Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať
@romsel napis peto99
Odpovedať
@romsel mne to fukanie neprekaza,mam to nastavene na automatiku,takze na plne obratky to ide mozno prvých 5 minut,potom je to uplne naslabo. Kuri to super, do 10 minut aj skor je v dome pekne teplucko.
Odpovedať
Profilova fotka
fajn príspevok
Odpovedať
@romsel KLIMATIZÁCIU jednoznačne odporúčam 8-) , kúri to ozaj súper, a hneď je teplo. Tiež sme mali obavy, či nám to vykúri dom, ale v pohode, nedajte sa odradiť, a počúvajte iba tích čo klímu majú....a nie tích čo klímu nemajú a budú Vám písať kade-čo :-)
Odpovedať
ešte som zabudla, peto99 vie o tom viac.. 8-)
Odpovedať
mne to nevyhovovalo
Odpovedať
@romsel mam tri klimatizacie v dome kurim druhu zimu a v pohode ... co konkretne ta zaujima?
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke či to fukanie vadi, aky je pocit pri podlahe (je chladna?)
Odpovedať
Profilova fotka
@romsel máme dve jednotky, v spálni, tú využívame viacmenej na chladenie v lete a v obývačko-kuchyni, tou si narýchlo prikurujeme, ak treba, samozrejme v lete chladíme. Fúkanie nie je nepríjemné, ale nemôžeš ho mať nasmerované tam, kde napr. vtedy sedíš. Inak mám v celom dome podlahovku, takže prikurujeme iba ak prídem z práce a chcem rýchlejšie pocit tepla. Ked sme v práci tak kúrime v dome na 21°C ale ak sme doma , máme radšej 22-23°C
Odpovedať
@romsel v podstate tak ako topvideo ... mam podlahovku nastavenu celu zimu na 23C a klimou dokurujem na 24C Fukanie nevadi lebo: vzdy mam klimu len na prvy stupen a nasmerovanu hore k stropu. + teply vzduch nie je neprijemny ked na teba fuka .... pri chladeni uznavam ze chladny vzduch vadi aj mne .... ale v lete chladime dom ked nie sme doma a ked pridem poobede je v dome prijemne ....
Odpovedať
@romsel my sme v byte mali taku s bio senzorom. A to sa dalo zapnut v takom rezime, ze nefukalo na ludi :) ale nepouzivali sme to, lebo to fukanie nam az tak nevadilo. Skor to bolo prijemne - teply vanok ... Ale na kurenie sme mali ustrendne kurenie radiatormi. Teda sme si len na jesen a na jar prikurovali. Bolo to o dost lacnejsie.
Odpovedať
@joxe to si ako na to prisiel ze kurenie radiatormi je lacnejsie????
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mackoke podľa jeho príspevku je lacnejšie klímou, tou len prikuruje v prechodnom období
Odpovedať
@romsel treba kupit kvalitnu klimu, ktora ma 3D lamely a funkciu tichy rezim. Poznam iba svoju MITSUBISHI. Pisal som o tom uz vela, obavy z nepohody su zbytocne. Majitel firmy mi predvcerom znova potvrdil, ze Mitsu je naj. Kurim 6 kW bungalov 130 m2, okrem mrazov podlahovku ani nezapinam. Prekurim tak do 500 E rocne.
Odpovedať
@romsel Poznám ľudí ktorí kúria klimatizáciou (Liptov) všetci si to pochvaľujú. Väčšinou to ide nonstop a fúka to len jemne(tichý režim ako napísal @peto99). Fúkanie môže byť nastavené smerom hore. Keďže to fúka, vzduch sa bude točiť v celom priestore. Treba zvoliť klímu so zodpovedajúcim výkonom. Určite to nie je také komfortné, ako keď máš zdroj tepla v každej miestnosti (radiátor, podlahovka). Dokáže ušetriť 2/3 nákladov oproti priamoohrevu elektrinou. Znižuje vlhkosť. Ja kúrim tiež klímou Mitsubishi, ale do podlahovky (vzduch-voda). :-)
Odpovedať
@romsel my mame klimatizaciu cca od konca septembra, odvtedy nou kurime. Je nastavena na najnizsie otacky, fuka uplne dolu, fukanie vobec nevadi, je to taky jemny teply vanok. Klima je umiestnena na chodbe cca uprostred domu. Dialkove ma termostat, tam si nastavim pozadovanu teplotu. Ked je vonku nad nulou, tak ta spotreba je fakt minimalna (denna spotreba 10-15kw komplet dom, bez plynu).
Odpovedať
Profilova fotka
tiez len dokurujeme v prechodnom obdobi alebo ak potrebujem osusit pradlo, ktore nemoze ist do susicky. fukanie nevadi, nefuka to priamo tam, kde sedime. aby nebola studena podlaha, nastavujem najnizsiu polohu lamiel. oproti klasickym radiatorom ten pocit tepla pride ovela rychlejsie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Podelím sa aj ja s mojou skúsenosťou s kúrením s klimatizáciou. Mam ju 3 týždne a neviem si ju vynachváliť. V prechodnom obdoby som kúril iba ňou. A teraz keď je vonku chladnejšie, tak podlahove nastavená na22 stupňov a klímou len prefuknem a hneď je doma 25. Chodím po 19 hod. s prace, tak vo vlaku to pustím na 10 min. Ale aj keď som doma tak dva krát za deň ju pustím a je hneď doma 25-26 stupňov. Spotrebu to má minimálnu.
Odpovedať
Ja tiez pridam svoju skusenost, aj ked zatial relativne kratku (od Augusta 2017). Bezne kurim konvektormi Adax, ale kedze v obyvacko-kuchyni je vdaka velkemu oknu na juh v lete trochu teplo (26-27°C poobede), kupil som klimu. Kedze nad oknom nebolo dost miesta na klasicku, kupil som parapetnu/podokennu klimu Sinclair ASP-18AI (chladenie 5,2kW, kurenie 5,3kW). V lete som uz toho moc pochladit nestihol, ale teraz s nou vykurujem priblizne 3/4 domu (bungalov 13x10m) a zvlada to zatial uplne v pohode. Klimou kurim na 22-23°C (teplota merana v strede domu) , v izbach na opacnom konci domu je okolo 2°C menej, co az tak velmi nevadi, kedze sa tam len spi. Je tam aj kupelna, ale tam je zapnuty elektricky rebrikovy radiator. Ohladom spotreby atd. planujem detailnejsie napisat neskor, ked budu vacsie mrazy, ale odhadom budu naklady porovnatelne s kurenim plynom. Co sa tyka komfortu – no klima fuka, s tym nic nenarobis, komfort nikdy nebude taky, ako pri podlahovke. Ja to mam nastavene na “quiet” mod, cez den ani neviem, kedy ide. Okolite zvuky (TV...) to prehlusia. Iba citim mierne fukanie na nohach, ked idem okolo. Ale ked zapnem turbo, tak je to fukot, ako ked sa nafukuje lietajuci balon :-) Ale priamo do izby, kde sa spi, by som tuto jednotku urcite nedaval, tam potom skor tiche nastenne okolo 2kW. Oproti podlahovke ale ma aj vyhody, napriklad ked ideme kupat babo, nemam problem zdvihnut teplotu v dome o 2°C behom 20 minut. Taktiez cena 1300€ aj s montazou nie je nijak hrozna, aj ked navratnost je ako pri 90% instalacii tepelnych cerpadiel v nenavratne. Ale ja som to daval kvoli chladeniu, to co v lete na chladenie miniem, to sa mi v zime s prehladom na kureni vrati a este ostane aj na poldeci :-) Ja som zatial spokojny, ale ako som spominal, detailnejsiu “recenziu” mam v plane dat niekedy zaciatkom roka, ked uz budem mat viac udajov o prevadzke vo vacsich mrazoch. Zatial orientacne za November samotna klima v priemere 4,4 kWh na den, cize cca. 12€ za cely mesiac.
Odpovedať
@jarosujo neide mi do hlavy ta spotreba 12€ na mesiac, to si myslels kazdy den 12€ alebo cely mesieac len 12€?
Odpovedať
@monthy232 12€/mesiac! 4,4kwh*30dni = 132kwh * 0,09€ (asi má dvojtarif a ide len v NT) = 12€ Mám rovnaké skúsenosti s klímou (tiež len od leta 2017). Na medziobdobie (kým nemrzne) mi vychádza kúrenie klímou na 1/2 oproti plynu (80r nezateplený dom, ale len 60m2 :-) )
Odpovedať
@monthy232 Jasne, ze za mesiac :-) Ale pozor, to nie je uplne na cely dom, ale asi tak na 3/4, ako som pisal. V kupelni je 700W rebrik a v detskej izbe vedla je zapnuty konvektor, aj ked podla mna by ani nemusel, ale polovicka tam spi s babom a ked je pod 22, tak zamrza. Tabulky na internete, kde odporucaju na spanie 19-20, na nu neplatia :-) Keby ale vykurovala klima cely dom, odhadujem naklady na kurenie v Novembri okolo 6,5 kWh na den = 195 kWh na mesiac = cca. 18€ na mesiac.
Odpovedať
@koenzim Presne tak, mam tarifu DD6 (tepelne cerpadlo), kde kWh stoji 0,09€, dve drahe hodiny do dna (v mojom pripade 0:00-2:00) mam naprogramovanu klimu tak, ze vtedy nekuri.
Odpovedať
@jarosujo ja mam tiez predpripravu na klimu v obyvacke ale ma este nepadlo ze aj kurit stym, planoval som to na jar domontovat, 5kw zariadenie, ta spotreba u mna by bola na jeden den len 5kw? Nemam stym skusenost preto sa pytam :-D
Odpovedať
Tak tato tema ma velmi zaujima, ja sa chystam vyuzit klimu ako hlavny zdroj kurenia. Tak cim viac informacii ziskam, tym lepsie :-)
Odpovedať
@monthy232 aku budes mat dennu spotrebu to zalezi od toho aky mas dom a na kolko C chces kutit ... Ale v zasade je to lacne kurenie ... Da sa vybavit tarifa DD6 tepelne cerpadlo. Ja mam tri klimy v dome a tri zimy za sebou ... A som spokojny .... Tak ako kazde kurenie aj klima ma svoje + ale aj - .... Spotreba energie je jedno z + ......
Odpovedať
Profilova fotka
Klimatizácia s nominalným výkonom 5 kW na chladenie môže mať vykurovací výkon cca. 6 kW - rozsah výkonu cca. 1.5-6.5 kW - a spotrebu cca. štvrtinu výkonu.
Odpovedať
Ja som v tomto uplny laik, tak neviem, ci moja skusenost niekomu pomoze. Mame klimatizaciu prepojenu s rekuperaciou, kurili sme nou v prechodnom obdobi. Vo firme nam ale povedali, ze sa to takto oplati len kym vonku nemrzne, potom je plyn vyhodnejsi- takze sme presli na podlahovku. Teplo zospodu je predsa len prijemnejsie, hlavne v miestach, kde mame dlazbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzimia hlavny zdroj kurenia na podlahovku+tuv mam vonkajsiu klimatizacnu jednotku 5kw.Byvame este len 5mesiac takze este len zistujem ako sa to bude spravat ake budu naklady atd.Momentalne to spali cca 22kw/den v izbach 21-22C Kedze chces klimu ako hlavny zdroj kurenia ma zaujimaju tcoje postrehy😊
Odpovedať
@monthy232 No tak to veru s tou spotrebou nebude :-D Ale takto cez mobil, to by som si palce zodral, to vysvetlit. Skus vyguglit rozdiel medzi kW a kWh.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?