Starý dom, podlahovka alebo radiátory

Mám cca 60 ročný dom. Obvodové múry sú škvarové tvárnice. Dom sa bude zatepľovať, bude mať novú strechu a podkrovné izby (môže to trvať pár rokov kým to bude všetko, takže možno pár zím to bude bez novej strechy alebo bez zateplenia) Obývačka s kuchyňou, vytvorená spojením dvoch izieb, je podpivničená. Vykurovanie by mala riešiť peletová pec. Aké kúrenie by ste odporúčali do takéhoto domu? Podlahovka alebo radiátory? Nadiskutovalo sa o tomto hodne, ja som už to riešil s mnohými ľuďmi, ale stále sa názory rozdchádzajú. Niekto je spokojný s podlahovkou, niekto nie. Že dobre nadimenzované kúrenie môže byť akéhokoľvek druhu. Ale žiaľ asi nemám ako zistiť či je správne nadimenzované, kým nebude hotové. Takže to asi k rozhodovaniu neprispeje. Tak chcem skúsiť tu v diskusii, či sa neobjaví niekto, kto by mal podobný dom a už kúrenie vyriešené, že by poradil, ako to u neho cez zimu vyzerá. Vďaka.
Odpovedať
@dalosera My sme sa radili s viacerymi kurenarmi a ani jeden sa nevyjadril,co je lepsie,ci podlahovka alebo klasika. Kazdy hovoril,ze je to na osobnych preferenciach majitela domu. Tiez sme pri rekonstrukcii zvazovali,ci podlahovku alebo klasicke,ale vyhrala klasika.
Odpovedať
@dalosera ak plánuješ rekonštruovať postupne a ako píšeš že pár zím dom bude bez zateplenia tak to kúrenie určite nebude správne nadimenzované, pretože podľa čoho budeš dimezovať? Podľa tohto stavu alebo podľa stavu po zateplení? Buď budeš teraz mrznúť alebo potom škrtiť kúrenie a kotol. Dom zo škvárovky má mizerné teploizolačné vlastnosti a myslím si že podlahovkou ho v nezateplenom stave nevykúriš. Ja by som v prípade postupnej rekonštrukcie určite volil radiátory, teraz do nich budeš púšťať dajme tomu vodu 75/65 a po zateplení 55/45 prípadne ešte menej. Čo sa týka kotla teraz by som kúpil čo možno najlacnejší kotol podľa terajších tepelných strát a po zateplení ho vymenil za modernejší, presne dimezovany.
Odpovedať
Profilova fotka
@dalosera podlahovka má obmedzené možnosti cca 100-150 W/m2, to je pri 100m2 domu od 3 do 10 kW podľa druhu podlahy http://www.klimainfo.sk/system/files/... Váš dom má teraz tep. straty cca 150W/m2, takže dočasne to podlahovka utiahne a po dostavaní to bude v poriadku, výhody zostanú.
Odpovedať
My máme dom z tých šedých škvárových tvárnic (kocka) je z roku 1962, 3 izby plocha domu cca 100m2. Tiež sme ho zrekonštruovali a nadstavili podkrovie, podkrovie ale ešte nieje obývané a ani strecha odizolovaná. Čo sa týka izolácie tak: sme vymenili sme okná na 3-sklá, odizolovali podlahy (kde bola škvára), zateplili strop cca 10cm vaty (výška stropov je teraz cca 270-260cm) a vymenili sme staré liatinové radiátory. Kotol som dal plynový kondenzačný Junkers, v dome kúrime teda radiátormi. Tento rok budeme zatepľovať. Cez túto zimu sme kúrili cca na tých 23stupnov, voda do radiatorov išla tak 55-60 stupnov. Mesačná spotreba vyšla cca 60EUR mesačne (to je vlastne aj s ohrevom teplej vody). Podlahovku teda neviem posúdiť, ale s radiátormi sme spokojný, ono človek aj ocení to že si má dať kde vysušiť veci ak treba. Pri rekonštrukcii je potrebné dbať na zabezpečenie dobrej izolácie, teda okná, podlaha stropy alebo teda strecha ako aj fasáda. Potom už je zrejme jedno či budeš kúriť radiátormi alebo podlahovkou, ked minimalizuješ straty. Druhá vec je, že podlahovka má o niečo lepšiu efektivitu ako radiátory v prípade, že máš kondenzačný kotol, pretože lepšie kondenzuje a vytvára tak úsporu. To ale nieje tvoj prípad ked uvažuješ o peletovej peci.
Odpovedať
Profilova fotka
podlahovku je dobre davat do domov, ktore su zaizolovane aj odspodu, planujes izolovat aj podlahy?
Odpovedať
@dalosera peletová pec sa nekamaráti s podlahovkou, takže ak sa chceš vyhnúť akumulačnej nádrži a zložitej a drahej regulácii, daj si radšej radiátory
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?