Strácajúce sa tla v podlahovke

Ahojte, práve nám položili podlahové kúrenie, ale po 2 dňoch sa stratil tlak o viac ako 1 atmosféru. kúrenár vraví, že je to ok . ale my to nechceme zaliať poterom, ak je tam nejaká chyba. a ešte niečo hady nám poukladali bez ohľadu na to, kde budú dvere( t. j. dilatácia) väčšinou okruh zasahuje úplne mimo. čo máme robiť? Ďakujem za rady.
Odpovedať
1
2
@katkaahoj Pred spustenim kurenia sa predsa musi urobit tlakova skuska. Ta dopadla dobre? Takto moze byt problem v rurke, vo ventile, kdekolvek. A OK to rozhodne nie je. Mierna, opakujem, mierna strata tlaku je ok, raz za cas treba preto dopustit vodu do kurenia, ale za 2 dni 1 atmosfera je vela. Ved v celom kureni ma byt okolo 1.5-2 celu zimu. Takze dotiahnut kurenara za usi, urobit tlakovu skusku a nechat ho opravit chybu. A urcite nezalievat poterom este. A vete "hady nám poukladali bez ohľadu na to, kde budú dvere( t. j. dilatácia) väčšinou okruh zasahuje úplne mimo" vobec nerozumiem, skus este raz a pouzi ciarky a bodky :-)
Odpovedať
no veď pri tej tlakovej skúške to klesá. no a tie hady. neviem ako to mám vysvetliť, ale jednotlivé izby sú rozdelené na okruhy to je v poriadku, ale napr. okruh z kuchyne presahuje do obývačky v mieste, kde má byť dilatácia pre poter. alebo napr. v kúpeľni sa dvere budú otvárať do vnútra, ale podlahovka zasahuje až ku chodbe. to znamená, že by mala byť dilatácia až dverami a na to nadväzuje aj položenie podlahy čiže dlažba z kúpelne b bola vidno aj v chodbe.
Odpovedať
a ešte prosím o radu kde by mohol byť únik nikde nevidíme tiecť vodu.
Odpovedať
@katkaahoj Dobrý den. Tlaková zkouška je velmi důležitá, ale pro spoustu lidí tak trochu nepochopitelná. Podle závazných předpisů je povolen určitý pokles tlaku. Já ty hodnoty přesně neznám, nicméně je to způsobeno jednak rozpuštěným plynem ve vodě a taktéž teplotou prostředí. A protože je absolutně jiná roztažnost vody a jiná roztažnost materiálu potrubí, dochází ke kolísání tlaku. Je skoro nivní se domnívat, že pokles tlaku se automaticky rovná únik vody ze systému. Navíc je potřeba si uvědomit, že v podlahovce budete mít podstatně nižší tlak, jak je tlak zkušební. Já bych pořádně zkontroloval, jestli někde neuniká voda. Ideální je bílý toaletní papír. Ten tu vodu odhalí okamžitě. Musíte ale s ním obejít celé rozvody i s rozdělovačem a napojením kotle. Detaily o té tlakové zkoušce naprosto určitě bude vědět pan Maroš Kollár. Zkuste mu napsat. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@katkaahoj Tak to naozaj obist toaletakom a zistit, ci to niekde netecie. Skusila by som najprv spoje a ventily, tie rurky samotne tecu len ak je tam vyrobna chyba. A co sa tych presahov tyka, tak s tym poradit neviem, mne sa to ako laikovi nepaci, ale ci to ma aj nejake odborne zdovodnenie, to tazko povedat :-) Hadam sa vam ozve daky odbornik este.
Odpovedať
@katkaahoj Je to v poriadku 1 atmosfeara nic neznamena rurky maju urcitu roztiaznost preto ta zmena tlaku, vascinou po 2 dotlakovani je tlak stabilny, alebo moze kolisat podla okolitej teploty. Ak to tlakoval vzduchom tak vzduh sa pri stlacani ohrial a ked vychladol znizil sa tlak. Mozete to kludne zaliat.
Odpovedať
Vie niekto kolko musi vytiect zo systemu vody, ak system tecie, ked je natlakovany na napr. 3 atm. a klesne tlak v systeme na 1 atm. Cize tlak sa znizi o 2 atm. ??
Odpovedať
To sa neda jednoznacne urcit zalezi na objeme vody v systeme. Pokial nikde nie je voda to by bolo pozorovatelne tak je to v poriadku zrejme sa odlucil len kyslik. Mal som nedavno podobny problem no po druhom natlakovani to bolo stabilne. Teraz vacsinou pockam po natlakovani aspon hodinu samozrejme to poklesne no po doplneni uz je to OK.
Odpovedať
Profilova fotka
nepíšeš či to tlakujete vodou alebo vzduchom, ale asi vodou, podlahovku je problém po prvýkrát odvzdušniť, ideálne je povoliť spoj na konci každého okruhu a nechať vytiecť trochu vody...ak nie je priamo v podlahe žiadna spojka a všetky spoje sú len v rozdeľovačoch a prístupné, niet sa čoho báť.
Odpovedať
včera to boli opravovať, že vraj bolo niečo povolené na rozdeľovači, tak uvidíme, či to pomôže.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Rad by som ozivil tuto temu. V dome mame teplovodne podlazne kurenie, natlakovane vzduchom, na dvoch miestach namontovane tlakomery-nanometre. Oba tlakomery maju dve rucicky, cervenu a ciernu. Pri jednom je cervena na takmer 6 bar a cierna na 4,9 bar. Pri druhom je cervena na 0,9 bar a cierna na 4,9 bar. Teraz neviem co mam sledovat, ktore udaje. Pokial je smerodajny udaj ciernych ruciciek, tak potom mi tlak klesol asi o 0,4-0,5 bar za posledne 2 tyzdne. Pripisujem to teplotnym vykyvom, dom sa intenzivne vetra (omietky, poter) a vlhkosti. Je to podla vas ok, ci treba sa znepokojovat? Firma vravela ze je to ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@arkadius111 V ako dlhom časovom období to kleslo..Jedna z ručičiek sa dá manuálne nastavovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Behom 2 tyzdnov, ale fakt je ze vlhkost aj teploty sa menili. Ja som uz aj uvazoval ci mi neprevrtali rurky ked sa robili sadrokartonove priecky, ale vraveli mi ze ak by trafili rurku, okamzite by merac ukazal nulu...
Odpovedať
Prikladam foto
Odpovedať
Toto je foto pri hlavnom privode vody do domu?Mozno hlupa otazka
Odpovedať
Profilova fotka
Pochybujem že by to tlakovali na 5 atmosfér.Bude asi pokazený manometer.Väčšina kotlov znesie tlak cca 3 atmosféry .Pri takom tlaku sa otvára poistný ventil na kotloch.
Odpovedať
@antonmesaros ja som nemyslela pri kotli, ved to by mal uz na zemi natecene. Ja som myslela, ze tych 5 je tlak z hlavneho potrubia.
Odpovedať
Profilova fotka
@tatiana1978 neviem aké hlavné potrubie myslíte.
Odpovedať
@antonmesaros normalne vstup vody do domu. Kedze tlak vody v obecnom vodovode je vyssi, tak pri vstupe vody do domu mame taky tlakomer s redukciou a na nom mi rucicka ukazuje podobne cislo ako ma arkadius. A ak dobre vidim, tak je to orosene, takze ratam, ze toto je ten vstup
Odpovedať
Este raz. Jedna sa o rozdelovac pre rurky podlazneho kurenia, kde je namontovany barometer kedze system nie je napusteny vodou, lebo ide o novostavbu v ktorej sa v zime nebude kurit. Momentalne nemam namontovane tepelne cerpadlo, v zime by mi ukradli externu jednotku, cize cely system rurok bol natlakovany na cca 5 bar.
Odpovedať
Profilova fotka
@tatiana1978 tu sa evidentne nejadná o prívod vody do domu ale o rozvádzač podlahového kúrenia.
Odpovedať
@arkadius111 cervena rucicka ti neukazuje nic,je to nadstavitelna rucicka,kde kurenar nadstavi max použitelny tlak.cierna rucicka ti ukazuje tlak v systeme a mas to kusok pod 5 bar.Keby si tam mal len malý unik,cierna rucicka je na nule.
Odpovedať
ok dakujem velmi pekne
Odpovedať
Maly update, dnes som kontroloval tlakomer a cierna rucicka je na 4,4. Cize o 0,5 menej, som uz zufaly, neviem ci je to normalne.
Odpovedať
@arkadius111 ak som to spravne pochopil, pokial to mas natlakovane vzduchom a tlak za dva tyzdne ti klesol o 0.5 baru, tu naozaj nemas co riesit... je to normalne.
Odpovedať
Ano natlakovane vzduchom.
Odpovedať
podlahovka ma vyzerat asi takto okruhy su podla miestnosti nesmu vybiehat cez prah vojdeš vytočiš hada vydeš a system ak je natlačeny vodou na zimu to urobí iba tulpas. Ak začne mrznut a je tam voda tak držím palce.
Odpovedať
@majalaz uvedomujes si, ze pises uuuplne z cesty?
Odpovedať
Profilova fotka
@arkadius111 pokial sa meni teplota tak je to uplne normalne :). Keby si zakuril nejakym ohrievacom, tlak pravdepodobne zase stupne.
Odpovedať
@gashtaan Ahojte, práve nám položili podlahové kúrenie, ale po 2 dňoch sa stratil tlak o viac ako 1 atmosféru. kúrenár vraví, že je to ok . ale my to nechceme zaliať poterom, ak je tam nejaká chyba. a ešte niečo hady nám poukladali bez ohľadu na to, kde budú dvere( t. j. dilatácia) väčšinou okruh zasahuje úplne mimo. čo máme robiť? nauč sa čítat
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?