Spotreba dreva na kúrenie krbom

ahojte....ideme kupit dom s uzitkovou plochou 220 m2 (poschodovy domcek)...ma sice plynove vykurovanie, ale majitel tvrdi, ze oni v zime kuria len krbom a ze podla toho, aka tuha je zima, spotrebuju 8-10 kubíkov dreva...je to mozne? stacilo by to na bezne vykurenie domu (aby sme nemrzli, cca tych 21stupnov)...je rozdiel, ake drevo kupim? ze napriklad niektore hori pomalsie? kolko asi stoji kubik dreva? aj tak si neviem dost dobre predstavit, ked vecer nalozim krb, ci budem mat este aj rano relativne teplo alebo budeme mrznut....som bytovy clovek, takze v tomto som uplny laik...dakujem za vase nazory
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
8-10 kubíkov sa rovna 1,6 krát sypaného štiepaného dreva čiže 13 - 16 metrov. a to je už reálne. Ja spálim 5 metrov a to kúrim iba po večeroch alebo cez sviatky, Cena za meter sypaného dreva sa pohybuje okolo 30 € za mäkké drevo (smrečina..) a 50 € za tvrdé (buk..) Ja kupujem po 4 € za meter z urbáru, ale sám pílim a rúbem. p.s. kupovať/chystať drevo treba vždy 2 roky pred jeho použitím (musí vyschnúť)
Odpovedať
no neviem dodnes je vžité ked sa povie kubík dreva že je priestorový a nie zmeraný. dnes sa predáva od lesov zmerané na presné kubíky,cena je rozdielna podľa regionu a predajcu pre krbovú vložku je najvhodnejšie tvrdé suché drevo, pre krásu zas brezové najkrajšie plamene aj mokré mäké drevo ak má viac živice strieľa a začierni sklo krbu , vhodné len na rozloženie, rýchlo horí výhrevnosť dreva je asi 4kWh /kg, , mäke priestorový meter váž iasi 400-500kg , tvrdé 600-900 po vysušení polovicu na kúrenie je vhodné suché max 20% vlhkosti, na mokré sa spotrebuje mnoho energie pokiaľ sa vysuší horením, naviac vzniká decht začierni sklo, neviem si predstaviť ako vypadá obývačka ak tam spálim za zimu 10m3 dreva asi ako kotoľňa krb je primárne pre relax a zálohové kúrenie, nie ako jediný zdroj tepla
Odpovedať
Profilova fotka
Môj dom 114m2.Celú zimu kúrim drevom.Spotreba 3metre / zimné mesiace.Kachle Jotul F8.Krb nemá takú výhrevnosť ako liatinové kachle.Pri kúpe treba pozerať na účinnosť vykurovacieho telesa.
Odpovedať
Profilova fotka
@taja22 no.. to mas rozne.... drevá maju roznu vyhrevnost, ine zase dlhsie horia.... dubove , bukove - tvrde dreva ti budu dlhsie horieť,ale zase vyssiu vyhrevnost maju ihlicnany.. takze je to na tebe,, Realne nevidim, aby si v krbe mala este rano teplo, ked v noci zakuris, to skor v peci, alebo mozno tie liatinove kachle .... jedine ze posledne priloženie bude okolo polnoci a okolo 4-5 rano mozno budes mat žiarne, aby si nan priložila, otazne je, ci sa ti este to drevo chyti... a tak isto ked budete v praci....ci to vydrzi, skor nie... Lenze na druhej strane, ked prides z prace a zakuris v krbe, dom bude sice aj o 2-3 st. chladnejsi ako rano, ale do hodiny mas zase teplo, lebo z krbu ide pekne salave teplo.... Mate prieduchy ? Asi ano, lebo inak si neviem predstavit, ako sa vvykuri cely dom, jedine tak.... :) Spotreba dreva moze byt rozna, podla toho, ci sa ozaj kuri stale, alebo len takto - od poobedia do vecera , alebo ake mate drevo...... Inak je v dome ake kurenie, radiatory???Mohla by si to kombinovať... radiatory ze by kurili len cez den, temperovali by a potom by sa vypli a kurili by ste krbom, kde ste doma :) Drevo si musis kupovať min. rok - dva dopredu, do zasoby, aby ti preschlo, lebo suche odstate drevo nekupis.... takze aj miesto na to potrrebujes.... ale to asi dotycny predavajuci niekde mal, takze neni problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 Okrem kúpelne vykúrim takmer rovnomerne celý dom.Podmienka je len tá že musia byť otvorené dvere.Pochopiteľne meter od kachlí bude vždy teplejšie ,ako v najvzdialenejšom kúte.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros ano da sa, ak mas tak umiestnený krb, aj cez dvere :) to ano :) len u nas v dome do L napr. by sa to nedalo.... vela metrov dozadu.... ale ak je krb centralne umiestneny a dvere otvorene , OK :) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 Mne sa podarilo umiestniť do steny medzi obývačkou a chodbou.Z chodby sa dá dostať do spálne,detskej,kuchyne.Keď je na chodbe a obývačke 26°C,tak v ostatných izbách je 24°C.Dom je do L-ka.Nie v každom dome sa to dá urobiť.
Odpovedať
tu je krb v chodbe na prizemi oproti schodisku na poschodie(nema prieduchy)....z chodby sa ide do obyvacky a kuchyne s jedalnou, do ktorych nevedu uzavrete dvere, ale obluky a do jednej spalne, ktora sa moze nechavat otvorena....netusim nakolko to vyhreje na poschodi....dom je v tvare stvorca.... no, v najhorsom pripade budeme vyuzivat plynovy kotol, len to vyjde asi drahsie.... a este jedna otazka, mozno blba, ale fakt som laik - mozem skombinovat trebars ihlicnany s dubom, bukom? napriklad ihlicnanmi si vykurim a potom tvrdym drevom budem teplo nejaky cas udrziavat?
Odpovedať
@taja22 do krbu len tvrdé suché drevo, buk ,dub, hrab,ostáva veľká pahreba, lebo menší objem viac váži ako mäké drevo, to je vhodné na rozkúrenie ,rýchlo horí, každé drevo má výhrevnosť asi 4kW /kg len jedľa čosi viac,no tvrdého stačí na objem polovicu ako mäké to má minimum pahreby nedrží teplo po prehorení
Odpovedať
V krbe kurit ako v jedinom zdroji na vykurovanie v zime je sebevrazda pokial nemate dom perfektne zaizolovany. A to myslim naozaj perfektne. Inak sa vam bude na vonkajsich stenach tvorit kondezat a plesen. Uz sme to tu v diskusii mali. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@taja22 jasne, mozes tam hadzať akélen drevo chces, hlavne aby bolo suche - tzn. aspon dvojrocne a nezmoknute :) Ale ak nemate prieduchy, neverim, že hore ti nieco vykuri ten krb.. neexistuje..... bud dorobit prieduchy, alebo hore kurit a dole len krbom :)
Odpovedať
@ludo65 to máš zas odkiaľ?prečo by sa mala tvoriť plieseň? či kondenz?ak múr nie je zateplený kondenz by mohol vzniknúť na vnútornej stene,ak sa slabo kúri, zvonku sa predca odparí, to by vznikol práve po slabom zaizolovaní zvonku. no krb skutočne len na relax a zálohové, či doplnkové kúrenie, len máloktorá vložka je konštruovaná na nonstop kúrenie. dodnes je na svete mnoho domov nezaizolovaných kde sa kúri drevom a na žiadnom som nevidel plieseň zvonku u nás na ulici sú domy zo 60- 70r , vtedy sa nikomu ani nesnívalo že existuje zateplenie, nebolo nutné drevo uhlie plyn za facku a nikto plieseň nemá
Odpovedať
Článok sa načítava...
@taja22 Treba si uvedomit, ze 10m3 dreva musite nanosit aj do domu co je velmi pracne a to uz nevravim o necistote ktora pri tom vznika. Ked naozaj spotrebujete 10m3 dreva a mate tu moznost, tak by som to riesil splynovacim kotlom s automatickou regulaciou vykonu ktory by som zapojil pralelne k plynovemu kotlu na vykurovanie ;-)
Odpovedať
@duzu Samozrejme ze ten kondezat sa tvori zvnutra ale na obvodovych stenach.Precitaj si diskusie co sa tu viedli asi pred 2 mesiacmi , mas tam aj fotky. ;-)
Odpovedať
my mame tiez krb a prieduch len jeden jediny na schodoch...poschodie je vykurene hned, ale musia byt v izbach otvorene dvere.
Odpovedať
@ludo65 ale kondenz zvnútra obvodovej stene sa môže vytvoriť ,ak máš akékoľvek vykurovanie ak sa kúri málo a to skôr elektrinou ak sa šetrí, ak kúriš krbom tak sa kúri skôr na vyššiu teplotu ja mám vtedy i 25 st v miestnosti s krbom
Odpovedať
@ludo65 Co to tu splietas? Jaky kondenz? Ak vlhnu steny, nie je to vec kurenia, ale zleho zateplenia (najcastejsie 5cm EPS :-D ) Apropos, kachle salaju teplo a ako take, steny skor vysusuju.. Aj caste nosenie dreva prispieva k suseniu, bo furt vetras.. ;-) Mimochodom, drevo je VZDY najlacnejsi zdroj tepla, tak aka fin. sebevrazda??? Pleties si pan kolega pojmy a dojmy..
Odpovedať
@matorado ty si predajca krbov vsak? :-)
Odpovedať
@ludo65 Ano, mam ich plny fotoblog.. Nekupis jeden? Za pekne peniaze... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 plesen sa tvori vzdy, ked sa niekde nekuri a je to zvlhnute...
Odpovedať
trosku ste odbehli od temy :-p bohuzial, plesen sa tvori aj pri dobrom zatepleni, aj pri dobrom kureni a dokonca aj pri castom vetrani...pretoze sa najde zase iny dovod na vlhnutie :-D svokrovci maju patrocny dom a vlhli im dve steny...jedna kvoli tomu, ze tvori spolocnu stenu s vonkajsim schodiskom, ktore je vyvedene dole do pivnice a zaroven hore na povalu...jednoducho, ked sa staval dom, tak im tu stenu dobre nezaizolovali (kedze bola vlastne vnutorna)...a druha stena im vlhne stale a ja si myslim, ze poznam dovod ;-) z druhej strany je totiz kupelna a hned pri stene sprchovy kut....podla mna zateka, inak to tam nema sancu vlhnut.... okej, takze aky je vlastne zaver k mojej teme? kurit krbom v case, ked som doma a nespim a zvysok casu prikurovat radiatormi? teraz mi vystava tema na dalsiu diskusiu...kolko stoji plynove kurenie? (kotol a radiatory mame :-) )
Odpovedať
ked nepozname dom, metarial steny,zateplenie, okna, streha - tazko povedat ci to krb vykuri alebo nie. Ja by som majitelovi neverila ze 22M M2 vykuri krbom, skor mozno izbu kde je krb + este dalsiu,ale cely dom ....
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 Rodicia kuria iba drevom uz nejakych 5 rokov,dom je podpriemerne zaizolovany a doteraz teda vobec nesplesniveli :-)
Odpovedať
Ozivim trosku. Uvazujeme o kupe domu ktory je vykurovany primarne krbom (prieduchy po celom dome). Jedna sa o dom s obytnym podkrovim so zastavanou plochou 110m2. Stena je Ytong 30 cm. Izolacia steny 15eps, podlaha 2*8eps. Strop neviem presne. Okna su 8 komorove trojskla. Dom mal hodnotenie tesne pod A-ckom (cize B). Majitelia tvrdia ze zalozne kurenie (elektricke radiatory) nemuseli zatial vobec zapinat. Tiez ze stacilo prilozit rano a vecer. A ze to mohlo cely tyzden horiet iba prikladanim. T.j. raz za tyzden vycistit popol. Vobec nemam skusenosti s kurenim v krbe tak sa pytam radsej ci je toto realne?
Odpovedať
@tpu Je to reálne.
Odpovedať
My kurime cely cas len krbom. Mame vsade prieduchy a krasne to vykuri niekedy az tak ze musime vetrat :-) a rano je teda tych 18 stupnov kym sa nezakuri ale to nam neprekaza :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tpu realne je to, ze tam mali mozno dostatocne teplo, lebo dom ho drzal.. nerealne je, aby rano zakurili v krbe, neprikladali a vecer mali tolko žiarneho, aby len priložili, nehroziiiiiii... tak dlho uhliky v krbe nevydrzia ani nahodou... Musis nanovo rozkurovať... Ale ked budes prikladat castejsie, tak to bude stacit na kurenie urcite.
Odpovedať
@taja22 my sme presne pripad na kt. sa pytas. krb v strede domu na strategickom mieste, jeden vyduch na medziposchodi a koniec. plocha 220m. minulu zimu sme urobili pokus, nakupili 7paliet ukladaneho sypaneho dreva /dub, buk/ presuseneho. minuli sme vsetko drevo, bolo ho trochen menej ako by sme potrebovali - chybali tak cca 2 palety. vyuctovanie energii bude az tento mesiac, sama som zvedava. dom sme vykurili odhadujem tak 15hod denne , posledny krat sme dokladali okolo polnoci, rano o 5-6 boli este zerave uhliky ale uz by sa to nechytilo. ja som zimomriva takze musim mat cca 23-24 stupnov. mame dom do L, prizemie sa vykurovalo v pohode, jedna odlahlejsia pracovna bola trosku chladnejsia niekedy okolo 20C cu uz spustilo podlahovku v tej izbe. hore v pohode ale tiez az na zadnu najvzdialenejsiu izbu v ktorej byvalo asi ako v tej pracovni / sluzi ako kniznica takze nie je extra vyuzita a tych 20C na malo vyuzitu izbu aj staci. museli sme prikladat tak kazdu hodinu, ked sme nalozili vela tak to kusok viac vydrzalo. z dreva je bordelu pozehnane ale to krbove teplo bolo uplne super. mne sa to pacilo ale mm z toho blaznil / cistit krb a vlacit drevo uz je predsa len kusok prace.
Odpovedať
do vecera je uz krb studeny ako psi cumak ked rano prilozis. treba byt pri tom a starat sa. to nie je pec ani kotol.
Odpovedať
nie ukladaneho sypaneho! sa vyjadrujem ako hotentot. ukladaneho som myslela.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?