Solárny systém Luna platinum - doplňovanie kvapaliny, maximálne teploty, údržba

Ahojte, chcel by som vas poprosit o rady. Mame tento solarny system - dva kolektory, kondenzacny kotol baxi a 300 L zasobnik na vodu, Kolektory pouzivame iba na ohrev vody, pracka, umyv. pod. ... Len neviem kde v manualy je presne pisane kedy zistim, ze mam doplnit tu nemrznucu kvapalinu do okruhu v kolektoroch? Je tam take cerpadlo a ked zacne cyrkulovat tak ten ukazatel - hladina stupne. Ale inak klesne uplne dole ... Je tam dost kvapaliny alebo? :) Dalsia vec, na termostate, ked som si kontroloval Info, tak mi vypisalo, ze mximalna teplota solaru dosiahnuta - to je tej kvapaliny? A mozes sa aj prehriat? Su tam rozne expanzne nadoby, tak by to malo hadam fungovat bezdurzbovo ... Ako vy doplnte tu kvapalinu? Tou pumpickou? Dakujem za info :)
Odpovedať
@2l8 my mame 4 kolektory na podporu kurenia/500l zasobnik, bolo mi vysvetelene, ze napln do okruhu sa nalieva na zaciatku a nedoplna, len sa vymiena po asi 5-6rokoch. Ten ukazovatel zobrazuje tlak podla toho ako intenzivne svieti slnko, postupne stupa teplota na paneloch, cirkuluje kvapalina,ktora odovzda teplo v zasobniku. Tlak stupa a klesa podla cirkulacie. Zle je vtedy, ked sa rucicka nepohne a slnko svieti dost dlho a je teplo. Prehriatie sa nemoze stat,ked sa prehreje tak sa automaticky zastaví obeh a vypne sa. Ked ochladne pod max.teplotu / napr.sa mína voda na kupanie /alebo ochladnu panely...tak sa spusti. Kvapalina je vyrobena pre vysoku teplotu na streche, nevyprcha. Ja som mal 80°C na paneloch a 65-70°C zohriatu vodu v zasovniku posledne slnecne dni.
Odpovedať
Servisný technik k danému solárnemu systému pri ročnej kontrole zmeria aj mrazuvzdornosť kvapaliny - vymieňa sa, až keď už nevyhovuje. Keď sa zapne čerpadlo a ukazovateľ stúpne, tak to zmnamená, že je tam prietok, je to dobre, lebo tekutina cirkuluje a odovzdáva teplo z kolektorov do zásobníka - pokiaľ by sa ukazovateľ po zapnutí čerpadla nepohol a teploty začali stúpať, treba volať servis... Tlak v solárnom okruhu závisí od výšky domu, ale mal by byť okolo 1,5 baru v studenom stave, pri nahriatí aj cez 2,5 baru. Áno, dopĺňa sa to tou ručnou pumpou, ktorá je súčasťou sol. systému, ale ak by bolo treba dopĺňať často, treba volať servis, lebo sa kvapalina niekde stráca - takže za normálneho stavu nie je dôvod na tú pumpu šahať... :-) Áno, samotný solárny systém sa môže aj prehriať (ak je zásobník zohriaty na max. teplotu a nie je z neho odber), ale tie solárne kvapaliny znesú vpohode aj 150°C - nie však trvalo, lebo znehodnocujú solárnu kvapalinu. Pokiaľ by však pri takej teplote vznikla netesnosť a kvapalina by sa začala odparovať, bol by to problém. Takže pri dlhotrvajúcom slnečnom počasí treba dávať na systém pozor, aby bolo teplo kam akumulovať - preto je solárny systém vhodný pre tých, ktorí majú bazén, alebo aj v lete veľkú spotrebu teplej vody... :-) @2l8
Odpovedať
to ste si nevedeli kupit lepsiu znacku len baxi najhorsi kotol na slovenskom trhu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Preco ze baxi najhorsi? Ved nie je najlacnejsi a je overeny
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den, teraz som spozoroval, ze po asi pol roku sa kvapalina v obehu pre kolektory akosi straca ... resp. musel som pumpou doplnit kvapalinu, lebo uz bola skoro pri 0 ... Je to normalne? Pytal som sa jednehpo vodara na to co nmam to osadzal, ale vravel, ze netusi .. ze ked robia doplnia kazdemu, ale aby mne asi po pol roku bolo treba doplnit kvapalinu ... :( no neviem, ako casto musite vy doplnat tu kvapalinu?
Odpovedať
Prvotna investicia do solarneho systému na ohrev TUV je cca 3500€, ak si poriesime elektricky ohrievac vody za cca350€ ktorý zozerie elektriny za cca 100€ rocne, oplati sa vobec ten solarny system? Kedy sa mi vrati ta prvotna investícia....? Ceny ktore uvadzam su orientacne, aby sa lahko pocitalo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?