Sporak s vymennikom

Dobrý deň, potreboval by som vykurovať chatu - cca 100m kubických, a hľadám nejaký sporák alebo krbové kachle na drevo prípadne drevo/uhlie, ktoré by mali tepelný výmenník - užitkovú aj ohrev radiatoru. Kto máte s výberom sporáku skúsenosti - poraďte čo ste kúpili a na čo pozerať pri výbere, linky, články atď. Ďakujem
Odpovedať
@stavepeter vyber výkon sporáku podľa TS a množstva vody na ohrev, môže sa na ňom variť i piecť v rúre i bez kúrenia do radiátora, tie sa dimenzujú na plochu ktorú vykurujú, najlepšie ti poradí kúrenár v blízkosti čo všetko k tomu potrebuješ
Odpovedať
@duzu ziadny kurenar tu v okoli nie je, hlavne taky ktory by bral do uvahy charakter tejto stavby. :(
Odpovedať
@stavepeter Ahoj, desať rokov mi dobre slúžil sporák na drevo, kúril do radiátorov aj do TUV, 8,5kw, bol som spokojný, ale teraz ho dávam preč, lebo potrebujem kúriť aj podkrovie a to už je málo, 75 + 75 m2, na chatu by sa hodil, ak by bol záujem určite by sme sa dohodli, ľúto mi je ho dať do šrotu, je pomerne zachovalý.
Odpovedať
@gf565 Co je to za znacka ?
Odpovedať
@stavepeter Zdravím, je to výrobca KZP s.r.o. KS 5 PKO krémový ľavý N+Nwww.kzp.eu/sk/detail/sporaky/keramicke-sporaky-kzp/ks-5-pko, ešte ho mám založený dá sa vidieť ako "pracuje"
Odpovedať
@gf565 vďaka za ponuku, ale veľmi ťažký a nevidieť na oheň :(.
Odpovedať
@stavepeter Chápem, niet na chate nič krajšie ako pohľad do ohňa, prajem šťastnú ruku pri výbere.
Odpovedať
aj KVS moravia má niečo také ako hľadáš... TYP 9112-V ale videl som ho len na obrázku :D
Odpovedať
@igigi Ano, po dlhsom hladani a studovani parametrov a manualov mam dvoch kandidatov - KVS Moravia 9112-V alebo drahsia Nordica Termosovrana D.S.A.
Odpovedať
Pozor na vysoký výkon, škoda sporák dusiť, lebo mne tých 8,5 kw stačilo na 210 m2 a to som ešte zohrieval 150 l bojler. Viac verím Nordice kúpil som na 420 m2 La Nordica Termocucinotta D.S.A. čierna 18,5kw
Odpovedať
@gf565 opravujem 420 m3
Odpovedať
Nordica Termosovrana ma 13kW (dokopy vzduch+voda), na moj priestor mi to pripada tiez vela ale spominane vybrane znacky s vymennikmi s mensimi vykonmi nie su. Znamy mi spominal o vyrobenych vymennikoch za cca 100EUR, ktore sa daju okolo dymovodu, cize kupit bez vymennika a dat ho vyrobit. Ale mam o takejto ucinnosti ohrievania pochybnosti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gf565 Z coho mate steny, strop strechu a akou hrubkou tepelne zaizolovane ? Aby som mal predstavu o tom vykurenom objeme.
Odpovedať
Napíšem len o prízemí, podkrovie nemám dokončené. Dom je z Ytogu 375 bez zateplenia, ktoré v žiadnom prípade nechcem, podlaha 10 cm izolácia, teraz neviem ako sa to volá, mieša sa to v miešačke s pieskom a cementom, a korok veľmi príjemné na bosé nohy, strop je z betónu 15 cm kvôli akumulácii a zateplený z vrchu 7 cm polystyrén a na to drevotrieskové dosky plus ešte neviem aká podlaha.
Odpovedať
@gf565 Ešte jeden detail, do prízemia aj do podkrovia sú vchody zvlášť zo schodištia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?