Skúsenosti s Anuloidom - ako funguje?

Profilova fotka
Dobry den. Poprosim o radu. Ma niekto skusenosti s anuloidom resp by mi vedel podrobnejsie poradit ako funguje? Kurenar mi ho namontoval do systemu a neak mi to blbne. Na kotli mam teplotu 65° na spietocke taktiez. Az po anuloid....tam mi to blbne vodu mi nechce pustat dalej do systemu..... Dik
Odpovedať
1
2
7
@libor1988 a co mas za anuloidom? Nejake cerpadielko tam snad je. Inac ti “vodu do systemu” nepusti.
Odpovedať
@libor1988 po novom mam k tejto teme co povedat uz aj ja, kedze ho mam a preskumal som tuto tematiku z kazdeho smeru. Mohol by si napisat aky mas kotol, aky mas typ kurenia, ako to mas zostavene, hlavne ci mas za anuloidom cerpadlo. Ak nemas, je logicke ze voda si hlada najlahsiu cestu a anuloid je prakticky len obycajny skrat v kureni
Odpovedať
Princíp anuloid je jednoduchý čerpadlo sekundárne za anuloidom musí byť slabšie min o 10% aby vodu posuvalo ďalej. Ak je sekundárne čerpadlo silné, voda z kotla ti nepôjde ďalej...je to proste vyrovnávac tlakov, ale voda z kotla musí byť silnejšia.. A za anuloidom musí byť čerpadlo..
Odpovedať
@daralbajda :)) cerpadlo za anuloidom by malo byt take aby vedelo zabezpecit pozadovany prietok tak, aby odovzdane teplo vykurovacim systemom vedelo pokryt tepelne straty. A samozrejme na takuto poziadavku musi byt strana zdroja tepla pripravena operativne reagovat. Kazda nerovnovaha tychto dvoch stran, zdroja tepla a spotreby tepla sa nekompromisne tresta. Velmi smela uvaha o 10%.
Odpovedať
@daralbajda to si hovoril mne, myslim ze ku koncu sme sa zhodli, ze nejde o silu cerpadiel, ide o prietoky, ktore cerpadla dosahuju. V pripade ked je namontovany anuloid dokaze kotlove cerpadlo beziace pri 15W urobit silnejsi prietok v primarnej vetve ako 70 W pomocne cerpadlo v sekundarnej vetve. Ja mam pomocne cerpadlo z manualnym nastavenim na 3 stupne. Ked kotlove ide na min. vykon, okolo 15-20W a sekundarne cerpadlo dam na stupen 1(55W), primarny okruh ma silnejsi prietok, takze sa na spiatocke vracia cast horucej vody do kotla a kotol cykluje. Ked nastavim stupen 2(75W) prietoky na oboch okruhoch su podobne. Vtedy voda cyrkuluje tak ako ma, teplota vody na vstupe do anuloidu je priblizne rovnaka ako teplota vody, ktoru sekundarne cerpadlo tlaci do podlahy. Ked pouzijem stupen 3(100W), sekundarny okruh ma vyssi prietok ako primarny, a vtedy sekundarne cerpadlo taha do podlahy vodu z primarneho okruhu a zvysok taha zo spiatocky podlahy, teda kotol pusta napr. 40° vodu do anuloidu, ale do podlahy sa dostava miesana voda (kotol 40°+spiatocka z podlahy okolo 22°) vo vysledku okolo 32°. Samozrejme vyber cerpadla a jeho spravne nastavenie uzko suvisi s tym, aky odpor kladie podlaha (alebo ine zariadenie). Anuloid a pomocne cerpadlo sa pouziva v pripade, ked kotlove cerpadlo nevladze tlacit do kurenia (co sa tyka malych zriadeny v rd, v kotolniach v bytovkach sa pouzivaju na vymenu tepla v pripade pouzitia viacerych "kotlov" a vyrovnavanie tlakov) takze aky by malo vyznam slabe kotlove cerpadlo doplnat o este slabsie sekundarne cerpadlo.
Odpovedať
@rvs tak ma to učili a vtedy to funguje vždy. Ak je kotlov čerpadlo slabé, sekundárne čerpadlo nepusti vodu do systému a kotol vykľuje, rýchlo stúpa teplota na kotli. Mam to overené aj v praxi.
Odpovedať
@dzamino a to mas na strane spotreby len jeden okruh. A teraz si zober ze ich mas dva . Nezavisle. Ako budes regulovat cast zdroja tepla tak, aby boli obidve strany v rovnovahe? A navyse aby bolo zabezpecene aby odchylka od ziadanej teploty priestoru bola minimalna?
Odpovedať
@rvs doteraz som mal na strane spotreby dva rozvadzace a 8 okruhov. Vcera som montoval servopohony, ktore su v dvoch sadach, a instaloval podkrovny termostat. Takze bud kuri vrchna sada 4och okruhov, alebo spodna sada. Hej, nastanu aj pripady, kedy budu davat prikaz na kurenie oba termostaty sucasne a potom zacnem premyslat, ako to ovladat alebo ako to vycentrovat, ale neriesime tu teraz mna, moj prispevok bol miereny nato ze rovnica primarne cerpadlo x = sekundarne cerpadlo y - 10%x v praxi neplati.
Odpovedať
Predstav si ze ide rieka a teraz do tej rieky v protismere príteka silnejsia rieka, kde pôjde voda?
Odpovedať
@dzamino neviem kúrenári sa bavia o prietokoch nie o watoch , kotlove čerpadlo musí byť najsilnejšie, aby celé teplo z kotla dokázalo poslať ďalej..
Odpovedať
@dzamino 10% je základná empiricka poucka o anuloidoch. Predstav si ako môže ísť voda ďalej keď pretlak na sekundárne ju nepusti? Najlepšie by si to videl na veľkých kotolní ach a záložných kotloch, tie sa dimenzuju na 20-30 % spotreby tepla.. Nemôžu ísť vtedy všetky vetvy lebo slabé kotlove čerpadlo to nepretlaci. To ako keby oproti jednému chlapovi tlačili 2ja, na ktorú stranu pre tlačia?
Odpovedať
@dzamino silnejšie čerpadlo na sekundari proste nepusti vodu z kotla, v anuloide sa to stane, nakresli si to...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Aby sme zbytočne nemudrovali a neskriepili sa. Toť skriptá..
Odpovedať
priklad zapojenia TČ (zdroj tepla) anuloid dva vykurovacie okruhy
Odpovedať
@fural to boli nejakí hadickari..
Odpovedať
ha tam vidím len dve hadice, jedna práčková sivá na napúšťanie vykurovacieho sys. Odmontovatelná. A druha zelená odvod z pretlakového ventilu do odpadu na studenej pitnej vode
Odpovedať
@daralbajda mozes mi prosim ta poslat autora a rok vydania tych skript? Ci nemyslel autor len to aby bolo zabezpecene dostatocne mnozstvo tepla na kotlovej strane pre pokrytie potreby tepla na strane spotreby. Lebo dzaminov system potom vyvracia tvrdenie autora skript.
Odpovedať
Anuloid nemá slúžiť ako zmiešavač ako to asi používa @dzamino (možno sa mylim). Ale ako hydrulický vyrovnávač tlaku v zapojení dvoch a viacerých obehových čerpadiel v systéme. Primárne čerpadlo musí odviesť teplo vyprodukované v kotli, A sekundárne čerpadlo/á sa si cucnú teplo z anuloidu. Ak je prietok v sekundáre nižší, tak do okruhu ide teplejšia voda, Ak je vyšší tak studenšia. sekundárne prietoky sú väčšinou regulované a nie sú konštantné. Anuloid bude fungovať v oboch prípadoch, či už je prietok väčší na primárnej či sekundárnej strane
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
@fural ano ale skripta vyslovene tvrdia ze na kotlovej strane ma byt 10 a viac percent obehove mnozstvo vody z coho pre niekoho plynie zaver ze na strane spotrebica da o 10% menej vykonne cerpadlo. A nesuvisi hydraulicke vyrovnanie tlaku aj so zmiesavanim? Este mi napadlo ci tych 10% nedava autor ako rezervu koli kompenzacii tepelnych strat kotol-anuloid. Ale vyvodzovat z citacie tych skript ze na strane spotreby pojde o 10% menej vykonne cerpadlo to je zvlastne. Zavolam autorovi skript ak este zije.
Odpovedať
Profilova fotka
Trojcestny ventil mam nastaveny na hlavici tak ako odporuca vyrobca... Aby sa voda vracala do kotla horuca. Ked ventil otvorim skoro naplno az vtedy mi pusti vodu cez anuloid ale samozrejme do kotla sa automaticky vracia studena voda zo spiatocky co nie je dobre.
Odpovedať
Boha chlapi, Vy spochybňujete najväčšie kapacity ohľadom vedomosti v kúrení na Slovensku a všetkých výrobcov anuloidov renomovaných značíek (Racen, Buderus, Viessmann...)Kto z Vás naprojektoval co len jednu kotolňu, či urobil.... Takí Sulik - Truhlikovci.....
Odpovedať
@rvs žije, pochádza z Piešťan..
Odpovedať
@libor1988 nechcem kuvikat, ale máš to zapojené naopak..
Odpovedať
@daralbajda pardon... To bolo....
Odpovedať
@libor1988 vytni kotlu na 75, ventil daj na 55 a potom uvidíš ci ti funguje, alebo nie..
Odpovedať
@fural všetko hadice, alpex napojenie dopúšťa nie, expanzky aj keď eurotis..
Odpovedať
@daralbajda Kuk na fotku oventropu, ma tam krasnych 70. Tak aky ma dat teda vykon cerpadla na oventrope aby mu to fungovalo? Fakt mi posli prosim ta autora nazov a rok vydania tych skript. Kapacita moze byt, co kapacitu nemoze nikto spochybnit? Prinajhorsom nebude chcet kapacita so mnou rozpravat. Pozri tu vsetko krasne naprojektovane, zapojene kurenarom, kachlicky a nefunguje. @libor1988 vykurovacie okruhy ake? Radiatory ? Nastavenie wilo cerpadiel ste robili ako? Ten stredny okruh podla fotky ide na dakych 35 stupnov nieje to dobre vidiet. Cize voda tepla by tam mala ist ale do dalsich nie aj ked su cerpadla zapnute. Popis okruhy co tam je zapojene. Tie 3cestne ventily na zmiesavacich sadach su elektronicke? Co ich otvara a ako?
Odpovedať
Oventrop ma chranit spiatocku ,takze tam ma byt max 55st ,primar ma mat vacsiu dimenziu ,aby preniesol to mnozstvo tepla ,ta rura je tenka .cerpadlo na primari nech da na maximum,oventrop na 50 st.,cerpadla na sekundari na minimum.cerpadlo na primari nech da na proporcny tlak ,ci konstantny tlak,cerpadla na sekundari nech da na autoadapt....potom nech napise...ale jednou tenkou rurou od kotla nemoze prejst tolkobtepla co tymi istymi na sekundari.anuloid musi byt nadimenzovany na vykon kotla...spochybnenie kapacity:mudrlanti z MS?ved vychoval 2 generacie projektantov a robia inaksie kotolne nie tu domky..a funguju.teraz som robil jednu kde bol solar,zbytkove teplo z kompresorov,kaskada kotlov ,vzt uzly a vsetko funguje..bol tam chvilu taky mudrlant co to spochybnoval ,ale potom ustupil...
Odpovedať
@daralbajda cital som tvoj clanok, mam to aj nakreslene, dokonca uz aj v praxi odskusane. Mam anuloid, nie anuloidik. Valec anuloidu ma priemer takmer 14cm. Vies si predstavit ako by musela prudit voda v sekundare, aby som v takomto valci dokazal uskrtit kotlove cerpadlo? Mozno ak by som na sekundar napojil hasicsku masinu by som ho uskrtil. V clanku sa pise o 10% mnozstva vody. Ten clanok je stary, dnes sa pouuzivaju ine technologie. Predpokladam ze tich 10% bolo dolezite koli tomu, aby sa na spiatocke do kotlov nevracala studena voda, ale aj cast horucej, aby vymenniky nedostavali na frak. Dnes sa pouzivaju trojcestne zmiesavacie ventily, ktore chrania spiatocku. Napriklad v mojom pripade je to fuk, ked tepla voda ma 35-40° a spiatocka 21-23°. Takze nizkoteplotne kurenie. Ak ma sekundar vacsi prietok ako primar, tak pomocne cerpadlo taha spiatocku vykurovania a teda ochladzuje vodu smerujucu do podlahy. V mojom pripade to spomaluje nabeh podlahovky, nieje to spravne, ale stale som nedoriesil kotol, takze musim kurit na vysoku teplotu aby necykloval a to ze sa v anuloide miesa mi momentalne vyhovuje. Co sa tyka liborovho zapojenia, v tom s tebou plne suhlasim. Konkretne stym, ze primar ma poddymenzovane vedenie, ze by mal skusit dat cerpadlo na plno a sekundarnym cerpadlam ubrat. Trojcestny ventil by nemal mat tak velmi otvoreny, mal by hladat kompromis medzi teplotou spiatockovej vody a vody do anuloidu. Moj pocit je taky, ze na zaklade poddymenzovanych rur na primare sa prakticky vsetka zohriata voda vracia do spiatocky cez zmiesavaci ventil, s toho vypliva, ze okruh medzi zmiesavacom a anuloidom ma takmer nulovy prietok, cerpadla na sekundaroch nemaju takmer co tahat. Skus ich spinat po jednom, ci nieje niekde ina mechanicka chyba ako to, ze na sekundaroch mas vysoky prietok. Na hladanie takychto chyb je dobra vec pozicat si ultrazvukovy prietokomer a hladat
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?