Sparavne nadimenzovanie vykonu TC

Ahojte, potrebujeme sa poradit ci mame sparavne nadimenzovany vykon TC. Mame projekt bungalowu s obyt. plochou 79m2 (okr. DS), len podlahovka, bez komina, krbu. Obvodove steny TermoBRIK P12 DrySystem 290mm, navrhovane zateplenie bielym EPS 150mm, trojskla okna s min. 6 kom. profilom. TC bude jediny zdroj kurenia a ohrevu TUV, Projektant navrhol TC vonkajsiu jednotku Daikin Altherma LT OU 6 kW / 230 V, a vnutro TC Daikin Altherma LT IUFSC 6/8 kW / 400 V /9/ + TUV 260 L. Viete nam prosim povedat, ci je to dobre nadimenzovane, ci netreba TC s vyssim vykonom? Nebolo by dobre dat EPS s vacsou hrubkou (180-200)? Sme trojclennea rodina – nestacilo by TC s +TUV 150l? Dakujeme Pripajam vypocet energetickej bilancie.
Odpovedať
1
2
@sajo63 Zainvestuj do izolácií a na drahý vkurovací systém sa vykašli.
Odpovedať
Profilova fotka
@sajo63 mozno by si mal pan projektant precitat najnovsiu normu STN 73 0540-2/Z1, pretoze ten projekt jej nevyhovuje :) a norma na ktoru sa on odvolava je 4 roky neplatna...
Odpovedať
@majkoj Dakujem. Ste nas nepotesili. Otazkou je, ci cely posudok je zly alebo len niektore casti. Asi by mali byt hodnoty nizsie, ze? Ako moze vyhotovit projektant posudok zohladnujuci 4 roky neplatne normy. Takto by RD po vystavbe ani neskolaudovali?
Odpovedať
Profilova fotka
@sajo63 nuz ta potreba tepla by nemala byt vyssia ako 50kWh/m2/rok (podla faktoru tvaru budovy), ty mas 56, takze na tom treba popracovat, vhodne zmenit izolacie atp.. Na stavebnom urade casto nemaju rovnako paru ako niektori "projektanti" cize by ma neprekvapilo, keby to napriek vsetkemu skolaudovali :)
Odpovedať
@majkoj Stacilo by zvysit hubku izolacie fasady, ak ano, tak o kolko? Nam sa jedna hlavne o to, aby sme mali co najmensiu spotrebu tepla (tym padom aj naklady na vykurovanie) za este rozumne naklady na vylepsenie izolacie alebo ineho. Berieme kazdu dobru radu.
Odpovedať
Najviac tepla ti unikne stropom a tu si nespomenul pocitanu hrubku a typ izolacie.
Odpovedať
@rkorba Citat z projektu: ako izolacia zastresenie je navrhnuta ISOVER hr. 200+200mm medzi stropnymi tramami. Na stropne tramy sa ma upevnit rost pre sadrokartonovy podhlad. Vrstva rostu sa ma vyplnit izolaciou ISOVER hr. 50mm
Odpovedať
@majkoj V prvej tabulke posudku je uvedene, ze ΣAi=267,27, pri vypocte faktoru tvaru budovy sa ΣAi=88. Ak ΣAi=267,27, tym padom faktor tvaru budovy by nemala byt cca 1, a nie 0,33?
Odpovedať
Profilova fotka
@sajo63 nuz 0,33 pri bungalove je veeeeeelmi nepravdepodobne :), Takze ano tvoj vypocet asi sedi skor ako vypocet projektanta, otazka je co to o nom hovori. Ja na to nemam papiere, ale pri 0,33 a bungalove by som ti bez videnia projektu povedal, ze to nesedi.Ale projektanta to netrkne. Dat to do poriadku je komplexny problem, treba sa pozriet ktorou konstrukciou ti unika najviac tepla a to potom riesit. Lenze pri tvojom projektantovi clovek nevie co vlastne sedi a co nie. Takze bud to da cele do poriadku, alebo popros niekoho, kto sa v tom vyzna, nech to prepocita. Aj ked za to nieco zaplatis, stale tym odvratit katastrofy.
Odpovedať
@majkoj Pre zaujimavost, prilozim podorys domu.
Odpovedať
@sajo63 Hrozný projekt. Napríklad do domu sa dávajú aspoň 3 spálne.
Odpovedať
@modranuda2 Nechceli sme 3 spalne, lebo v 90% roka sme dvaja, 10% traja.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sajo63 Dobre. Myslíte že by ste dokázali taký dom predať, ak sa budete sťahovať inam?
Odpovedať
Profilova fotka
radopp uz si mal abstak po poslednom zablokovani, tak si si zase prisiel do niekoho rypnut pod dalsim strasne originalnym nickom?
Odpovedať
@modranuda2 Syn studuje v UK, je velka pravdepodobnost, ze sa nevrati do SR. Nam dvom v pohode postaci. Predat neplanujeme, (este nie je ani postaveny) nam vydrzi (dufame).
Odpovedať
Profilova fotka
@sajo63 projekt je dobrý, dom predajný, na internete nájdite ponuky na EC, za 50€ Vám spravia nový, vyhovujúci.
Odpovedať
@jan45 @majkoj K mojej povodnej otazke, ci je spravne nadimenzovany vykon TC. Da sa k tomu vyjadrit aj takto, alebo len po oprave vypoctu tepelnej bilancie? Uz som moje pripomienky napisal projektantovi, som zvedavy ako bude reagovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@sajo63 ak to projektant dobre spocital, stratu mas okolo 3,3 kW, cize vykon 6kW by mal byt dostatocny.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@majkoj Projektant uznal svoje chyby a opravil vypocty. ∑Ai=267,27 m2 Faktor tvaru budovy: = 1,012386 1/m E1,N (kWh/m3.rok)= 36,0149 E2,N (kWh/m2.rok)= 108,0449 E1 = 18,7249 < E1,N= 36,014504 E2 = 56,17469 < E2,N= 108,04351 Dufam, ze ine chyby tam nie su. Mame dalsie otazky, nakolko vobec sa v tomto nevyzname. 1. Ako si vypocital, ze tepelne straty mame okolo 3,3kW 2. podla vysky tep. strat treba navrhnut TC alebo treba brat do uvahy sucet potreby tepla na vykurovanie a potreby tepla na pripravu TUV (udaj o tomto nikde nevidime)
Odpovedať
Profilova fotka
@sajo63 zial to nie je to spravne, pre tvoj faktor tvaru budovy je sucastna hranica mernej potreby tepla 50kWh/m2/rok (a nie 108) a tu nesplnujes, projektant asi stale pozera staru normu... 1. Mernu tepelnu stratu mas 106 W/K, ked ju vynasobis rozdielom teplot dnu a von, dostanes tepenu stratu 2. Je to kombinacia.
Odpovedať
Profilova fotka
@sajo63 zvyrazneny stlpec plati od 1.1.2016
Odpovedať
@majkoj Dakujem. Neviem ci dobre rozumiem. Merna potreba tepla na vykurovanie E2=56,1747 kWh/m2.rok z vypoctov nasho projektanta nemala by byt vyssia ako hodnota QH,nd,r1 =50 kWh/m2.rok udana v tab. 9 STN 73 0540-2 ako smerodajny udaj platny od 2016). Kym nedosiahneme hodnotu min. 50 kWh/m2.rok dom by nemal A1 zaradenie, tym padom ani nemohol by byt skolaudovany. Ako by sa dal znizit tento udaj?
Odpovedať
Profilova fotka
@sajo63 chapes to spravne, len A1 je trosku ina kategoria aj ked s tym suvisi. Udaj merna potreba tepla na vykurovanie, definuje kolko tepla potrebuje tvoj dom rocne na kurenie. Tato hodnota podla normy nesmie presiahnut 50kWh/m2/rok. Najviac ju ovplyvnuje zateplenie a vetranie. Cize rozumnou upravou izolacii sa vies dostat pod tuto hodnotu, pripadne aj pouzitie rekuperacie (ak sa s nou uz nepocita) tuto hodnotu vyznamne ovplyvni. A1 je kategoria trosku niecoho ineho, tu sa jedna o primarnu energiu a to uz definuje nie norma, ale vyhlaska 364/2012. Ta vyjadruje kolko energie potrebuje dom na vykurovanie a ohrev TUV a zahrna aj sposob dodania tejto energie. Ak tvoj dom ma potrebu tepla na vykurovanie 50 a na TUV 20 , je to dokopy 70. Pocitajme zjednodusene, ze mas super ucinny system a a na 70kWh/m2/rok tepla potrebujes 70kWh/m2/rok energie. Ak budes kurit plynom ten ma faktor primarnej energie 1,3 budes mat globalny ukazovatel primarnej 70x1,1 to je 77 co je menej ako max 108 pre kategoriu A1. Ak by si kuril cisto elektrinou bolo by to 70x2,2 bolo by to 154 co uz A1 nesplni. Ten faktor vyjadruje ako narocne je danu enegiu vyrobit a dopravit k tebe. Toto je velmi zjednodusene, kazdopadne to je robota pre projektanta, nie pre teba, ty ho predsa za to platis a ja nechapem za co ma peciatku, ked my laici tu na fore musime upozornovat na chyby "profesionala" PS: aj ked nesplnis normou pozadovanu hodnotu mernej potreby tepla, mozes byt v A1 pre primarnu energiu a pravdepodobne si to na SU nikto nevsimne a skolaudujes aj tak :)
Odpovedať
@majkoj Projekt mame bez rekuperacie, v projekte na kurenie mame len TC, vonkajsia jednotka Daikin Altherma LT OU 6 kW / 230 V, a vnutorna jednotka Daikin Altherma LT IUFSC 6/8 kW / 400 V /9/ + TUV 260 L. Nasiel som jeden popis http://www.react-ite.eu/uploads/tx_md... podla ktoreho: ukazovateľ primárnej energie = spotreba / faktor transformácie a distribúcie energie * faktor primárnej energie podla tohto, rodinný dom s potrebou energie 70 kWh/m2.a (kurenie + TUV) faktor transformácie a distribúcie energie - 2,76 faktor primárnej energie - 2,764. Primárna energia je = (70 / 2,76) * 2,764 = 70,10 kWh/m2.a Teraz neviem ci tento alebo tvoj postup je ten spravny.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?