Temperovat/netemperovat neobyvany dom

Caute, kupili sme cca 60rocny dom v povodnom stave a planujeme sa don nastahovat az po zime. V dome nie je ustredne kurenie, povodny majitelia vykurovali pieckami a lokalnymi konvektormi. Vzhladom na narocnu logistiku sa vieme do domu dostat iba cez vikendy a rozmyslame akym sposobom ho zazimovat aby neutrpel nejake vaznejsie skody. Preventivne som vypustil vodu z domu (potrubia, sifony, boiler, WC). Ide o 2 poschodovy dom s 1. poschodim zapustenym v zemi (teplota by nemala klesnut pod 0). Povodny majitel poradil do centralnej chodby zapnut konvektor s termostatom a udrziavat teplotu co najvyssie, ale cital som uz aj nazory ze pokial dom nie je extremne vlhky mraz bymu nemal uskodit. Vopred diky za rady.
Odpovedať
V 60 rocnom dome (ak ho mate bez uprav teda) hadam budete vsetky rozvody menit. Takze asi kurit netreba.
Odpovedať
Máme staru chalupu kde tiež je kúrenie iba kachlami a elektrickymi radiátormi. V zime tam nechodíme, čiže sa tam nekuri ani netemperuje. Vypustime vodu a do odtokov ešte nalievame nemrznucu vodu do ostrekovačov, do nádrže na wc, do wc atd... Je to vpohode, nic tam nesplesnelo ani nezamrzlo..
Odpovedať
Podla mna v takomto dome bude zbytocne temperovat, zbytocne peniaze do toho pojdu, nechal by som to tak, netreba kurit :-)
Odpovedať
tak ako1bingo2
Odpovedať
Predsalen ak mas strach aby mraz nieco nepotrhal, kupit par konvektorov za 15-20 eur, takmer kazdy ma ochranu proti mrazu, dokazu temperovat nejakych 5-6 stupnov, odostrete okna = nejaky tepelny zisk, takze sa konvektory mozno ani zapinat nebudu. Sifony zaliat nemrznucou zmesou...ani nie tak koli mrazu, ako koli smradu z kanalizacie/zumpy, my sme sa nastahovali do domu kde 3 roky nikto nebol a sifony suche. Trvalo na celkom dlho sa toho smradu zbavit, dom bol doslova presmradnuty
Odpovedať
My sme 12r dozadu nenechali ani temperovať, vypustili sa raditory...(bývalí sme inde) ďalší rok sme sa nasťahovali, vymalovali a pár mesiacov na to nám zaplesnelo komplet celé poschodie aj schodisko. Dom bol v pôvodnom stave... Dlho nám trvalo kym sme sa zabavili plesní...Vlastne sme museli spraviť komplet rekonštrukciu od strechy až po základy...Toť naša skúsenosť
Odpovedať
Myslis, ze to malo na svedomi prave to, ze ste netemperovali @hrmawica? Lebo z mojho pohladu je to zbytocne robit, najma ak su plany take, ze sa bude cele kurenie robit, rozvody robit nanovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@hrmawica Udělali jste někde jinou chybu (možná špatná hydroizolace pod domem. Jinak se tam nemá vlhkost jak dostat). Dokončená neobývaná novostavba, netemperuji vůbec. Pochopitelně všude dokonalé sucho. Popisuji zde http://kondenzace.kvalitne.cz/kam-vla... a pokud jste vysoko v horách, zařiďte si nepatrné temperování elektřinou nad 2°C (klidně i mobilní klimatizací se současnou funkcí případného vysušení) . V každém případě můžeme provést výpočet nákladů (Během chvilky, jen vyplníte rozměry, materiály, nadmořskou výšku). Vlhkost jsem řešil během tuhnutí betonových podlah v listopadu. Měsíc jsem chodil s hadicí a zaléval podlahy pro správnou hydrataci (po baráku rozlito 200 litrů vody!!) V prosinci nasazena mobilní klimatizace v režimu odvlhčování a zase těch 200 litrů vody vytáhla a voda odtekla do kanálu. Klimatizace běžela nad vanou :-) Okna samozřejmě vždy zavřená. Větrat se nesmí. Zbytečně by to chladlo.
Odpovedať
@mambo11 neviem, ja som len napísala našu skúsenosť...my máme dom zo 60tych rokov...
Odpovedať
@josef_vavra nebola reč o novostavbe. Máme dom zo 60tych rokov vtedy bol v povodnom stave...teraz sa stavia z úplne iných materiálov, nemožno porovnávať s novostavbou...
Odpovedať
Profilova fotka
@hrmawica Jev nezáleží na stáří. Bydlím v naprosto suché vile z r. 1930. I ve sklepě je sucho. Materiály (beton, cihla) jsou stejné i dnes. Když jste se nastěhovali, byla tam plíseň?(pak je to vzlínání ze základů - chybná izolace). Nebo ta plíseň vznikla až po vymalování? Pokud po vymalování, pak neumíte větrat a nejste zdaleka sami viz https://forum.tzb-info.cz/137356-vyta... Zrušili komín (místo typu B jim nejaký chytrolín poradil koaxiální) .Chybí poměrně malý, ale velmi DŮLEŽITÝ pomalý odtah. Stačí 0,1 (odtáhnout desetinu objemu za hodinu) a je po problémech.
Odpovedať
@josef_vavra my už máme plesne našťastie za sebou. Skúšali sme všeličo...ja som vždy vetrala naporiadok až kým rosa z okien nezliezla...mali sme popraskanú fasádu (hore),začali rohy premŕzať začali sa robiť plesne...na chodbe neviem kde sa zobrala...kým sme kúrili iba plynom nedala sa chalupa usušiť...kúpili sme kotol na tuhé, zateplili, vymenili okná zateplili strechu...niečo úplne iné...steny suché vôbec neťahá od nich...teraz úplne stačí plyn tuhé je už potom na plavky :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@josef_vavra a kotol nemáme kondenz ale my sme ešte stihli kúpiť prietokový. Manžel iný ani nechcel
Odpovedať
@hrmawica mozno to nedokazalo tak prekurit alebo tozvie, ale myslim, ze je podstatnejsie to, ze uz to mate za sebou, ze je teraz sucho. Ale myslim, ze ked zadavatelka temy by temperovala, tak by zbytocne vyhadzovala peniaze :-)
Odpovedať
@1bingo2 tak pre mňa je to tiež podstatné že je to už ok, ale otázka je prečo teda pôvodný majiteľ poradil mc999 aby dali do centrálnej chodby ten konventor...
Odpovedať
Profilova fotka
Topit neznamená sušit. Větrat okny je málo účinné - v podstatě dole přicházející studený vzduch zase nahoře ohřátý odletí. Odnese teplo, ale ne vlhkost. Špičkové je větrání podtlakem. Tedy netěsností okna přijde a přes kotel komínem odejde. Stejně tak odejde digestoří, koupelnovým odsavačem. Odborníci tomu říkají laminární zaplavování https://forum.tzb-info.cz/141077-dime... Digestoř i odsavač jsou ale přehnaně silné. Stačí větráčky z počítačů cca 2W. Průtok 10 m3/hod, kanalizační trubka 70 mm, rychlost vzduchu 0,7 m/s. Nevíte o tom - neslyšíte. Jo a ta zmínka o cirkulační digestoři a poplivaném nábytku je bohužel taky pravdivá. Topit a sušit současně? Zapnout mobilní klimatizaci v režimu odvlhčování. Je to tak 5x levnější, než topit a otevřít okno.
Odpovedať
@hrmawica dovod povodny majitel nepredostrel :) dostal som vsak z nich ze minulu zimu (prva zima ked v dome nik nebyval) netemperovali ... a dom vyzera byt bez viditelneho poskodenia
Odpovedať
@mc999 tak v tom prípade sa hádam nič nestane...no veď uvidíte, hádam to bude OK
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?