Sú takto rúrky podlahového kúrenia správne uložené?

Ahojte. Včera nám začali klásť podlahové kúrenie a chcem sa Vás opýtať, či je to takto OK, keďže všade vidím, že to robia akoby od steny smerom k stredu miestnosti, tam sa zvrtnú a idú späť a vytvárajú tak akúsi špirálu. My to máme tak nejak zjednodušené...Má to nejaký vplyv na vykurovanie? (rozostup rúrok je podľa projektu) Ďakujem :)
Odpovedať
1
2
Moj to robi a sa na tom zasmial.lepsie rozlozenie je do slimaka.aka je to velka izba?
Odpovedať
@malinovka333 Je to spálňa, 14m2. Ale už takto urobil aj kuchyňu a pol obývačky. Dokončovať to má tento piatok. Takže prerobiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@dugvajzo108 Nuž aj mne to takto robili.Ale zatiaľ neviem posúdiť keďže bývame len mesiac .Uvidíme cez zimu .
Odpovedať
@dugvajzo108 ono kazdy to robi inak.na kurenie malepsi vplyv to na slimaka tocene.skus sa spytat ako to vyreguluje
Odpovedať
moj nazor je ten, ze sa ti ohrieva z jednej strany na druhu, a tym padom mas na jednej teplejsie a na druhej trva dlhsie kym sa zohreje. ale realne by som chcel vidiet aj ja rozdiel
Odpovedať
@dugvajzo108 ale zas je to malicka izba tam to nie je az tak strasne dolezite ako pri vacsich izbach.
Odpovedať
@dugvajzo108 Je to OK, pokiaľ dáva k viac ochladzovaným konštrukciám prívod a spiatočka je vo "vnútrozemí". Tzv. slimák je len jedným z viac spôsobov pokládky rúrok. Vám robí meander, ktorý má prednosť v tom, že dokáže dať rôzny výkon v rôznych častiach miestnosti. Ten "slimák" dáva rovnaký výkon po celej ploche. Reálne má však každá miestnosť tepelnú stratu inú na každom jednom metri štvorcovom. Takže netreba to nutne prerábať, hlavne nech potom zapojí konce rúrok tak, aby ten koniec, ktorý je položený pri okne a obvod. stene, šiel do rozdeľovača (teplá voda) a ten koniec, ktorý je položený viac vo vnútri miestnosti, nech zapojí do zberača (spiatočka s menej teplou vodou).
Odpovedať
@majklname ano takto to aj bude s tym ohrevom.ja to uz tak neviem napisat ako mi to hovoril. :-)
Odpovedať
Hlavne aby bol okruh do 100 m, limit pre rúrku 16 mm je 120 m, ale to je už hrozne moc a posledné metre sú "jalové".
Odpovedať
@blacksr No veď práve nám to takto nejde. Ide to hore-dole, to znamená že najprv okolo obvodového múru a okna, potom do vnútra miestnosti, potom k oknu, potom zas dovnútra a potom zas oknu atď...
Odpovedať
@blacksr Máme 8 okruhový rozdeľovač a 800 metrov rúrok, tak snáď aspoň toto bude OK..
Odpovedať
@dugvajzo108 na jednej strane miestnosti bude podlaha teplejšia a na druhej chladnejšía
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dugvajzo108 tak ako špirála i meander je v poriadku, nevidím dôvod monopolizovať jedno uloženie pred druhým. ak je malá strata miestnosti čo je u väčšiny súčasných novostavieb, bude i vychladenie a prietok slučkou nízke. principiálne ide voda s vyššou teplotou k ochladzovanej konštrukcii najprv a postupne sa jej teplota znižuje. špirála je zaužívanejšia pre zrovnomernenie teploty podlahy, a vtedy ak sa nič nenapočíta a ťahá sa dlhý okruh s veľkým vychladením. modulovať sa dá teplota vody, prietok slučkou, tlaková strata a s tým súvisiace vychladenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@dugvajzo108
Odpovedať
@maros_kollar Ďakujem pekne za odpoveď.
Odpovedať
Ja som za spiralovy sposob...Jednoznacne
Odpovedať
My mame tak:
Odpovedať
No ja som za špirálový spôsob (slimák), ale veď pozri čo máš v projekte vykurovania. Ak nič, tak pochybujem, že to bude chalan ochotný vo svojej réžii meniť.
Odpovedať
Profilova fotka
Ale ved ta voda sa neochladi v miestnosti o 10 stupnov. Podla mna je to jedno a vobec si to nikto nevsimne.aj tak tam moze byt rozdiel max 2 stupne a to postupnym prechodom.cize v zivote to nikto nezbada.volakedy sa to motalo barzjak a vselijako sa to uchytavalo o kari siet a dobre bolo.potom niektori tahali spiatocku z radiatorov len tak cez miestnost a par krat ju pomotali po mieste kde sa budu najviac zdrziavat a tiez nikto kvoli tomu este nezomrel.takze taketo podrobne rozoberanie je zbitocne:-) na kazdej stavbe kde som bol,tak sa dvolezitejsie a volnym okom viditelne veci odfusovali... tu by sa mali ludia zamysliet a nie riesit somariny. Dlazba bez dilatacii,postupne popraskane dlazdice. Neuchytene skridle v uzlabiach,nasledne odpadavanie skridiel. Zle rozratanie konstrukcie pod SDK,nasledne ovysanie a praskanie spojov a podobne. Toto su veci s ktorymi sa clovek denno denne styka a bije mu to do oci. A nie spiralove alebo meandrove rozlozenie trubiek:-D jak keby tu bolo minus 200 a furt mate studenu zem na jednej strane izby:-D
Odpovedať
@pipulkoo ocividne nevieš že tepelný spád podlahovky vôbec nieje len 2 C celzia ale optimálne 10C 45/35 40/30 35/25 a ja som zas osobne videl xy realizácii teplovodného podlahového kúrenia ktoré bolo sfušované a nevyregulovatelné!
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek 10 stupnov v jednej miestnosti? A co mrzne odspodu? Jedine tak pri nabehu. Na hentom sa mi nezda nic sfusovane. Je to len iny system ukladania,na aky su vsetci zvyknuty. Ja osobne som to tiez este hentak ukladat nevidel,ale co na tom moze byt zle?
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek no aby som mal spad 10C by som musel hoooooodne znizit prietok :)
Odpovedať
@majkoj no pri 1.5 l za minutu.
Odpovedať
@pipulkoo ja som sa k ukladaniu rur hore nevyjadroval ze je sfusovane. Pisal som to na realizacie ktore som videl inde
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
My máme tiež ten meandrový spôsob. Volili sme takýto spôsob ukladania hlavne kôli tomu, že spotreba potrubia pri špirálovom ukladaní je omnoho vyššia...tým pádom aj väčší objem vody v systéme.
Odpovedať
@luccyna to mi hlava dako neberie preco by mi mala byt pri spirale vacsia spotreba rurok. Vsak jeden meter rurky odovzda rovnake teplo pri jednom aj druhom sposobe to potom ked pri spirale pouzije viacej rurok tak asi prekracujem predpisani vykon kurenia m2 alebo pri meandrovom dava prave malo. Vsak aj pri spirale nemusi davat poviem rozostup 10cm ako dava obycajne ale podla navrhu kurenia moze dat aj 15cm a rurky pojde menej.
Odpovedať
@luccyna Heh, to vam niekto nahovoril, ci ste na to "prisli" sami? Lebo ked sa nad tym naozaj zamyslis, tak zistis, ze to nie je pravda. A keby aj tak rura stoji okolo 0,8€/m a do 10m 16-tky sa vojde priblizne 1 liter vody.
Odpovedať
lenže 10m rúrky nekúpiš. Nám to vyško ltt a ďalších 250m rúrky sa mi nechce kupovať
Odpovedať
@luccyna no ono sa predava i 100m balenie a urcite i 50m, ale to vam asi firemnici zabudli povedat.
Odpovedať
@rkorba robili sme si svojpomocne a materiál som nakupoval priamo v rehau a najmenší kotúč mal 250 m
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?