Môže byť širší dymovod ako komín?

Profilova fotka
Môže byť do komína, ktorý má priemer 150 mm napojená krbová vložka, ktorá má dymovod 200 mm cez redukciu? Alebo by to takto malo zlý ťah a treba sa obzerať po dymovode 150? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@anncovicka nemôže.
Odpovedať
No... ja mám kachle s vývodom 150 a otvor do komína (a aj komín) iba 130 (140) mm. Ku kachliam mi predajca pribalil aj redukciu. A ešte by som to potreboval priškrtiť, lebo ten oheň horí ako v kováčskej vyhni a spodným prívodom vzduchu (popolníkom) sa regulovať už nedá... @reward
Odpovedať
Profilova fotka
@reward Prečo nemôže? @dedo758 Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 všetko to záleží od individuálneho riešenia (typ ohniska, výška komína atď...) Zredukovať o 10% si dovolím kedykoľvek, ak je dostatočná účinná výška. Ak je účinná výška dvojnásobná, možno by aj 20% fungovalo, ale sú ohniská náročnejšie a menej náročné na ťah. Neviem nič o výške komína ani o ohnisku, preto nemôže @anncovicka
Odpovedať
Obrázok som zabudol... :-) Výška komína od napojenia je do 5m, jednoplášť, štvorcový prierez 140x140mm... @reward
Odpovedať
@anncovicka ak nie si istý, daj to zapojiť kominárovi, dá ti k tomu revíznu správu - je to dobré v prípade poistnej udalosti. A máš istotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@reward Komín má otvor cca 2 metre nad zemou, ide ešte do výšky cca 4 metre. Ako sme skúšali, ťah má super. Krbovú vložku s priemerom dymovodu 150 mám problém nájsť. Tomu, že aké ohnisko, nerozumiem. To záleži od krbovej vložky?
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 140x140 štvorec je väčší prierez ako kruh 150 ;-), takže ty to vôbec zredukované nemáš... @anncovicka veľmi to záleží aj od typu vložky. Celková výška je 4m??? Ak áno, bude to problém s každou. Čím ste merali ťah???
Odpovedať
@anncovicka uniflam 600 priemer 150mm
Odpovedať
Profilova fotka
@anncovicka krbova vlozka s DN150 je uplne bezna vec - pozri si napr. LaNordica (skoro vsetky). Kazda krbova vlozka funguje pri urcitom podtlaku, ktory je napr. 10-20Pa. Redukcia dymovod/komin je mozna max o 1stupen (tzn. z DN200 na DN180, DN180-DN160, DN160-DN150) ale nie DN200-DN150, ako chces ty -> nebude to fungovat. Ja napriklad redukciu vobec nedoporucujem (ak niet ineho vychodiska) To ze mas dnes tah je sice pekne, je zima a pomerne vysoky tlak vzduchu vonku, ale ked pride vonkajsia teplota 10C, bude prsat a nizky tlak/vietor? Komin fungovat prestane -> CO/CO2. To co chces je hlupost a ziadny normalny krbar ani kominar ti ani nezapoji a revizny technik nepodpise. Hladaj krbovu vlozku s DN150, su uplne bezne (ano, bezne smejdy v nemenovanych retazcoch maju DN200), ale to sa za vzduchotesnu krbovu vlozku povazovat neda, je to len ocelovy zvarenec na spalovanie dreva.
Odpovedať
@reward Čím by bolo dobré obmedziť ťah kachlí? Klapkou na dymovod nad ne? @mgx No, to čo je na obrázku je asi prípad toho zváranca... :-) V obývačke je Nordica a v tej sa kúri super :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 už si si aj odpovedal :-D vymeniť kachle. Ak by boli tesné, tak ti v nich nehučí, ako v kováčskej vyhni.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@reward Ťah merali len tak sedliacky, zapálili papier a ten im až vtiahlo dnu :-p Ja sa v tom vôbec nevyznám, preto zisťujem. Budem teda pozerať ten dymovod 150. 4 metre je od tej diery, kam pôjde dymovod po vrch komína, ide len cez jedno poschodie. Ale smerom dole pokračuje do pivnice. @mgx Ocelová krbová vložka teda radšej nie? Skôr liatinová? Na pohľad sa mi páčili tie oceľové, čo majú vnútri kameň, či čo to je. Ale nechám si poradiť ;-) Len nechceme moc drahý, keďže to bude len ako doplnok k plynovému kúreniu, skôr na atmosféru, na zimné víkendy, sviatky a tak, nie každodenné kúrenie.
Odpovedať
@reward A druhá možnosť ako to uregulovať? :-D Prípadne tip na niečo podobné... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 deravé kachle neureguluješ ;-)
Odpovedať
@reward Ani priškrtením dymovodu?
Odpovedať
Profilova fotka
@anncovicka - kludne aj ocelovy zvarenec, ale musi byt vzduchotesny. Co haraburda za 300e z hornbachu asi nie je. Napis aky mas rozpocet na vlozku a podla toho sa da nieco vydumat... kedze to ma byt len na romanticke kurenie, predpokladam ze vykurit to ma len 1-2 izby...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 ani
Odpovedať
@anncovicka Ja by som ti doporucil nieco taketo http://www.mountfield.cz/kachlova-kam... Osobne ich mam a su skvele. Nielenze skvele vyzeraju ale za tu cenu su podla mna top. Velmi dobre sa reguluju a dobre akumuluju tepo. Tie kachlicky ked sa zohreju tak su prijemne teple ale ak sa o ne nahodou opries tak sa nespalis , co bolo pre mna dolezite kedze mam uz deti. Dalej ked vecer das vacsi kus dreva rano staci polozit dalsi na uhliky, co pri tejto cenovej skupine je skvela vlastnost.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx Maximálne do tých 1000 eur. A otvor je nakoniec 180, takže nemusí byť 150 dymovod. Pozerala som zatiaľ Kratki, tie majú ale dymovod 200 a Supra Astra. Bude to kúriť obývačku s jedálňou a kuchyňou (cca 60 m2), ale chceli by sme aj prieduch na horné poschodie. Krbová vložka stačí so sklom vpredu. @17juraj17 Kachle máme teraz na byte, chcem zabudovaný krb, lebo sa mi páči viac. A taký štýl, aký si dal foto, sa mi tam ani moc nehodí ;-) Skôr také niečo ako na foto :-)
Odpovedať
@anncovicka To som chcel povodne aj ja. Chvalabohu som mal dost casu na rozmyslenie :) Tu krb. vlozku by som zvazil kupit drahsiu. Ten vykon 10kw nie je az tak prevratny a ide aj o to cim tam bude viac plechu o to sa viac zahrejes ty pri noseni dreva ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 Teraz máme toto, ako tak čítam diskusie, neviem, či aj pri tom neostaneme nakoniec. Nechce sa mi vrážať kopec peňazí a neviem si vybrať. Aj keď stále sa mi viac páči ten zabudovaný...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte strechaci , ja mam tiez problem s velkostou dymovodu. Komin mam vyvlozkovany 140 mm nerezovou rurou komin je od vyvodu vysoky cca 6 m. Vacsina kachli , ktore su v ponuke maju dymovod 150 mm. Nasiel som aj 120 / 130tky , ale tie sa mi vobec nepacia. Bol som dnes v jednej predajni a tam ma upozornovali, ze mi to moze dymit dovnutra. Mne sa osobne pacia Romotop Laredo (dymovod 150 mm) , tie maju regulovatelny vykon 3 - 8 KW. Firma co mi vlozkovala komin vravi, ze casto napajaju tento model do 140mm a nikto s tym nema ziadny problem. Taktiez som volal s kominarom a ten bez vahania povedal, ze to je bezproblemov.. Teraz som dost na pochybach ci do toho ist, alebo skusit hladat nieco ine. Predsalen 140 a 150 mm nie je az tak velky rozdiel. Za Vase prispevky Vam vopred Dakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
chcem sa popitat na napojenie dymovodu krbova vložka ma dymovod 180 a komin mam 160/160 tehlový som na kopci komin vyška cca 6-7 metre od ohniska ,možem dat redukciu na dymovod z 180 na 150? a ak ano kde ju najlepšie dat na krb alebo za koleno čo až v komine?
Odpovedať
Profilova fotka
@harryg2 - komin je klasicky stvorec tehla 160/160? Vyvlozkoval by som nerezom DN150. Krb s vyvodom DN150, maximalne DN160, viac nepojde. Redukovat hned pri krbe. Ziadne kolena 90st. a pod, vsetko max 45st. Alebo sa buchni po vacku, vyfrezuj stary komin, vyvlozkuj a mas vlozku aj s DN180.
Odpovedať
@mgx Vďaka
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?