Stropné chladenie - rady pred inštaláciou a skúsenosti?

Profilova fotka
Dobrý večer, som vo fáze projektu, veľmi chcem ísť do TČ uvažujem nad NIBE v kombinácii - podlahové vykurovanie a stropné chladenie, konkrétne chladenie priamo železobetónovej dosky. Na SVK sa to veľmi do domov neinštaluje, ale viem že v zahraničí je to pomaly štandard už do administratívnych budov. S ohľadom na posledné letá ako aj s výhľadom na budúce letá viem, že sa bez chladenia príbytkov nezaobídeme. Vyššie uvedená kombinácia stropného chladenia a podlahového vykurovania sa mi pozdáva, len sa bojím práve tej realizácie. Viete mi prosím poradiť napr. spoločnosť ktorá s tým má skúsenosť, prípadne čo si mám ustrážiť časom priamo na stavbe ? Cenovo je to isto drahšia alternatíva, ale myslím že nie je nič lepšie, zdravšie ako priamo ochladzovať strop a chladiť takto priestor. ( na okná uvažujem ext. žalúzie Z90 , pre čo najlepšie dosiahnutie chladu a tienenia ). Prípadne pokiaľ máte skúsenosť kolko cca stojí m2 takejto inštalácie, alebo komplet TČ + podlahovka + strop + zapojenie a spustenie, je reálne to dať za 20.000€ - 135m2 podlahového kúrenia a cca 90m2 stropného chladenia ? Ďakujem za každý podnet.
Odpovedať
Profilova fotka
@tzbprojekt ja som si nechl spracovat projekt za tusim 300 EUR a vystup boli zratane tepelne straty s rezervami co si nechal projektant ako obvykle a rozkreslenim dimenzii, trasovania a dlzok potrubi. Realizacia prahbiedne jednoducha, trubky sa naviazali stahovacimi paskami na spodnu vystuz ZB dosiek podla vykresov. Vlastne to je navlas rovnake ako podlahovka akurat ze tam nemas systemovu dosku. :-) Ja mam tusim 7 okruhov po cca 80 metrov cervena rura od Rehau 20-tka a 5 okruhov po cca 70 merov podlahovky Rehau 17tka. K tomu 2+2 rozdelovace a TC zem voda 6kW a rozhodne som nepresiel cez 15.000 €. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo paráda, takto som to potreboval pocut..áno rúru tam treba kvalitnú tiez uvazujem nad Rehau..a spokojnosť, je ten chlad pekne citit v letnom obdobi? a to dokonca TC zem - voda ktore je teda drahsie ako vzduch - voda, super :) ja mám tých m2 viacej, ale tak to uz je len o rúre :) super potesil si ma..ono ked si to clovek spočíta, náklady mesačné na plyn, kotol + podlahovka + samostatné chladenie teda KJ do miestností, tak clovek sa mozno dostane na 10.000€ a takto okej da 5.000€ viac ale kvalitativne je niekde inde..a tá úspora na nákladoch sa mozno za pár rokov vráti, a to tu mame este zelenudomacnostiam, kde mi mozu 2-3000€ vrátiť :) Ďakujem utvrdil si ma, že mám ísť týmto smerom :)
Odpovedať
Profilova fotka
@tzbprojekt ano chlad je citit ale je to fakt take decentne, nic na teba nefuci a je to absolutne bezhlucne a bezprasne.Jedine ja potrebujem este doriesit tienenie, lebo zisky oknami su tak obrovske ze to neuchladim na mnou zelanych max 24 stupnov... ;-)
Odpovedať
@abobo prave kvoly TC zem voda Vam to nevychladi:) na 24C Po naakumulovani zeminy nema odkial tahat energiu. Nevyhoda zem vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo a doklad, že veľké sklenné plochy nepriaznivo tepelnými ziskami ovplyvňujú pohodu. O stratách pomlčím
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek on ju taktiez nepotrebuje tahat, ale ukladat :) a TC zem voda predsa vie fungovat v aktivnom rezime, ked to bude potrebne. Dovtedy chladi za zlomok ceny.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek to je blbost, do zeme sa mi pri aktivnom chladeni nepodarilo dostat viac ako 17 stupnov. A to som prosim podla udajov z TC chladil od jari 850 hodin. 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 to je snad zrejme ze v lete netienena sklenna tabula bude ziaric jak hovado... S tymi stratami by som sa s tebou vsak az tak nestotoznoval, kedze okno mam s nadstandardnymi parametrami, k tomu predsadene a vzduchotesne osadene do muriva. V zime mozes aj pri -20 sediet pri okne polmetra aj x hodin a nic na teba nesaala, proste ziadny diskomfort. Poslednu zimu aj v tych najtvrdsich mrazoch, ked tych par hodin svietilo slnko, tak sa kurenie do druheho rana vobec nezaplo. Ak svietilo aj na druhy den, nezaplo sa zase. 8-) Ale je jasne ze okna su svojou tepelnou bilanciou viac strata ako zisk, no spytaj sa tu pritomnych ci by na novy dom radsej chceli radsej velke okna, alebo okienka 1x1 meter :-)
Odpovedať
@abobo Dobre tomu chapem, ze si dal do chladenia 15 000€ a este musis dokupit vonkajsie zaluzie za dalsich X tisic, aby to stihalo vychladit ??? :-o :-o
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo chapes tomu zle. Ja som dal za kurenie, chladenie a ohrev dovy s tepelnym cerpadlom zem-voda DO 15.000 € 8-). Mesacna platba za elektriku 45 EUR v priemere za mesiac ma pri 200 m2 podlahovej plochy bez komina a inych nezmyslov ma siiilne baviii :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo predavok za elektrinu je znacne zaludny parameter pri hodnoteni kurenia :). Za prve, nic nehovori o pripadnom doplatku a za druhe nehovori nic o pomere energie na kurenie a prevadzku domu. Ja a moj dobry znamy mame v podstate rovnake predavky a doplatky, ale o co miniem ja menej na kurenie, o to je on setrnejsi v ostatnej spotrebe (mame elektromer na TC).
Odpovedať
@abobo No, to celkove riesenie ako take chapem, aj sa mi to paci. Len ma prekvapuje, ze to nestiha vychladit. Osobne by som radsej skusil zatienit okna dakou pergolou - mat cely den zabednene okna nie je velka vyhra.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majkoj tak podme na to exaktnejsie: januar 864 kWh februar 433 kWh marec 376 kWh april 336 kWh maj 295 kWh jun 311 kWh jul 298 kWh august 290kWh
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo budem riesit ked doriesim garaz, terasu, pristresok, zahradu a taaaaak... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo ja som za posledny rok minul celkovo 5,416MWh (kurenie 855kWh, TUV 580kWh) a predavok mam 62€. Z tvojich odpoctov by sa dalo ocakavat nieco okolo 4,5MWh. Preto so osobne myslim, ze z toho bude nedoplatok :). Ale ty taky fanda do techniky nemas naozaj zvlast elektromer na TC ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Majko nemam este dokoncenu ani hornu kupelnu, a ver mi ze tam su od zeny ine tlaky na dokoncenie... ;-) Ale cez vikend som si urobil 25 m nerezovy vlnovcovy vymennik do studne a natlakoval a odvzdusnil okruhy TC, tak som zvedavy co zo zeme bude liezt koncom tejto zimy. Teraz mi ide zo zeme pri ohreve vody od 14 do 13 stupnov. Zem sa ohriala menej ako som cakal. Buduci rok pojdem do stropov s nizsou teplotou, k tomu vsak potrebujem pripojit TC k internetu a ani na to nebol cas... :-D
Odpovedať
chladenie betonoveho jadra je fajn ale to som uz nestihol... navyse by som nemal kde dat ele. kable a rekuperaciu kebyze nemozem dat sadrokartonovy podhlad. cize som siel do Uponor zaomietaneho systemu. Cena bola cca. 5000eur aj s robotou, ovladanim, zmiesavanim atd. Ako zdroj chladu davam klimu s TC a vymennik od levnetopeni.info, vykurovanie mam plyn. takze tak :)
Odpovedať
Profilova fotka
kolko m2 mas tychto chladiacich stien za 5000 EUR?
Odpovedať
nejakych 90m2
Odpovedať
Profilova fotka
@marekjahoda no tak to je slusna drazoba, ale ked sa nedalo inak, co uz...
Odpovedať
@abobo 2 projekty robim momentalne kde sme mali navrhnute TC zem voda a po rozhodnuti majitela ze sa ide do stropneho chladenia zem voda nezarucil 100% chladenie v letnych mesiacoch. Tak sa to menilo na vzduch voda.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek treba mat poriesene exterierove tienenie a vsetko bude fungovat genialne. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek ale zaruci, zem voda vie predsa rovnako aktivne chladit ako vzduch voda. Akurat pokial to ide, vie chladit pasivne.
Odpovedať
@abobo tak drazoba... je to skoro 7 miestnosti. Spocitaj si kolko klim by ti na to bolo treba a mas vysledok ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@marekjahoda a ako si spokojny s tymto systemom chladenia ?
Odpovedať
@tzbprojekt zatial neviem :) este nieje nahodeny. Ale tak snad buduci tyzden
Odpovedať
Profilova fotka
@marekjahoda ak je to len za rurky na stene, rozdelovace a regulaciu tak sa mi to zda fakt dost. 90/7= 13 m2, to mas dost chladiacej plochy na miestnost?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?