Tepelné čerpadlo a termostaty

Zdravím, chcem sa spýtať, či by ste dali na poschodie dvojcestny ventil a Termostat alebo to vynechať a nechať len jeden termostat pre celý dom. Dom je bungalov s poschodím. Prízemie okolo 130m2 a poschodie okolo 95m2. Strata domu okolo 7kw a tc mam Samsung 9kw. Zakúpené to mam, len kurenari niečo vraveli, že dvojcestny ventil môže robiť zle podlahovke. Tak skúste poradiť
Odpovedať
@dracik333 A podlahovku budeš mať aj dole aj hore?
Odpovedať
Áno
Odpovedať
@dracik333 kurenar ma pravdu. 2 cestny jednoznacne nie.
Odpovedať
@dracik333 ak som správne porozumel otázke, tak, hornú časť chcete odstavovať, keďže sa predpokladá že teplo ide hore a horná časť bude vykúrená skôr ako dolná, dvojcestný ventil je vlastne uzatvárací a také ventily, principiálne, sú použité na zónových reguláciách. čiže odstavovanie jednej vetvy (horného poschodia) uzatváracím ventilom by nemal byť problém, ak dolné bude stále otvorené a bude zabezpečený dostatočný prietok aby nedošlo k odstaveniu TČ vplyvom nízkeho prietoku vody.
Odpovedať
@dracik333 Súhlasím s furalom. Ak chce mať možnosť ovládať poschodie samostatne, t.j. v prípade potreby ho odstaviť, tak by som urobil 2 vetvy s 2 termostatmi. Hlavný, ktorý by ovládal kotol, by bol dole a horný termostat by ovládal len hornú vetvu. Problém môže nastať, keď dole je vykúrené a termostat vypne kotol a hore je zima a kotol nie a nie zapnúť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Caute, chcel by som sa opýtať tych ktorý kurite tepelným čerpadlom ako riešite reguláciu? Používate termostaty alebo eqvitermiku ?
Odpovedať
@chrobak7 riesim podobny problem. Kvoli tomuto sa mi nepaci system s nadradenym termostatom pri zonovke. Velmi zvazujem, ze to dam vsetko natvrdo cez akumulacku, nech si kazdy termostat vezme kolko potrebuje. Moj vybraty daikin to vraj nepotrebuje, ale ja neverim tomu, ze to nebude robit problemy. Ci uz s cyklovanim, alebo s prebratim k zivotu, ked sa hlavny dohreje.
Odpovedať
@sadell centralny termostat pri ekvitermickej regulacii byt musi. Ako inak sa bude ratat potrebna teplota topnej vody v zavislosti od vonkajsej a vnutornej teploty ? Iste , da sa to obist aj inak. Ale efektivita TC spociva prave v tom ze vdaka topnej krivke pripravuje prave taku teplotu topnej vody aku je treba, ani viac ani menej, teda pri idealnej topnej krivke je to najnizsia potrebna teplota vody na dosiahnutie pozadovanej teploty interieru. Ak toto obidete pridete o vyhody efektivneho kurenia. Cim vyssiu teplotu TC pripravuje tym mensie je COP a teda efektivita a ucinnost TC. Moja situacia je zlozitejsia a to tym ze mam teplovodny krb. Akonahle zakurim miestnost sa vyhreje a ovplyvni to moj centralny termostat ktory je v hale. Ked bude zonovka , aj keby sa podruznym termostatom vypla cela podlahovka v hale +'obycaku + kuchyna, vykon a salave teplo krbu aj tak ovplyvni ten centralny tetmostat sposobom, ze dokonca pri vyssej teplote vypne celu podlahovku v dome. Uz som to riesil so Stieblom a maju riesenie, bezdrotovy podruzny centralny termostat na poschodie, TC bude prihliadat vzdy na ten s nizou teplotou, a teda sa zabezpeci dodavka tepla aj na horne poschodie. Ono v tom ozaj nie je problem. Kazdy rozdelovac musi mat svoju zonovku a vystup ku TC , v mojom pripade dve zonovky s komunikaciu k TC - cize 2x. Pokial je hoc otvoreny coilen jeden okruh je poziadavka tepla a zonovka zopne zmiesavaci ventil v technickej. Ak nastane stav ze su vsetky termoventily zatvorene vypne cela podlahovka. Centralny termostat, alebo v mojom pripade dva byt musia aby ratali najmensiu potrebnu teplotu topnej vody v ramci efektivity, AN musi byt tiez aby nebol problem s obmedzenym prietokom. Nevidim v tom problem Iste viem nastavit manualne najnizsiu teplotu topnej vody na TC ale preco by som to robil. Ak nemate vysokoefektivne a drahe TC kde je rozdiel teplot vs spalene ke maly potom kludne.
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec Nemal by si sa vyjadrovat k veciam o ktorych nemas paru
Odpovedať
@yuri66 ozaj ? Tak porad ty. Alebo mi napis v com sa mylim , necham sa rad poucit.
Odpovedať
@janopopovec nereaguj nanho ani nevie ako vyzera TC a ide tu osocovat Je to troll
Odpovedať
@gkrivanek ja neviem co je on zac, ja to beriem sportovo, ak je odbornik nech sa vyjadri, ja som lekar ktory sa rad vzdelava. V dome mam TC vzduch - voda, teplovodny krb a este aj FVE. Prepojenie nizkoteplotneho systemy s vysokoteplotym do automatiky a este do ohrevu TUV. Pochybujem ze tu ma niekto vobec taku kombinaciu zariadeni. Ale neberiem nikomu nic, ak je lepsie riesenie budem rad, lebo tiez riesim zonovku a nechcem aby zbytocne znizovala efektivitu kurenia. Ak som pisal hluposti nech ma umravni, je to fer, z prilofilu vidim ze BA, mozno len neznasa vychodniarov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janopopovec to potom aj juhozapadniarov. Na TC sa zonovka da dat ak je pouzita akumulacna nadrz. Ja pouzivam 200L. Vtedy nieje problem s cyklovanim kompresora. Da sa to odzubat aj bez je nikdy to nebude ono a robi to len problemy.
Odpovedať
@gkrivanek @janopopovec Mne funguje super zonovka aj bez akumulacky :-) a necykluje kompresor.
Odpovedať
@marcel714 a kolko okruhov ostalo napriamo neriadenych????!!
Odpovedať
@gkrivanek z 22 okruhov 7 napriamo (kupelne,rebriky,pod HS portalmi,pracovna) otvorene koly minimalnemu prietoku a nie je potrebne regulovat termostatom.
Odpovedať
@marcel714 no presne toto je to vybabranie s nim pocet startov kolko za den 50?
Odpovedať
@gkrivanek +/- 60 neviem to nikde zistit,len co som to fyzicky odsledoval.
Odpovedať
@marcel714 vidis to je to dokonale fungovanie co pises?!?? A ze necykluje kompresor :)) Vies co je optimalny chod kompresora? 7 startov ako mam ja.
Odpovedať
@gkrivanek 7 startov a kolko ide po kazdom starte?hodinu? A pri PID komptesore si myslim ze pocet startov nema taky vplyv na zivotnost komotesora nakolko nikdy nejde na 100% a start je postupny a tak isto aj vypinanie.
Odpovedať
@marcel714 60x 150 vykurovacích dni = 9000 startov + zvysok roku na TUV tu sa o efektivite nedajboze zvladnutia instalacie neda bavit 8-) Mne ide moje 30-45min kedy zohreje 180l zasobnik a pri kureni nakuri 300l akumulacku podla nastaveneho casovania. Vidim to tak na 5 startov denne pocas vykurovacej sezony a cca 2 na TUV mimo vykurovacej.
Odpovedať
Profilova fotka
@marcel714 Viesman nepocita odmrazovanie za cyklovanie cerpadla lebo nezastavi, preto ma malo cyklov, on to pocas behu cerpadla proste prepne, to ze sa tym namaha cerpadlo, ventily, fitingy, potrubia je mu u prdele. To je ako by si v aute pocas jazdy dopredu zaradil spiatocku a este sa tym chvalil. U Viesmanu nemozes cakat nejake spickove technologie, je to firma ktora zacala vcera vyrabat TC a nema vobec paru ako to funguje a ako sa to ma regulovat. Len blazon si kupi od tejto firmy TC.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek az budes vidiet dalej ako do katalogu viesman pochopis o com to je
Odpovedať
@yuri66 ty vcera.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek Vsak vravim ze vcera, napr. daikin v roku 1958 - http://daikin.vrv.sk/sites/default/fi...
Odpovedať
@yuri66 ved v poriadku ale ked je preteba 40 rokov vcera tak dobre.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Dobrý večer, vedel by mi niekto odporučiť nejaký dobrý termostat k TC vzduch voda?
Odpovedať
@kipsii k tepelmemu cerpadlu ku ktoremu je mozne pripojit len tak hoc aky dobry termostat je cele zle.
Odpovedať
@gkrivanek Prečo? Ako by si ty riešil reguláciu?
Odpovedať
@kipsii kazde jedno inteligentne tc pracuje na inom principe ako dobry on off termostat. Napis ake mas tc a co od systemu regulacie pozadujes.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?