Splyňovací kotol 25 kw

zdravím Vás všetkých,vopred sa ospravedlňujem za tému ktorá tu už určite bola... potrebujem poradiť,každý postreh a rada sa počíta. Plánujem zakúpiť splyňovací kotol,pretože ma ten Boto Enviro dáko nepresvedčil. Moje parametre: vykurovaná plocha:140m2,tepelné straty cca 10kW,akumulačná nádrž 1000l,a zásoba suchého dvojročného dreva,ale prevažne tvrdého. No a najdôležitejší je rozpočet:1500e. Viem,že je to dosť málo na splyňovák,ale verím,že sa dá nájsť niečo slušné aj za tú cenu. Vopred ďakujem za rady.
Odpovedať
Strata 10KW a aku nadrz 1000L je trosku nepomer. S nou ti to dom potiahne na cca 7hodin. Co sa tyka samotneho kotla: Splynovaci kotol je asi najkvalitnejsi vyrobok, ktorym v domacich podmienkach mozno spalovat SUCHE drevo. ALE - poznam troch ludi, ktory si ho prave preto kupovali (vela vlastneho, sucheho dreva) a po 3,3,5 rokoch ich davali prec. Nikto z nich nenadaval na kotol (inteligentny ludia), ale kazdy skonstatoval ze bud v nom nevedel kurit,alebo mali zle drevo, komin...
Odpovedať
@quako2 tú 1000l akumulačnú nádrž som kupoval primárne pre dokurovanie domu v noci do rána. Aby som sa nezobudil ráno do studeného domu. Druh vec je,že mi väčšia neprešla cez dvere,tretia vec je že na dve 1000l nemám peniaze :) Tiež som si prečítal ,že v 1000 nakúrenej na 80C je cca 80kW. Inak,čo si spomínal tých známych,v čom kúria teraz?
Odpovedať
Mame Attack DP 25 Profi, Slovensky drevoplyn za slusnu cenu. Stal cca 1100 Eur. mame ho zatial treti rok a sme spokojni. K tomu ti ale este treba cerpadlovu skupinu pre kotlovy okruh. Zobral som Attack oventrop a tiez 2x 800l aku nadrze. Taktiez od Attacku. Ako komplet to bolo vtedy so zlavou + zaruka na 6 rokov. V radiatorovom okruhu je zapojene cerpadlo Grundfos Alpha 2 a trojcestny ventil Esbe. Cele to vsak vyslo na viacej ako 1500 Eur :(
Odpovedať
Jeden kupil Rojek KTP25 a dalsi dvaja buderus logano-plechovy. Mne sa ten rojek/boto enviro pozdava najviac. Jeden z nich (s ktorym som najviac v kontakte) si teraz chvali, ze vedla odpadkoveho kosa maju krabicku na horlavy odpad, ktora ked sa nazbiera tak ma palivo, zatial co splynovak bol "fajnsmeker" :-)
Odpovedať
@igor20030 čerpadlovú skupinu Regulus TSV 3b na 65C mám zakúpenú. Tých 1500 e mám na kúpu kotla...
Odpovedať
@quako2 tak aj toto je zaújmavé,každá informácia je na zváženie. Ten známy čo vlastní Boto,neviete zistitť ako dlho mu v tom vydrží horieť?
Odpovedať
Vraj pri max. vykone nejake 2-2,5hod. Pri nabijani aku nadrze ide o to, cim skor vyrobit energiu a tu poslat do nadrze, cize nejake zatvaranie kotla,aby "prezil" do rana je neekonomicke. Tiez to tak planujem. Popoludni okolo 17tej zakurim, do tej 21 nabit nadrz a hotovo. Na druhy den (ked bude vonku kosa) to opakovat. Ked bude len nieco okolo 5-10st tak myslim, ze by to malo vydrzat aj obden.
Odpovedať
tak to je bežná doba horenia v spaľovacích zariadeniach. Brat má Kolton Master 17kW a riadiacu jednotkou s algoritmom PID,kde doba horenia na plný výkon je tiež nejakých 2,5až 3hodiny. Veľmi si to pochvaľuje,stačí to nastaviť a potom už len nezabudnúť priložiť :-)
Odpovedať
je tu aj nejaký profesionál,ktorý by sa mi k tejto téme mohol vyjadriť? Poprípade poradiť čo najlepšie kúpim do 1500e. Ďakujem
Odpovedať
@quako2 2x800l nadrze nabijam kotlom 5-6 hodin. vecer zakurit a do polnoci su nasrze nabite. ked je pod nulou vydrzia kurit do nasledujuceho vecera. v pripade, ze je tepljesie tak vydrzia 2 dni, t.j. v piatok vecer zakurim a znova treba kurit v kotli az v nedelu. popola je za 3 lopatky.
Odpovedať
Igor20030 - aky mas dom? plocha, murivo, zateplenie? Zamerne sa nepytam na tepelnu stratu, kedze tie si projektanti obcas ako keby vycucaju z prsta... Ja budem mat bungalov s uzitkovou plochou 130m2, murivo Ytong 300mm + 200mmEPS. V podlahe 200mm EPS, v strope 380mm vaty, okna trojskla.. a stratu mam v projekte 6,8kw. Ked som si to prepocitaval sam, tak som dosiel k cislu 4,8KW.
Odpovedať
@quako2 klasicka kocka z 80tych rokov. 10m x 10m, dvojposchodova. zatelenie stropu 40cm, steny 15cm eps. podlaha nic, okna drevene dvojskla. a mame radiatory. pri podlahovke je viacsia vyuzitelnost tepla z AN, kedze pri radiatoroch mozem cerpat teplo do cca 40C, pri podlahovke by sa dalo ist do 25C-30C. nadrze nabijam na 85C. tiez treba ratat s tym, ze AN vychladnu aj same hoci sa nekuri. velkost nadrze sa dava 100l na 1kw vykonu kotla pre akumulaciu a 50l/1kw pre vyrovnanie vykonu. menej sa neoplati, pretoze potom je AN prilis poddimenzovana k vykonu kotla a nestiha akumulovat teplo z kotla. ak je viacej ako tych 100l/1kw potom uz dlho trva nabijanie a teplo nevydrzi proporcionalne ku velkosti objemu AN prave kvoli chladnutiu samotnych nadrzi + ekonomicky faktor, t.j. cena za nadrze.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@igor20030 ked nabijas tu nadrz tak kotol ma na aku teplotu? (kuris na maximu) mozes mi povedat spotrebu na rok dreva ?
Odpovedať
@m1stano ake mas tepelne straty domu???
Odpovedať
@m1stano kotol ma teplotu 85C. spotreba dreva na rok je cca 8-10 priestorovych metrov.
Odpovedať
Profilova fotka
@doors454 fuu neviem ti povedat okona su mene ... dom je nieco ako ty mas klasicka kocka 10 x11 asi 50 r dom.. padlas je este neizolovany cize tipujem ,ze su vacsie ... da sa to niejak zistiti tie straty ?
Odpovedať
Prepáčte že to dávam tu. Mám kotol panter 24ktv bol výkon nastavený na n6 neviem aký výkon znížil som ho na n3 čiže na nižší výkon.teplo je tak isto tak žiadny rozdiel nevidím.bude to citeľne na spotrebe plynu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?