Solárne panely, plynový kotol, krbová vložka,akumulačná nádrž

Ahojte chceme stavať Bungalov o rozlohe 110m2 a nevieme sa rozhodnúť ako riešiť kúrenie a TUV.Chceme dať teplovodnú podlahovku ktorá bude napojená na plynový kotol aj krbovú vložku a taktiež na akumulačnú nádrž a TUV chceme riešiť solárnymi panelmi.Chcela by som vedieť váš názor na to všetko či niečo z toho vynechať alebo to nechať tak..Má to niekto takto zariadené alebo inak?Budem rada každému vyjadreniu ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
staviate rozumne malý dom a pcháte do neho všetko možné. Alternatívne spôsoby vykurovania treba riešiť tam, kde nie je plyn, ostatné je vyhadzovanie peňazí. Aku nádoba zaberie priestor, ktorý môžete využiť ináč, solár je prínos 150-200€ ročne Do krbovej vložky potrebujete 2 roky staré drevo, 5-10m3 na dvore, ak kúpite pelety, môžete kúriť rovno elektrinou.Ak nemáte drevo zadarmo, po čase Vás táto starosť prestane baviť.
Odpovedať
@kucerkaa náklady na akumulačku, vodovodnú krbovú vložku, komín, solárne panely a plynovú prípojku investujte do zateplenia domu (to už možno budete v pasívnom štandarde) a na podlahovku napojte na lacný elektrický kotol. Spotreba bude tak nízka, že je skoro jedno či kúriš plynom alebo elektrinou. Benefit je, že chladiť a prevádzkovať dom môžeš za nízku tarifu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kucerkaa my staviame dom cca 110m2 cistej plochy - kúrenie sme chceli tiez kombinovat no nakoniec po debatách a prepočtoch s firmou čo nam bude robit kúrenie sme sa rozhodli pre tento model: teplovodné podlahové kúrenie plynový kotol http://smartenergo.sk/home/764-viessm... viessmann 222W výkon od 3,2 do 19kw - má v sebe zásobník na TUV 46l ale plnohodnotne nahradí 150l boiler, a krbové kachle: http://www.romotop.sk/krbove-kachle-r... nič viac - vsetko ostatné len dvíha cenu a návratnost v nedohladne. zateplnenie bude 15cm sedý pol. okna rehau geneo
Odpovedať
Ja mam mat Ned bungalov 10 x 13,5 , mam na pozemku plyn, tak chcem konden. kotol s teplovod. podlahovkou a prilezitostne 6 kw krb
Odpovedať
@stofo super takže budete mať teplo vďaka plynu aj krbovým kachliam?dobre som to pochopila?
Odpovedať
Profilova fotka
@kucerkaa ano ale kachle budu samostatné ako doplnok k plynu napr cez volné dni alebo v prípade poruchy plynu aby sme neklepali kosu :)
Odpovedať
@stofo super ďakujem tak už sme sa rozhodli že to urobíme ako vy a ešte sa opýtam že k tomu kotlu už netreba bojler?
Odpovedať
Profilova fotka
@kucerkaa ahoj, k tomu kotlu nie lebo má v sebe zabudovaný nabíjací zásobník vody 46l ktorý nahradí výkonom 150l bojler.
Odpovedať
Profilova fotka
@kucerkaa Ahoj pokiaľ máš na pozemku plyn, tak choď jednoznačne do dobrého zateplenia a plynové teplovodné kúrenie s kondenzačným kotlom s nízskym spodným výkonom. Od 3kw super. Čo sa týka tej krbovej piecky tak tú by som volil teplovzdušnú nie vodnú. Tou kúriť iba v prípade prechodných období alebo keď budeš chcieť mať pohodu doma. Kachle max do 5-6kw výkonu, lebo sa potom uvaríš. Ak budeš potrebovať ešte nejakú alternatívu v podobe kotlovej techniky tak Ti viem pomôcť s Vaillantom.
Odpovedať
@nadro radšej by som brala ten kotol čo mi odporučil stofo.Vaillant? :-) to mi niečo hovorí x-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kucerkaa no Vaillant má podobný kotol ecoTEC plus VUW 226 so vstavaným nerezovým zásobníkom.
Odpovedať
@nadro a cenovo sa ako pohybuje?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kucerkaa v akcii 2200 aj s ekvitermickou reguláciou.
Odpovedať
@nadro a čo je to tá regulácia? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kucerkaa ekvitermická regulácia je vnútorný termostat s vonkajším čidlom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahojte, my si ideme stavat bungalow o rozlohe cca 110 m2 zastavanej plochy v nizkoenergickom standarde. chceme riesit TUV a kurenie (predohrev vody do podlahovky) s plochymi solarnymi panelmi. Na pozemku nie je plyn. Ako riesit sekundarny zdroj?Eletricka ohrevna spirala v akumulacnej nadobe? Resp. 2. alternativa, nad ktorou sme sa zamyslali: myslite, ze by bol dobry napad mat teplovodny krb, ktory by ohrieval TUV a kuril do radiatorov a ako druha nezavisla zlozka kurenia by bol elektricky kotol, ktory by fical na nocny prud?
Odpovedať
@akarski Najprv si to dajte vypočítať. Kedže to má byť dobre izolovaný dom, skráti sa mu vykurovacia sezóna. To znamená, že slnko by som do toho moc neťahala, lebo na to, aby Vám to v novembri až apríli pokrylo TUV aj kúrenie, museli by byť panely moc predimenzované. Preto dajte radšej teplovodné kachle, akum. nádobu elektrokotol a podlahovku. Alebo dajte len tepelné čerpadlo a podlahovku. Napr. od Eltexu je cenovo prijateľné. A úplne najviac odporúčam posunúť dom do pasívneho štandardu = hrubšie izolácie a rekuperáciu. Potom môže byť kúrenie len elektrokotol + podlahovka. My tak fungujeme - celkovo sme investovali do kúrenia 1300 €. Ročne prekúrime 180 €.
Odpovedať
@akarski nočný prúd resp. dvojtarif ani potrebovať nebudete. Postačí DD2. TUV - solár (hoci aj svojpomocne spravený) alebo bojler so vstavaným TČ. Ak máte radi kúrenie drevom, tak dajte kachle (nie teplovodné) + EK s podlahovkou.
Odpovedať
@blacksr a poznate vsetky solarne panely ked nieco take tvrdite ze by museli byt velmi predimenzovane? Solar nepracuje len ak je na nom vrstva snehu. ;-) Ked kupovat solarne panely, tak len tie kde moze predajca preukazat ich skutocnu ucinnos ;-) Pokial predajca nevie nic takeho preukazat, tak je to smejd a nedal by som zan ani len 1 Cent.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
oplati sa investovat do solarnyh kolektorov ak budeme mat TC (vzduch-voda) na TUV + podlahove kurenie? Sme 4clenna rodina a dom mame orientovany na juh. V dome bude este krb ale bez rozvodov.
Odpovedať
@adamika isteze nie... =-)
Odpovedať
Tiez som bol vo faze co a ako s kurenim a zistil som nasledovne: Plyn mam cez ulicu, pripojny plynovod (rura pod cestu po hranicu pozemku tusim 280 € poplatok plynarne + pretlacenie pod cestu + projekt a samotna rura cca 1300-1500 €. Pripojka (od plotu do domu), vykopem sam, firma polozi ruru, revizia + projekt....nieco cez 500 € - max do 1000 €. Sledujete? Este len trci plynova rura zo steny ci zakladovej dosky. Kotol - 1200 - 2000 € + podlahovka (od 1500€ svojpomocne po 3500 € firma) + komin (500-700 € nerez) + nejake doplnky a prislusenstvo pohlti tiez niekolko sto €. Ked ratam ako ratam zavedenie plynu do domu cca 3000 € + vykurovaci system min. 3500-4000 € = 6-7000 €. Cena plynu na SVK, regulovana, ak dojde k deregulacii bude veselo. Osobne bud dnes dom dostat blizko PD a namontovat TC s rekuperaciou a moznostou riesit chladenie domu TC, alebo dat do domu elektrokotol + akumul nadrz a splynovaci kotol na drevo (s nerez kominom). Krb je fajn ale dolezitejsie ako co sa paci su tepelne straty. Je to podobne ako keby chcel clovek ist do Chorvatska obrovskym ruzovym zmrzlinarskym autom ktore je mozno zabavne a zaujimave a urcite ta zmrzlina v nom sprijemni cestu ale so spotrebou 10l/100 km by cesta vysla drahsie ako samotna dovolenka.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless začiatok výpočtu bol správny až na pár detailov, treba pokračovať v prevádzkových nákladoch ešte desať rokov. Ak sa upravia ceny plynu, upravia sa aj elektriny. Ak ten zmrzlinár potom zarobí na zmrzline 2000€, už je cesta zaujímavejšia. Vykurovací systém kotol, podlahovka, bojler (150m2) sa aj dodavateľsky dá zvládnuť za 3 tis.
Odpovedať
Profilova fotka
už som toho tu naozaj veľa prečítala. Máte tu niekto vykurovanie len kachľovou pecou? ideme stavať ND bungalov 10x13. Z južnej strany francúzske okná. Chceme riešiť kúrenie iba kachľovou pecou . Celková úžitková plocha 105,6 m2 . Poradte. Plyn nemáme a elektrické kúrenie nechceme.
Odpovedať
@bella369 Dobre zateplite, kúrenie dimenzujte na tep. stratu domu, treba ho dobre distribuovať. Na komfort treba nejakú formu el. kúrenia - zopár konvektorov alebo el. káble či rohože do poteru. Alebo dať krbové kachle s teplovodným výmenníkom podlahovku + elektrokotol. Malý domček, a ak bude aj TS malinká, tak ani investícia ani prevádzka nemusí byť veľká.
Odpovedať
@bella369 Ak by bola kachľová pec, čo je ale dosť drahé, tak ju dajte do stredu domu, aby jej "telo" mohlo sálať do všetkých miestností. Plus do poteru tie el. rohože. Lebo nie vždy bude možné kúriť drevom - choroba, nedostatok času, dlhšia neprítomnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
ešte sme rozmýšľali nad kanadskou pecou aj s výmenníkom do podlahovky + elektrokotol , to by bolo asi najlepšie .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?