Sú vlhké rohy na novostavbe normálne?

Profilova fotka
Ahojte, prosim viete mi povedat ci taketo vlhke rohy su na novostavbe normalne? V domceku este nebyvame a temperujeme ho teraz na 15°C. Vetram tam kazdy den kedy pootvaram vsetky okna na cca 5-10min ked pridem z prace. Omietky a potery boli robene v septembri a SDK v oktobri. Bojim sa aby sme si nevypestovali plesne. Navyse v nevykurovanej garazi kt. je sucast domu aj s vchodom do domu je okolo brany zvnutra doslova voda na stene. Dakujem pekne za rady.
Odpovedať
@petko_sonka Dajte tam aj vlhkomer. V dome je obrovská zabudovaná vlhkosť, v rohu sa to zráža. Zvonku je už zateplenie? Predpokladám, že tesne pod SDK je betónový veniec. Zatiaľ to môžeme považovať za normálne, lebo v dome sa odparuje voda z konštrukcií, máte tam nízku teplotu. Aj okná sa rosia? Máte 2-sklo alebo 3-sklo?
Odpovedať
treba viac kurit. Ja by som kuril aspon na 25 stupnov. Aby ta voda nekondenzovala. Alebo nejako znizit tu vlhkost, co asi nebude take jednoduche v celom dome. My sme mali prvu zimu v dvoch severnych miestnostiach tiez vlhke rohy. Tento rok zatial nie, ale uz bol naznak plesne v jednom rohu. Dufam, ze ked to vyschne, tak to prestane. Vlani v zime som aj termo kamerou nasnimal cely dom. Bolo to presne v pase venca. Ale na najsevernejsom rohu sme to mali najmarkatnejsie - taky kusik cca 20x20 cm Skumal som fotky z vystavby, snazil som sa najst nejaku konstrucnu chybu, ale na nic som neprisiel :).
Odpovedať
@petko_sonka Hlavne to treba riesit co najskor. Po vlhku pride plesen a tej sa velmi tazko zbavuje!
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr vlhkomer tam mam a je tam od 70 do 80%...kolise to v zavislosti od vetrania. Presne ako vravite vedla SDK je betonovy veniec. Okna sa nerosia a su to 3sklo. Takze pridat teplotu na kolko? @joxe uff 25? a celu zimu? aj ked nebyvame?
Odpovedať
@petko_sonka otvorit okna na 5min malo. Treba vetrat a kurit viac. 80% vlhkost je strasne vela a vysledok vidis sama
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr zateplene este neni. Ale na rok urcite uz musime...nechceme plesne. 30 Heluz plus + planujeme 15cm graywall.
Odpovedať
@petko_sonka nevetra sa skoro vobec, kuri sa slabo. Kurit min na 22 az 23, silny elektricky odvlhcovac alebo klima. Bez zateplenia vyschne skor.
Odpovedať
@petko_sonka Kurit na 25°C bez vetrania velmi nepomoze. Ta vlhkost musi z domu prec, bud vetranim, alebo asi ucinnejsi sposob je odvlhcovacom. napr. https://www.alza.sk/tristar-ac-5488-d... (pripadne vykonnejsi).
Odpovedať
@petko_sonka treba zvysit teplotu, aby pri tej vlhkosti voda nekondenzovala. Tych 25% som len tak strelil. Zalezi na teplote tej steny, kde vam to konzuje. To ale bez termo kamery tazko zistis. Nasiel som narychlo taky clanok, kde to je snad rozumne vysvetlene: http://www.zdrave-byvanie.com/rosny-b... a samozrejme vetrat :)
Odpovedať
Vetrat novostavbu 1xdenne na desat minut je hrozne malo, tak isto ako aj kurenie na 15st. Ja som chodila 4xdenne,najprv vyutierala okna, vyvetrala prievanom aspon polhodinku a potom fičalo kurenie na 20-21st a dookola. Viem, nie vsetci su v okamihu stavania domu na rodicovskej ale popros niekoho aby vam s tym pomohol. No a bol by dobry elektricky odvlhcovac,ja si ho neviem vynachvalit aj teraz a to uz 2,5roka byvame.
Odpovedať
Myslím, že najúčinnejší spôsob, ako obmedziť kondenzáciu, je rapídne zníženie RV: nárazové vetranie prievanom kedykoľvek môžete + požičať / kúpiť odvlhčovač s odtokom do odpadu. Mierne zvýšenie teploty v dome by podporilo intenzívnejší odpar a zvýšilo trošku povrchovú teplotu v dome. Avšak len kúriť na viac °C nestačí. Pretože rosný bod pri 25°C a nevetranom dome s RV = 70% (čo iste bude) je 19°C - ale takú teplotu nezateplený veniec mať nebude, už teraz je nižšia a to ešte neprišli veľké mrazy. Ak by bola teplota tých 15°C a RV by sa darilo držať na 60%, rosný bod by bol na 7,3°C. Čiže ak neudrú mrazy, stačí nechať temperovanie takto. A keď sa podarí isť s RV ešte nižšie, bude to fajn. Primárne treba znížiť RV. Teplotu až následne, podľa toho, aký efekt sa po pár dňoch dosiahne. Takto by som postupovala ja... ;-)
Odpovedať
@petko_sonka záleží aj od ceny tepla - ak kúrite elektrinou, tak opatrne, lebo bude veľký účet pri kotli na drevo alebo plyn sa to dá
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Dakujem pekne za rychle rady..Zvysil som teplotu na 19°C a poprosim svokra aby chodil vetrat. V tej garazi to bude ale horsie nakolko tam kurenie nieje... vyriesil som to ventilatorom kt. tam vhana teply vzduch z chodby. Odlvhkovac mame ale len taky slabsi, skusim aspon do severnej miestnosti a uvidim. @blacksr Ano mame kondenzacny kotol na plyn + krb.... takze zalozim aj do krbu (podla moznosti)... inak ten plyn je drahy tiez ako fras...mesacne takto spalim aj cez 200m3.
Odpovedať
@petko_sonka teplý vzduch z chodby je vlhký! radšej nevháňať
Odpovedať
@blacksr zvysenie teploty ma zmysel len s vetranim. Studeny vonkajzi vzduch ked sa ohreje tak jeho relaitvna vlhkost bude celkom nizka. Je to zacarovany kruh :) @petko_sonka v garazi sa neda vetrat permamentne? Na nasej ulici vetraju ventilackami cely dom permamentne 24 hodin denne. A nekuria este. Maju potery aj omietky a tiez este nemaju zateplenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe da sa vetrat nonstop ale garaz je spojena s domom a to zn ak tam budem vetrat nonstop vsetko teplo mi unikne nie? Ono ja uz mam spravene aj sdk a tie nemaju radi zimu ci? Ak by som vobec nekuril bolo by to asi horsie ci? Navyse mam nezatepleny veniec cez kt. mi prechadza chlad... Myslim ze to bude len horsie...
Odpovedať
@petko_sonka Ak je garaz spojena a vykurovana tak vetranie nonstop nepripada v uvahu. Treba vetrat narazovo a pravidelne, dajme tomu na 2 minuty kazde 2 hodiny (to je len odhad, treba kupit vlhkomer a podla toho sledovat, ako rychlo vystupa vlhkost po vyvetrani). Ak nemate moznost vetrat pravidelne, tak skutocne treba kupit odvlhcovac, ine Vam nepomoze. Je zrejme, ze je to vlhkost, ktora je zabudovana v materialoch. To znamena, ze aj vlhkost vzduchu sa po vyvetrani opatovne nasyti a vyskoci tam kde bola. Cim je vlhkost vzduchu nizsia, tym viac priestoru ma material na to, aby svoju vlhkost odovzdal vzduchu a vy ste ho nasledne vyvetrali. Bez toho, aby ste aktivne znizovali vlhkost vzduchu nedocielite to, ze vam vyschne stavba a tym padom Vam ani vlhkost vzduchu nepojde dole :) Hehe, napisal som to asi ako hotentot, ale snad je to pochopitelne... Sadrokartonu bude skor vadit ta vlhkost ako zima. Skutocne by Vam pomohol ten odvlhcovac, nie je to az taka polozka oproti tomu, ake skody Vam ta vlhkost a nasledna plesen narobi!
Odpovedať
@supiiik napisal si to velmi dobre :) vlhky vzduch sa vetranim vymeni za suchy. Vzduch sluzi ako medium.
Odpovedať
@petko_sonka veniec nema zvonka XPS? To by malo stacit zatial. Len hicuj veselo, kolko ide a vetraj, kolko stihas.
Odpovedať
Ak odvlhčovač, asi by som si pri takejto vlhkosti radšej požičal nejaký profi, a nie tie srandy z alzy :) Pre príklad: http://www.suseniestavieb.sk/ Profi s max prietokom vzduchu 1480m3/hodinu a max odvlhčením 70litrov / 24 hodin stojí na deň 15 Eur :) Tým prietokom by mohol v pohode zvládnuť celý dom :)
Odpovedať
Nico podobne som videl na chalupe kt zacali stavat na jar a na zimu sa stahovali. Vetrat a kurit ine asi nepomoze. Ked som mal problem s vlhkostou na byte mal som kupeny elektricky odvlhkovac a za noc som mal v nadrzke tak 2dc vody.po dvoch mesiacoh dve kvapky.
Odpovedať
Cim je vzduch teplejsi - tym vie absorbovat (viazat) viac vzdusnej vlhkosti. Tým ze sa vzduch v miestnosti zohreje na vyssiu teplotu - absorbuje viac vlhkosti a vyvetranim sa tento vlhky (teply) vzduch vymeni za studeny (suchsi). Preto je potrebne kurit a casto vetrat.
Odpovedať
@petko_sonka 200 m3 je cca 90 Eur, Ak to ale chces vysusit, tak hold musis. Ak mate krb, rak urcite nalozit aj do neho, znizite spotrebu plynu. Urcite by som pozical odvlhcovac, najaky profi z pozicovne, aby mal hadicku a dal sa napojit do odpadu. Stoji to cca 15 Eur na den. Pri dlhsom pozicani napr na 10 by som si dohodol cenu - napr. na 12/10 za den. On v pohode spravi 25 litrov za den a vyschne to podstatne rychlejsie. Vetrat cim castejsie, hoci prievanom len na 10-15 min, ale aspon 3-4 krat denne.
Odpovedať
@petko_sonka tak dokonca to susesniestavieb,sk ma ceny len 10 - 12 na den. Ja som bral z pozicovne naradia a tam to bolo drahsie. Len neviem ci ste blizko Bratislavy, aby sa to oplatilo.
Odpovedať
Profilova fotka
treba casto vetrat
Odpovedať
@lubk0 len pri akej teplote je ten max vykon?.....aha cca 30 stupnov:)
Odpovedať
Profilova fotka
@petko_sonka - pozri sa, ci sa ti na stenach uz netvori sedy povlak, to by bolo prve stadium plesne. Ako som ti pisal, je omnoho lahsie plesni predchadzat, ako sa jej potom draho a neucinne zbavovat. Kym nemrzne, nechal by som otvorene okna na vetracku cely den a v noci kuril aspon na 23-24c s minimalne 3-4 vetraniami na den (aspon po 10 minut). Tiez si mozes kupit odvhlhcovat - napr. Sinclair CFO-20N stoji cca 200e a po sezone ho predas. Samozrejme, rataj s trosku vyssim uctom za elektrinu.
Odpovedať
@mcdog U všetkých zvlhčovačov by mal byť udávaný maximálny výkon pri 30 stupnoch celzia / 80 percentnej vlhkosti ... Takže ten parameter má rovnakú výpovednú hodnotu, ako parameter akéhokoľvek iného odvlhčovača ... Akurát tie hračky za 150 - 200 eur majú prietok vzduchu X násobne menší, nádržku na vodu majú smiešnu a treba ich presúvať po rôznych častiach domu ... Netuším, ako moc má ešte stavbu mokrú, ale myslím, že na prvotné riadne presušenie kľudne aj pri vysokej teplote vykurovania na pár dní to je super vec :) Odvlhčovače majú skoro každé požičovne náradia, takže ak v meste / obci nejakú má, môže to byť najlacnejšie riešenie :)
Odpovedať
Profilova fotka
fuu mat hento pri novostavbe fakt neprijemne..
Odpovedať
@lubk0 mne je to jedno.Len ked to dotycnemu/dotycnej nevysvetlis,tak si bude mysliet,ze pri 3 stupnoch celzia to ma taku istu ucinnst:)Vlastna skusenost a nie jedna Ale myslim,ze to kurenie krbe by mohlo mat efekt
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?