Solarny ohrev potrebne info

Dobry den rozmyslam nad solarnym ohrevom a nikde som sa dako nedocital ci je mozne solarny set ohrev pripojit na povodny 150l. obojzivelnikovy bojler tatramat a vynechat ten co sa dodava ku setu. Alebo sa musi dodat na potom ho prepojit k povodnemu :-.
Odpovedať
Profilova fotka
obojživelník môžete zapojiť, ale prerušiť obvod do kotla, potrebujete inú zmes v rozvode.
Odpovedať
150 l zasobnikom znizite zivotnost panelov. Aspon 300l alebo len jeden panel.
Odpovedať
Profilova fotka
@loksiklubos ak chceš riešiť solár tak doporučujem fotovoltický ohrev.
Odpovedať
Ja zas tepelne cerpadlo naTUV samotny solar na TUV je nenavratna investicia
Odpovedať
@gkrivanek Tak tepelné čerpadlo na TUV už len je návratná investícia....
Odpovedať
@thodosy u rodicov na ranci sa cez vikendy sprchuje cca 10 ludi. Tepelne cerpadlo ariston nuos ide na plne gule s odberom 500W a obstaravacia cena bola 700€.
Odpovedať
@gkrivanek Tak 700 EUR je zaujímavá cena. Vieš mi dať link na to čerpadlo, alebo napísať konkrétny typ? A to je čisto len na ohrev vody? Alebo je to možné využiť aj ako kúrenie?
Odpovedať
Profilova fotka
@thodosy http://ohrievace-vody.heureka.sk/aris... Prečítaj si: http://www.gas.cz/product/bojler-aris... Kúriť sa s ním nedá, ale určite je to investícia, ktorá sa Ti vráti omnoho skôr, ako solárny systém...
Odpovedať
@thodosy link mas cenu neries ja som to dostal za tolko.
Odpovedať
a ohrev vody plynom sa uz tiez neoplati?
Odpovedať
Profilova fotka
Bojler s tep.čerpadlom ti ale v zime odobera teplo z interieru, takze zabudnite na takuto blbost
Odpovedať
@yuri66 ty kde zijes kto povedal ze je nasavanie z interieru?????!!!! Mylis si to z vyfukom teda chladenim do interieru co je velke + v letnych mesiacoch ba dokonca napojit na rekupilaciu A v zimnych to prepnut klapkou na vyfuk von. V zime ucinnost samozrejme klesa rovnako ako u solaru
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Parametre su pod názvom "Návod na obsluhu..." Chladivo je R134a COP je sice 3 ale pri +20°C. R314a konci okolo 0°C, takze COP sa rovna 1, Od novembra do marca mate z toho predrazeny bojler, ktory ani nemozete pouzivat ak klesne teplota pod -5°C, Jedine ze by ste nasavali vzduch z interieru. Ale odkial zobrat 300m3 za hodinu. Ako ho nahradite ? Obchodnici Vam sice budu tvrdit ze usetrite obrovske peniaze, ale kazdy ma svoju hlavu, takze nedajte sa nachytat
Odpovedať
@loksiklubos Co sa tyka napojenia solarnych kolektorov na povodny kotol uvadzate malo informacii a to typ kotla, parametre a pod. Ste si isty, ze chcete riesit solarne kolektory? Skuste napisat cim kurite, ci TUV je spotrebovavana iba pre domacnost, aku spotrebu TUV mate za mesiac/rok a pod. Solarny ohrev je fajn vec no treba si uvedomit, ze ma aj niekolko nevyhod a v kazdom pripade prepocitat navratnost.
Odpovedať
@yuri66 mas to doma???? Nemas ! Takze si len teoretik ako 80% slovenskych for. Ja to doma mam na testovanie uz 2 . rok a setri to elektriku od jari do jesene. Samozrejme ze to od -5 nefunguje na principe tepelneho cerpadla to plne suhlasim a sprava sa to ako klasicky boiler no stale to stoji len zlomok ceny oproti solaru ktory taktiez v zime stagnuje.(tie kvalitne dokazu pri slnku v zime dosiahnut teplotu tuv okolo 20C)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?