Spaľovanie ekohrášku

Dobrý deň. Mam dlhodobe problémy so spotrebou môjho kotla typu Attack FD25 automat na spaľovanie ekohrášku. Vonku sa hýbu teploty okolo 0. Nasypem do zásobnika 7 vriec uhlia t.j 175kg a vydrží mi to max týždeň. Jedno vrecko stojí 4 až 6 eur a keď si zoberiete že mám vrecko na deň tak su to nehorázne peniaze. Systém tohoto kotla som si vybral na základe referencii od rodiny ktorý majú v tomto obdoby 7 vriec na 15 až 16 dní!!! To je nehorázny rozdiel. Už neviem čo mám robiť. Len do toho vrážam peniaze! Ak mi viete niekto pomôcť budem veľmi vďačný. Stačí ak mi niekto s podobným kotlom napíše skúsenosti. Hlavne o spotrebe....
Odpovedať
1
2
5
@entonv nemam ten istý kotol ale čosi podobné no. Jedna vec nepišeš o ake uhlie ide hnede alebo čierne?? aky dom ??? jedno podlažný dvojpodlažný???? aky ma ta tvoja rodina? zateplenie ? aj ty aj oni?? Na koľko kuriš? kuria? to je toľko otáznikov že až až.. Možno nehovoria pravdu :D
Odpovedať
Profilova fotka
@entonv dlhodobý problém, to je niekoľko sezón, pochybujem, že sa pýtate po niekoľkých rokoch. Z Vašich údajov nie je čo porovnať, ale treba si uvedomiť, že ak ten "dlhodobý " problém trvá od začiatku sezóny, môže byť stavba nevyschnutá a to môže zvýšiť spotrebu aj o 50%, a každý °C vykurovacej teploty zvyšuje spotrebu paliva asi o 5%, Kúrenie sa dimenzuje napr. na 20°C, kúrite na 24°C, spotreba stúpne o 20-24%.
Odpovedať
@entonv Velky rozdiel je aj v uhli. 29,5MJ vydrzalo max 15-16dni v zasobniku, 24,5MJ mi vydrzi do 9-10 dni a skusal som aj hnede okolo 20MJ vydrzalo 6-7dni. Vysypem tiez sedem vriec ale kotol nemam attack. Vykurujem prizemie+podkrovie 140m2 ,zatial nezateplene,novostavba. Kurim tretiu sezonu.
Odpovedať
V prvom rade ďakujem za reakciu od vás. Trochu to priblížim no najskôr pripomeniem že niesom odborník na tieto veci ale viem že niečo nieje dobre. Mam 130m2 jednopodlažný dom novostavbu nezateplenú postavenú z porfixu 375 hrúbka. Kúrenie mám len podlahóve. Vlhkosť v dome na meteostanici je cca 60-70% čo nieje najmenej. Dom vykurujem na 24 °C. V kotolni mám automatickí kotol Attack fd25 automat čo je zliatina ktorý nabíja akumulačńu nádrž 830l v ktorej je ponorený bojler 170l dokopy 1000l. Ako reguláciu v dome mám zónovu reguláciu. Musím priznať, kúrim prvú sezónu. Čo sa týka referencie som bral z Oravy kde tento sýstém kúrenia majú traja ľudia z blízkej rodiny čo majú zateplené domi a podstatne vačšiu plochu ale aj podstatne menšiu spotrebu. No je pravda že kúria Polským ekohráškom čo je čierné uhlie a ja zase hnedým uhlím Bilina. Majú všetci Polske kotly KOLTON čo sú ocelové. Ja som skúšal už hádam všetky druhy uhlia ale čierne neviem nastaviť a každé uhli mi vydržalo rovnako dlho. Ja už neviem. Keby to fungovalo tak ako som očakával tak by som bol nadmieru spokojný ale keby som toto vedel tak dám plyn!
Odpovedať
@entonv Riadiaca jednotka? V riadiacej jednotke treba nastavit ci cierne ci hnede. Aspon mne sa to da.
Odpovedať
Čo sa tyka v riadiacej jednotke som nastavoval už kopu vecí. Aj čo sa týka prednastavené programy na spaľovanie na čierneho,hnedého uhla alebo peliet lebo to je trojkombinácia dokonca môžem odstaviť zásobnik a kúriť klasicky drevom. Akurát jedna vec ma zaujíma koľko stupňov vám ide do komína? Mne v 100% výkone ide až 230 °C a tak normálne 140 °C čo sa mi zdá dosť. Mám aj PID reguláciu ale môžem ju aj vypnúť čo som skúšal ale bez zlepšenia.
Odpovedať
Dobry den, a nemoze byt rozdiel v tom, ze oni maju ocel a vy zliatinu? V ocelovej su myslim take "knihy" a teplo teda nejde do komina. Nasi znami maju tiez zliatinu a 5 vriec/tyzden.
Odpovedať
Ano napadlo ma aj to ale keď je raz účinosť kotla 91% a kotol je vyrobený na spaľovanie ekohrášku tak neviem. Tento kotol ma tiež také knihy ktoré zabraňujú úniku tepla a točia ho v kotly a tiež aj zavesený zvon. Pravdaje že ano oceľové kotly majú že vraj lepšie spaľovanie ale to nemôže robiť predca taky veľký časový rozdiel. https://www.youtube.com/watch?v=zV4ga... https://www.youtube.com/watch?v=XbwZe... Posielam link pre ukážku aby sme vedeli o ako kotly hovoríme.
Odpovedať
@entonv podla videa to vyzera ze kotol ma jednotku od TECHu. Ja ju mam tiez, no na inej znacke kotla. PID som opakovane skusal a nedarilo sa. Zalezi na kvalite daneho paliva, pripadne sa to da v regulacii korigovat cez koeficient podavania a ventilatora. Nemal som na to chut ani cas laborovat s tym. Presiel som na palenie v manualnom rezime tak ako 90% inych s podobnou jednotkou na nete. Dolezitou velicinou je vzduch pri paleni. Musi byt dobry tah komina, ja som mal az velky a preto bol pouzity regulator tahu - rozdiel v plameni a v ucinnosti nastal okamzite. Dalsou velicinou je na aku teplotu ohrievate vodu, ake mate realne zapojenie kotolne.. je toho moc a moc ...
Odpovedať
@miguelx Ano máte pravdu je to TECH. Komín mám priemer 200mm a dĺžku 8m tak to je dostatočne silný ťah a ani ma to nenapadlo že kľudne môže byť problém aj v tom! Zapojenie kotolne je že mám akumulačnú nádrž HRS 1000 v ktorej je ponorený bojler takže voda je ohrievaná obvodom a ma rovnakú teplotu ako akumulačka a to je 70°C ale to je len preto taka vysoká lebo čerpadlo na ochranu spiatočky ma minimum 65°C na čom sa už pracuje aby ochrana bola len na 50°C a znížim ohrev na 60°C. Ďalej do kúrenia ide cez trojcestný ventil so servopohonom ktorý zmiešava aj spiatočku s podlahovky a samozrejme ešte čerpadlo čo tlači do podlahovky a ďalej to už riadi zónova regulácia. A dole kotolňu riadi termostat TECH. A aku máte spotrebu a uhlie prosím???
Odpovedať
@entonv môj názor na tieto "viadrusi" je taký, že nikdy nebudú tak účinné ako plecháč s knihami. Jediné čo môžeš urobiť je, že sa pohráš s nastavením. Podávanie daj, aby ti robilo kôpku, ale aby nepadalo do popolníka nespálené uhlie a vzduch čo najmenej ale nesmie dymiť z komína. Ak máš veľa vzduchu, robia sa spekance a teplo vyhánaš hore komínom.
Odpovedať
@entonv kotol tiez nakurujem na 70°C. Jednotka TECH riadi 4cestny ventil na zaklade hodnot z ekvitermu a izboveho termostatu. Bojler mam 250l. Plocha domu 140m2. Dom nezatepleny. Kurim ciernym eko hraskom s vyhrevnostou tusim nieco okolo 29MJ. Spotreba cca 15kg na den.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@miguelx A ešte kotol mate zliatinu alebo ocel. Kúrenie máte podlahové alebo radiatory. Uhlie beriete skadial a až nieje tajomstvom cena? Taka regulačná klapka do komina čo stoji?
Odpovedať
@entonv Kotol je Galmet, ocel. Kurenie radiatormi. Uhlie beriem u nas v ZA od fy. Belanec, posledne co som bral tak tona bola za 220€ , ale bral som uz rovno vrecovane. Regulator kominoveho tahu som kupil cez bazos a stal ma 30€ Komin mam rovnaky ako vy :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@patrick207 ahoj, prosím Ťa to s tym vzduchom a robení spekancov platí aj pri kotloch na pelety?
Odpovedať
@miguelx Preco si vypol PID? Ja kurim tretiu sezonu so zapnutym PID,manual som neskusal este. Ake ti to robilo problemy?
Odpovedať
@serzo33 To som vypol len preto aby som skúsil či nieje v tom problém ale nebol. Teraz idem normálne na PID. Ja kupujem uhlie BILINA hnedé tonu vrecovane za 150e a spaluje mi ho dobre ale viac by mi pasovalo čierne aby to dlhšie vydržalo ale hovorím nejde mi to nastaviť. Potrebujem sa dostať aby na úroveň aby som dosypal raz za 15 dni. Ja som v zahraničí a nech ma žena čo najmenej starosti. Len neviem ako
Odpovedať
@serzo33 PID samotny nerobil problem ako palivo ktore som mal :-) Jeden den to horelo paradne, dalsi to uz blblo.. - vtedy to bol zly dodavatel ekohrasku. Priznam sa, ze na aktualnom uhli, ktore je citelne kvalitnejsie som PID este neskusal ale vnukol si mi namet na sobotu :-D skusim a uvidim... mozno na nom ostanem
Odpovedať
@miguelx potom mam asi stastie na uhlie ze je stale rovnake
Odpovedať
@colliers tak to netuším, kúrim len uhlím, ale na tvojom mieste by som skúsil trochu pokrútiť kolečkami
Odpovedať
Profilova fotka
kolečkami? mysliš s nastavenim? a ako často čistiš kotol a popolnik? vdaka
Odpovedať
@entonv jedna vec ak kuris hnedym uhlim to musis mat za cenu cca 130 tona! Tam je ten rozdiel a to na orave je drahsie. A potom spotreba 1 vrecko na den je skoro v pohode mohla by byt mensia ale to by sll. Ja by som povedal ze na zaciatok je to ok asi. Ak je ta novostavba kym ho trocha nevykuris. Trocha pockaj co sa bude diat neskor. No pre mna jedna vec naco ti je akumulacka? Sice mam inu pec kolko mas ventilator, posuv, prestoj?
Odpovedať
@colliers áno, myslel som s nastavením, kotol očistím vždy cez víkend, ak máš kotol aj na uhlie, s peletami nešpekuluj
Odpovedať
@leito Pri momentálnych teplotách vonku čo je tak -7°C je to už 40Kg na deň a to už sa mi vôbec nepáči. Jedna tona je za 150eur plus na jednu tonu dovozné 30eur čo je už na tone 180eur!!!!! A to je Bilina 17-18 MJ výhrevnosť. Keď si to prepočítate je to dosť veľa. A to na Orave jeden ma čierne za 180e a druhy za 220e a podstatne inak im to vydrží! Nemám kotol v manuálnom režime ale v prevádzke PID. Ale keď som mal manuál tak 60% ventilátor 12s podávanie a 16s prestávka. Čo mam rodinu tak to je oblasť Bobrov a Rabča no a obaja majú značky Kolton čo ich kotly stály 1700e a môj 2500 a ešte som na tom horšie. Akumulačku som mal navrhnutú nezávisle od troch kurenarov keď som si dával navrhovať kúrenie, keďže mam len podlahové tak povedali že to musí by,ť ale je to dobrá vec či mate na to iný názor? Už neviem čo mám robiť som z toho už hotovy.Ešte mam doma jeden druh uhlia je to to Peletkové uhlie čo je čistý extrakt z čierného uhlia ale toho mám cca 600kg. Len pre predstavu pridávam foto ale to je len rozmiestnenie bez zapojenia. Je to novostavba v ktorej bývame od mája je myslím že vplyv toho to ž nebude či?
Odpovedať
@entonv ja mám tiež len podlahovku, ale mám len anuloid-akumulačka sú zbytočné vyhodené prachy pri automate, vyššie som už písal, že od tej konštrukcie kotla nečakaj zázraky a k tomu nastaveniu to je u každého kotla iné, musíš to sledovať ako to horí, ja mám 20% ventilátor,7% podávanie a 120 sekúnd pauza.
Odpovedať
Ako ja beriem že ocelové spaluju lepšie ale aj tak dajme tomu že vám vydrží násypka 15 dní a mne 13 dní! Ale nie 6 dni!!! To už nieje v kotly!!! Tomu neverím lebo keby boli také rozdiely tak by to aj zakázali vyrábať... Zázraky nečakám len nejaké optimum.
Odpovedať
@entonv Ja ti dám moje osobne postrehy či je to liatina alebo plecháč je to podľa mňa jedno máju na okolí aj kolegovia prevažne liatiny no ten automat je už iný ja mam percentuálne horšiu účinnosť ako ty. Každý kotol je iný ako každý píše ale osobne by som skúsil toto. - Znížiť ventilátor na 35% dajme tomu. Osobne som mal problém že pri sťahovaní som nemohol zapáliť uhlie. Lepšie povedané keď som zapálil neodpálilo sa ďalšie až kým to nevyhaslo. U mňa osobne to bolo ventilátorom. Komín ma dobrý ťah (asi) ku tomu ventilátor a preto sa uhlie nedokázalo odpáliť lebo ventilátor to zhasol dá sa povedať. Ty máš 20 komín tak možno ti netreba tak fúkať, ja mam 18 ale čosi dlhší. Potom hnedé uhlie nepotrebuje celkovo tak fúkať to nieje čierne uhlie. Možno preto maš taký teplý komín. -potom neviem aký máš motor ale nezdá sa ti že tam tlačí moc uhlia??? Ja mam predpísane výrobcom na hnedé uhlie čas 16podavanie 74 prestávka no dostal som sa na 16podavnie 100prestavka ,lebo pri 74 sa mi zdalo že nebolo pekne prehorené uhlie. Ja som dal tiež za pec 2500 ale ono je to aj o tom čo v sebe má riadiaca jednotka...... to je ťažko toto. No s tým čiernym uhlím to je tak aj u nás od jedného výrobcu predáva čierne uhlie od 185€ po 215€ neviem či su to presne ale zhruba takto. To 185€ je akože najhoršie nejaké 26 MJ obsahuje viac popola .... Za tých 205€ je taký stred 27-28 MJ menej popola a za tých 215€ to už má byť 28-29MJ kvalitné uhlie najmenej popola s tých 3 typov. Potom sú ešte čo predávajú aj ruske a kade jaké ale to som neskúšal. Jedna vec je že zišlo by sa ti zohnať lacnejšie uhlie. Ved za tu cenu musíš zohnať pomaly čierne uhlie a to je už úplne inde to vydrží raz toľko zhruba. Ja som s podobnej oblasti ako máš rodinu len iný smer a to ako hovorím uhlie je čosi drahšie u nás lebo nemáme po blízku vlakovú dopravu takže všetko sa prepravuje kamiónom do našich oblastí. Bydlisko máš písane okres: Prievidza neviem ako ďaleko to máš, ale pozeral som je tam Ridera (dufam že to neni reklama) a kúpiš tam dobre uhlie a treba aj iný dovoz nie za tonu 30€ .Potom to kúrenie na 24 no neviem ako to maš naplanované so zateplením , ale potrebuješ jednoznačne zatepliť. Ono sa to zdá ale teraz ta stena vyžaruje taky chlad kým neni zateplená. Po zateplení dajme tomu ti bude stačiť 23 a bude to to isté a spališ isto menej. A k tej akumulačke podľa mňa ku automatu je to nepotrebná vec....
Odpovedať
Súhlasím s Leitom. Podľa tých tvojich parametrov máš nastavený max výkon horáka a pri max výkone musí ísť aj pomerne veľké množstvo vzduchu a veľa tepla ženie hore komínom. Skús nastaviť pauzu na 90s uber vzduch na min, ale keď ti bude dymiť komín tak pridaj aby to bolo na hrane a podávanie nastav tak, aby si nemal kráter ale ani veľkú kopu. Nenastavíš to za hodinu ani pol dňa, sú to cele dni experimentovania a ladenia. Ja si uhlie vozím na prívesnom vozíku, stačia mi 3 plné cca 2,5t na celý rok a ešte to miešam aj s pilinami a žiadny problém 8-) . A ak si tuná nebol tak študuj a daj vedieť, či je nejaká zmena. http://www.energoportal.cz/forum/pevn...
Odpovedať
Pozdravujem Leito a Patrick207 najskôr ďakujem za cenne rady a samozrejme hneď ako sa vrátim domov z tohoto Icelandu idem na testovanie kotla. Momentálne študujem tú stránku čo si mi dal Patrick207 a ani by som nepovedal kolko ludí ma problémy podobného typu... Prosím vás vedeli by ste mi niekto povedať kolko máte teplotu spalín??? Čo sa týka tej akumulačky začínam byť toho názoru aj ja že je to blbosť ale už keď to mám čo narobím nestálo to málo aby som to vyhodil. Patrick hovoriš 2,5t na celý rok to mám ja za 2-3 mesiace v ťahu. Uvedomujem si že aj to moje uhlie je riadne dráhe ale v tej našej oblasti neviem zohnať nič!
Odpovedať
Teplotu spalín ti nepoviem ale ruku v pohode priložím na rúru za kotlom. Uhlie vo vreciach je komfortnejšie ale ide to do ceny, ja kupujem v Púchove hnedé!!! Myslím, že čierne sa neoplatí, ale to je len môj názor a nehádž flintu do žita.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?