Solarna energia - podmienky vykupu / predaja

Dlhsie zvazujem rozne moznosti vyuzitia solarnej energie, taktiez vyuzitia prebytkov, resp. ulozenie energie do baterii. Zaujala ma moznost vykupu energie a mam niekolko otazok. 1. Mozem ako fyzicka osoba "predavat" energiu vyrobenu solarnymi panelmi elektrarnam, aj v pripade ze mam v zahradkarskej oblasti murovanu chatu a pozemok v OV? 2. Ak mi panely vyrobia cez den energiu, ktora pojde do siete a vecer spotrebujem rovnake mnozstvo energie, odpocita sa mi zo spotreby a budem na nule? 3. Ak by mi panely vyrobili 2x viac energie ako za den spotrebujem, vyplatia mi elektrarne tento preplatok, resp. urcite percento? 4. Musim platit dan z predanej energie? 4a. Ak za mesiac/rok odpredam viac energie ako spotrebujem - a dostanem preplatok? 4b. Ak za mesiac/rok odpredam menej energie ako spotrebujem - a dostanem nedoplatok? Ma tu niekto podobne riesenie, ci uz ste vdaka solarnym panelom viac-menej sebestacny, mate aj zisk, prip. mate len minimalne mesacne naklady na energie? Vopred dakujem za pomoc, najcennejsie su pre mna osobne skusenosti.
Odpovedať
@deadman Nerád kazím ľuďom ilúzie, ale občas sa tomu proste vyhnúť nedá. Ono by to bolo super riešenie, ale sme na Slovensku.... Elektrárne od teba odkúpia elektrinu za okrúhle 0,-- €. Pokiaľ má niekto iné informácie tak sem s nimi.
Odpovedať
@luxy007 tiez som sa domnieval ze to tak je, zrejme to tak aj bolo, no nasiel som nove informacie. "predaj prebytkov (tzv. zelený bonus) sa využíva vtedy ak Váš fotovoltaický systém vyrába viac elektrickej energie než práve potrebujete na prevádzku svojich spotrebičov. Ide o veľmi výhodný model, ktorý Vám na jednej strane umožní zvýšiť nezávislosť na odbere energie zo siete, na druhej strane Vám zároveň pomôže vyťažiť z Vášho solárneho systému ešte ďalšie finančné prostriedky. Za výrobu elektriny totiž dostanete zelený bonus + za predaj prebytkov tzv. doplatok na straty. " No zaujimaju ma podrobnosti, ako to funguje, podmienky...
Odpovedať
Profilova fotka
@deadman až na to, že tam chýba údaj, kedy to bolo uverejnené. Tie časy, keď si podnikavci postavili solárne elektrárne a dnes sa ich cena premieta do našich nákladov už pominuli, len ich zmluvy platia.
Odpovedať
Tak tak, vykupna cena pri novych elektrarnach je rovna 0,- € pred par rokmi tomu bolo inak, ale novym zariadeniam uz zmluvy elektrarne nepodpisuju. A dokonca aj neradi davaju suhlas na zapojenie prebytkov do siete, vid Stredoslovenske elektrarne. Odkial mas tie "nove informacie"? Ak domacu solarnu elektraren, tak jedine hybridny system s bateriami, ktory dokazes prepnut na off-grid. Na zahradnu chatku to mas ale uplne zbytocnu investiciu.
Odpovedať
@deadman Ja to skusim zhrnut este z doby kedy som sa o to trochu zaujimal. Kedze sa podmienky stale menia tak aj mesiac stara informacia moze byt nepravdiva tak za opravu budem vdacny. Prebytok mas povinnost odovzdat do siete. Kedze je to povinne zabudni na zarabanie. Skladovanie je skoro nemozne pretoze ju nevies skladovat dlhodobo a kazda kapacita naviac alebo predlzenie slusne preplatis. ( Je to proste bolava pata tejto technologie ) V konecnom dosledku ked tu energiu najviac potrebujes , ci uz je to denna doba alebo rocne obdobie vzdy ju z velkej casti tahas zo siete. Takze ked si spocitas naklady na zriadenie,vybavovacky a zivotnost tak si stale dost v minuse + - asi tolko ako keby si to nemal. Takze je vyhodnejsie to proste tahat zo siete a mas o par sedivich vlasov menej. Podla mojho nazoru sa to oplati ako nabijacka na autobateriu alebo prevadzku maleho cerpadla na bazen. Tie panely stoja par € a svojou zivotnostou sa zaplatia. Vsetko ostatne je pre fajnsmekrov :-)
Odpovedať
@kkl82 islo by o chatu celorocne obyvanu. Info mam z roznych clankov, dal som si filter max. rok stare a datumy clankov su z roku 2016. Nasiel som aj clanky o tom, ze vyska bonusu sa asi pred 2 rokmi mierne znizila. Este jeden clanok: "Zelený bonus Takto inštalovaný systém obsahuje fotovoltaické panely pripojené na napätový striedač, ktorý premieňa jednosmerné napätie na striedavé a elektromer na meranie vyrobenej elektrickej energie. Tento okruh je pripojený na samostatný istič s prepätovou ochranou do rozvádzača v danom objekte. Z pohľadu distribučnej spoločnosti je solárny systém pripojený za hlavný elektromer, je teda možné dodávať elektrospotrebičom v objekte vyrobenú el. energiu (šetriť tak náklady), alebo túto energiu v prípade prebytkov cez hlavný štvorkvadrantný elektromer predávať do siete. V prípade zvolenia Zeleného bonusu (ZB) vyrobenú energiu sami spotrebovávate, co je pôvodný zmysel týchto inštalácií – vyrábať sám a byt nezávislý na dodávateľoch. Nové odberné miesto sa nevytvára, výkupná cena je v súčasnej dobe na cca 90% hodnoty pevných výkupných cien."
Odpovedať
@deadman Pozri. Najlepsie je ked si zavolas chlapa co to projektuje. Najdolezitejsie je na aku spotrebu sa to naplanuje. Ak su este dotacie a ty dostanes 1/2 sumy z realizacie tak sa to da. Ale ak na teba vybafne 2-3000 € ... Vies kolko mesiacov mozes platit elektinu na chate aj keby 30€ mesacne ? Ty by si investoval 3000€ a este by si musel platit 15€ pretoze to nepokryje potrebu.
Odpovedať
@deadman Momentalne je to nevyhodna technologia ( bohuzial ). Ver aj ja by som si to dal na chalupku keby to za to stalo. Keby stat chcel aby sme boli zeleny a sebestacny tak by uvolnil a dotoval technologiu ako veterne elektrarne. Bohuzial tlak a lobby z energetiky su hlasnejsie ako hlas ludu.
Odpovedať
"Zeleny bonus" je program na podporu energie zo zelenych zdrojov v Cechach. Na Slovensku mam pocit, ze tento termin pouzivany nie je. Je tu len dotacny program "zelena domacnostiam"
Odpovedať
Co ja som pred casom zistoval, situacia je naozaj taka, ze elektrarne ti naozaj daju velku nulu a to este budes rad, ak to vobec od teba zoberu zadarmo. A pravda je taka, ze mam znameho, co investoval v casoch najdrahsich odkupov (odrbov) velke prachy do toho, pokryl komplet celu strechu. A aj tak nedavno spominal, ze sa mu to neoplati a uz by do toho nesiel.
Odpovedať
Btw ta tvoja citacia je z clanku z roku 2012 ;-)
Odpovedať
@kkl82 - je mozne ze ten clanok skopirovali a neoverili si jeho platnost, ale zverejnene boli v roku 2016. Ak by mi skutocne nedali ani zlavu vo vyske 90% odoslanej energie - na tu ktoru spotrebujem vecer, tak je tema vyriesena, len by som to potreboval vediet naisto, uz som kontaktoval aj elektrarne, ak mi odpisu, dam vediet.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@deadman nedaju ;)
Odpovedať
@deadman ten system co si opisal funguje ale nie na Slovensku :)
Odpovedať
Profilova fotka
@deadman FVE mam, takze z vlastnych skusenosti :) 1) predavat energiu distribucke mozes, ale ta ju od teba bude brat len zadarmo. http://zelenadomacnostiam.sk/sk/domac... 2) Nie. Co dodas do distr. sustavy dodas "zadarmo" a co odoberes normalne ocenia podla cennika. V pripade, ze nemas 4 kvart.elektromer, zaplatis este aj to "dodavanie energie" do distr. sustavy. Na slovensku NETMETERING nie je. 3) Nie 4) nemusis platit ziadnu dan, lebo zdanena 0 z prijmu je 0. Dakedy (2012) ked si mohol dodavat do DS, tak sa stacilo registrovat, dostal si DIC a podpisal zmluvu s DS.
Odpovedať
@deadman v podstate platí to, čo napísal @mgx , akurát ak si pripojený do SSE-D, podpisom zmluvy sa zaviažeš, že nebudeš púšťať žiadne prebytky do siete. Týmto sa chránia, aby nemuseli nikomu platiť za dodanú energiu a aby ti mohli elektráreň zo siete odpojiť, ak im bude škodiť
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?