Sú lepšie medené alebo plastohliníkové trúbky pri kúrení?

Mame kotol na tuhe palivo. Ideme menit radiatory a nevieme sa rozhodnut ake trubky by bolo lepsie pouzit. Mate s tym nejaku skusenost?diky
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@leona27 ak budete mat aj akumulačnú nádobu tak po ňu Cu od nej môžete aj plastohlinikom a na kotol dopojiť dochladzovací ventil proti prekurovaniu.
Odpovedať
Profilova fotka
@leona27 tak ako píše @kvp . nie je však problém použiť i medené rozvody od AKU nádoby.
Odpovedať
medenne rozhodne, pokial nemate fnancny problem.. medenne trubky a mate svaty pokoj aspon na 50 rokov
Odpovedať
Profilova fotka
@leona27 buď medené alebo uhlíkovú oceľ. treba zistiť koľko potrubia treba a na základe toho sa rozhodnúť. Plastohliník by som nedoporučoval pri kúrení pevným palivom.
Odpovedať
Ja som menit komplet nove kurenie a daval som Plastohlinik.Ja to predavam a aje to o 90% lepsie ako med
Odpovedať
Profilova fotka
@jafik ale no.... :-D
Odpovedať
@jafik tak to by som rad videl nejake realne zdovodnenie tych 90% nielen jpp :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Mna by zaujimala zivotnost plastovych vs plasthlinik vs med...
Odpovedať
ja myslim,že všetky tieto možnosti majú svoje pre aj svoje proti.kludne mozete tahat aj plastohlinik pri kotli na tuhé palivo-ALE: od kotla po akumulacnú nadrz resp. po rozdelovac je nutne tahat bud rurami z CU,zhlikovou ocelou alebo klasickymi FE rurarmi.Je to z toho dovodu,ze plastohlinikove a ppr rury sú určené len do 95 st.C.Co v prípade kotla na tuhé palivo nie je štastne riešinie z dovodu , ze sa moze stat , ze teplota vody v tomto kotli moze vystupit aj na viac ako 100st C.Ciže plastohlinik OK ale az so zmiesanou vodou max. 95st. C. Životnost rúr by som povedal,že je rovnaká a bezproblémová pri správnom využívaní. Celkovo sa ale doporučuje mať rozbody z jedného materiálu aby neprichádzalo ku chemickým reakciám týchto materiálov.
Odpovedať
Profilova fotka
@leona27 jedina vyhoda AL-PEX je cena. co sa tyka vlastnosti, samozrejme med, ale dam vam este jednu moznost - pozrite si polybutil, je to material s prestupnostou ako med, ale ovela nizsou cenou (aj za montaz). ak sa predsa len rozhodnete pre med pozor este na Aku nadrz, nemoze byt nerezova!
Odpovedať
@jan_fejes to by bola velmi draha akumulacka z nerezu na kurenarsku vodu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@adam1605 hlavne keby ju bolo potrebne po roku vymenit, lebo by bola derava ako reseto :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
tak tak.co viem tak najlepsie cenovo vychadza attack.sam mam jednu doma a spokojnost
Odpovedať
Profilova fotka
@adam1605 este lacnejsie su z Polska, ale ta kvalita..ani zadarmo.. skus http://www.kureniezen.sk/kurenie/esho... toto bolo najlacnejsie co som nasiel..
Odpovedať
to zase nie :) ja to predavam ale nechcem nikomu ponukat nieco , o com som sam neni presvdeceny ,ze je dobre a kvalitne.ostanem radsej pri niecom drahsom :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@jan_fejes Tie AN na tej stranke su drahe.To kupis lacnejsie AN z Nemecka ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
ak by ste mali naceneny rozvod kurenia v rovnakej cene pre plasthlinik a pre med spajanu lisovanim, co by ste si vybrali? Stojime pred velkou dilemou, kedy cena je rovnaka ale kurenar nas tlaci do plasthliniku, pretoze je to pre neho jednoduchsie.
Odpovedať
To je fakt super, ze vas kurenar tlaci do plasthliniku lebo je to jednoduchsie. Tu uz naozaj nikto nic negarantuje? ..mozno dostanes rozne nazory, ale ja by som isiel do medi.
Odpovedať
@mareqm Top na kurenie je MED!!! Plasthlinik ma ovela viac nevyhod ako vyhod oproti medi. Len do 95C Slaby prietok . Zuzeny ako hovado pri kazdej tvarovke.
Odpovedať
@gkrivanek @18michal dakujem Vam velmi pekne. Velmi ste mi pomohli. Ideme jednoznacne do medi. Tieto nevyhody som nepoznal. Este raz dakujem.
Odpovedať
meď nevadí v kombinácii s kúrenárskou oceľou v rozvodoch, ak tam nevniká kyslík
Odpovedať
med je high level to je vsetko.. myslim ze ti kludne postacia aj plastohlinikove trubky... vacsina ludi ich ma a zatial nebol ziadny problem.. medou sa to len zbytocne predrazi podla mna
Odpovedať
@falcion a ked ti poviem ze to len o par eur predrazi !!? Mali sme stavbu kde vyslo kurenie z medi o 300€ drahsie ako z plasthliniku. Tvarovky pri vacsich dimenziach v PH su drahsie ako pri medi! Kde staci mensia dimenzia a prietok je rovnaky ako u PH o jedny dimenziu vacsom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@gkrivanek tak ze by som sa az tak bol preratal to sa mi nezda :-x
Odpovedať
@falcion rátať ceny vase a ceny velkoodberatelov je ine😆
Odpovedať
@gkrivanek a sme doma :-D tak uz viem kde je tak hacik toho celeho... :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Měď je dobrá, ale celkem drahá. My jsme používali klasické plastové trubky http://www.technicke-plasty-tribon.cz... a žádné problémy nemáme. Ale kdyby byly peníze, tak si dokáži představit měděné trubky,
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@jan_fejes ten polibutil to sa myslia trubky hep2o?
Odpovedať
@leona27 1. variant kotol na pevne palivo + minimalne dochladzovacia smycka resp. akumulacka , rozvod v podlahe resp. v stene teda nepriznany- plastohlinik, nevidite rury po stene, rury dodatocne v stene nekrivi. 2. kotol na pevne palivo a rury chcete priznat po stene- medeny rozvod- rury teplo nedeformuje, odolnejsie pri kontakte ked sa ludia opieraju o vsetko co vidia :) Med je drahsia, to je fakt. (aj plasthlinik sa da pouzit ale z tyce, nie kotuca. hlavne pri lezatych rozvodoch a objimkach redsie osadenych to vie casom pod gravitaciou a vplyvom tepla ovisiet, samozrejme pri kontakte sa to lahucko zdeformuje a nevyzera to dobre, moze zavzdusnovat system!!! Teda z dlhodobeho hladiska neodporucam) 3. plynovy kotol a nepriznany rozvod - plasthlinik z kotuca bohate staci, aj PPR ludia davaju, ale tu palec hore, ked to robi fuser tak mate prietoky ako ihla!!! Dovod- Velmi nahriate a velmi zatlacene tvarovky dohromady. na druhej strane najlacnejsi variant 4. plynovy kotol a priznany rozvod - urcite med alebo o cosi lacnejsie plastohlinik z tyce. Uhlikova ocel a med su cenovo a kvalitativne skoro na rovnako, neprezijete. Prietoky maju medene rozvody lepsie, ale to az tak nevadi, Je tu pri montazi lisovanej medi riziko s vyvlecenim gumicky a treba to pri tlakovke opravit / vymenit. Pajkovana med vyzera nie tak skvelo, vie to tiez pri neodbornom prevedeni tiect, lebo sa teplom ovplyvnuju uz hotove vs v blizkosti robene pajky. Teda zavarena pajka povoli pod vplyvom tepla robenej vedlajsej pajky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Pisal si že sa nerezová nádrž prederaví v rozvode kúrenia z medenými trubkami. Ako je to v rozvode pitnej vody? Ja mám nerezové vlnovcove trubkyod vodovodných hodín do výmenníka odpadovej vody (ten je z medenich trubiek) ďalej pokračujú nerezové vlnovcove trubki a nerezové nádrže (pivový keg sud ten je z nerezu) a potom nerezový vlnovec a bojler(ten je z tepelným čerpadlom) za nim sú nerezové vlnovcove trubky. Nehrozí my že po roku budem meniť nerezove trubky a nadrže?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?