Splynovaci kotol+solarne panely

Chcem sa opytat na skusenosti so splynovacim kotlom a sucasne aj napojenymi solarkami na TUV. Oplati sa investovat do toho? Ako to mate napojene? Cez akumulacnu nadrz?
Odpovedať
@lucinka9819 funguje jedno i druhé, otázka neznie čo sa kedy oplatí , skôr kedy sa mi začo navrátia investície ak to môžem vykurovať z lacnými investíciami, splynovací kotol bude dodávať teplo stále ked tam zakúriš, toľko kedy koľko potrebuješ a môžeš spočítať koľko ťa vyjde kúrenie napr za životnosť kotla, spočítaj to isté zo solárom , koľko tepla ti vyrobí a koľko z neho skutočne potrebuješ, v lete cez slnečný deň vykúriš i bazén, no v zamračený deň a v období ked je málo svetla nemáš takmer žiadne teplo, musí dodávať teplo neporovnateľne dlhšie ako kotol aby boli náklady rovnaké ako na kúrenie kotlom
Odpovedať
Nebudem špekulovať či sa oplatí alebo nie z ekonomickej stránky, môj pohľad je skôr o pohode, vysvetlím. Kúrim drevom celý rok, plyn sa nedá zapojiť, v zime kúrenie aj tuv, v lete len tuv asi najlacnejšie čo môže byť. Ale, pomaly ma prestáva baviť v lete kúriť do sporáka s výmenníkom, hoci sa pri tom aj uvarí, alebo upečie, preto rozmýšľam, že dám na strechu kolektory a budem zohrievať vodu v 1000 l aku. nádrži z ktorej sa bude tuv odoberať prietokovým výmenníkom, keď solár nakúri dobre, keď nie zakúrim do pece, možno na jar a na jeseň pomôže solár aj kúreniu. Nejde mi o ušetrenie peňazí, lebo život je aj o inom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?