Spotreba elektriky na TČ ( ohrev a TUV) nový dom

Dobrý deň prajem. V polovici mesiaca sme sa nasťahovali do domu. Bungalov s plochou cca 150 m2, izolačné trojsklá s predsadenou montážou, Tehla sendwix 25 a 21 cm izolácie. V podlahe 17cm a na streche 30cm. Máme rekuperáciu a aj tepelné čerpadlo vzduch-voda. Spotreba elektriny sa mi zdá byť na začiatok dosť vysoká. Za 12 dní 279 kw/h. Je to všetko včetne ohrevu TUV a svietenia. Priemerná spotreba na deň cca 20,7 kw/deň. Steny ešte nie sú úplne vyhriate ale aj tak sa mi to zdá byť veľa. Poprosím o váš názor.
Odpovedať
1
2
7
Profilova fotka
Moj nazor je ze hodnotit spotrebu novostavby po pol mesiaci byvania je predcasne :)
Odpovedať
@makusko spotreba este trocha klesne, ked stavba vyschne. Bude to asi az dalsiu zimu. 20 kW denne je nizka spotreba, hadam nechces byvat zadarmo 8-) . Ja mam teraz rovnaku spotrebu, kurim TC, TUV ohrievam TC.
Odpovedať
Ano viem, ale nejak mi nejde do hlavy pár vecí. Včera bolo slnečno a prehrialo celý dom tak že sme v podstate celú noc ani deň nekúrili. A aj tak sme mali naťahaných nejakých 25 kw/deň. Keď to tak sledujem tak dnes nám minimálne 6 krát hrialo TUV. Mám podozrenie že mi okruh na TUV ( pre teplú vodu ), ktorý má autoadapt čerpadlo ochladzuje vodu v nádrži a stále ohrieva. Pri ohreve vody je spotreba cca 2,5 kwh. V podstate či sa kúri alebo nie tak je spotreba stále približne tá istá.
Odpovedať
@makusko moja spotreba v dome je cca 12 kWh, TUV 2 kWh, kurenie 8 kWh. A cez den je teplo. Neviem, co ti nesedi. Novostavba potrebuje prehriat mury a poter, na to mas spotrebu velmi nizku.
Odpovedať
@peto99 @makusko byvam v novostavbe cca 4. mesiac ... a mesacne mame spotrebu cca 300 kw za vsetko, vratanie varenia ... a to len preto tak vela ze mam obyc. bojler drazice na TUV a nie tepelne cerpadlo .. keby som mal cerpadlo tak sa mi to zda tiez asi dost vela .. my este nekurime ...
Odpovedať
Moja spotreba v bungalove (energetický certifikát B)150m2 pri 2 dospelých osobách je cca 8-10KW bez kúrenia. Celý dom je na elektriku, ohrev vody Tatramat.
Odpovedať
Profilova fotka
@makusko nemad nahodou na cirkulacke super duper cerpadlo od grundfosu ?
Odpovedať
@majkoj ja ho mám už 33r a ani neviem že ho mám
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu o tom silne pochybujem, kedze sa vyraba len par rokov :)
Odpovedať
@majkoj aký má presný názov neviem ,ale je od Grundfosu
Odpovedať
@majkoj opravujem , mám ho od r.1992 vtedy začali dodávať el lacnejšiu ako uhlie, takže má 23r.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu http://www.modrastrecha.sk/blog/majko... to v pravo
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Dobrý deň. Vie mi niekto poradiť výplčet približnej (možno aj pesnej) spotreby a nákladov elektrickej energie pri vykurovani RD vodnou podlahovkou + ohrev TUV, a bežné domáce spotreb. Uvažujem o využití klasického elektrokotla na ohrev a vykurovanie. Dom bude mať zastavanú pochu 125m2. Ako material obv. múrov chcem použiť ytong 30 so zatélením 15cm. Zateplenie podlahy 20 a stropu 30. Okna - 3sklo. Vopred ďakujem za rady. Ide o to či sa mi oplatí do domu pri elektrokúrení ako doplnkové kúrenie prirobiť krb s prieduchmi. Predsalen na taký krb so všetkým treba aspoň 4000E. Ďakujem ešte raz. ;-)
Odpovedať
@piti255 to ti nepovie nikto, v projekte máš TS domu,ohrev TUV záleží na množstve a aké budeš mať ostatné spotrebiče vieš len ty, každý má údaj aký má príkon, niekomu stačí na všetko 10 kW/deň, inému je to len na spotrebiče bez kúrenia, na krb s komínom ti treba isto viac, a ak bude len ako relax, tak to bude akurát diera do domu kadiaľ pôjde draho vyrobené teplo, radšej lepšie zatepli za investíciu do krbu a kľudne môžeš mať i el. kotol bez TČ
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu ale ked sa dostane za dobru cenu k drevu, tak moze si krbom vytapat cely dom ... teda ked krb spravi pekne s prieduchmi
Odpovedať
@piti255 krb je drahy a prieduchy v bungalove zbytocne. Drevom sa da prikurovat aj v jednoduchych kachliach. Elektrokotol ma vysoku spotrebu, odhadom budes potrebovat na kurenie cca 1000 e rocne (mam podobny dom). Ak budes chciet usetrit,, budes musiet kurit drevom denne. Tepelne cerpadlo s vyuzitim dotacie by bolo lepsie riesenie, ako drahy krb. Navyse ohreje lacno TUV a v lete moze chladit aj podlahou.
Odpovedať
@dulius a bude mať v obývačke dreváreň s kotolňou, ak má možnosť zohnať lacné drevo, tak splynovací kotol v kotolni, bungalov s prieduchmi potrebuje na teplovzduch ventilátor a ovládanie, investícia vyššia ako za krb
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu tak co je potom najlepsie riesenie z hladiska financii ? pre klasicky bungalov (ked nie je plyn tam)
Odpovedať
@dulius tepelne cerpadlo
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik akurat ze som cital tu Xkrat, ze tepelne cerpadlo - investicia sa Ti vrati za vela vela rokov, ze to nie je velmi vyhodne
Odpovedať
@dulius Ked nie je plyn, tak si musis vybrat z toho, co zostava: 1. Elektrika - nizka investicia, vysoka prevadzka 2. drevo - vysoka investicia, nizka prevadzka, pracnost 3. Tepelne cerpadlo - vysoka investicia, nizka prevadzka, komfort, moznost chladenia. Z mojho pohladu by som drevo vylucil, lebo je na tom investicne podobne ako tepelne cerpadlo a prevadzkovo tiez velmi podobne (ak nemas drevo zadarmo), ale ta pracnost, spina... Potom je to uz len na tvojej penazenke, ci zainvestujes jednorazovo (TC), alebo postupne (elektrika)
Odpovedať
@piti255 125 zastavana plocha je maly dom. Urcite zvys izolacie. Urcite je nepomer do podlahy dat 20cm oproti stropu. Na stenu daj aspon 20 cm, alebo 25 ytong a 25 cm eps, strop aspon 40 s nejakou lepsou lambdou. Kasli na krb a prieduchy. Prieduchy neodporuca ani reward - majster krbar. max kachle za par ale ani to velmi netreba ak zvysis izoalciu steny a stopu. A dobru orientaciu okien na juh.
Odpovedať
@dulius spickove mistubishi zubadan stoji cca 8-9 tisic, minus dotacia cca 3000.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 daj mi link priamy na to o com pises o tej Mitsubishi
Odpovedať
len sa pridavam pre info..plocha 190 m2. Tehla 2v1 , a nejaka ta stropna izolacia :)). TC zem voda plus rekuperacia vetrania, Dom ide len na Elektriku a voda. Mesacne naklady pre elek. platim 66 EUr. celeho domu. v tom je, Kurenie, Tepla voda, Elek. domu. bývame uz 3 rok. Do buducna po kupe susicky to odhadujem na 70 eur :)).
Odpovedať
@dulius http://www.klima.sk/www/sk/kontakt/ Nasiel som na webe, ale firmu nepoznam. Treba hladat firmy v okoli, a pytat sa znamych. Rozdiel v cenovych ponukach moze byt velky.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 myslel som link na to TC, nie na firmu
Odpovedať
@dulius http://www.klimaobchod.sk/tepelne-cer...
Odpovedať
Profilova fotka
@mderer pls, co presne doma mas ? ake tepelne cerpadlo, aku rekuperaciu, kolko ta to vyslo?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 dik, takze si myslel tento model? tepelný výkon: 14,0 kW chl.: 12,5 kW ked si pisal 8000 cca ... to staci na klasicky bungalov ?
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?