Svojpomocná rekonštrukcia podlahy od základu, podlahové kúrenie a kachle

Ahojte,zaoberám sa rekonštrukciou starej nehnuteľnosti kde potrebujem urobiť podlahu od základu a následne chcem dať podlahové kúrenie. Nasal som už dosť veľa informácií o tejto problematike,ale rád by som sa na pár vecí spýtal. 1. Akú výšku polystyrénu EPS 100 pod podlahové kúrenie? 10cm je ok alebo je to málo ?,keďže som čítal že už dávate aj viac ... má to ekonomické opodstatnenie pri väčšej hrúbke? rozmýšľam použiť niečo ako EPS 100 NEO ,teda s obsahom grafitu. 2. Ako mám správne rozdeliť zóny podlahového kúrenia? jedná miestnosť má cca 29m2 a druhá miestnosť má 63,5m2 . Prikladám jpg súbor ako som to rozdelil,je to všetko len môj návrh a samozrejme sa nechám poučiť ak je to možné urobiť lepšie :) Navrhol som to aby okruh bol do 100m a plocha aby nebola cez 14m2 . Rozostup 150mm , Zatiaľ uvažujem nad rúrkou 17x2mm PEX AL PEX ,bez systémovej dosky,uchytenie pomocou príchytiek priamo do polystyrénu cez rastrovú fóliu. Poter by bol cementový a na podlaha by šla dlažba ( hrubá cca 10mm ) 3. Vo veľkej hlavnej miestnosti sa nachádzajú aj kachle ( pec ) s vodným výmenníkom ,ktoré by som chcel časom nahradiť kachľovou na mieru robenou pecou ...možno raz :) Ako mám v tomto mieste po riešiť základ ak musím rátať zo zvýšenou záťažou pod kachľovú pec ? vynechať úplne polystyrén ? alebo použiť XPS polystyrén aby to udržalo váhu pece ? Ďakujem za každú radu a postreh k téme.
Odpovedať
1
2
@powerfull 1. Hrubku polustyrenu v prvom rade volis podla toho ako si to mozes dovolit, v tvojom pripade prerabky sa musis prisposobovat vzniknutej situacii. Ak si vyhodil staru podlahu a teraz mas svetlu vysku napr. 7 cm samozrejme nemozes si dovolit dat polystyren hrubky 10 cm. Polystyrenu daj tolko aby vysiel poter hrubky 4 - 7 cm. + nezabudni na tu dlazbu. Polystyren si pytaj v predajni urcenu pod podlahovku . 2. Obycajne projektant zohladnuje viac veci pri prepoctoch aby mu vysla dlzka, priemer a rozostup. Tu nejdem radit lebo je na to velmi malo vstupov. 3. Rozhodujuca je vaha tej buducej kachle ale s velkou pravdepodobnostou Pyta si to zaklad. Polystyren nie je vsemocny :)
Odpovedať
@petermu Ok,s tým polystyrénom mi je mi to jasné,teda čím viac tým lepšie.Zohľadnim teda moje podmienky a cenu verzus ekonomiku.. Kúrenie tam mám radiatorové,ktoré chcem podľa a načrtu nahradiť za podlahové. Zdroj tepla je plynový kotol a doplnkové tam bude ako som písal kachle s výmenníkom. Podlahovky si navrhujem sám,podľa všeobecných zásad a pravidiel,nemám žiadne prepočty alebo projekt... ( Len veľa prečítané a popýtane ) Poteru chcem dať minimálne 7cm Rozmýšľam ešte nad iným usporiadaním okruhov vo väčšej miestnosti,ale zatiaľ iné ma nenapadlo. Otázka: ako ťahať trubky od rozdeľovača,teda ich zaizolovať smerom k okruhu alebo ich nechať tak, navrhnúť trasu tak aby rovnomerne zohrievanie podlahu kým sa dostanú k začiatku okruhu? ( videl som že sa robia rôzne varianty) Logika mi vraví sú som ich zaizolovať aby som nemal pokles teploty po trase,ale zase sa to len teplo neskôr dostane tam kam chce a je to o vyregulovani...čo myslíte...čo bude lepšie fungovať v praxi?..
Odpovedať
Profilova fotka
@powerfull https://www.univenta.sk/wp-content/up... urob si vypocet jednotlivych tep.strat, alebo zaplat niekomu kto ti to urobi. Tvoj navrh ma viacero chyb, jedna z nich je disproporcia medzi jedn.okruhmi (6-12m2), pri starom dome je na 1 okruh 12m2 vela. Treba optimalizovat aj dlzku jednotlivych privodov, lebo ti vychadzaju diametralne odlisne dlzky okruhov. 17mm rurka je OK, nebudes mat problem s prietokmi.
Odpovedať
@mgx ďakujem za odkaz a tvoj postreh.Pozriem sa na to. Vravíš teda,aby som dĺžky v metroch na okruhy mal čo najviac rovnaké? Predpokladám kvôli tomu aby som mal všade konštantnú teplotu na podlahe (jednoduchšie vyregulovnie)
Odpovedať
ako som pisal, poter sa voli max 7 cm, nie ze ty das min. 7cm :) chranicka ,,husi krk,, sa dava do rozdelovaca a cca meter od neho po podlahe... potom cez veraje dveri a to je asi cele. Dlzka okruhov moze byt rozna, to sa vyreguluje, su tam ale nejake podmienky max. dlzky kde to uz zacne robit problemy. Rovnako dilataciu nezabudnite okolo obvodovych murov, okolo veraji dveri z oboch stran, a medzi jednotlivymi okruhmi tiez. (toto vela ludi nerobi, ale je to dobre oddelit) inak rozdelovac si treba zvazit aky bude, nie je rozdelovac ako rozdelovac... vsak studujte
Odpovedať
Profilova fotka
@powerfull vyklikaj si to vo forfoxe a posli mi subor, pozriem ti na to. Cielom je aby boli tep.straty na jedn.okruhoch +- rovnake (dlzky nebudu), ale zasa aby dlzka nebola co ja viem nad 80m. K rozdelovacu dobry postreh, napriklad je dobre ked ma vstup/vystup MINIMALNE 1 coll. Dobre su napr. Ivar, Herz.
Odpovedať
@mgx musím sa stým programom trošku zoznámiť a potom to pošlem Rozprával som sa s jedným kúrenárom a ten mi vravel že ak mám kombináciu kotla s radiátormi a podlahovým kúrením musím mať kvoli teplote v systéme rozdeľovač s čerpadlom ... je to nevyhnutné ? alebo je to jediné vhodné riešenie ? Trošku sme kopali... už pár dní ...a ešte budeme ... uf všetko ma bolí Na takúto skladbu som narazil ... ako po riešiť hydroizoláciu ak mám tam taký odskok ?
Odpovedať
Profilova fotka
@powerfull ja som v podobnom pripade dal foliu Alcorplan, 1mmx2. Zavisi aj od lokalnych podmienok, ja mam tlakovu vodu vsade, takze ziadne kompromisy ala IPA nefunguju :)
Odpovedať
Stavba je v kopci a základy ktoré je vidieť sú vyvýšené nad úrovňou terénu,takže spodnú vodu nepredpokladám. Potrebujem vymyslieť ako to tepelne odizolovať. Základovú platňu,teda v tomto prípade skor podlahový základ chcem previazať s obvodovým kamenivom ( navŕtam tam roxory a previažem s kari sieťou ,betón a potom ipa) Ale poter budem mať taktiež v úrovni kameniva.... mám to nejako oddeliť alebo nebude vadiť ak poter previažem s týmto kamenivom ? Ešte jedna otázka,chcem použiť vrstvu 10cm betónu na základ ale vraj je to málo... mne sa to nezdá nejako,keďže to bude niesť iba podlahu,žiadne nosné prvky tam nebudú a kari sieť tam dávam 10x10 o hrúbke 6mm hm....
Odpovedať
@powerfull Ahoj. Robim podlahove kurenie svojpomocne, popritom to preberam s kurenarmi a nemaju voci mojim počinom ziadne namietky jedine co od nich pocujem je: to je zbytocne to je zbytocne to je zbytocne :-)))) ale ja rad predimenzovavam a nakonec ma zaujima koncovy mesacny najom a ne "par drobnych €" kde sa dalo pri stavbe usetrit... 1. trubky som dal IVAR pert al pert 16x2 - tvaruju sa vraj lepsie jak rehau, sice taliani ale vyrobeny vo fabrike v nemecku a voci tomu teda nic nemam, , + lepsi cena. takze IVAR proc ne ? 2. vyska polystyrenu. Pozri sa na to takto: teplota deky je bezne 11-13 stupnov(mam termošku) do podlahy niektori musia davat vodu o teplote 35-40st(zalezi od mnoho faktorov).. tj teplotny rozdiel cca 25 stupnov je tak ? Z ineho uhla pohladu vonku mas 0 stupnov a v dome 25 tj ten isty teplotny rozdiel je tak ? akurat ze z vonku (ja) mam 50cm cihlovu stenu + 15 cm grafit polystyren tak nech mi nekdo vysvetli preco zrovna v podlahe bude stacit 10-15cm polyšu na ten isty teplotny rozdiel/pripad ? 10cm je symbolicke pre podlahove kurenie osobne mam 20cm ale zalezi to velmi aj od nasledujuceho bodu 3. 3. hustota trubiek: ciste plochy a miesta bez nabytku som dal 10cm, pri oknach a vchodovych dverach 7cm, 15cm pod postele,nabytky, 20cm pod kuchynsku linku(spotrebice + juzna stena a za stenou sused :-) moj pripad).. priplatil som si LEBO: cim vacsi hustota trubiek tym: - rychlejsi nabeh - mensi teplota media potrebneho na vykurenie objektu to znamena ak das malo polystyrenu daj trubky nahusto lebo mensi teplota bude """"menej prerazat do deky"""" mensi straty(nemam rad odborne nazvy) 4.Pokladka Majstri si pytaju za 1 okruh 70€, nemal sem teda problem kupit si vlastny odvijac a taker + "naboje" celkom 200€ (platil by som za polozenie 10tich okruhov 700€ ... neni to trochu od veci ? ) Ak das trubky na 10cm nepotrebujes ziadny projekt ani vypocty pretoze to svojim vykonom jednoducho bude stacit v kazdom moznom pripade ci stena bude severna taka onaka ten vykon bude dostatocny, predrazilo sa mi to o 2 sekcie na rozvadzaci navyse a par metrov trubiek naviac cca 150e, projekt(v tomto pripade nepotrebny) stoji kolko 300? Takze prachy za projekt vraz do hustoty trubiek to je fakt moja rada.. a to Ti pomoze/vrati sa na setreni, nie ten projekt... Okruhy v ramci moznosti rovnake ano, ale nastavitelne je vsetko od toho su predsa tie prietokomere na rozvadzaci. Nerad bych tu iritoval profesionalov za to ze to "bagatelizujem" ale krasne je na tom to ze poznam dvoch ktory sa tym zivia a kazdy by to spravil inak jak murar, tak vodar... Cize priestor na burlivu diskusiu vzdy je ale kaslem na to.. Prikladam aj fotky sorry za kvalitu(fotiek).. Pekny deň.
Odpovedať
Profilova fotka
@djmarec - neviem odkial beries ze projekt PV stoji 300e. nestoji. samozrejme, nemusis ho mat ale potom varis cisto z vody a staci, ze zabudnes na jednu malickost a cele podlahove kurenie ti ide vselijako. Samozrejme, ani projekt nie je zarukou, ze to bude dobre. Tiez mas v systeme veci, ktore su zbytocne a za tie platis... Moj koment len k tomu sprchovemu kutu: Ten zlab presun na druhu stranu ( ku stene) a posledneho hada pri nom vynechaj. Jednak nebudes musiet riesit spadovanie pri vstupe do kuta (pri tom zapojeni ako mas teraz by si musel mat spadovu listu v strede miestnosti, jednak ti nebude vysychat sifon v zimnom (vykurovacom) obdobi. A pri novom dome by som uz rovno pouzil zlab do steny.
Odpovedať
Profilova fotka
@powerfull - na betonovu dosku medzi zakladovymi murmi 10cm postacuje. Len je nutne spravne urobit hydroizolaciu a spravne ju previazat s murmi, co tam mas. Lebo ak vylejes zakladovy beton, vzlynajuca vlhkost sa ti zacne tlacit do kamennych murov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mgx Ahoj dakujem velmi pekne za rady, -kolko stoji projekt som sa docital nekde TU na streche a TU padali cifre jak 250-300e, ja myslim ze projekt riesi straty a vykurovaci vykon miestnosti a ked sa daju trubky na husto tj vykonu je az moc, tak je projekt bezpredmetny. mozno nekomu pomoze pri pokladne co sa metrov tyka ale isiel som na to "sprosto". nakreslil som si na zem 1x1m nakreslil tam hada s hustotou 10cm, metrom som zmeral a zistil ze sa tam vojde presne 9,3 m. a potom uz sa mi to zdalo jednoduche mal som miestnost 12,5m2 - ok jeden okruh(dopadlo tak ze ma 105metrov - unosne) mal som miestnost 16,5 ok 2 okruhy (2x75m cca ) a tak dalej..... ;-) takze stale neviem na co projekt ? mozno na nejaku bytovku ale rodinny dom a par vetiev ? -bol u mna kurenar povedal mi jak treba dilatovat, u rozvadzaca mi trubky uz idu rovnomerne rozlozene + chranicky 1meter... ked neco spravim dam, si to skontrolovat predsa este nelejem beton :-) - ten zlab mi vychadza tak ze kvazi voda potece "za mna" a zlab bude nekde pod sklenenymi dverami. trubky budu syfon zlabu za situacie aka je na fotkach obchadzat asi 20 cm od syfonu...staci to ?? sifon preistotu trochu zateplim. prerabka zlabu k stene pod baterie je mozna ale... mne to nevadi ani zene :-) schodik tam nebude (minimalny) ked dam zlab "do nuly" s poterom tak od neho ku stene kde su baterie pojdem uz len do "mierneho kopca" takze schodik bude naozaj mini.. .. ak nieco robim megaspatne kludne ma opravte :-) ale ak sa mojom pripade jedna len o nejaku estetiku(co sa zlabu tyka) - to mi nevadi.. potrpim si na inych veciach.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@djmarec - straty/vykon si ak chces vypocitas aj sam, napr. https://www.univenta.sk/wp-content/up... projekt riesi daleko viac veci, ako straty, hlavne spravnym dimenzovanim, lebo do systemu nejdu veci, ktore tam ist realne nemusia. Na jednej strane je moznosy predimenzovat ok a teba to neboli, na strane druhej sa moze stat, ze cena za predimenzovane sucasty vyk.systemu presiahnu cenu projektu kludne 2-4 nasobne http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... k sprchovemu kutu som svoje povedal, ak ti nevadi schodik/skok 2-3cm pri vchode a to ze ti tam stale bude stat voda, kludne to tak maj :). To ze tam budes mat dvere som nevedel, predpokladal som ze ide o walk-in
Odpovedať
@djmarec 1. kolko stal meter tej ivar trubky? Ja som dal za rehau 17mm 0,78€. 2.hrubka polystyrenu do podlahy sa odvija od hrubky zateplenia plasta a stropu. 3.pri obvodovych stenach na severnej strane sa tiez dava hustejsie 4.odvijac si nemusel kupovat, staci pouzit bubon z pracky ☺ 5.neviem, kde si zobral tu cenu za projekt, ale v kazdom dobrom projekte od domu by mal byt aj projekt kurenia. 6. Kde mas dilataciu pri stenach? Ked budes robit poter, ako tu foliu strcis pod trubky? Tiez som usetril par tisic € na kureni, ked som si ho robil sam. ☺
Odpovedať
@djmarec môže sa ti stať, že len na tých trubkach si preplatil viac ako stojí projekt. Aj keď teranje to už asi jedno.
Odpovedať
@mgx "walk in" sprchac a pravdepodobne spravne umiestneny zlab som teraz zažil na dovolenke a aj tam stala voda - to co pretietklo po sprchovani poza "spád" uz stalo v kupelke a bolo treba to poutierat. 2-3 cm schod tam urcite nebudem mat, ako som povedal zlab pride s poterom "no nuly" tj ziadny schod a potom pojdem s podlahou "do kopca k stene kde su baterie takze .... minimalny schod (niekde pod tymi buducimi dverami.. :-) @roboza Ceny su dilematicka vec jak to tu pisalo hodne ludi pouzijem tu vetu: ja som mal moznost kupit ivar za 0,97€ a rehau (17x2) ta 1,30€/m verim ze keby som sa tu moc pytal ludia by ma nasmerovali kde tak dobre kupit ale nemal sem potrebu to riesit pre mna bolo smerodatne ze aj ten ivar bol vyrobeny v nemecku jak zrovna rehau. kedze som bol odhodlany bez ohladu na peniaze davat trubky striktne na husto(dovody uz som uviedol hore) nebolo mi treba trubky s vacsou plochou(17x ) a kedze mi poradili ze ivar sa podstatne lahsie ohyba pri mojej hustote mi aj to hralo viac do karet takze som na to dat rehau nemal vlastne vubec ziadny dovod. Dilatovat steny budem 1cm styrodurom ktory budem lepit "do laseru" tj do finalnej vysky poteru a budem dufat ze mi bude pomahat v tom ze budem po tom tahat latu/cdčko to je jedno co potery budem robit sam a prvy krat v zivote, budem sa snazit o suchy beton s aditivami v mojej miesacke atd.. prosto old school. izba po izbe postupne. Mam kupeny kotol na drevo a 2x800L akumulacnu nadrz. Mojim cielom je aby pre vyhriatie domu islo do podlahy co najmenej stupnov ak to bude tych predpokladanych/vysnivanych 26-28 MAX potom mi tie nadrze vyhasnu podstatne neskor ku kotlu chcem chodit co najmenej. Plyn som odmietol preto bolo pre mna bezpredmetne setrit na peniazoch pri pokladke a davat vacsie rozostupy aj ked by kurenie urcite fungovalo ide o co najmensiu teplotu media na vykurenie. Stropy mam 233cm, nad hlavou 25cm vaty(potom podkrovie rovnak odizolovane (35cm vaty a strecha) Mury mam 50cm na to pojde polyš 150cm grafit, po podlahovym kurenim 20cm polystyrenu z toho 15cm grafit.. Dom dom kupil 120 rocny prerabam takze papierovacky a kolaudacie neriesim,..predsa sem chudobny outsider :-)
Odpovedať
@djmarec ten žlab chcem vidiet v akcii ako ti to bude odtekat ked to budes mat v nule a protispad od baterii. A co sa tyka toho kurenia, ja mam podlahovku na 15,niekde na 20cm a valím do nej v zime okolo 28st vodu a kuri to. Projekt ti hlavne vyrata tlakove straty, taketo tahanie od buka do buka v dnesnej dobe len aby som usetril 100€ za projekt, je no ... na zamyslenie (kolko realne preplatim na rurkach vs cena za projekt ). Takze netreba to prezentovat ako to najlepsie mozne riesenie lebo to tak vobec nemusi byt :-)
Odpovedať
@peter_83 Ahoj. Dakujem za info. Takze ja by som sa mohol dostat daleko pod 28 st do podlahy? To ma velmi tesi. Ze moje riesenie je naj mmmm. Skorej tvrdim ze projekt netreba. Tlakove straty pocitat moze. Ale je to nutne ked najdlhsi okruh mam 105m a dalsie okruhy maju uz len menej tj dodrzal som nejake obecne zasady pokladky ? 😉 Cas ukaze 😊 aj ten zlab 😊 No dat trubky hustejsie a rozsirit o neco rozdelovac mne rozhodne nedojde jak zbytocne. Ale to je asi otazka priorit kedze dnes ludia nemaju problem dat 800€ za iphone alebo 1500€ za 10 dni u mora a podobne ale na to aby usetrili 100m trubek a 2 okruhy na rozdelovaci joo to je "dulezitee". Mier.
Odpovedať
@djmarec 😊 podla mna keby to das na 5 cm tak by si siel len na 20 st vodu 8-) :-D daj potom vediet kolko trvalo kym si to zareguloval ;-) aj ked vysledok uz asi viem :-)
Odpovedať
@djmarec aby sme si rozumeli, ide mi o to že podľa projektu mám mať rozostupy 20 cm. A to je pre vonkajšiu teplotu -15 :-) a prietok 1,4. Je to teda aj tak s rezervou a minul som možno o tretinu (40%?) menej trubiek. Už tak som si zarobil na ten spomínaný projekt. A možno by si zarobil aj ty. Popravde, ja som nakoniec na základe toho projektu zistil, že na poschodí nepotrebujem vykurovanie vôbec a tak tam nemám žiadne :-)
Odpovedať
@peter_83 Ak nezabudnem dam vediet. Mne je jedno jak dlho to budem regulovat. Podstatne je dostat sa pod 50€ s veskerymi poplatkami/mesiac :-) @roboza Podkrovie mam a neskor bude obytne. Mozno mi tam nebude treba kurit ale dal som aj tam rozdelovac tj pripravu mam. Tam to s rozostupom nebudem prehanat ak na to pride :-) Pre mna je priorita mesacny najom a nie kolko usetrim na stavbe. Takze nahanam kazdy stupen a s izolaciou to prehanam aj s kurenim... Projekt Vam setri leda tak material...zhodneme sa aspon na tom? :-)
Odpovedať
@djmarec tak na nič iné to nemôže mať vplyv. Rozostupy trubiek, priemery, teplota vody, ani prietok nemá vplyv na spotrebu energie. Rovnaké teplo tam musíš dodať vždy. Keď sa zníži teplot vody, tak kúrenie musí ísť dlhšie aby sa dosiaha rovnaka teplota. To isté aj prietoky. Keď uberiem, tak to jednoducho trvá dlhšie kým sa miestnosť zohreje. A naopak.
Odpovedať
@djmarec projekt v prvom rade riesi optimalizaciu a nie material. V tvojom pripade plati uplne presne ze setrit sa musi nech to stoji co to stoji :-D :-D nezabudni do tych 50€ potom rozratat aj cenu za palivo do kotla :-) drzim palce!
Odpovedať
@roboza Tvoj posledny komentar mi dava velky zmysel - cista pravda. Ale ak budem mat tie akumulacne nadrze (1600l vody) podla mna budem z nich kurit dlhsie, lebo aj 26 stupnov voda mi stale bude stacit, na ukor toho ze dlhsie pojde v cerpadlo ? (nevadi :-)) Podstatne je co najmenej byt "otrok" kotla :-) @peter_83 Kamarat ma "slameny som" kuri drevom, ma len krbovu vlozku a bojler na drevo (jak 70rokov dozadu). Za zimu spalil celkom 7 metrov dreva ktore sme v lese "legalne robili". Ak sa aj ja dostanem pod 10 metrov/TUHA ZIMA, a kupim si hotovu V3s narobenu dreva za 380€ este by som sa mal do 50/mesiac zmestit. (Vlastna fáza 5kw-fotovoltiaka- solar- vlastna voda, atd atd.. to uz sa sem do tohto vlakna nehodi. Koho by to seriozne zaujimalo ako s tym dopadnem "poznacim si", a dam vediet. Stahovat sa planujem niekedy v dalsom roku.. vsetko robim sam okrem strechy, a je to poznat, lebo strechu uz som po "majstroch" 2x opravoval :-) ironie osudu.. DAKUJEM VSETKYM ZA PLODNE PRISPEVKY, zase mi to nieco dalo, ine uhly pohladu a mate tam aj Vy kus pravdy uznavam :-) Caute
Odpovedať
@djmarec držím palce! Myslím to úprimne :-) fascinujú ma ludia ktorí sa do takýchto vecí pustia. Snáď sa ten pomer cena/návratnosť oplatí :-)
Odpovedať
@peter_83 Ďakujem rovnak dlžím palce, moc ludi nepoznam okolo mna co idu "do vsetkeho"... Co sa tyka mna: "nezavislost je mi prednejsia jak navratnost" ja verim za tento svet, tato bublina konzumu brzo praskne a dojdu spatne casy, nejsem pesimista ale realista, o osude tohto sveta rozhoduje par ludi v pozadi bohuzel, vládu, volby, demokraciu a jakusi fiktivnu slobodu okolo nas pokladam za vtip (to je fuk). Nakonec sem len prosty otec ktory chce zapezpecit rodinu a to v pravom slova zmysle a domcek bez dlhu(zivotne poistky na smrt a ine tomu podobne nepokladam za zabezpeku). Kupil som rolu chcem byt aj potravinovo sebestacny nielen na energiach.. Otrhnut sa od tohto sveta jak sem zistil je ta najvacsia vyzva co som si kedy dal.. :-) Mozno nemam najlepsie vyjadrovanie a prezent ale obcas tu prispejem v nadeji ze ludia mozno dostanu vic odvahy robit si veci jak kurenie a podobne sami, nemusi sa to vyplatit ale vsetko je na googli, TU, na youtube renomovane firmy tam maju videa bod po bode "jak se to dela" a hafo ludi to zabali a povie preslavenu vetu: "radsej si to zaplatim a dam spravit profikovi". Kladem si otazku preco ? Co v tom je ? Strach ? Lenivost ? Predsa mam informacie, zvukove, vizualne, obrazkove, videa takze navody tu su a "vsetko je uz vymyslene" .. Ale mozno sa mi to lahko hovori jak vyucenemu elektrotechnikovi co mi zrejme "pridava" odvahu ist prosto do vsetkeho...ci voda, ci rekuperacia, ci murarcina ale dovod vedet to nemam, som z panelaku a Otec bol výpravca nikto ma nic nenaučil.... takže ? Naberte dáta, informacie, hovorte s odbornikmi ak ich mate vo svojom kruhu a CHODTE DO TOHO! To je celé .. Admin prepáč viem že to je mimo témy...ked tak zmaž :-) Pekný deň.
Odpovedať
@djmarec Ahoj kde si nakupoval materiál od Ivaru ? ja už má konečne vybetónovanú podlahu ,čakám teraz kým betón vyschne aby som mohol napenetrovať a uložiť asfaltové pásy. Mám už vytypované všetky zariadenia a komponenty od Ivar ,len neviem ako po riešiť reguláciu. Uvažujem nad možnosťami : Budem tam mať 8 okruhov ,teda 5 + 3 ( 2 miestnosti ) 1. umiestním do nich termostaty ( teda dva ) ... má to ale zmysel ak sú miestnosti prepojené ,teda nie sú oddelené dverami ? menšia miestnosť je vstupná,teda vchodová ... ...aj napriek tomu mi to dáva väčší funkčný zmysel... 2. dať iba jeden termostat ... umiestniť ho do tej väčšej a bude riadiť všetky okruhy na základe teploty v tejto miestnosti ... len čo sa bude diať ak v tejto miestnosti zakúrim do krbových kachlí ? ... vypne sa podlahovka a bude chladnúť aj tá vstupná ,vchodová časť podlahovky ... a to nechcem ... no mám dilemu ... Ešte k termostatom ... vôbec neviem ktorý si mám vybrať ... Niečo také bude OK ? https://www.ivarsk.sk/katalog/vykurov... https://www.ivarsk.sk/katalog/vykurov... https://www.ivarsk.sk/katalog/vykurov... A rozdeľovač bude tento : https://www.ivarsk.sk/katalog/vykurov... A ďakujem za všetky komentáre ,ďalšie foto postupne pridám a taktiež pridám svoje postrehy a pridám komenty k vašim odpovediam ... ( bolo toho veľmi veľa a času málo )
Odpovedať
@powerfull (veľmi veľa a času málo) to poznam denne.. . Material od Ivaru som kupoval v Senici v lokanom obchode. kamos mi tam vybavil zlavu ktora sa mi tam pohybuje 12 -16% zalezi na co, neco maju lacnejsie jak na nete neco ne.. nejak extra som to teda neriesil kedze tam maju vsetko, vzdy hned a skladom... Tvoj pripad "sa neda" moc porovnat s mojim lebo ja mam v dome len podlahovku. Ty budes mat podlahovku, krbovky a este aj radiatore ? Tie krbovky mas stale s teplovodnym vymenikom alebo uz su nahradene robenymi co si spominal ?
Odpovedať
@djmarec Tak to máš potom super ak to máš v takej cene a hneď po ruke ,ja najskôr objednám z netu ,kamenná predajňa mi dala výrazne vyššiu cenu :( ... áno bude to riadny mix ... teda podlahovka v dvoch miestnostiach , radiátory v zvyšných miestnostiach ... preto taký rozdeľovač aby si sám strážil a miešal vodu v podlohovke . Zároveň v tej najväčšej miestnosti budú krbové kachle s výmenníkom... tie zatiaľ pravdepodobne ostanú ( s nimi som už nehnuteľnosť kúpil ) ... uvidí sa finančne koľko ostane na konci prerábky |-| ...ale rád by som tam mal peknú kachľovú pec ,tá by bola taktiež s výmeniíkom na vodu ...teda zapojenie by ostalo zachované ... Dnes som sa rozprával s chalanom ,ktorý má 150m2 plochy domu s podlahovkou a celé to ma vyregulované len pomocou prietoku v okruhoch ,chvíľu mu ale trvalo kým si teplotu nastavil podľa potreby čo mi hovoril. Zároveň mi vravel že má ekvitermický termostat a je sním velmi spokojný a nechcel by iný ,taktiež má nastavený nočný režim aby mu od určitej nočnej hodiny znížilo teplotu a ráno potom dohrialo... tiež to chvíľu trvalo kým to nastavil ale že za ten komfort to stojí ... celé to ohrieva tepelným čerpadlom ( voda vzduch ) a je to jediný zdroj tepla. Kamarát má zase v byte podlahovku ,plynový kotol ,ekvitermiku a okruhy reguluje termostatickou hlavicou ktorá je umiestnená na stene (hadicu má vyvedenú do steny a tam pripojenú termohlavicu ) ako tak zistujem možností je spústa...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?