Tepelne cerpadlo hluk

Ahoj strechari. Riesim prave velku dilemu zonsusedou, ktora stavia dom. Dnes som prisiel a vidim, ze ma vyvedene trubky tepelneho cerpadla presne smerom na moj dom. Je medzi nami priestor cca 6 metrov, kde 2 metre su jej a 4 su moje. Problem je, ze na tej strane mame spalne. Existuje nejaky pedpis, norma, ktora riesi umiestnenie TC ? Bojim sa, ze cerpadlo bude vytvarat hluk, ktrory sa medzi stenami este znasobi a ze sa viac uz doma nevyspim….
Odpovedať
1
2
@hondambx nahliadni do projektovej dokumentacie, ktoru si jej udobril pri stavebnom. Ak tam bolo, tak mas smolu.
Odpovedať
@hondambx nové sú dnes tiché no okno otvorené v noci mať nebudeš, dnes platí akurát zákon , že sa nadmerným hlukom nesmie obťažovať, a to TC nevydáva pokiaľ nemá vylágrované ložiská, vtedy ide ozaj ako traktor
Odpovedať
V podoryse domu nieje nakreslene umiestnenie vonkajsej jednotky. Neviem kde inde by mohol byt nakres, alebo zmienka o vonkajsej jednote TC….. poradte, kde by som mohol najst zmienku, mam kompletny projekt.
Odpovedať
Smolik no. Na druhej strane, keď potrebuje kúriť v noci, je aj tak vonku zima a nevetráš oknami. Na 6m cez okno to nebude nič strašné, ak teda nemáš spánok, že ťa zobudí aj spadnutý vlas.
Odpovedať
@hondambx Je to v nákrese kurenarskej časti projektu. Sused si dal rovno zem-voda,keď videl nášu situáciu domu ,máme priamo terasu k jeho technickej. Vačšina ľudí má TČ aj ako chladenie do podlahy,tak pôjde aj v lete.... Určite sa treba informovať u susedov, nové a kvalitné je tiché, ale skoro každé rok čo rok začíná viac hučať. Určite musia mať spôsob vykurovania napísaný v projekte a norma na to je,ale len hluková.
Odpovedať
@budix Tak keď chladíš, neotváraš okno.. A kurenatsky projekt nema co sused nahliadat, to nieje obsahom dokumentacie pre vydanie stavebného povolenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@hondambx čo je pre teba nadmerný hluk ? Vieš aké sú dnes vonkajšie jednotky tiché ? Keby ti tam trčí do dvora komín z KK, tak ti bude aj zvuk z komína či vychádzajúca para vadiť ? Skutočne už dnes musia ľudia hľadať problémy tam kde nie sú a ak vzniknú v budúcnosti, dajú sa riešiť ? Budeš SUPER SUSED !
Odpovedať
@hondambx Ja som z dôvodu malo miesta od môjho domu po hranicu pozemku, kde je aj oporný múr, a tiež obavou keď príde sused aby nemal problémy s prípadným hlukom, otočil čerpadlo kolmo na dom, vrtuľami nie od domu ale súbežne s domom. Fungujem takto 6 rokov. Najväčší hluk je v smere natočenia vrtúľ a hlavne keď ide TČ na plný výkon, to je keď sa ohrieva teplá voda. Pri kúrení na plný výkon ani nechodí. Keď stojím od čerpadla 10-12m od vrtúľ ráno keď kúri, tak počujem viac hluk diaľnice cca 4km vzdušnou čiarou.
Odpovedať
@dominik_galaba aky budem sused, to nechaj na mna. Radsej sa budem zaujimat dnes, a dovarimsa trubka, ako cez zimu a bude potrebny vecsi servis. A suseda je brz…a.
Odpovedať
@kejsix Keď nemáte klimu/chladenie, tak okno otvoríte v lete,hlavne vecer.... Zdroj vykurovania je určite v projekte,ktorý je súčastou stavebného konania, kam má sused právo nahliadnúť a prípadne podať námietku. Trieda A0 a aj predošlé vyžadujú výpoceť energetickej triedy ,kde je určite presne definovaný zdroj kúrenia. Dodržať to asi nemusia,ale ak majú zem-voda a dajú vzduch,tak námietka je možná,podla môjho názoru. Treba kontaktovať suseda a ludsky sa porozprávať 🙂
Odpovedať
@budix Definicia zdroja vykurovania a umiestnenie vonkajsej jednotky su predsa dve rozne veci...
Odpovedať
O umiestneni vonkajsej jednotky sa nic nespomina. Keby to cerpadlo nebolo umiesnene presne oproti nocnej casti mojho domu, ani nic neriesim, ale bojim sa hluku pocas noci a aj v lete, ked budem mat v noci otvorene okna.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@hondambx 1. Suseda 2. SÚ
Odpovedať
Profilova fotka
@hondambx Podľa ustanovenia „vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv“. Za týmto účelom vlastník nehnuteľnosti najmä nesmie: teba sa týka čl. 2: nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami; Otázka je, čo je miera primeraná pomerom? V tvojom prípade riešiš hluk... takže sťažovať sa môžeš, ale dokázať hluk (nad mieru primeranú pomerom ) môžeš jedine tak, že si dáš spraviť posudok merania hluku a ak to v nočných hodinách u teba v spálni bude nad určitú hranicu (čo zrejme nebude, nakoľko ako ti vyššie napísali, máš okná v zime zatvorené) tak asi nič nezmôžeš... záleží od typu TČ , značky... každá jednotka má v technickom liste uvedený akustický tlak vonkajšej jednotky v dB pri max. výkone... čo je okolo 50 dB takže u teba v spálni to bude menej
Odpovedať
@dominik_galaba To bude asi jedina najrozumnejsia varianta. Problemom je take z mojho pohladu arogantnejsie spravanie. Uz sme sa raz nedohodli pri premiestnovani stlpu, ked ho chcela dat na moj pozemok, lebo jej sa nepaci. Komu by sa na pozemku pacil obecny stlp? Odvtedy je ticho a ledva pozdravi.
Odpovedať
Profilova fotka
@hondambx ešte by som skúsil ísť za susedou a poprosiť ju, aby jednotku umiestnila na inú stranu domu ... to by sa malo kľudne dať prípadne ak nebude súhlasiť tak písomne napísať na SU námietku k umiestneniu TČ, kde popíšeš, že máš na tej strane okná z obytných miestnosti spálne... ja osobne som pre dobre susedske vzťahy ani klímu neumiestnil do štrbiny medzi dom a susedov pozemok kde sú len 2 metre, ale dal som to smerom do ulice , aj keď to nie je estetické a pesť na oko, ale tak zas fungovať mi to bude tak či tak, a dobre susedske vzťahy sú gro... ale niekto si poradiť nedá druhá vec ak sa TČ berie ako súčasť stavby, tak by mal byť odstup jednotky aspoň 2metre od plota tvojho, čo asi nedodrží
Odpovedať
@hondambx skus pozriet situaciu, je to len taky obdlznik pri fasade s oznacenim TZ, Z alebo nieco take. A v legende vysvetlenie. Ale ty mas moznost nahliadnut do celej projektovej dokumentacie, kt je sucastou konania takze aj do kurenia. My sme premiestnovali z jednej strany na druhu a hned nabehla suseda ze ona nechce lebo na poschodi ma stresne do spalne. To sme ani nevedeli lebo na stene su len male okien ako z technickej. Samozrejme dala podnet na SU. Urobili sme kompromis a nasli ine miesto. Akurat vcera vecer sme boli na dome a mame tichu slepu ulicu a bolo ho pocut. Dali sme ho k prednemu plotu do rohu, vpodstate k parkovacim miestam aby ani jeden sused nemohol namietat ze ho ma pod obytnymi miestnostami.
Odpovedať
tohto sa aj ja bojím ale s tym, ze my sme ti co idu umiestnit TC medzi domy. Akurat u susedov tam maju iba predsien. aj tak mam zly pocit, ze co ak im ten zvuk pojde aj nejak bokom dopredu a dozadu do izieb.
Odpovedať
@hondambx mal si zohnať väčší pozemok ak chceš väčšie súkromie, 2m od suseda? to by ja nebral, u nás ich ešte jesto nie sme v Indii
Odpovedať
@duzu Pri troche základnej slušnosti nenatočím vrtule svojho t.č. na okná suseda vzdialené 6m.
Odpovedať
@hondambx ja by som sa hluku tiež nebál. Navyše TČ nepôjde stále. A keby aj išlo, tak v zateplenom novom dome pôjde na nižšom výkone. Verím, že budeš počuť viac ruchu z ulice a okolia (autá, šum lístia pri vetre, štebot vtákov...) ako za stenou v spálni z TČ 6 m od vás. Mám naše TČ umiestnené kolmo na dom. Za stenou máme spálňu a deti izbu a spíme v pohode. Nehovorím, že nie je nič počuť, ale u našich možno podobne hlučne "šumí" radiátor, keď sa kúri.
Odpovedať
@tao_tao TC vonku cez trojsklo a mur sumi rovnako ako radiator vnutri? Ajaj. Tak takeho suseda, ktory by tymto chcel kurit, teda chladit, v lete, by som asi hnal vidlami.
Odpovedať
@tao_tao to seriózne porovnávaš hluk z TČ so šumom lístia či spevom vtákov? To fakt porovnávaš prírodné zvuky, ktoré sú pre človeka relaxačné, s umelo vytvoreným humbukom z tzv. tepelných čerpadiel? Ale to snáď nie!
Odpovedať
@dusan72 to by museli podaktorí aj rozmýšlať... Tiež máme TČ natočené rovno do okna pracovne, však prečo nie. Keď to má sused zapnuté, tak na ulici pred domom máme hluk jak v strojovni, dnu to počuť tiež a máme podozrenie, že nám vibrácie ich tč spúšťajú alarm na okne do pracovne, -alarm je nastavený tak, že reaguje na rozbíjajúce sa sklo. Spúšťa sa nám to v noci opakovane a aj po opakovanej výmene senzorov! Jediné vysvetlenie je - čerpadlo suseda a jeho otáčky. Ak teda vylúčime nadprirodzené javy!
Odpovedať
@jabadaba Co to mate za alarm, resp. senzory?
Odpovedať
@vykricnik ale ja mám TČ rovno za hlavou a nie 6 m.
Odpovedať
@jabadaba áno lebo takých ruchov je okolo nás mnoho, akurát ich nevnímaš. Keby človek nemal pri dome plechový box, tak by bolo minimum ľudí, ktorí by mali problém. A minimum píšem preto, lebo sem tam vidieť aj vyslovene nevhodné umiestnenie alebo nevhodnú orientáciu TČ.
Odpovedať
@duzu u nas uz nie su pozemky vacsie, nez 400-600m2, lebo taka je tu ekonomicka politika a povaha ludi.. no ale k teme: TC pocut je, otazne je , ako velmi.. Netreba zabudat aj na otrasy. Mam klimu, ktora nie je napojena na dom, je samostatne stojaca na betonvej doske a je pocut, aj cez zatvorene okna, proste je pocut cez porobeton, smerom na tu stranu nie je ani okno.. A to mam spalnu na poschodi. Vlas nepocujem spadnut, ale vonkajsiu klimu pocujem. Hluk je extremne podcenovany a pochopi to len clovek, ktory to zazil. Priklad, mam susedovho psa, ktory steka nonstop, je pocut aj cez stuple do usi, za zatvorenymi oknami a s hudbou v tych stuploch. Mozno som nadprirodzene dobre pocujuci, ktovie.. Okrem toho, ten isty sused ma aj bazenove cerpadlo a to huci riadne, pocujem ho na 20metrov, na 30 metrov.. A este tam ma aj plasice na krtov, aj to je pocut, kazdych niekolko sekund to zapne na niekolko sekund a vypne. Pozval by som ludi, ale asi som nadprirodzene obdareny odstavajucimi usami, ked toto pocujem. A ano, prekaza to v pokojnom zivote. A to som zil v hlavnom meste, ruch mesta je absolutne nebo (biely sum), oproti tomuto invazivnemu zvuku. Ale nepomohol by plny, tazky a vysoky plot? Ak ten plot bude 2 metre od TC, a potom 4 m k tvojmu domu, toto by mohlo zredukovat urcite frekvencie (nizke asi nie, tie sa siria zemou), Nemusel by byt plot po celej dlzke pozemku, len na kritickom mieste..
Odpovedať
@dusantt Ja počujem, kedy susedovi ide čerpadlo vo vrtanej studni, je 30m hlboko a studna je od nasho domu 70m. Pocujem ho aj v dome v posteli, ked je v noci ticho. Nik iny to nepocuje 🙂 Samozrejme spravili sme test, on ho nahodne vypinal a zapinal a ja som zaznacil casy, kedy som ho nepocul... sedelo to.
Odpovedať
Ja mám TC tiež medzi domami cca 5 metrov od susedovej steny, na ktorej okno nemá, na prízemí má garáž a nad ňou izbu. Ešte minulý rok, to bola druhá zima čo sme bývali, tak sa suseda pýtala, či by sa to nedalo dať slabšie, že to občas trocha počuť. Tak som nastavil TC aby kúrilo iba cez deň. Za noc dom ochladilo Max o polstupna. Teraz pred zimou som spravil 1m pred TC protihlukovu stenu. Tak uvidíme či sa bude suseda sťažovať. Mobilom som meral hluk vonkajšej jednotky mobilom a bolo to cca 64 DB Max. V technickom liste je písaná hlučnosť 60db. Čiže skús susedu požiadať či by sa nedala pred TC spraviť stena protihluková.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?