Spotreba el. pri podlahovom kureni

Dobry den. Mam pec na ekohrasok, chcem ju vymenit za elektricku pec. Takze v podahe voda nie odporový drot. Mam v celom dome podlahovku cca.130m2, novostavba, zatepleny Ytong375 10cm polystyrenom, strop 30cm vata, podlaha styrodur. Mate niekto podobnu stavbu a kurenie na elektriku? Hlavne kolko je rocna spotreba v kW? A ci je to finncne narocna prestavba? Dakujem
Odpovedať
@elesuc prestavba zahŕňa potiahnutie hrubšieho kábla z rozvádzača ku kotlu a výmenu kotla. Investícia cca 1000-1200€. Ročne ťa vyjde kúrenie cca 2,5-krát toľko ako kupovaným ekohráškom
Odpovedať
Profilova fotka
@elesuc Mam bungalov 110m2 a kotol Protherm raja 14kW a mesacne naklady na elektriku su 100e. Kotol ma vysiel okolo 550e. A co sa tyka kabla, na vykon 14kW kabel 5x2.5 uplne v pohode taky je aj odporucany Prothermom a istenie 25A. Mam anhydritovy poter a podlaha je tepla tak za 2-3h samozrejem v kazdej izbe termostat.
Odpovedať
@13kovi13 Dakujem. 100€ su celkove naklady alebo len kurenie? Mate dvojtarif?
Odpovedať
Profilova fotka
@elesuc 100€ su celkove naklady na byvanie osvetlenie tv kuchyna atd. a to som celu zimu kuril len elektrinou, tento rok som prikuroval aj do krbu tak uvidime :) Mam jednotarif pri mojej spotrebe sa dvojtarif neoplati.
Odpovedať
Profilova fotka
@elesuc zdravim akurat doslo vyuctovanie a vratili 200e :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@13kovi13 Prosím máte v tom aj ohrev teplej vody ??
Odpovedať
Profilova fotka
@samika ano 120l bojler ohrievany kotlom na 55 stupnov nonstop
Odpovedať
Profilova fotka
@13kovi13 ďakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@samika nemate zaco :-)
Odpovedať
@13kovi13 máš ročnú spotrebu asi 8333kWh to je v DD2 996 Eur/rok ,v DD5 946Eur/rok pri spotrebe vo VT 500 kWh,u najlacnejších dodávateľov, ja mám 250 @elesuc pozri si najvýhodnejšiu sadzbu i najvýhodnejšieho dodávateľa podľa kalkulačky www.vyhodnaenergia.sk
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu domov klasik dd2 7602 kWh - 963.60€ s dph ci to je vela ci malo neviem nesledujem tie tarify a distribucne poplatky
Odpovedať
@13kovi13 @elesuc Na ten krb pozor, ten dokaze celkom pomylit vypocty. Kamarat ma slabo zatepleny dom a elektricku podlahovku. Minie elektriny cca. tolko co ja, co mi nejak neslo do hlavy. Az po case z neho "len tak mimochodom" vypadlo, ze kazdy vecer naklada do krbu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jarosujo Ja tak 3 x za mesiac lebo potom mam v obyvacke 30 stupnov ato je uz psycho aspon pre mna ale frajerka hovori ze je akurat :-D inak len podlaha na 24 stupnov obyvacka, 25 v kupelni a izby tak 21 cca. A nemam krb ale krbove kachle teplovzdusne takze len pol domu vykuria
Odpovedať
Profilova fotka
vela ludi sa necha nalakat lacnymi vydavkami na elektricke kurenie (elektrokotle, odporove droty v podlahe) a potom sa cuduju ked to papka viac ako si mysleli. ano da sa, aj taketo kurenie, ale minimalne do pasivneho domu, ma mensie tepelne straty. ked uz naozaj treba el. kurenie tak treba ist do tepelneho cerpadla. ja mam a velka spokojnost a male ucty.
Odpovedať
Profilova fotka
@septiko a ale máš parametre domu a náklady. Ak má náklady 80 a ty polovicu tak za 10r je to cca 5000 co je možno rozdiel v realizácii. Nehovorím ze to alebo ono je dobre. Sam stojím pred rozhodnutím co dat.
Odpovedať
Profilova fotka
@wyrky mam NED, mesacne pladby 49€, 123m2 a sme traja. platba za vsetky energie. plyn nemam. TC stalo 4800€.za 2 roky sa mi vratilo 1000€.ja si myslim, ze nie je co riesit. elektrokotol alebo droty v podlahe by mi nevratili nic. len by som cvakal roky rokuce, mozno do smrti. zalozil som temu o poruchach TC a zatial sa neozval nik kto by lutoval. vizera to na celkom spolahlivy stroj na kurenie. ;-)
Odpovedať
@septiko My máme komplet celý dom na elektriku bez TČ. Celková investícia 1500€ odp.káble +bojler. Mesačne nás to vychádza 95€ celková suma. Neviem ale ako porovnať návratnosť TČ aby to nevyznelo, že niekoho odrádzam od tohoto zámeru. Podľa môjho laického prepočtu mi vychádza tvoja návratnosť TČ cca. 6,5roka. / ak si tú sumu 4800€ dal na celý systém TČ bez ceny práce /. Máme 130m2 - 4 osoby
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt zalezi od vela faktorov. na aku teplotu kuris, ci je krb, ake spotrebice mas a aj straty domu, samozrejme spravanie obyvatelov domu v suvislosti s el. energiou. ak je podla vyrobcu zivotnost TC cca 20 rokov, kolko preplatis ty za ten cas? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@septiko a ake mas TC? Ja tiez nevim co urobit. Chcel by som zem voda, len to bude este zaujimave s kolektorom.
Odpovedať
Profilova fotka
@pipulkoo je o nieco drahsie ale efektivnejsie. tiez som nad nim premyslal ale kedze som dolu pri NZ, rozhodol som sa vzduch voda s chladenim.
Odpovedať
Profilova fotka
@septiko za 20r ty uz budes mat druhy kompresor ak nie aj treti takze to nebude az taky velky rozdiel ako si si predstavil :) neverim tomu aby to fungovalo 20r bez vecsej investicie ale to je vsetko vec nazoru a hlavne toho kolko ma clovek penazi vo vankusi. bojler s kotlom 800e vs 4800 je trochu dost rozdiel.... tvoje TC je s integrovanym zasobnikom tuv ?
Odpovedať
Profilova fotka
@13kovi13 ale za sest rokov si tam kde ja a pokracujes v pladbach. ja stale iba polovicu. moze sa pokazit, netvrdim ze nie. ja mam v tej sume zaratane aj chladenie v letnych mesiacoch. ak si to odratam, tak by boli platby cca o tretinu este mensie. zasobnik 260l. vodu hrejem na 41st. uplne to staci. v zime ma stoji dohrev zasobnika cca 2kw za den a v lete 1kw na 2dni.
Odpovedať
@septiko A z toho čerpadla ti kde ide voda? Nezabudol si pripočítať dalších 4000 € za podlahovku?
Odpovedať
Profilova fotka
@elesuc mame bungalov 130m2 ytong 300 mm este nezatepleny, hore 30 cm striekanej, podlaha 18 polystyrén a všetko na elektrinu. Kúrenie tepla voda varenie no všetko.. mesačne pri nezateplenom dome cca 80 EUR a ročná spotreba cca 10-11 Mwh. Sme traja. Treba ale povedať aj B: mame aj piecku a kúrime aj briketami.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren bavime sa o najefektivnejsom zdroji el. kurenia a nie o mediach prenosu tepla. podlahove kurenie ma stalo presne 921€. 4000?
Odpovedať
@septiko Do efektivity sa rátajú všetky náklady na vykurovací systém a nie len ktoré sa tebe hodia a tie ceny čo tu strielaš to môžeš predkladať tomu čo seno žerie ale nie tomu čo vie počítať.
Odpovedať
@septiko ahoj, mozem sa spytat na konkretny typ TC za taku cenu? Prave to riesim a cena sa mi zda viac ako dobra..
Odpovedať
@ruren @septiko Nad tepelným čerpadlom by som uvažoval iba keby sme stavali dom, ktorý by mal 200 a viac m2. Ešte by som ale dodal že v zime mám veľké tepelné zisky zo slnka. V-J-JZ všetky miestnosti mám vyhriate na 22 a viac stupňov. Dnes mi od rana svieti slnko do dvich detských izieb, obývačko kuchyne. Cely deň mám slnko v dome.
Odpovedať
@blackomt Mne to netreba vysvetlovať. Ja som tiež z toho dôvodu upustil od TČ a dal som el. fólie. Niekoľko krát som to prepočítaval a ani za 20 rokov by sa mi náklady nevrátili. Prvú zimu kúrim elektrikou a zatiaľ mi priemerne mesačné náklady vychádzajú 56 € za kúrenie. TUV ešte dolaďujem systém aby som sa dostal na cca 150 kWh/mesiac.
Odpovedať
@septiko to co mas za smejd podlahovku, ked stala 921€??? Alebo si sa sekol o jednu 0? To by bolo potom prijatelna cena. Ja som si daval nacenovat podlahove vykurovanie a ceny su +- 10000€. Ved ak mas mozno 10 okruhov po 100m tak mas 10000m hadice po 1€ a kde mas izolaciu systemovu dosku rozdelovac a ine. A praca, ta je najdrahsia. Chcel by som vidiet tie platby 49€, to neni ani na vodu!
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?