Správny výber vykurovania

Ahojte, chystáme sa kompletne rekonštruovať starší rodinný dom. Je postavený z pálenej tehly, hrúbka obvodového muriva je 40cm. Úžitková plocha bude po vykonanej prístavbe cca 110 m. Čo sa týka zateplenia obvodového muriva, máme v pláne použiť 10 cm polystyrén. Zateplenie strechy cca 15 cm vatou. Podlaha podľa potreby, tak aby sme dostali do jednej výšky všetky podlahy v dome - predpoklad 3-5cm podlahový polystyrén + poter. Je tu však aj druhá varianta bez poteru - v prípade elektrického podlahového kúrenia. Dom je čiastočne podpivničený. A tu začína jedna obrovská dilema. Nevieme sa rozhodnúť aký typ vykurovania(podlahové teplovodné, podlahové elektrické v kombinácií s kúrením klimatizáciou - zrejme 3 vnútorné jednotky + krb). Smer teplovodné - kúrenie plynom má jeden zádrhel. Nemáme plynovú prípojku - odhadovaná cena sa pohybuje na úrovni 2000€. Je nutné niekoľko metrov podrážať cestu a následne dotiahnuť potrubie na pozemok. Elektrické si nedovolím ani len odhadnúť, koľko by som potreboval výkonu(údajne by malo stačiť cca 100W výkonu na jeden štvorec). Klimatizácia je údajne veľmi ekonomické riešienie pri tepotách do 0 stupňov. Potom je vhodné zapojiť ďaľší zdroj kúrenia - elektrickú podlahovku. Tarifa 5 od ZSE by bola potom potrebná.. Ťahá ma to týmto smeron, nakoľko si ušetrím 2000 za prípojku. Rovnako by som ušetril aj na podlahovke - trubkách + čas realizácie+netreba taký hrubý poter... Poprosil by som o vaše názory, nech sa mi otvoria nové obzory :-) ĎAKUJEM
Odpovedať
@mareknovotny Ja by som sa priklonil ku klimatizacii. Prevadzkovo a investicne to bude priblizne rovnake ako plyn, ale mate o jednu pripojku menej a v lete chladite.
Odpovedať
@supiiik , dakujem za odpoved. Pouzivanie klimatizacie je v lete samozrejmostou. Len je otazne ze ci po zetepleni bude potrebne dom v lete chladit. Druhou otazkou su zdravotne zalezitosti. Chlad pada predsa dolu k zemi, a po tej istej zemi lozia napr. aj male deti.....kamarat ma doma klimu instalovanu, no koli dietatu ju takmer vobec nepouzivaju. Pouziva iba na prikurovanie v prechodnom obdobi.
Odpovedať
uvedomte si že idete rekonštruovať starý rodinny dom kde tepelne straty vami popísaným materialom Vám nezaručujú nízke tepelné straty domu. 15 cm vaty do strechy je žalostne málo. na vasom mieste by som zvolil teplovodné podlahové kurenie na zaciatok s elektrokotlom po dvoch troch rokoch si kupite tepelné čerpadlo za 4 -5 tisic a ste za vodou.
Odpovedať
@mareknovotny plyn vynechaj. Na zaciatku vodna podlahovka a elektrokotol, aby sa neskor dalo pripojit TC. Ak je podorys malo clenity, pri otvorenych dverach vykuri dom jedna silna klima. Ak je mozne, treba viac izolacie do povaly aspon 30, idealne aj na steny, cca 15 cm. V podlahe sa neda, ale 3 az 5 cm je lepsie, ako nic. Podlaha je menej dolezita. Dobre zateplit sokel 10 cm xps. Ja mam 130 m2, tieto hrubky izolacii, a kombinovanym kurenim kotlom a klimou teraz spotrebu za kurenie 400 kWh mesacne, za celu zimu asi do 4 MWh. To je 500 rocne na kurenie. Investicia 600 kotol, 1550 klima - 7 kW kurenia 6 kw chladenie. Kurenie klimou je prijemne, chladit je najlepsie pocas nepritomnosti mimo domu.
Odpovedať
@gkrivanek Dakujem za odpoved, nebolo by zlé pouvažovať teraz nad TČ ? Ako zaujímavá varianta mi príde kúrenie systém vzduch-voda. Teraz je reálna šanca na získanie dotácie. Bol som stavený na pobočke ZSE, tam mi vyvetlili ako to celé funguje. Prídem, podám žiadosť, predložím údaje o dome, následne mi prdložia riešenie. Podpíšem doklady a šup na realizáciu. Otázne však je, koľko preplatím za spospredkovanú činnosť ZSE za získanie dotácie. Myslíte si že je rozumné žiadať prostredníctvom ZSE, alebo ako jednotlivec ? Čo sa týka zeteplenia strechy, 15 cm je uvažovaná hrúbka. Isto dáme na rady projektanta a pôjdeme aj do iných čísel.
Odpovedať
@mareknovotny od januara to budu riesit kurenarske firmy ktore presli skoleniami. Takze staci pockat a vybrat si spravnu firmu. Samozrejme by bolo idealne riesit TC hned teraz.
Odpovedať
@gkrivanek a riešiť skôr ako fyzická osoba, alebo prostredníctvom ZSE... ? Spôsob vykurovania a zdroj tepla riešime v projekčnej fáze. Začiatok rekonštrukcie plánujeme na jar 2016.
Odpovedať
Profilova fotka
@mareknovotny Presne v tejto situácii aj z podobným domom a veľmi som ja tak budem sledovať silno ;-)
Odpovedať
@mareknovotny Dom bude treba chladit aj po zatepleni, mozno este viac, ako teraz ;-) Ale to len na margo.. Tie hrubky zateplenia su zalostne, hlavne strop, na tvojom mieste by som isiel do 2nasobych hrubok, samozrejme v zavislosti od toho, cim sa rozhodnete kurit. Pri plyne (alebo TC) vas nezabije ani to co navrhujes, ale pri elektrine vsetko pod 20 EPS a 40 vlny je malo. Samozrejme trojskla. Dvojtarifa sa ti neoplati. Pri sucasnych dotaciach na TC by to malo vyjst vyhodnejsie ako plynove riesenie s novou pripojkou. Presnejsie nejde radit, kym nedas viac cisel. @matko291
Odpovedať
@matorado Rozhodnutie uz asi padlo. Pojdeme do TC vzduch-voda, znacky Mitsubischi Ecodan...vykonovo este nevieme, nemame spocitane tepelne straty, naprojektovane okna a zateplenie. Pevne verime ze dostaneme dotaciu. Jeden pan mi dal radu ako usetrit trocha na projekte. Pokial chceme teplovodne podlahove kurenie, mame si dat projektovat toto so zdrojom tepla teplovodny krb. Vide to najlacnejsie, udajne. neviem sice ako potom pri kolaudovaní ked sa pozrú na projekt a skutočnosť.....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?