Odpoveď na príspevok od toky1:
Mne príde najblbuvzdornejšie použitie nemrznúcej … @toky1 glykolu sa chcem vyhnút. Nemám nato dobré ohlasy. V podlahovke mám 120l vody + TÚV 200l (systém bez buffera) Čo vodár/technik to iný názor. Aktuálne som nastavený tak, že hneď po prechode potrubia z monobloku do tech.miestnosti by som dal guľové ventily s vypúšťakom a v prípade dlhšieho výpadku elektriny by som guľové ventily zatvoril a cez vypušták s ručnou pumpou vyfúkol vodu z exteriéru (len neviem či to tak bude fungovať 😀)Odpoveď na príspevok od pracovnik_lc:
Ak chces nieco spolahlive a bezudrzbove, osobne b… @pracovnik_lc to už rovno split a môže vypadnúť elektrika aj na mesiac. Videl som aj monoblok zapojený s doskovým výmenníkom s nemrznucou zmesou. Zamontovať 2 ks nemrznúci ventil Caleffi.Odpoveď na príspevok od supiiik:
Rucne vypustenie: ak vypadne prud pocas dovolenky… @supiiik @mgx obaja ste z praxe a mate odzite, ale dnesna domacnost je zvyknuta zit ako v byte, kurenie a TUV sa dako spravila a nikto nevie ako, lebo funguje ;-) Firma nastavila a keby daco, tak urcite pridu. A potom pride vytriezvenie, ked firma v zime pride po 3 tyzdnoch zistit skutkovy stav a dalsi tyzden bude opravovat...Odpoveď na príspevok od rkorba:
@supiiik @mgx obaja ste z praxe a mate odzite, al… @rkorba Teória = všetko vieme, ale nič nefunguje. Prax = všetko funguje a nevieme prečo. Teória spojená s praxou = nič nefunguje a nikto nevie prečo ,)Odpoveď na príspevok od mgx:
@supiiik ale existuje. 1) namiesto autobaterie sa… @mgx Netvrdim, ze sa neda najst riesenie, ale ako pisem vyssie "neexistuje idealne riesenie" proti zamrznutiu monobloku. Suhlasim ze nejaky baterkovy system je asi najschodnejsie riesenie, ale riesit to cez nejaky 12V bastl system s nabijanim lifecky je pre 99.9% beznych uzivatelov nedosiahnutelna meta. System s beznou UPS si neviem uplne predstavit. Ako by to bolo zapojene? Napajala by cele tepelko? Alebo len obehovku? Aka logika by riadila spinanie a kto by to zrealizoval? Pre bezneho uzivatela je monoblok casovana bomba, za tym si stojim, ziadne z dostupnych rieseni nie je idealne. A to uz nehovorim o tom, ze tie monobloky vacsinou montuju kurenari, ktori nemaju o chladiacom okruhu ani sajnu. Ak na tom tepelku nieco odide a dodavatel/vyrobca da od toho ruky prec (co je teda velmi velka sanca), tak uzivatelovi ostanu len oci pre plac, lebo nezozenie chladiara, ktory by to isiel riesit. Zial taka je realita...Odpoveď na príspevok od supiiik:
@mgx Netvrdim, ze sa neda najst riesenie, ale ako… @supiiik Do tohto príspevku som ťa bral ako seriózneho človeka.... Týmto si to teda riadne pohnojil a ten príspevok není z tvojej strany vôbec objektívny.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@supiiik Do tohto príspevku som ťa bral ako seri… @frantisekca Vies byt prosim konkretny v com nebol objektivny?Odpoveď na príspevok od supiiik:
@frantisekca Vies byt prosim konkretny v com nebo… @supiiik 1: "riesit to cez nejaky 12V bastl system s nabijanim lifecky je pre 99.9% beznych uzivatelov nedosiahnutelna meta" 2: "Pre bezneho uzivatela je monoblok casovana bomba" 3: "Ak na tom tepelku nieco odide a dodavatel/vyrobca da od toho ruky prec (co je teda velmi velka sanca), tak uzivatelovi ostanu len oci pre plac, lebo nezozenie chladiara, ktory by to isiel riesit."Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@supiiik 1: "riesit to cez nejaky 12V bastl syst… @frantisekca 1. absolutny suhlas, stojim si za tym. 2. Ok, toto beriem s5. Venujem sa chladiarine a monobloky z viacerych dovodov neriesim, takze uznavam miernu zaujatost ;) 3. stojim si za tym. Riesil som to nespocetne krat, niekolko krat do tyzdna telefonat: "potrebujem servis na klimu/tepelko, povodny dodavatel neexistuje, nedviha,..." Ale toto sa samozrejme tyka aj splitov, nie len monoblokov. Len ako som pisal vyssie, kurenar, ktory dodal a namontoval monoblok nema sancu vymenit napr. kompresor.Odpoveď na príspevok od supiiik:
@frantisekca 1. absolutny suhlas, stojim si za ty… @supiiik 1: Napríklad: https://allegro.sk/produkt/system-pro... Sú aj iné... 2: Si sám vyvrátil. 3: Píšeš, akoby sa u monoblokov riešili výhradne problémy iba s časťou kde je chladivo, ktoré má však na rozdiel od splitu podstatne kratšiu časť a akoby sa kompresory menili ako na výrobnom páse. Aj tie lacné šuvixy Kasai po (výrobnej) zmene obehového čerpadla bežia bez problémov... Keď si niekto dá monoblok, Viessmann, Protherm, Vailant, Dakine, Midea atď, nenájde servisného technika??? Za to, u prerobenej klimatizácie to so servisom není problém, však? Tam mu servisák nanajvýš na druhý deň nakluše a vymení kompresor...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@supiiik 1: "riesit to cez nejaky 12V bastl syst… @frantisekca 2: "Pre bezneho uzivatela je monoblok casovana bomba" Riesil som tuto zimu steceny monoblok (este aj v zaruke), ktory po nocnom vypadku nenabehol... majitelovi ho montovala firma z opacneho konca SK (sucasny trend) a cez vikend "nemali cestu k nemu"... Monoblok nesie riziko, ktore split nie... Treba s tym ratatOdpoveď na príspevok od frantisekca:
@supiiik 1: Napríklad: https://allegro.sk/produk… @frantisekca 1. Prosim pozri este raz, k comu som sa vyjadroval. 12V backup s lifepo a nabijanim. 3. Z tych prikladov co si vymenoval (az mozno na tu Mideu) zrejme nebude vacsi problem. S nejakym Kasai z allegra to uz bude horsie a udeje sa presne to, co som popisoval vyssie. Ani slovkom som tu nikde nespomenul prerobenu klimu, ale ked uz si to nacal, tak vonkajsia jednotka je stale iba "klima" a kazdy, kto dokaze odservisovat klimu s tym nebude mat problem. Vo vnutri je iba vymennik, regulator a zvysok poriesi ktorykolvek kurenar.Odpoveď na príspevok od marsip:
takze sa viac oplati investovat do splitu ako do … @marsip split ti musi instalovat/udrziavat chladiar,monoblok aj vodar,alebo zrucnejsi domaci kutil.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
Osobne si to predstavujem takto, bude to funkčné … @purplesticks Akurát by som urobil zmenu, že tie ventily s vypúšťaním by boli 3, z toho dva v interiéri a jeden vonku, dole. 2 v interiéri, aby sa mohol prisať vzduch a ten jeden vonku, aby to mohlo vytiecť. Teoreticky, vonku by stačil iba ten vypušťák, ale chápem, že kôli "údržbe" budú na v(ý)stupe z TČ 2 ventily. Kde si tak lacno kúpil ten monoblok? Koľko kW?Odpoveď na príspevok od purplesticks:
Osobne si to predstavujem takto, bude to funkčné … @purplesticks A ešte detail. Nekupoval by som tie kombi ventily, radšej by som pridal redukované T a dal tam 1/2" ventily. Nemám dôveru v tie titerné riešenia, kde keď to budeš potrebovať, tak prídeš na to, že to nefunguje, nejde otvoriť atď. Tie ventily a ďalšie blbosti kupuj na Allegre. Za 3 dni to máš doma a polovičné ceny...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@purplesticks Akurát by som urobil zmenu, že tie… @frantisekca kúpil som ho cez Allegro.pl cez obchod Manta. Akurát som musel íst po neho do PL - neposielajú na SK. Je to 8kW Hisense AHZ-080HCDS1. Ak som správne pochopil, tak navrhuješ takto ? 3x zostava redukovaný T kus s vypúštacím ventilom a guľovým ventilom. Pri monobloku otvorím vypúštací ventil, v dome zatvorím 2x guľový ventil a následne otvorím vypúštací ventil, aby si potiahlo vzduch a mohla z vonkajšieho ventilu vytiecť voda. Takto to bude funkčné ? A asi to dám tak ako píšeš. Zbytočne vonku za monoblok guľové ventily. Stačí len 1x vypúštací. Ak budem chcieť väčší servis, tak otočím guľové ventily hneď v dome za stenou.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@frantisekca kúpil som ho cez Allegro.pl cez obch… @purplesticks Asi tak. Keby dáš vonku tie dva veľké ventily, tak zas komplikácia s jejich zateplením. A rúčky by si musel nechať prístupné, čo asi dosť tepelná strata, teda, neviem, či existuje nejaké predĺženie na ovládanie ventilu, to by sa celkom hodilo pre takéto prípady... A oplechovávať to do krabice, by bolo dosť neestetické asi.To je sila. Slováci by sa mali urgentne spamätať, bo to nem dopadne dobre. Už aj ja kupujem na Alíku a Allegre, čo sa dá. Žiaľ to roztáča neg. špirálu: menej kšeftov pre SK predajcov => vyššie ceny => ešte väčší útek na nákupy mimo SK => a ešte menej kšeftov.. Na konci číha krach a krvavé oči, kde sme urobili chybku.Tie ventily a ďalšie blbosti kupuj na Allegre. Za 3 dni to máš doma a polovičné ceny... kúpil som ho cez Allegro.pl cez obchod Manta.
Odpoveď na príspevok od gadefox:
>Tie ventily a ďalšie blbosti kupuj na Allegre. Z… @gadefox Problém je, že oni to tam kupujú a na Slovensku prekupujú. Ja takýchto priekupníkov nemienim podporovať. Nedávno návšteva obchodu, akurát tam prišiel kuriér DPD s krabicami z Poľska. Dovi, dopo...