Tepelné čerpadlo Ariston Nuos Evo 110

Dobrý deň. Má niekto z vás takýto ohrievač vody? Mame dom len na tuhé palivo tak uvažujem nad letnou alternatívou ohrevom vody. Ďakujem za rady a skúsenosti , či sa do toho oplatí investovať.
Odpovedať
1
2
16
ja som namontoval par bojlerou od tejto znacky kombinovanych a zatial funguju dobre tak myslim ze aj toto cerpadlo bude
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@tibike11 @tancori1 Ozivujem temu. Su tu pouzivatelia s realnymi skusenostami s Ariston Nuos Evo 110 alebo vacsie. Dostala sa ku mne informacia od @peto99 , ze ma skusenosti s vybraciami resp. hlucnostou tohto boilera pocas zohrievania vody. Ake mate skusenosti vy ? Resp. akym sposobom sa da efektivne tieto problemy odstranit ?
Odpovedať
Profilova fotka
@floydian ziadne vibracie a hluk je zanedbatelny, kedze ho mam v tech. miestnosti, za dverami ho uz nepocut. Ochladzuje vzduch o par stupnov, takze urcite treba napojit nasavanie a vyfuk von z domu. Odporucam kupit v madarsku je tam podstatne lacnejsi. ;-)
Odpovedať
Ano, v Madarsku som kupil za 600 Eur plus doprava http://www.kazanpont.hu/termekek/tala.... Nasavanie zvonku by malo vyznam iba vtedy, ked je vonku teplo, aby bol COP co najvyssi. Tak to aj montuju v juznych krajinach, tam su teploty aj v zime vysoko nad nulou, preto je COP vysoky. U nas sa nasavanie zvonku neodporuca, kvoli nizkym teplotam pocas vacsiny roka a hlavne v noci. V dome mam v priemere 22 stupnov, takze nasavanie zvnutra je v poriadku. Odtah smerom von z domu je dolezity, vyfukovany vzduch je totiz citelne chladnejsi. Mne vzduchotechnik urobil dve klapky, ktore zatvaram a otvaram podla rocneho obdobia. V lete pustam chladny vzduch dovnutra, v zime ho odvadzam von. Vibracie a hluk je pocut hlavne v noci, ale pomoc je lahka: kedze rano sa nikto nesprchuje, bojler mozem v noci vypinat.
Odpovedať
@peto99 mozem sa spytat, ako je to so zarucnym servisom, kedze to nebolo kupovane u nas a kolko stala doprava? Vdaka
Odpovedať
zarucny servis- neviem, dufam, ze ako globalna firma maju servis v kazdej krajine bez ohladu na miesto kupy. Doprava stala tusim 10 Eur a priviezli ho k Tescu, kdekolvek v Madarsku. Netreba zabudnut, ze bojler potrebuje odvod kondenzu :-|
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@peto99 .... - už som sa vzdal myšlienky na ohrev vody pomocou TČ, ale zase ma to chytilo... :-D Ja by som ho mohol umiestniť jedine tak, kam bol plánovaný el. boiler - teda do kúpeľne, keďže technickú miestnosť nemám... Je ten zvuk pracujúceho TČ väčší, ako keď perie automatická práčka...........? Výduch by som teda poslal von na fasádu... Ale môžem čerstvý vzduch nasávať napr. z povaly....? Poprípade urobiť klapku a v zime z povaly a v lete z fasády (keďže budem mať plechovú strechu a na povale niekedy aj 35°C....? 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu - ak som správne pochopil, Ty máš nasávanie aj výduch smerom von.....? A kde to máš zavesené.....? Mohlo by to visieť v pomerne veľkej kúpeľni (na mieste, kde mal visieť el. boiler)...? Technickú miestnosť totiž nemám. Je to hlučnejšie ako napr. automatická práčka....? (Lebo pri tej sa dá v pohode existovať - aj keď žmýka... :-D )
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom ano nasavanie a vyduch mam z exterieru. Zavesit to mozes kde chces 8-) Nieje to hlucnejsie ako pracka, len ten hluk je iny, je stale rovnaky. Urcite by v susednej izbe nemala byt spalna.
Odpovedať
Hluk z bojlera s Tc je rovnaky, aky vydava silna mraznicka. Da sa na to lahko zvyknut, ale nevesajte ho na stenu vedla spalne. Nasavanie z povaly neodporucam, lebo prach ho moze poskodit . Nasavanie z exterieru nedava zmysel, co bude v mrazoch? Nijako nechcete uverit, ze bojler je vyrobeny do interieru a zuzitkuva teplo vnutri domu. V lete je v nom tepla az prilis, v zime uz setrite menej. Pripravu na bojler s tc netreba ziadnu, okrem odpadu kvoli odvodu kondenzu. Nic nepokazite, ked sa neskor rozhodnete dat tam obycajny bojler.
Odpovedať
Ahojte, bývam v dvojizbovom byte bez centrálnej TUV a momentálne ju ohrievam plynovým prietokovým ohrievačom. Plánujem ho však vymeniť vzhľadom na jeho stav, vek a aj nutnosť rekonštrukcie komína.. Ariston Nuos Evo 110 sa mi javí ako vhodné riešenie. Čo si myslíte o osadení priamo do skrini v kúpeľni s prívodom vzduchu do skrini cez mriežku z kúpeľni a odvodom vzduchu do pôvodného komína? Neviete aké veľké je množstvo kondenzátu za hodinu? Ďakujem za rady
Odpovedať
@lubosu @peto99 ak tomu rozumiem spravne, nie je to celkom aj vyhoda ked je nasavanie vnutri? Nenehradzovalo by to do urcitej miery rekuperacku/"riadene vetranie"? Nasavanie to ma 150m3 ked to ide (dajme tomu v kupelni/technickej), cize to vytvara v dome podtlak, stacilo by dat ventilator do spalne/obyvacky na nasavanie cerstveho vzduchu. A zabili by sa dve muchy jednou ranou. Ci?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ultrarecall nie nenahrazdzovalo, pretoze rekuperacia rekuperuje energiu. To by si vyrobenou energiou musel ohrievat nasavany vzduch (potom by si ale nestihal ohrievat aj vodu). To je princip takzvanej aktivnej rekuperacie. Akurat, ze pasivna rekuperacia to urobi trosku horsie za ovela menej penazi :)
Odpovedať
@sagvant kúri sa čím? nasávať teplo z bytu = NIE ! lebo odčerpaný vzduch musíte do bytu dodať cez okná + zaplatiť jeho zohriatie kúrením! kondenzát z bojlera treba hadičkou odviesť do odpadu
Odpovedať
@majkoj no ved aj to cerpadlo rekuperuje energiu, odcerpava ju z vydychaneho vzduchu, len ju nevracia spat do vzduchu ale pouzije ju na ohriatie vody. @blacksr no sak ale vodu musim zohriat tak ci tak, takze nie je jedno ci odovzdam teplo vode a dokurim vzduch alebo dokurim elektrinou vodu a odovzdam teplo prichadzajucemu vzduchu? Vyriesil by som si vetranie (asi nie idealne, ale aspon trosku) bez zbytocnych unikov tepla a kakalion rozvodov, a pritom este zohrial vodu. Jasne ze musim zohriat prichadzajuci vzduch, ale na to by som nepotreboval dalsie zariadenie v dome (predpokladajme infrapanely). Teda, otazka, nebolo by v takom pripade lepsie zaplatit za TC na TUV ako za rekuperacku + dajme tomu elektrokotol/bojler?
Odpovedať
@ultrarecall - v praxi odsavanie vzduchu necitim, mozno podtlak vyrovnava moja vykonna rekuperacia - ani stranky vyrobcu neupozornuju na vznik citelneho podtlaku, takze sa s tym velmi neda pocitat - okrem toho bojler funguje hlavne v noci po umyvani dve tri hodiny, cez den sa zapina len sporadicky - odtah von ma vyznam iba v zime, v lete je dobre pustat chladny vzduch dovnutra - nevznika teda nijaky podtlak - bojlery s TC sa pouzivaju hlavne v teplych krajinach, kde nikdy nemrzne a maju skoro stale otvorene okna, funguje vsak do minus 5 stupnov, vzduch sa da nasavat zvonka aj v zime, COP vsak bude nizke - ako nahrada rekuperacie to asi fungovat nebude, pri investicii 600 - 800 Eur spotrebuje rocne na ohrev vody pre 4-clennu rodinu do 1 mWh, usetri skoro 2 MWh, co je 280 Eur rocne
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall ano, dalo by sa na to tak pozerat. Problem je v tom, ze ak chces ma teplu vodu musis vetrat a to nie malo , 150m3/h je o hodne viac ako je treba. A ked chces vetrat, musis minat teplu vodu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 podtlak nie nebezpecny preto , ze ho citis, ale preto, za pracuje proti tahu komina, v blbom pripade natiahnes spaliny do baraku. Bez komina ti to je jedno.
Odpovedať
@majkoj no sak nehovorim ze je to idealne, ale tych 150 by nemalo byt nejak extra vela, ked pocitam 4 osoby po 30m3/h na osobu. Aj casovo by to nemuselo byt zle, vecer pred spanim sa minie voda, zapne sa cerpadlo na 6 hodin a poriadne prevetra v noci dom, ked je to dost potrebne pretoze nema kto otvarat okna :)
Odpovedať
@ultrarecall otázka je, koľko u vás stojí kWh tepla z CZT oproti elektrine DD2 ak máte vlastný plyn. kotol, tak teplo je lacnejšie + súhlas s @majkoj - potreba vetrať je iná ako potreba zohrievať vodu, v inom čase, inom objeme samozrejme, skúsiť to môžete na leto sa to oplatí, ak nemáte možnosť zohrievať TUV plynom, a v zime skúsite, ako sa to dá zladiť výhodou je, že sa tam dajú naprogramovať 2 časy, kedy má TČ ísť, takže si to dáte do času, keď sa napr. varí alebo ráno keď treba poriadne vyvetrať dom
Odpovedať
@blacksr 1. neviem co je CZT, dal som tu to vyhladat a naslo iba dva odkazy, obidva od vas ;-) 2. plyn nie je, iba elektrina 3. myslel com ze vetrat treba hlavne v noci (co by sedelo s predpokladanym casom spotreby vody), rano uz mozem vyvetrat aj sam otvorenim okien prinajhorsom. Ak sa to da programovat, tak to by bolo este dalsie plus, nenasiel som to v letaku. 4. k tomu pridat este nejaky maly rekuperator za par korun na WC ktory by vytvaral podtlak () a zabezpecil vetranie ked nepojde TC (to by mohlo ist aj 24h), a bolo by to idealne, taketo nieco: http://www.solar-eshop.sk/p/rekuperac... Co myslite, nemohla by to byt druha najlepsia moznost ak niekto nechce mat centralnu rekuperaciu?
Odpovedať
@ultrarecall = centrálne zásobovanie teplom, bežná skratka u BD, jejda, bytových domov lenže vetrať potrebujete napr. 30-40 m3/hod a nie 150 m3/h a ak, tak len krátko u vás nebýva najväčší dopyt po teplej vode večer? ďalšia vec: hluk - v noci nič moc v byte, aj pre susedov Enex: nepopieram, že decentrálne jednotky sú riešením pre tie domy / byty, v ktorých sa nemôže inštalovať centrálna RJ
Odpovedať
@blacksr co citam, tak 30m3/h na osobu potrebnych, takze 4 clenna rodina 120m3/h, preco iba 30-40? ano, najvacsi dopyt po teplej vode vecer, a potom by sa zaplo to tc a islo 6h v noci aby dohrialo vodu, presne ked predpokladam ze je najvacsia potreba nutene vetrat (okrem navstev): http://blog.zdravydom.sk/riadene-vetr... hluk, no mozno v byte by to mohol byt problem, ale v dome umiestnene v technickej/kupelni by 35db nebal byt az taky problem, toboz nie pre susedov. To uz lokalna rekuperacka v spalni by na tom mohla byt horsie co sa hluku tyka, tam je ventilator hned v miestnosti.
Odpovedať
@ultrarecall 25-30 m3/hod je objem, v ktorom je započítané varenie, kúpanie, rastliny, dýchanie - nie stabilná výmena vzduchu čiže ak nie je výrazná tvorba pary, CO2, pachov - napr. ak pozerá rodina telku, tak stačí 15 m3/hod/os. podľa potreby sa vetrá aj 200 m3/hod = 50 m3/hod/os., ale len krátko a keď sa to spriemeruje, je z toho 25-30 m3/hod./os v noci stačí pre osobu okolo 10-15 m3/hod. my tak vetráme, že stále sa vetrá asi 40 m3/hod pre celú rodinu + podľa potreby zapíname 110 m3/hod (v zime) v lete: 60 m3/hod stále a podľa potreby 220 m3/hod. - v lete slúžia veľké nadvýkony na to, aby sme mi pocit prúdenia, ktorý pôsobí chladivo (ale nie je to prievan)
Odpovedať
@ultrarecall asi som si to s niečím zmýlila, sa mi zdalo, že hluk je od Nuosu väčší 38 dB nie je veľa
Odpovedať
@majkoj vdaka za radu, komin zatial nepouzivam, ale ke dho budem pripajat, vyriesim to :-)
Odpovedať
Nuos vydava hluk ako silna mraznicka /presne rovnaky hluk vydava aj vonkajsia jednotka klimy s inverterom/, netreba ho davat nikam, kde by vadila takato hlucna mraznicka. Okrem toho sa vibracie prenasaju aj do steny. Treba starostlivo vybrat vhodne umiestnenie, aby nerusil pocas spanku. Cez den je to jedno, 38 dB prekryju ine ruchy.
Odpovedať
Nikde neviem najst, ci Nuos ma vstup na cirkulacny okruh. Viem, ze sa to da prinajhorsom pripojit aj na vstup studenej vody, ale potom to premiesava teplu a studenu vodu, co nie je idealne. Nema niekto kombinaciu Nuos + cirkulacka ?
Odpovedať
Profilova fotka
Mám a neľutujem, klasický boiler " žrút elektriky "by som už nechcel.
Odpovedať
@jarosujo je ta cirkulacka nutna? bojler ohrieva vodu tak lacno, ze tych par litrov odpustenej vody si nikto nevsimne
Odpovedať
1
2
16
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?