Solarne panely na zohrievanie vody na bezne pouzitie, kurenie a do bazena.

Pozdravujem rad by som sa vas opytal ake mate skusenosti so solarnymi panelmi na vyhrievanie vody na bezne pouzitie v dome, do bazena v lete a v chladnejsich mesiacoch v kombinacii s plynovym kondenzacnym kotlom na teplovodne podlahove vykurovanie. Idem stavat dom a celkom sa mi pozdava taketo riesenie. Prosim nerieste financne naklady. Skor ma zaujima funkcnost tohto riesenia. Dakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@peter567 ako zábavka to funkčné bude
Odpovedať
@jan45 mate doma nieco podobne?
Odpovedať
Profilova fotka
@peter567 som stavbár, investori si to priali, ale návratnosť je hviezdna. Ak má niekto kotol na pevné palivo, je to výborná pomoc v lete, ale pri plyne cena panelov a zariadenia sa nevráti ani za 15 rokov.
Odpovedať
@peter567 ahoj ja mám solarne panely na ohrev vody v domácnosti. Ako píše ján45 je to nerentabilne. Ja som mal aj dotáciu a akurát včera som to prepočítaval. V zime mi kk na ohrev vody zožerie max do 0,5m3 plynu. Ohrievam 120l na 45C. Keď som si to napočítal tak cca za pol roka, kedy je kotol vypnuty som ušetril po zaokrúhlení 100m3 v prepočte je to 40€ na plyne. Dal som za to po dotácii 1900€ čiže návratnosť je okolo 47,5 roka. Keby to bola aj polovica tak takú životnosť neverím že dosiahnú. A v tom nieje napočítané pravidelné dotlakovanie a výmena kvapaliny. Teda za mňa by som už do toho nešiel. Ale ty si sa pýtal na niečo iné: cca 6 mesiacou v roku mám 300l zásobník vody nahriaty solarom na cca 65C-70C. Keď nesvieti slnko vydrží to cca 3-4 dni pre 3 člennú rodinu. Napríklad aj v januári aj teraz vo februari keď bolo pekne tak dobil sa zásobník na cca 40C a kondenzak neohrieval. ak budeš mať bazen tak je to možno o niečom inom, ale zase ich musíš mať viac na streche čiže to bude drhšie a navratnosť taktiež asi nepravdepodobná.
Odpovedať
@stokibb dakujem za nazor. Tento sa mi pozdava uz viac ako nazor Janov. Viem ze navratnost nie je idealna ale rad by som bol skor trochu EKO a solar sa mi zda celkom zaujimava moznost. Chcem to prepojit aj s vykurovanim tak uvidime.
Odpovedať
@peter567 len ber do úvahy koľko slnečných dní máš počas zimného vykurovania. Možno to narátaš na prsoch oboch rúk. Ak budeš mať kolektorov viac na streche tak možno prechodné obdobie ti trochu prikúri. Ale počas zimy by som sa na to nespoliehal. jasnené rozumiem tomu eko :-)
Odpovedať
@peter567 to, čo písali moji predchodcovia je blbosť. Ja mám 2ks solárne panely SK4 od Buderusu a zásobník vody 300l k tomu kondenzačný kotol Buderus GB142 už 10ty rok. Predtým som mal elektrický boiler Dražice 120l a keď som sa dostal večer k sprche, tiekla len studená. Po prerábke kúrenia a vody klesla spotreba elektriky o 50% a nákladov na plyn zhruba tiež o 35%. A teplej vody dostatok po celý deň a rok. Za 10 rokov prevádzky, som nemusel dotlakovať solar ani raz, nemenil som ani solarfluid nakoľko bod varu a tuhnutia je stále v norme a nakoľko som dostal aj dotáciu, bola to tá najlepšia investícia ktorú som podnikol. podotýkam, že solar je len na TUV a neide do vykurovania, sme 7 členná rodina a v pohode. Toto sa oplatí, naopak fotovoltaika a jej návratnosť je v nedohladne.
Odpovedať
@rvko dakujem :)
Odpovedať
@rvko lenže on má vykurovanie plyn, takže porovnávaš jablká z hruškami. Ano pri elektrike je navratnosť lepšia ale určite sa nevráti do konca životnosti.
Odpovedať
@peter567 ak by si mal ďalšie otázky napíš kludne rád odpoviem.
Odpovedať
@stokibb ty pletieš hrušky s jablkami, pretože aj ja mám plynové vykurovanie, ak si si to nevšimol tak ten kotol je kondenzačný plynový kotol :-D
Odpovedať
@rvko a na koľko nahrali dnes?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pali1711 dnes nenahriali nič, od rána bolo zamračené a celý deň snežilo alebo pršalo. Som zo západu Slovenska od Nových Zámkov.
Odpovedať
@rvko nebudem sa tu s tebou dohadovať. ja som ti dal presný výpočet čo stali kolektory, koľko mi to usporí za 6 mesiacou. Je to 40€ na plyne. Keby si aj mínal enormné množstvo vody a ušetrilo by ti to povedzme 100€ ročne stále sa bavíme o navratnosti okolo 20 rokov. Je to hranica životnosti.
Odpovedať
@rvko vy ste siedmy, takže predpokladám, že by tam mohla byť návratnosť, okolo 10 rokov, ale bežná domácnosť 4 osoby, je cez 18 rokov. My máme Eliz, 4 osoby a ročne platím e do 120€ a keby som ho nepoužíval aj na kúrenie tak tam je návratnosť cez 5 rokov. Takže s tým solarom sa to nie je až také super pre 4-clennu domácnosť
Odpovedať
@stokibb 100€ ročne? o čom to píšeš??? Veď som platil za elektriku okolo 90€ mesačne a teraz platím len 45€. Tak si to spočítaj. A o komforte ani nehovorím. Potom máš niečo velmi zle, a píšeš že dotlakovanie a výmena kvapaliny??? Za 6 mesiacov??? Však to zreklamuj. Čo to máš za kolektory? Ty si asi nemal nikdy boiler na elektriku. Počkaj si rok, dva a uvidíš. :-)
Odpovedať
@pali1711 Máš Eliz na elektriku. Kolko rokov ho máš? Mal si ho už vyčistený od vodného kameňa? Ja som svoj zásobník teplej vody ešte nečistil. Vieš je v ňom had jak na ohrev od solaru, tak na ohrev od kotla. To znamená, že usadzovanie vodného kameňa je menšie ako okolo elektrickej špirály, a čo sa týka ionizačnej elektrody, je to o ničom. Tá nepomáha ani prd.
Odpovedať
@rvko mám ho druhú zimu, a ja s ním aj kurim , z hadom beriem do podlahovky. Za rok som minul okolo 400-450€ kúrenie aj TÚV, za 2,5 roka by sa mi mala investícia do neho vrátiť
Odpovedať
@rvko ved som ti pisal ze ked to porovnavas na elektrinu tam navratnost vychaza lepsie potom si na to napisal ze mas kk. tak ako? ak to porovnavas na ohrievanie vody elektrikov co si mal pred prestavbou tak navratnost je lepsia. z 90€ za elektriku mesacne mohlo tvorit ohrev vody cca 50€ teraz tym ze si na juhu ti kolektory pokryju dajme tomu 7mes v roku. cize setris za 7 mesiacou 350€. Teda navratnost cca 6 rokov. V tomto pripade ano, pri mnozstve vody a ohrievani elektrikov. Ale ak sa jedna o plyn a ohrievani vody kk tak ako zadavatel temy pisal tak potom je to nerentabilne. ps.ja mam vsetko ok so solarom. nehovoril som ze potrebujem dotlakovat. hovorim ze pocas zivitnosti pravdepodobne takyto ukon bude nutne spravit.
Odpovedať
@rvko Najskor pisete clenovi @stokibb ze pletie jablka s hruskami, ked napisal, ze pri elektrike sa solar oplati, ale pri plyne nie. Lebo vy mate plynovy kotol. Neskor pisete, ze ste usetril 45€ mesacne na elektrine. Takze predpokladam, ze sice mate plynovy kotol na kurenie, ale TUV ste ohrieval elektrinou. Takze asi vy pletiete tie jablka s hruskami :-)
Odpovedať
@stokibb Pisali sme zjavne naraz :-D
Odpovedať
@rvko Mas sice plynovy kotol, ale zohrieval si vodu elektrikou ??? Ci zle to chapem ? Lebo pri plyne nemoze byt o navratnosti solaru ani rec.
Odpovedať
@jarosujo otazne je ci ten plyn bude taky vyhodny donekonecna. Staci sa pozriet na geopolitiku.
Odpovedať
@peter567 Ked nebude, potom sa moze riesit solar ;-)
Odpovedať
@jarpo tak veru tomu, ze potom bude nasobne drahsi ako teraz :-D :-D
Odpovedať
Solar ano s bazenom a 5 clennou posadkou v dome inak je to blbost.
Odpovedať
Profilova fotka
@minonkysk cena plynu za 60 rokov v pomere k platom nestúpla a kopíruje spodnú cenu predaja z jednoduchého dôvodu, aj keď sú vybudované zásobníky, nedá sa "skladovať" teda udržať v náleziskách , musí sa uvolniť a predať. Ak skončí plyn, elektrina zdražie niekoľkonásobne. Na obnoviteľné zdroje nie sme pripravení.
Odpovedať
@stokibb Neviem o akých slnečných dňoch píšeš, ale ako pozorujem na mojom solári, tak túto zimu bolo max. 5 slnečných dní, kedy solár dokázal ohriať 300 l zásobník aspoň na tých 40 st. @peter567 Ja mám jeden 30 článkový kolektor na ohrev teplej vody a kondenzačný kotol. Ako píše stokibb, v lete - tých 6 mesiacov je to v pohode. Stíha to vykúriť teplú vodu takmer celé leto. Návratnosť som tiež neriešil, investícia to bola cca 1800 € a chcel som mať solár na ohrev vody. Ale ako som vyššie písal, túto zimu bolo asi 5 slnečných dní. Takže na predohrev vykurovania zabudni. Ani keby si mal 10 panelov, tak s tým nevykúriš. Stále je zatiahnuté, slnka je v zime málo. To už je zbytočná investícia. V lete aj 1 väčší kolektor dokáže aj bazén vykúriť. Ale ak chceš aj teplú vodu aj bazén, budeš potrebovať väčšiu plochu - takže aspoň väčšie 2 kolektory (nemyslím trubicové 10 článkové).
Odpovedať
@stokibb Ale inak vo všetkom ostatnom s tebou súhlasím. Pri plyne sa neoplatí počítať návratnosť solaru, nebude to návratné. A v zime je to na vykurovanie nepoužiteľné. Zato v lete je to super, zohreje vodu na vyššiu teplotu ako plyn.
Odpovedať
Tu sa jedna o ohrev bazena solarom + TUV. Najlacnejsi nepriamy ohrev bazena je jednoznacne so solarom a hotovo. Tu sa investicia vrati oproti ohrevu napr. s tepelnym cerpadlom. Takze plati ak solar tak jedine s bazenom a viac clennou domacnostou.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?