Tepelne cerpadlo,alebo infra panely?

Profilova fotka
Dobry den, rada by som poprosila o nazory na tepelne cerpadlo, a infra panely. Nevieme sa rozhodnut. Poznate vyhody a nevyhody, poprípade najvacsie plusy a minusy týchto kureni? Dakujem
Odpovedať
dosť výrazný rozdiel je cena a od toho by som sa odrazil už pri navrhovaní domu. Ak je spotreba domu dosť nízka, prevádzkové náklady sú porovnateľné u oboch a rozhodujú investičné náklady. Nepoznám nespokojných užívateľov ani jedného ani druhého, len vlastníci čerpadla neradi hovoria o cene :-) Ja si určite dám panely.
Odpovedať
Profilova fotka
@januska30 predrečník to odôvodnil, ale len konkrétne detaily. Predpokladajme dom s pptrebou vykurovania 3kW, cca 2000h niečo na jeseň a jar je teplejšie, spolu 5000kWh. Infrapanely na vykúrenie spotrebujú 5000kWh, tepelné čerpadlo s účinnosťou 3-5 zhruba 2000kWh, rozdiel v ročných prevádzkových nákladoch je 3000x0,13= 400€ . teraz nastúpi porovnanie nákladov, ak stojí tepelné čerpadlo a rozvody 6000€ a infrapanely 500€ po desiatich rokoch bude čerpadlo ziskové. Ďaľšie kritérium je pocitové, podlahové kúrenie sa asi nedá predbehnúť, nezaberá plochy ako infrapanely.
Odpovedať
dobrý deň, finalizujeme projekt domu Bungalov s vykurovacou plochou 110m2, konštrukčné riešenie brúsené tehly HELUZ hrúbky 50, bez zateplenia, ako systém kúrenia chceme podlahové kúrenie a nakoľko nemáme možnosť prípojky na plyn nevieme sa rozhodnúť pre zdroj tepla tepelné čerpadlo vzduch-voda, elektrický kotol na ohrev vody alebo elektrické podlahové kúrenie??? V dome bude aj krb, ale ten si chceme užiť iba pre "pohodu" v dome a nie na "kotoľnu" v obývačke.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav no porovnatelne, povedzme to tak ze IR panely maju prevadzkove naklady 3x take ako TC :). Ale ostatne sedi, je to o investicnych nakladoch.
Odpovedať
@praktikii teplovodne podlahove kurenie s elektrokotlom, Neskor ceny TC asi poklesnu, vymenit za TC vzduch-voda. Uz dnes su lacne bojlery s TC na TUV. Naklady na zaciatku vyrazne setri /a skvele susi stavbu/ klima s inverterom, pokial bude elektrokotol privela minat.
Odpovedať
@praktikii jednoznacne by som siel do. Tc lacnejsia varianta vzduch voda. Naklady by mohli byt okolo 40 eur ale to samozrejme zavisi od viacerych faktorov.
Odpovedať
@januska30 To nie je otázka názoru ale výpočtu pre konkrétny dom. Dom ste asi mali projektovaný na konkrétny vykurovací systém.
Odpovedať
@majkoj ak bude mať dom spotrebu 20€ mesačne s IR panelmi, tak s čerpadlom to určite nebude 20/3.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav a preco by nemalo byt ? Pri malych spotrebach prestava fungovat matematika ?
Odpovedať
@januska30 Ahoj. Jestli zvolit nějaký zdroj pro topný systém nelze střelit od pasu. Základem je vždy tepelná ztráta vytápěného objektu. Jedna věc jsou investiční náklady a stejně důležitá věc jsou provozní náklady. Pouze při porovnání všech nákladů lze jednoznačně doporučit, jaký zvolit zdroj, protože všechno je nakonec o penězích a to o Vašich penězích. Je jasné, že investičně drahý zdroj musí za dobu své životnosti mít celkové náklady nižší, jak nějaký laciný zdroj, který ale má vyšší provozní náklady. Z toho naprosto logicky vyplývá, že čím je menší tepelná ztráta domu, tím je drahý, ale úsporný zdroj tepla nevýhodnější, i když bude mít 3 + 5 x menší náklady na provoz. Matematika je jasná za všech okolností a funguje to naprosto na stejném principu. Ale musí se vždy vyhodnotit celkové náklady - čili investice, provozní náklady včetně údržby, revizí, oprav a to za předpokládanou dobu životnosti. Já osobně bych začal tím, že se do baráku nainstaluje teplovodní podlahovka a elektrokotel. Tato kombinace na tom bude zhruba stejně jako nějaké panely a za první topnou sezónu se dá již něco vyhodnotit. Následně se dá dokoupit nějaké TČ vzduch - voda a celé to pouze propojit. Pak se spotřeba na výrobu tepla ( platba za elektriku ) sníží min. na polovinu a v nejlepším případě na čtvrtinu. Když se do toho započítá i ohřev vody, tak se to snížení dá zprůměrovat zhruba na třetinu.
Odpovedať
oresne ako pisu ostatni, v prvom rade treba poznat pribliznu tepelnu stratu a podla toho sa rozhodovat medzi vysokoteplotnymi resp. nizkoteplotnymi systemami v roznych cenovych hladinach. napr. my planujeme stavat pasiv a teda potrebujeme minimalny zdroj tepla. vsadili sme na nizkoteplotne infracervene folie do podlahy alebo stropu (zalezi od miestnosti) v kombinacii s fotovoltaikou pre vacsinu spotreby elektrickej energie domu.
Odpovedať
@majkoj nie, ale mení sa topný faktor, účinnosť, efektivita... . Ale bez ohľadu na to, pri tak nízkych prevádzkových nákladoch to vysokú vstupnú investíciu počas (bezporuchovej ) životnosti aj pri trojnásobne nižšej prevádzke sotva vyrovná. A aj keby áno, stále to ostane v rovine či pri stavbe zainvestuje o, čo ja viem 3litre viac, alebo ich ušetrí a zaplatí postupne počas 20tich rokov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@slavoslav o navratnosti som nepisal, tam jasne, ze sa TC ZATIAL pravdepodobne nevrati, ak je potreba tepla prilis mala. O par rokov sa to zmeni, ked dom s IR panelmi, nemusis skolaudovat , pre hranicu primarnej energie. Ale efektivita sa menit nema ako. Sam mam TC, kde ROCNE platim zs kurenie 80-180e podla zimy.
Odpovedať
@majkoj nestrašil by som ľudí, že kvôli IR panelom o pár rokov neskolauduješ dom, je to hlúposť. A o pár rokov možno hodíš na strechu pár fotovoltaických panelov s výkonom, že ti pokryjú celú potrebu energie. A možno o pár rokov tu nebudeme :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav to nie je ziadne strasenie precitaj si sucastne zakony a vyhlasky. (3) Minimálnou požiadavkou na energetickú hospodárnosť nových budov postavených po 31. decembri 2015 je horná hranica energetickej triedy A1 pre globálny ukazovateľ; Spominana hranica je 108kWh/m2/rok. Moj dom ma 82 s tepelnym cerpadlom !!! Cize s IR panelmi ho v 2016 NESKOLAUDUJEM! Takze aka hupost?
Odpovedať
@majkoj je to otázka návrhu. 82 kWh/m2/rok je šialene vysoká hodnota na novostavbu. Nepamätám si presne, ale ty máš asi bungalov a to je na budúce požiadavky najnevhodnejší typ stavby. Aj mne sa kedysi páčili bungalovy, ale vytriezvel som:-) Proste niekde sa kompromis urobiť musí, ale nemusí to byť práve vylúčením istého druhu topenia. A existujú aj ďalšie možnosti riešenia, ale nerobí sa to tak, že postavím dom a teraz čo doňho šupnúť aby som ho vykúril? Takže preto hlúposť. Ja predpisy poznám, ale to si si mohol všimnúť, a poznám tiež riešenia a keď nepoznám, tak ich hľadám. DON`T PANIC :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav mozno by si bolo dobre nastudovat problematiku a nepliest si potrebu tepla s globalnym ukazovatelom primarnej energie. Moj dom je kategoria A. :) , takze odporucam volit slova ako hlupost z rozvahou. A viditelne predpisy nepoznas :-p.
Odpovedať
Vyhláška je zdrap papiera. Občanovi možno ukladať povinnosti len na základe zákona a len v jeho medziach. Viď ústava.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp tvoje znalosti pravneho systemu su rovnake ako znalost fyziky. Ked budes mat cas medzi trolovanim, precitaj si tu ustavu CELU.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ak dom ktory sa zacne stavat od zaciatku roku 2015 a kolaudovat sa bude az 2016, tak aj ten musi vyhovovat uz tej novej norme? ci len domy ktore dostanu stavebne povolenie po 31.12.2015?
Odpovedať
@soichiro retroaktivita je nezmysel, ak sa raz niečo povolí tak je to povolené
Odpovedať
Profilova fotka
@soichiro podstatne je kedy kolaudujes, nie kedy si dostal, povolenie. Aj u mna to tak bolo, ze som mal stavebne a pre kolaudaciu som musel menit niektore veci, napriklad sa som musel mat viacej zvodov z belskozvodu, musel som mat zrazu vyjadrenie leteckeho uradu...
Odpovedať
@jan45 "Tepelne cerpadlo s ucinnostou 3-5..." Nehovorim za seba, ale kolega v praci ma tepelne cerpadlo Daikin (tusim Altherma) a CELOROCNY PRIEMER ucinnosti ma priblizne 2. V zime nieco menej, v lete zas viac. Cize usetri polovicu nakladov v porovnani s cisto elektrikou. Ani zdaleka to nespotrebuje tretinu alebo dokonca patinu energie. Mozno keby bolo vonku 30C stale, ale vtedy zas nepotrebuje kurit. Cize tu reklamovanu ucinnost treba brat s velkou rezervou. Ja nemam nic proti TC, ale skor sa mi to paci na ohrev teplej vody, ako na kurenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@majkoj Vážne sa mi už rozum pozastavuje ako od ludí vymáhaju peniaze za take a take poplatky že vyjadrenie z leteckého uradu...Kamarat ide stavat a ten zase potrebuje povolenie od pamiatkoveho, lebo ma vlasný pozemok na neakej hystorickej pode, pritom tam nič nieje len burina...tolko poplatkov kolko poplatit okolo domu ( katastrofa) Najlepšie cigan postavý zadarmo búdy lebo nakradne, bez poplatkov lebo nema peniaze a zadarmo kúry drevom čo nakradne na začiatku lesa. A my ostatný budeme musiet brat úver a splácat xxx rokov. Aspon tak to chodý u nas v dedine
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo pokial sa skombinuje vhodny vykon tepelneho cerpadla so spravne navrhnutou a skonstruovanou podlahovkou je mozne pri rydzo kurenarskych tepelnych cerpadlach dosahovat SCOP na urovni 3,2 - 3,5 aj so zapocitanim bivalentnej prevadzky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?