Skusenosti s podlahovym vykurovanim, s kotlom na tuhe palivo a s AN

Poprosil by som aby sa vyjadrili ludia ake maju skusenosti s kurenim. ide mi hlavne o tych, co maju kotly na tuhe palivo a knim akumulacnu nadrz. Predpokladam, ze vsetky sucasti su navrhnute spravne, tak je v podstate jedno aky mate dom, skor sa mi jedna ako casto prikladate do kotla a kolko vam vydrzi AN, a aky typ kotla na tuhe palivo mate. Samozrejme ci ste spokojni :) . zakladam tuto otazku preto, lebo som si precital viacero diskusii, kde si ludia dali robit takyto typ kurenia za posledne dva tri roky a teraz by ma zaujimalo ako to aktualne vidia.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, Ja to mam presne tak ako pises, len s tym rozdielom, ze v akumulacke mam este elektricku prirubu s moznostou kurit elektrinou. Momentalne mi bezi vysusovaci proces podlahovky, tak este neviem hodnotit na zaklade dlhodobejsich skusenosti. Ale podla projekcnej firmy kurenia s tym nie je problem, ze uz to tak robili. Mam aj nejake foto ak by si potreboval. J
Odpovedať
@dom2013 ?
Odpovedať
@blacksr @vdacny Ja som zial este len vo faze stavby, takze nejake samotne skusenosti neviem popisat, avsak podla prepoctov mi to vychadza tak, ze ked pridem vecer z prace a naplno rozkurim v kotle, co znamena, ze kurim naplno cca 3-4 hodiny, tak by mi to pri 1500 litrovej akumulacke malo stacit na prijemnych 22-23 stupnov na celu noc + dalsi den do vecera. Pravdaze hovorim o vykonnom kotle (cca 24kW) a dobrom zatepleni domu.
Odpovedať
Ahoj, ja uz nejake postrehy mam, aj ked nie za celu zimu, ale len zhruba za dva mesiace. Nemam podlahovku, ale kombinaciu radiatory/podlahovka. Dom zatial nie je zatepleny, ani tento rok nebude. Je to poschodovy dom, uzitkova plocha cca 195m2. Kotol mam tak ako dom2013 - 24kW a akumulacnu nadrz 1000l, kurim tvrdim 2 a pol roka suchym drevom, len na rozkurovanie pouzivam makke. Pri tychto teplotach, ktore vladnu teraz, (v noci max - 5) kurim podobne ako spomina dom2013. Po prichode z prace cca 3 - 4 hodiny aby sa akumulacka nahriala, okolo 22 uz vacsinou neprikladam, len nechavam dohoriet. Ked pridem na druhy den z prace, cerpadlo z akumulacky stale bezi a vlastne sa kuri, takze bezim na jednodnovom cykle. Jeden krat sa mi stalo, ze v akumulacke bola teplote uz pod 45C, takze cerpadlo do systemu mi zastavilo, a jeden krat sa mi zase stalo, ze som kuril az o dva dni, pretoze bolo teplejsie a ta nadrz to proste zvladla vyhrievat. Poschodie sa zatial neobyva, tam je teplota nejakych 20- 21C, na prizemi mavam 23-24. Ked udru tvrdsie mrazy, uvidim, ako to cele bude stihat. Dufam ze som pomohol.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?