Skusenosti s tepelnym cerpadlom vzduch-voda.

Profilova fotka
Zdravim vsetkych, staviame bungalov 102m2. Plyn na dosah nie je a elektrinou kurit nechceme, preto zvazujeme TC vzduch/voda + rekuperaciu. Prosim tych co maju realnu skusenost (nie teoriu, tu mame nacitanu) ake mate naklady za kurenie a ohrev vody, ako si dokaze cerpadlo poradit pri nizsich teplotach a co hlucnost vonkajsej jednotky a chladenie, stiha to v lete? Dakujeme za kazde info, lebo rozhodovanie uz trva dlho 8-)
Odpovedať
@alabu tc funguje na baterky? Kuris predsa elektrinou, len lacnejsie. Napad je dobry, len v chladnej oblasti treba kachle do mrazov. Hluk je silnejsi v mrazoch, a vyparnik namrza uz okolo nuly, ak prsi. Chladenie podlahou alebo stropom? Idealne do oblasti s teplou zimou, v Tatrach sa bude v zime trapit.
Odpovedať
Ahoj, my máme v dome tepelné čerpadlo, avšak rekuperáciu nie. Ohrev vody aj kúrenie s ním je veľmi praktické, pri mínusových teplotách je voda nahriata za cca 30-40 minút. Máme 200 l zásobník vody. Kúrime podlahovým kúrením, a mesačné náklady na zimné mesiace vychádzajú aktuálne na cca 110€.V lete to bude podstatne menej :) Plocha nášho bungalovu je 117 m2. Samozrejme, na určitú hlučnosť vonkajšej jednotky si treba zvyknúť, ale pri kvalitnom výrobku to nie je žiadna katastrofa.
Odpovedať
Profilova fotka
@alabu stihat to stiha, pretoze v pripade velmi nizkych teplot sa v TC zapne siprala. Hlucnost je velmi subjektivna zalezitost :). Vela ludi tvrdi, ze to nie je problem, mne by to vadilo (preto mam zem voda) a to hlavne ako susedovi. Vediet naklady inych ti nepomoze, lebo maju iny dom, inak zatepleny, inak otoceny a na inom mieste. Ale pri dobrom TC vzduch voda pocitaj, ze budes mat cca 3x mensie naklady na kurenie voci elektrine a cca 2-2,5 mensie naklady na TUV.
Odpovedať
Hlavne treba znackove a kvalitne tepelne cerpadlo a nie kontajnerove cinske lego!
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek vsetko co nie je z ciny je FAKE........ :)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana1291 dakujem a info, ak nie tu tak kludne do IP mozem vediet znacku TC?
Odpovedať
ruske sucistky-ameriske suciastky aj tak vsetko vyraba thaiwan, ARMAGEDON
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ano aj my sme zvazovali zem-voda az kym nam nerozkreslili rozlozenie kolektora na pozemku :-| a pride nam to prilis obmedzujuce kedze by to vlastne bolo na celom pozemku lebo tam kde zakresleny nie je bude este garaz. Sme krajny pozemok kde sused na lavej strane nebude a je tam len kupelnove okno preto myslim hlucnost nebude nikomu vadit, ide len o to spravne sa rozhodnut aby sme v zime nemrzli a neplatili za kurenie sialene peniaze a este info, staviame pri BA, cize ziadna tuha zima.
Odpovedať
Profilova fotka
@alabu ten pozemok je aj tak na zem voda maly (obycajne kolektor vychadza cca 3x taky ako je podlahova plocha), vzduch voda fungovat bude, mrznut nebudes.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj a to sme si mysleli ze 700m2 je super... a vidim ze nie :-| ale dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@alabu srafovany dom ma 102 a celkom 700 ? Z obrazku to tak nevyzera :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ved to ze sme si mysleli ze mame slusny pozemok:-) zastavana plocha domu je 145m2, podlahova 102m2 a pozemok 696m2.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
My mame vzduch voda od Daikin, naklady cca 100 eur a vykurujeme dom 185 m2 na 23- 24 stupnov. Byvame v Novych Zamkoch a hluk vonkajsej jednotky si vobec neuvedomujeme. Byvame 3 roky,nikdy sme nemali problem, ze by nestihalo. Mame 200l zasobnik na vodu, na chladenie ho nepouzivame, to neviem posudit. Sme s nim spokojny.
Odpovedať
@alabu Máme Mitsubishi Ecodan.
Odpovedať
Profilova fotka
@alabu ahoj - my máme Fujitsu High Power 14kW - vonkajšia jednotka je WOYK140LAT http://www.modrastrecha.sk/blog/puxo/... a vnútorná jednotka WSYK160DA9 http://www.modrastrecha.sk/blog/puxo/... spotreba na kúrenie za celý kalendárny rok 2015 bola 2900kW - cca 350Eur TÚV ohrievame bojlerom s TČ Sinclair SWH-35/300TL http://www.modrastrecha.sk/blog/puxo/... tam bola spotreba za celý kalendárny rok 2015 825kW - cca 100Eur ale fakt ti to asi nepomôže, pretože záleží ako energetický náročný budeš mať tvoj dom - podľa toho sa bude odvíjať spotreba
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo @zuzana1291 @mata1706 @majkoj vsetkym dakujem za informacie;-) chapem ze sa neda porovnavat dom a dom, ale pri rozhodovani kazda skusenost pomoze...a len pre doplnenie staviame: 30cm tehla + 15cm polystyren + podlaha 12cm polyst. + strop 40miner.vlna + medzi krokvami 16cm miner.vlna. myslim ze slusne zaizolovany ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@alabu ja mam Panasonic aquarea 9kw vonkajsiu jednotku som zatial pocul ist na 80% a nieje to take zle huci to iba ako ventilator kompresor pocut ako na chladnicke ale iba pri nizkych otackach inac ho hluk prudenia vzduchu prekryje . spotrebu som nameral cca16kw ked nocna teplota bola okolo nuly a denna okolo 6-7 stupnou v dome bolo 21stupnou vykurovacia plocha 12 okruhov 126m2 . ale par dni predtym snezilo a bolo vlhko tak sa mi odmrazoval invertor cca8-10x za den v tedy bola spotreba asi 20kw aspon tak pise to cerpadlo , keby som sa mal znova rozhodovat medzi znacko asi by som isiel do mitsubishi alebo ACOND to je CZ lebo to moje ide iba do -15 a ma iba 3kw pomocne teleso a Mitsubishi ide do -20 ale zevraj je trosku hlucnejsie apon vraveli montaznici
Odpovedať
@strapo naco potrebujete pri Trnave TC s ucinnostou bez spirali az do -20C Bohate staci na zapade do -15
Odpovedať
@strapo zdravím, mohol by som sa spýtať akú máš zvolenú sadzbu na odber elektr. energie (jednotarif, dvojtarif) a hlavný istič. Predpokladám že máš plne elektrickú domácnosť bez plynu (kúrenie, TÚV a varenie). Staviame tiež RD s úžitkovou plochou 116 m2, s tepelnou stratou 4,08 kW. Navrhnutý hlavný istič máme 3x25A B. Vykurovanie a TÚV tepelne čerpadlo. Domácnosť bude plne na elektrinu. Zatial uvažujem len s jednotarifom, sadzba DD2.
Odpovedať
Profilova fotka
@duso zatial mam stavebne hodiny kedze nemam s kolaudovane , mne vysli tep. straty okolo 5,2 ale budem davat na stop fukanu izolaciu + fasada bude asi 100mm tak by to malo byt menej . do plynu som nechcel ist lebo komplet by ma to stalo cez 4500e a cerpadlo ma stalo 7000e - dotacia 3200e ale treba pri plyne ratat kazdy mesiac za plynomer a jednu rev. spravu rocne coz je asi dokopy 100-120e kazdy rok na toto netreba nic . t
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek clovek nikdy nevie , toto ma zevraj vykon pri - 15 100% a potom sa vypne tak reku keby bolo 1-3 dni viac tak by som mohol mat problem kedze je tam len 3kw dohrev a tep straty domu cca 5,2 a nemam krb
Odpovedať
Profilova fotka
@strapo -15 budeš mať max. v noci - cez deň nebýva taká zima, takže cez deň ti TČ normálne pôjde - je malá pravdepodobnosť aby 24-48hodín vkuse bolo pod -15C
Odpovedať
@strapo v TT problem nebude. V nudzovom obdobi zapnes ohrievac, alebo konvektor.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo pamatam sa, ze minuly rok u nas bola par dni najvyssia teplota -12C :), ale zase krasne slnecne.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj to ti verím - ale ty bývaš trocha ďalej od Trnavy... ináč akú máš nadmorskú výšku? ja som cca 410m n.m.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo ved jasne, ja som to myslel ako perlicku, my sme myslim 400 mnm.
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam asi 150 mnm :)
Odpovedať
@strapo rozdiel teploty bol v zime oproti zvysku SK aj 10 stupnov. V TT take mrazy budu raz za 5 rokov. Zapnes vtedy nudzovy konvektor a hotovo. Vrtulove TC je u nas spravna volba. Zameraj sa skor na chladenie, stropne by bolo idealne, ale stoji dost vela.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 no tusim pred 2 mesiacmi som tam mal v noci -13 asi dve noci za sebou :/ a v dome som mal -4 lebo som nekuril a nemal dobre zaizolovany strop anhydrid mal 3 dni -3 a nepraskol co som sa cudoval :/ chladenie dam ten fukar lebo stropne je dost drahe a navyse je nan uz neskoro lebo SDK je hotovy
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ináč aj tento rok bolo pár dní keď teplota u nás cez deň bola tuším max. -9C ale tam v okolí Trnavy to fakt moc nehrozí...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?