Solárne kolektory

Profilova fotka
Mali by sme záujem o solárne kolektory momentálne mame dve cenove ponuky jednu za 3800 - technologia od SIEMENS a druhu za 4000 a o tej vela nevieme len to bude nieco naoko - do toho sa nam velmi nechce.... Ak by ste mali vy nejaku radu, ci ponuky sem s nou... :D dakujeme Dom- novostavba, 3- členná rodina a využitie na TÚV....
Odpovedať
My sme dávali solárne kolektory vo februári tento rok cez dotácie. Išli sme do Thermosolar TS 500 2 ks. Sme 4 členná rodina a krásne to fungovalo celé leto, kotol už zapína minimálne. Thermosolar nám bol odporučený na základe dobrých referencií. Celá investícia 1000,- € my a 1000,-€ cez dotácie, takže dokopy 2000,- € s tým, že sme mali predprípravu a 300l bivalentný bojler už nachystaný. Ak chceš možem ti dat kontakt na pána čo nám ho realizoval, zaoberá sa tým 20 rokov a je z okolia PN.
Odpovedať
@kotatko201 prve co urob chod a kup si kalkulacku .... 3800€ za teplu vodu je neskutocne vela ... trojclenna rodina minie na teplu vodu rocne 200 max. 300€ pri elektrickom bojleri ... pri plyne este menej
Odpovedať
presne , ked nieste minimálne 5 ti + bazen tak je solar o velkom ho......vne
Odpovedať
Vsetko je to o navratnosti, ako pisu vyssie, pokial nemas extra spotrebu horucej vody tak navratnost systemu je v nedohladne, nevraviac o tom, ze v lete mas neskutocne prebytky a v zime system funguje na 20%...a nechci vediet marze predajcov, kedze som to aj predaval aj montoval, viem o com hovorim...
Odpovedať
@gkrivanek Ak nechytí dotácie, tak je to fakt o ničom. Návratnot investície je na hrane životnosti systému. My sme pri stavbe urobili predpripravu a rovno zapojili 300l bojler a 6 rokov čakali kým konečne spustia dotácie. Pri tej cene čo som za to dala, sa to oplatilo, inak nie.
Odpovedať
Profilova fotka
Júúúúj aký ste múdry.... to su teda rady... :D :D :D normalne ste ma pobavili a kalkulačku nepotrebujem viem kolko je 1+1.... sme sice teraz traja, ale onedlho styria a chceme aj bazen... takze preto takto uvazujeme... a ak nemate davat konkretne ponuky prosim nereagujte...!!! Viem aj to o elektrine!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 no o tej dotacii vieme, len teda musime pockat a mat nachystane... :D
Odpovedať
@kotatko201 zavolaj si do Thermosolaru a oni ti daju kontakty na realizačné firmy vo tvojom okolí. Zavolaj im a daj si nacenit aj Thermosolar aby si bola v obraze.
Odpovedať
@kotatko201 ak tak mudri ... nie mudry ... :-D :-D :-D naozaj sranda s niektorymi tu, ako sa hraju na mudrych a ludi budu este poucovat :-D :-D :-D
Odpovedať
To sú tie kolektory od Thermosolar také super kvalitné a lacné, keď sa o iných produktoch na diskusiách takmer nečítam? Alebo je to len marketing? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kotatko201 My máme odtiaľto. http://www.solarnekolektory-trubicove... Kúpil som to tam , a namontoval som si to na strechu sám. Pripojil vodár a odvzdušnili mi to chalani priamo od predajcu. Beží nám to druhý rok a zatiaľ sme spokojní. Nemáme ani bazén a sme štyria . V lete keď moc pečie slnko prekryjem 20 trubíc krytkami , ktoré nahodím za 10 min. a od apríla-mája až do teraz sme ešte kotol nespustili. Doporučujem !
Odpovedať
Profilova fotka
A čo niečo takéto?... http://www.kurenie-solar.sk/kurenie-s...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kotatko201 tak aby som teda len nemudroval tak presne tieto som montoval, kolektory sa vyrabaju v polsku, je na ne 10 rokov zaruka - firma hewalex, bojlery bud nemecke alebo ceske...chybu s nimi neurobis, konkretne tato firma ma (mala?) na ne vyhradnu distribuciu, funguju uz niekolko rokov, dotacia bez problemov...
Odpovedať
Profilova fotka
@kotatko201 V RD, čo som postavil v r. 1997/98, som mal solárny systém od ThermoSolaru. 300 l boiler, 3 kolektory. Nakomplet aj s čerpadlami, rúrkami, diagnostikou.... + robotou to vyšlo na viac, ako 140 tisíc Sk, čo bolo viac ako 4,5 tisíc € na dnešné peniaze. Bola to skvelá vec, ale návratnosť v nedohľadne. :-( Vlani som kolaudoval bungalov a TUV vyrábam tepelným čerpadlom vzduch-voda. http://www.atria.sk/ariston-nuos-110-... Myslím, že tu sa o návratnosti dá hovoriť. Na rozdiel od soláru to funguje aj v noci a (síce s nižšou účinnosťou, ale) aj v zime. Žiadne rúry, žiadne čerpadlá. Boiler s malým čerpadielkom - chladnička naopak...
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway fajn mudrland... :D :D :D takze tu stranku kde su tie solarka viacmenej odporucate?... No prekvapil ste... :D :D :D
Odpovedať
Profilova fotka
@kotatko201 Aj ja som si klikol na link. Ale nikde pri tých setoch nevidím náklady na hadice, rúry, izolácie tých rúr, kotviaci a spojovací materiál..... a cenu práce...(?) ]-(
Odpovedať
@kotatko201 neviem ci odporucam, v tej dobe ked som s tym robil to bola nasa konkurencia...ale system je spolahlivy a ani firmy sa nemusite bat, robia po celom slovensku, sidlia na orave a ako mnoho inych oravskych firiem obchoduju s poliakmi aj ked tvrdia, ze to oni vyrabaju :) az vam nevadia polske vyrobky minimalne ich oslovte a uvidite...ceny systemov maju na stranke, montaz sa pohybovala od 300 €, no to boli naozaj tie najjednoduchsie montaze. Co sa tyka firmy hewalex, tak je to velka firma, ziadni garaznici, osobne som tam bol, takze tohto by som sa nebal. V ponuke maju ploche aj trubicove kolektory, ploche maju vyssiu ucinnost v lete, trubice v zime, no na tie bola nizsia dotacia (odvijala sa od plochy). Ale uz je to par rokov, urcite sa toho vela zmenilo.
Odpovedať
@leonardom ved prave toto, ale montaz bola v priemere dalsich 700 eur...je velmi tazke odhadnut, kolko a akeho instalacneho materialu sa minie a kolko to bude trvat. V tej dobe sa s nimi dalo dohodnut, ze system si zakaznik namontoval sam (pokial to vedel) a firma to len skontrolovala a papiere poslali na dotaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway Noooo... - a taký Ariston Nuos 110 len postavím do kúta, vodár pripojí na vodu a stroj pracuje...
Odpovedať
@leonardom wau, ta cena ma dostala, mate ho odskusane aj cez zimu? V akej oblasti byvate?
Odpovedať
@leonardom Takéto kompaktné TČ len na ohrev vody má jednu nevýhodu - skadiaľ berie teplý vzduch a kam púšťa ochladený. Nie je to split ako bežné TČ na kúrenie. Viem si predstaviť, že v lete by šlo využiť ako klimatizácia, len poriešiť napojenie na VZT/rekuperáciu. Ale v zime sa určite neoplatí brať vykúrený vzduch z interiéru (a studený púšťať von?). Aký máte k tomu pripojený zásobník?
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway Mne to už nejakých 18 mesiacov beží. Zavesil som to do rohu kúpeľne a cca 7-8 mesiacov mám nasávanie aj výduch von na fasádu. Cca 4-5 mesiacov (keď teploty klesnú pod 6°C) nasávam z interiéru, lebo potom inak účinnosť TČ klesá. Viem, že mi to odoberie trochu tepla z priestoru, ale pri veľkosti mojej kúpeľne to nie je nič fatálne. V júli a auguste mám naopak spravidla výduch otočený do interiéru, aby som si takto (primitívne) trochu ochladil vzduch o nejakých 1-1,5°C. ideálne je postaviť toto TČ do technickej miestnosti resp. suchého suterénu. Zatiaľ - musím si zaklopať - to ide ako švajčiarske hodinky. Bývam v podhorskej dedinke v okrese PD. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk V podstate platí, čo som napísal @marek_norway . Číselné označenie 110 značí, že zariadenie má zásobník na 110 litrov vody o teplote 55°C, čiže využiteľných je nejakých 150 l o teplote 37°. Ale mám 20 hodín denne lacný tarif, takže on si podľa potreby dohreje kedykoľvek počas dňa. Áno, nie je to zariadenie, ako nejaké 300 l TČ za 2,5 tisíc €. Ale keďže som mal aj solárny systém na 300 l, myslím, že mám právo porovnávať a jednoznačne je lepšou investíciou Nuos. ;-)
Odpovedať
@leonardom skúsenosti Vám neberiem, určite má tento systém výhody oproti kolektorom. Ale brať v zime draho zohriate teplo z interiéru na ohrev TÚV je podľa mňa barbarstvo 8-) To skôr využiť zemný register, aby bola vstupná teplota do TČ nad požadovaný spodný limit. Alebo ak je zemný register drahá investícia, zohrievať vodu v klasickom kotli popri kúrení..
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk Pokojne by som v zime mohol ísť aj do režimu "špirála" - veď pôvodne som chcel na stenu zavesiť 120 l Dražice... Ale ono to zase až toľko tepla nedoberie... Obaja sme pracujúci, večer sa osprchujeme...Cez víkend aj trochu riadov... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Odkedy montujem ohrev vody cez fotovoltiku tak o termických kolektoroch už nechcem počuť.
Odpovedať
Pravda pravduca. Neda sa vsetko robit na kolene, ale dost veci ano ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?