o 1K, pre istotu. Ale napr. mam v okruhu napevno zapojene manometre a ked mi bol chladiar na jesen doplnit chladivo, tak pripojil k ventilu svoj digitalny manometer a ten jeho ukazoval vyparovaciu teplotu 10°C pricom moj rucickovy ukazoval 12°C. Cize v skutocnosti moze byt u mna vyparovacia teplota aj nizsia (a teda prehriatie vyssie), ako mi ukazuje manometer. Ktovie. Tak ci tak sa mi cena za kompresor po 2 mesiacoch kurenia uz vratila a ked sa poruca, tak chcem skusit kupit LG, mozno bude mat vyssie COP a bude menej hlucny, ako tento Cinan, co tam mam teraz...
Odpovedať
Eltex - poziadal som klimatizera o kontrolu tc od Zeravika - zistil zase unik plynu. Za 4 roky uz treti !!! ... aby to nebolo take jednoduche tentokrat kompresor mi odpalil aj Softstarter - vyradil som ho kym nezozeniem novy. Dva dni po doplneni plynu tc sa vypina. Zapojil som do obvodu merac prikonu/spotreby. Po spusteni tc prikon v priebehu niekolkych sekund vyskoci na dvojnasobok menoviteho prikonu, alebo aj vyssie az vypne aj presostat, Hlava kompresora horuca az pali, Kedze nemam laserovy teplomer viem len odhadnut teplotu hlavy.Ruku na nej neudrzim ani chvilu..Vystupna voda nie je umerne tepla, teplota zacina citelne stupat az po poklese prikonu na nominalny.. Citit aj smrad zo spalenej farby. Prikon klesne na menovity az po niekolkych minutach. Teplota na hlave kompresora po ustaleni je 51 - 53 C /kontaktny dig.teplomer/. Obehove cerpadlo som vymenil, ziadna zmena. Teplota vody zo studne 10C, teplota odchadzajucej vody 5C. Teplota vratnej vody 28C. Potreboval by som radu,
Odpovedať
@technik50 A k tomu sa ti Zeravik nijako nevyjadril??? Mne to pripada, ako upchaty chladiaci okruh, alebo pokazeny TEV, ktory neotvara.
Odpovedať
Profilova fotka
@technik50 niekde v okruhu je take "okienko" pozeraj ci tam su bublinky, tie tam smu byt len chvilku. Ten co doplnil chladivo, skontroloval predhriatie ? Ak sa do kompresora nedostava dost chladiva, nema sa cim chladit. Opacny extrem je ze nasava tekute chladivo, co predstavuje riadnu zataz (a potencial znicit kompresor, bez zaruky).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Chlapi, je tu niekto, kto vlastní čerpadlo od p. Žeravíka od firmy Eltex a funguje mu? Viem, že je to výrobok na kolene robený, ale mne sa páči práve to, že ho viem opraviť "svojpomocne". Na fórume som čítal skúsenosti pána, ktorý ho má už dlhšie, má aj meranie výkonu, písal, že cez zimu mu COP nekleslo pod 4,2... Je to reálne?
Odpovedať
Profilova fotka
@standa1981 podla toho vsetko sa pocita do prikonu, ale v zasade to mozne je.
Odpovedať
@majkoj je príčinou zvýšenia COP aj predimenzovanie kolektoru? Alebo je to len o kompresore a max. 35°C vode?
Odpovedať
Profilova fotka
@standa1981 obidvoje :), predimenzovanie znamena vyssiu teplotu z kolektora a cop klesa s vyssim rozdielom vstupnej a vystupnej teploty.
Odpovedať
@majkoj uvažujem, že jednu otoč potrubia kolektoru by som dal aj do žumpy, keď ju vyčerpem, je to síce len 11m3 hmoty, lenže u nás sa denne perie, baby sa stále sprchujú, cez zimu je nad komínom do žumpy roztopený sneh.... Či je to blbosť?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?