Spotreba elektrického kotla

uz sa to tu preberalo vela ale chcel by som sa spytat na realne naklady elektrickeho kotla protherm raja 9. mame maly domcek 8x11m. obvod Heluz 30cm,zateplenie 1Ocm,strop sadrokarton 35cm vaty,podlaha 10cm eps,okna dvojsklo,zaklady zateplene5cm styrodur. kolko ma mesacne bude stat kurenie ohrev vody tatramat EL80. ak tu ma niekto podobny domcek s elektrickym kurenim kolko mesacne plati. dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
poznám rad totožných domov, v jednom mali vždy o min 30% vyššiu spotrebu ako v ostatných. Takže nečakaj uspokojujúcu odpoveď, ale dom má zaujímavé parametre a skutočná spotreba ma zaujíma.
Odpovedať
Profilova fotka
@bizi23 ahoj, výška spotreby záleží nielen od zateplenia, ale nemalú úlohu zohrávajú aj zvyklosti (na akú teplotu sa kúri, či je kúrenie podlahové alebo riadiatory, koľko je členov domácnosti - to ovplyvní hlavne spotrebu za ohrev vody...). my máme tiež malý bungalov o niečo väčší ako váš (8x13,5), kúrenie elektrinou do vodnej polahovky, ohrev vody tiež elektrina. dom bol doteraz bez akejkoľvek vonkajšej úpravy obvodových stien a ich zateplenia (múry z ytongu 37,5), strop zateplený 40cm, podlaha 14cm a sokel 8cm. bývame od augusta, čiže máme za sebou celú zimu, zatiaľ dvojčlenná domácnosť. na kúrenie sme minuli niečo cez 5 tis. kWh. podľa spotreby, ktorú si zaznamenávame sa bude celková ročná spotreba pohybovať okolo 7500 kWh. sumu si vypočítaj dosadením cien za istič a kWh, keďže v každom kraji sú ceny trocha rôzne. a záleží samozrejme aj od tarify, my máme DD2.
Odpovedať
tak my sme traja mame 1,5 rocneho syna. vody vela neminame klasika sprcha ziadne kupele s plnov vanou. kurime vzdy okolo 22 stupnov a v noci 20. takze by sa to malo dat v pohode utiahnut?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
takze dom stoji a uz v nom byvame. spotreba komplet celej domacnosti bez prikurenia kachlami je 35kw na den pri aktualnych teplotach.
Odpovedať
Profilova fotka
Mame Dom o rozmeroch 12x8,5 zatial elektrokotol bezi Len na kurenie kedze tam este nebyvame a spotreba za 24 Godin je cca 15 kw a temperujeme na 15 stup.material porotherm 38 strop izolacia 20 cm zatial Iona izolacne 3 skla kurenie podlahovka a radiatore
Odpovedať
Profilova fotka
@bizi23 slušné :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bizi23 U nás počas vykurovacieho obdobia je to cca 900kWh na mesiac a pri nevykurovacom období okolo 400kwh mesačne. Dom má 170m2. Momentálne máme dosť dreva a keď poklesnú teploty budeme kúriť krbom. Chcem to porovnať.
Odpovedať
keby boloako dnes celu zimu tak plynary zbankrotuju. dena spotreba 10kw. to sa mi lubi.
Odpovedať
ja mam tiez 8*10,5, je to montovany dom. V stenach 20cm vlny+10 cm eps, podlaha 10 cm eps, pod stropom 40 cm vlny, 3skla. Bez pouzitia krbu som mal v decembri cca 40kw dennu spotrebu elektriny. V terajsom pocasi staci na par hodin zakurit do kachli a teplo vydrzi do dalsieho vecera. Spotrebu v skutocnom mraze nepoznam, este nebol, dom stoji od maja :) Kazdopadne sa pouzilo viac izolacie ako bolo v povodnom projekte, aj strop je iny (v projekte bol otvoreny strop v obyvacke+kupelni, stresne okna, 20 cm izolacie. Teraz mame priznany strop a 40cm izolacie.
Odpovedať
@kkristian Nám sa kúrenie nezaplo tuším už 4 dni...? Je to fajn, hlavne keď slniečko vyjde.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ja tomu nerozumiem, to niekde to slnko objednavas ? :) Minule som ho pochvalil vyslo na hodinku a zase som ho par dni nevidel, u nas cele dni len poprcha, co ale zase je dobre pre tepelne cerpadlo :)
Odpovedať
@blacksr mne nas dom nepride nejaky extra usporny, resp neviem co mam od neho cakat. Az budem stavat druhy, tak uz na kopec veci dohliadnem :) Momentalne mam len ciastkove info, od maja spalenych cca 1600kW, cca 50 kilo brikiet a asi kubik dreva, resp som kupil uz nakalany kubik :) Ale sa mi zda, ze budem potrebovat este aspon jeden.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Nie, však ono vyjde raz do týždňa, nabije dom a potom pá-pá. Opaľovala som sa 23.12, 30.12 a včera. :-) Ešte jeden raz bolo slnečno, ale fúkal vietor, nedalo sa byť vonku bez šiat. Podľa tohto si to pamätám. Dneska máme zamračené, teplota 0-5°C.
Odpovedať
@blacksr tak máš asi pokazený kotol, keď nezapína :-) ;-) :-)
Odpovedať
@martin85 Pozriem...
Odpovedať
@ups 5000kwh bolo komplet elektrina alebo len za kurenie bez TUV a spotrebičov? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@strajnaka mám to tam uvedené - 5tis. za kúrenie, celkovo cca 7500 ;-)
Odpovedať
a ok, som to zle prečital, takže 5000kwh na kurenie a 7500 komplet. TUV mate vrátane tých 5000 alebo ďalších 2500kwh?
Odpovedať
Profilova fotka
@strajnaka tuv je v tých 7500, to je komplet spotreba, čiže 2500kwh je tuv + bežná spotreba elektriny. sme zatiaľ dvaja, uprednostňujeme sprchovanie, takže nemíňame veľa teplej vody ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
máme veľmi podobný a platíme 90€/mes.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
@bizi23 Keby to niekoho este zaujimalo, my mame ten kotol Raja 9k (Aquacomplet s nadrzou 117L) a je to na pripojke 3x20A v Nitrianskom regione, kotol je obmedzeny na 6kW, tarifa DD2. Dom je dlhy/uzky (22m x 6,5m, Ytong 30cm, zateplenie 10cm polystyren, poschodie a strecha drevene 6,5x6,5m, strecha rovna - sklon 4 stupne, 45cm vlna v strope), obrateny vsetkymi obytnymi miestnostami presne na juh, velke okna dvojsklo. Je to teda plocha asi 189 m2 a teplota na termostate je nastavena na konstantych 20 stupnov (tak to mame radi :-), ziadna ekvitermika, ziadne vykurovacie krivky ani vonkajsie senzory. Dolne poschodie (Ytong, teplovodne podlahove kurenie ulozene na tych XPS systemovych doskach 4+4cm, dokopy 15 cm poter), horne poschodie je cisto drevene (jedna izba s dvoma radiatormi a jedna kupelna jeden radiator, profil drevenej steny zvnutra je: sadrokarton, 15cm vlna, OSB3 doska, 15 cm vlna, OSB3 doska, 10 cm nobasil a silikonova fasada). Prvy mesiac kurenia od 1.12. do 31.12., ked sme to chceli dostat z 12 stupnov na tych 20, sa prekurilo 1270 kW. Hlavne prve dni bolo okolo 50-60 kW, ale potom to uz islo na udrziavacich 35kW, a ak su slnecne dni, tak to velmi pomaha, vtedy je spotreba nizsia ako 15 (dokonca sa kurenie nezapne od obeda az do rana). To je komplet aj s teplou vodou (podla elektromera vonku). To podlahove kurenie ucinkuje dobre, hlavne ked je to dobre izolovane zospodu a od stien, a zistili sme, ze to konstantne nastavenie pozadovanej teploty (napr. tych nasich 20 stupnov) je efektivne, a kotol zbytocne nemusi reagovat na nejake zmeny nastaveni. Termostat je nejaky Salus, a zda sa, ze si nejako pamata vyvoj vnutornej teploty (ktora sa meni aj vplyvom slnka) a nezapina kotol hned pri poklese teploty, ale akoby tam ucinkovali nejake hysterezne cykly (nieco mi o tom rozpraval technik Protherm, ale ja som ho nepocuval). Ak niekto vyzaduje rozdiel teploty den/noc, tak my to riesime nastavenim v rozdelovaci podlahoveho kurenia - nocne miestnosti mame priskrtene s nizsim prietokom vody, a teda tam mame 19 stupnov, no a v dennych miestnostiach ide normalny prietok vody (ktorej teplotu mame mimochodom obmedzenu na 45 stupnov, ale bezne ma okolo 30 stupnov), tam mame tych 20 stupnov. Dalsie udrziavanie teploty v zimnych mesiacoch bolo energeticky menej narocne - Januar a Februar, ak je aspon polovica slnecnych dni, tak je to na tych 800-1000 kW mesacne. Ja teda nie som odbornik na zateplenie, kurenie ani stavebne prace, ja to len pouzivam a pozorujem, no a s tymito pozorovaniami som sa tu podelil.
Odpovedať
@borys máš stále rovnaký výkon kotla pri každej vonkajšej teplote?ja ho regulujem od 2,5-7,5 najlepšie je ked má len taký výkon aby sa pokryli straty, aby zbytočne necykloval
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu - Vacsinu casu (v zimnom obdobi) tam mam nastavenych 6kW, aj ked pri ohrievani teplej vody to aj tak ide na 9k, ale este s tym stale experimentujeme. Myslim, ze ten termostat Salus je celkom dobry v tom, ze tie poziadavky na kurenie vysiela celkom rozumne, nie presne na nejakych hranicnych hodnotach, ale podla nejakej inej logiky (to som este neodpozoroval, ze podla akej, ale asi si este raz precitam prirucku). Hned pri dome (10 metrov) mame aj koniec plynoveho potrubia, ale plyn sme nechceli z dovodu bezpecnosti, zjednodusenia obsluhy a lenivosti :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Chcel by som sa spýtať tiež mame starší dom chcelo by sme vykurovať elektikou rozmýšľame protherm raja 14kw zásobníkom na teplu vodu bude postačovať na 90m2 domu vyk 3 izieb plus kúpeľka radiátory neviete poradiť aj spotrebu? Dom nie je zatepleny
Odpovedať
Profilova fotka
@oskar1234 a kolko paliva potrebujes teraz ?
Odpovedať
@majkoj žiadne na koľko tam nie je kurenje predtym tam stary co bývali kurili tusim nejakou pecou alebo krbm
Odpovedať
@oskar1234 1 Rada Zateplit dom ak je to mozne . Potom riesit kurenie.
Odpovedať
@oskar1234 Nepozname skladbu domu obvodove muri, okna , dvere je tazke odpovedat ci to bude stacit .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?