Silnejší kotol vs výmena okien??

Dobrý deň. S priateľkou čakáme bábatko tak sme sa rozhodli pre čiastočnú rekonštrukciu našeho domu. Keďže máme obmedzený rozpočet, neviem k čomu sa viac prikloniť či k výmene kotla alebo výmene okien za plastové. Bývame vo veľkom, poschodovom rodinnom dome cca 240 štvorcov ale obývame len prízemie. dom nie je zateplený a okná sú staršie, klasické 2-krídlové. Kúrim kotlom zn Viadrus U22 5 článok a ako palivo používam drevo. S vykúrením domu problém nie je. do tých 2h viem teplotu aj z 15C dostať na 21 "Ale" ..veľmi rýchlo mi klesá. Dajme tomu že naposledy idem priložiť o 22h, vstávam o 5 a už vtedy je len cca 17-19C. My sme si už zvykli no bábatko je na ceste a to je pre neho veľmi málo. Pokiaľ si teda nechcem počas noci každé 2h nastavovať budík aby som mohol chodiť prikladať, musím dačo zmeniť len sa neviem rozhodnúť pre čo. Čo mi prinesie viac úžitku a aj komfortu. Uvažujem o výmene kotla za splyňovací kotol. Veľa známich ho majú a nevedia si vynachváliť kvoli nie tak častému prikladaniu ako u klasického kotla. Len ma od neho trochu odrádza výdrž.. vraj max 6-7 rokov. Ten by mi vyriešil aj ten problém, že keby som v práci, priateľka by nemusela chodiť prikladať. Vraj na jedno naplnenie drevom vydrží aj 12h. Ďalej uvažujem nad výmenou okien za plastové. Myslíte že by to tak pomohlo, aby nám teplo tak rýchlo neunikalo?? čo by bolo pre mňa ekonomicky najvýhodnejšie?? Budem vďačný za každú radu.
Odpovedať
1
2
@kusiak ....zdravim....najlacnejsie a v Tvojom pripade najjednoduchsie ale samozrejme najkratkozrakejsie riesenie je investovat do elektrickeho dohrevu miestnosti....
Odpovedať
@kusiak Podľa mňa jednoznačne by som najprv zamedzil úniku tepla a výmena starých okien za nové trojsklo by mal byť ako prvý krok.
Odpovedať
ja by som šiel do okien aspoň tam kde sa zdržiavate.. určite to bude citeľné.... ten kotol by som nedával preč a hlavne ešte ak je to tá poctivá viadruska.... nie tie nové...
Odpovedať
Profilova fotka
Svokrovci vymenili okná v spalňach a v obyvačke .tiež velký poschodový dom. V zime sme tam s malou sedeli v obyvačke v mikinách lebo tam bolo chladno ,vlastne cele prizemie bolo studené,vrch v pohode.odkedy su vymenené okná tak super teplučko v celom dome.a to maju len obyčajne dvojskla,ale aspoň viac tesnia oproti starým dreveným.
Odpovedať
@kusiak Tak ja by som išiel najskôr do okien aj keď dáš lacnejšie tak rozdiel bude cítiť. A tiež nepíšeš či tam máš dáku akumulačnú nádrž zapojenú za pec
Odpovedať
Profilova fotka
Ale tiež si neviem predstaviť ,že priatelka bude chodiť predpokladam do pivnice pri babätku nakladať drevo,postupne by som vyriešila aj jedno aj druhé.
Odpovedať
@kusiak V prvom rade by som zateplil strop vrchného podlažia (aj keď nie je obývané, únik tadiaľ je) a potom by som zateplil strop pivnice (ak je dom podpivničený). Tieto dve investície za cca 1000€ sú najrýchlejšie návratné a najviac zamedzia úniku tepla z domu. Výmenu okien by som riešil až v druhom rade. A nakoniec zateplenie stien. Prešiel som si postupným zateplením komunistickej kocky, tak to viem posúdiť z vlastnej skúsenosti
Odpovedať
@kusiak pokúsim sa to vysvetliť aj pomocou čísel. Staré okná s dvomi sklami majú lambdu cca 2,8. Tak isto 20 cm betónu bez izolácie v hornom strope má lambdu cca 2,8. Ak máš na dome približne 10 okien v rozmere 2x1,5m, potom ich je dokopy 30 m2. Stropu je približne 120 m2. Ak dáš na strop 40 cm mäkkej vaty po 8€/m2, tak ťa to bude stáť 120x8=960€ a spravíš si to sám (ak je na dome šikmá strecha). Ak vymeníš okná a vchodové dvere za plastové trojsklá, zaplatíš za to odhadom 6-8 000€ aj s robotou a bordelom v dome. Na oknách poklesne lambda z 2,8 na 1,1. Na strope poklesne lambda z 2,8 na 0,1. Takže pri 0°C vonku a 23°C vo vnútri zadržíš za 6000€ za okná vo vnútri 1,7 x 30m2 x 23°C = 1173 W tepla za hodinu. Pri strope za 960€ vo vnútri zadržíš 2,7 x 120m2 x 23°C = 7452 W tepla za hodinu. Keď vymeníš okná, nebude cez ne ťahať, ale budeš ich otvárať, aby si vyvetral, takže je to plus - mínus to isté, ako keď cez ne trocha prefukuje. Takže prvý sprav strop a potom nalep na strop pivnice (ak je pivnica) 12 cm EPS za cenu 5€/m2 aj s lepidlom, takže 600€ celkom. Dokopy to teda bude 1500€ a nie 1000€, ako som písal v prvom príspevku :-)
Odpovedať
Dakujem veľmi pekne za rady. Podla toho co ste písali mi prišla výmena okien za najlepšie riešenie. Zateplenie domu teraz moc nepripadá do úvahy kvôli cene. Idem vymieňať aj str.kritinu kde samozrejme počítam aj zo zateplením stropu. Dom je podpivniceny no pár rokov dozadu som na prízemie dával nový sadrový poter cca 8cm co by ako izolácia malo stačiť. Výhodu mam v tom, ze väčšinu prace si viem urobiť sám + mam šťastie ze bývam na dedine kde este stále funguje "pomôž, pomôžem aj ja tebe" Este k tomu kureniu. Keby kombinujem drevo/uhlie príp.brikety malo by mi vydržať dlhsie nie? Kúrite este niekto uhlím? Ide mi fakt hlavne o to, aby priateľka nemusela popri bábätku riešiť este prikladanie. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@kusiak nepochopili ste jakino, ani jumt , robíte veci bez rozmyslu (poter), palivom sa doma vykurovania dá ovplyvniť málo, potrebujete AN
Odpovedať
@kusiak Skúsim to teda ešte raz. Ak v noci 10 hodín nekúriš, výmenou okien ušetríš za noc 12 kWh tepla a zateplením stropu 75 kWh tepla. Ak máš kotol s výkonom 25 kW, tak výmena okien bude mať taký prínos, ako keď ráno prekúriš pol hodiny, ale zateplenie stropu bude mať taký prínos, ako keď ráno prekúriš 3 hodiny. Jednoduchšie to už vysvetliť neviem. Výmena strešnej krytiny je nezávislá na zateplení stropu, pretože sa dá urobiť z vonkajšej strany strechy (väčšinou sa to tak aj robí) a na povalu netreba ani stupiť. Ja sám som sa čudoval, aký malý prínos mala výmena dvojkrídlových okien za eurookná s izolačným dvojsklom, ktoré mám beztak skoro stále otvorené na mikrovetranie. A čo sa týka toho sadrového poteru, tak to nie je izolácia. Určite ešte treba nalepiť na strop pivnice aspoň 10 cm polystyrénu. Už len to samotné nalepenie polystyrénu na strop za 600€ ti isto prinesie viac, ako výmena okien za 6000€. Prepočítavať to ale nebudem, lebo vidím, že čísla ťa nezaujímajú a si rozhodnutý pre výmenu okien :-)
Odpovedať
@jakino Čo ti pomôže zateplený strop, keď ti všeto teplo vyfuka cez okna. Netvrdim že to netreba ale keď fuka vietor (a v poslednu dobu nejak často) sa ti tam to teplo neudrži.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ruren Odpoviem ti protiotázkou: Čo ti pomôžu nové tesné okná, ktoré keď nebudeš otvárať, tak ti splesnivejú rohy? A keď ich budeš otvárať, tak si, čo sa týka vetrania a prefukovania plus-mínus na tom istom?
Odpovedať
@jakino Kto otvara v zime okna v noci?
Odpovedať
@jakino Ako som vyrozumel z otazky jemu ide hlavne o udržanie tepla v noci.
Odpovedať
Profilova fotka
@kusiak Asi by som si to mal dať do nejak do podpisu lebo stále radím to isté ale čiže : Takéto veci sa riešia z projektantom. Bez poriadnych informácií sa takéto veci nedajú riešiť či už informácií o dome alebo o financiách ak to chceš vyriešiť ekonomicky výhodne stačí dať do detskej izby ohrievač s termostatom to je asi najlacnejšie alebo môžeš vymeniť kotol za elektro a nemusíš prikladať vôbec ( v tom prípade by som nechcel vidieť platby za elektrinu ). Čo sa týka výmeny okien správne si usúdil že najväčšie straty v dome sú cez výplne otvorových konštrukcií ale aj zateplenie je treba riešiť komplexne ako celok, a výmenou len okien si môžeš narobiť zasa nové problémy. Ak vymeníš okná a nezateplíš steny ostenia alebo prípadne aj rám alebo zasklenie nemusí mať dostatočnú teplotu a môže na ňom vznikať kondezn alebo plesne. Na tvojom mieste by som by som do prerábky radšej investoval raz a urobil všetko aj keby to stálo viac ako to deliť a odkladať. @jakino Nedá mi ale kým som nevidel fotku ale len príspevky myslel som že sa zasa vrátil radopp, možno o tie výpočty nikto nestojí lebo sú to hlúposti, alebo mi vieš povedať čo je to lambda okna cca 2,8 a ako si ju určil. Ale musím aj pochváliť že ste sa tu naučili to že treba zatepliť aj strop to je celkom pokrok.
Odpovedať
myslim, ze idealne je postupne pozateplovat. najlepsie steny, stropy a okna. K dokladaniu v noci: babatku bude trvat tak rok, kym prespi celu noc, niekedy aj dva tri roky, takze vstavat budete nejaky cas urcite minimalne jeden krat, prve mesiace garantovane kazde dve tri hodiny. Docasne by som do spalne dala elektricky radiator, aj ked tie mavaju velku spotrebu, takze peniaze ti neusetri, no vyriesi problem so zimou rano. Cez leto kurit nepotrebujete, no pripravte sa na dalsiu zimu. Ak vies vela veci robit svojpomocne, cez leto nahod aspon zateplenie, fasadu uz nahodis inokedy, aj bez fasady to ucel splni a samozrejme, vymena okien teda na skodu urcite nebude. Takztiez, pri babatku treba mysliet aj na udrzanie 45-50 percentnej vlhkosti v miestnosti, kde spi, aby to nebolo privela no ani primalo, hlavne aby sa tam nezjavila plesen, tak zateplenie by ti aj tam mohlo pomoct, no urcite ho treba preto spravit poriadne. Samozrejme, to uz treba aj vymenit okna, inak ti to bude robit sarapatu.
Odpovedať
@kusiak Ja by som najprv dal novy kotol a ani nie silnejsi ale komfortnejsi kde netreba tak casto prikladat alebo so zásobníkom. Samozrejme k tomu adekvatnu akumulacnu nadrz. Tym by sa mal udrzat standard a polovicka by nemusela nikam behat a mysiet na kurenie. Sucasne ako uz bolo sponeute zateplil. Ak je rozpocet obmedzeny tak postupne vymienal okna a dvere v miestnostiach kde je to najpotrebnejsie.
Odpovedať
Urcite vymenit okna. Naco silnejsi kotol,ked unik tepla budes mat aj tak. Je to citelny rozdiel,ked vymenis okna a ked zateplis to uz bude skutocny rozdiel.
Odpovedať
najlacnejsie bude asi vymenit okna v miestnostiach ktore obyvate. Ak chcete komplexnejsie riesenie, realizujte ho naraz, lebo inak budete mat stavbu v dome pernamentne a pomedzi to dookola vsetko upratovat.
Odpovedať
@sucky1 cit.: ... len som chcel poukazat na to, ze aj napriek tazkym zaciatkom sme normalni a nic nam nechyba. ... iba by som poopravil - nie napriek tazkym zaciatkom sme normalni, ale vdaka tazkym zaciatkom sme normalni ... :-)
Odpovedať
@peterte vymazal som omylom, tak este raz :D Zdravim, neda mi aby som prispel...mozno trochu mimo temy, ale na zamyslenie..... Ked moji rodicia stavali dom, byvali sme docasne hned vedla v dome po prababke.Plechova strecha, valkove mury, pod linom hlina, piati v jednej miestnosti. V dome bola iba elektrina. Voda vedrom zo studne, zachod vonku latrina, varenie na plynovej bombe, umyvanie riadu rucne vo velkej nadobe, kupanie na chodbe v plechovej vani (vodu trebalo najskor ohriat drevom), kurenie v izbe v malej piecke......mama sa starala o 3 deti (najmladsie 3 mesiace) a tiez pomahala na stavbe, ked mohla. Samozrejme babky pomahali s detmi. Takto sme zili par mesiacov vratane zimy. A nebolo to v 18tom storoci :) .Z mojho pohladu je nic, nalozit do kotla niekolkokrat denne alebo byt v miestnosti dlhodobo kde je 17 stupnov a nie 23.
Odpovedať
@kusiak trochu komplexnejšie by to trebalo poriešiť. 1.Ak vymeníš teraz kotol. Neskôr okná, zateplíš. Stane sa ti, že kotol bude príliš silný na takýto dom. 2. Vymeníš okná, vrch domu veľmi nevytápaš a prízemie ti klesne teplota aj na 17. Môžeš mať problém s plesňami. A rosením okien. 3. Najprv by som to skúsil ako navrhoval @jakino a následne okná, potom by dom nemusel tak rýchlo chladnúť a hlavne zdvihnúť trochu teplotu v izbách. Prípadne vetrať. Časom zatepliť. Kotol vyzerá byť dostatočne silný. Straty domu budú vysoké. Pre plynulosť kúrenia by pomohla ešte akumulačná nádoba, ako tu bolo odporúčané.
Odpovedať
@martosko keď si taký múdry a ja píšem hlúposti, uzavrime verejnú stávku. Ak zmaturuješ na lepšie známky ako ja, dám ti 10 000€ v hotovosti na ľahší štart do reálneho života. Ak zmaturuješ na rovnaké alebo horšie známky ako ja, zverejníme tu na MS tvoju skutočnú identitu (meno, priezvisko, obec/mesto a fotku). Viacerí z MS ma poznajú osobne, takže vedia dosvedčiť, že som schopný svoju časť stávky dodržať. Súhlasíš?
Odpovedať
Uz ako vidim sa to tu trochu zvrhava. Podla mna je vhodne vymenit okna, pretoze mnohokrat prave to je problem, ze take unika najviac tepla.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino Svoju odpoveď rozdelím do niekoľkých častí za prvé : Neviem prečo sa to stáva práve mne ale ako náhle chcem od niekoho aby podložil svoje tvrdenia nejakými technickými informáciami alebo sa z niekým chcem začať baviť o technických veciach začnú sa vykrúcať podobne ako ty teraz a radšej ich zaujíma moja osoba, aj pred pár dňami tu bola jedna diskusia kde sa niekto chválil ako stavia drevodomi už 35 rokov ale len v zahraničí lebo sú dvakrát tak drahé a tu by to nikto nekúpil a keď som sa spýtal na technológiu či používajú 35 rokov tú isté a či domy spĺňajú súčasné hlavne tepelnotechnické požiadavky dostal som odpoveď že aj tie pre rok 2020, a keď som sa spýtal akou technlógiou to dokážu pri difúzne otvorenej konštrukcii keď nepoužívajú parozábrany dozvedel som sa o sebe kopec zaujímavých aj keď nepravdivých informácií ale odpoveď na moju otázku nie tuším to bol pán @kavar . Čiže poprosím aj vás keby sme radšej diskusiu držali pri téme položenej otázky vyššie. za druhé: Neberiem názor nikomu kto prispieva každý predsa môže mať svoj či sa už mýli alebo nie, u mňa nastáva problém až vtedy keď niekto kto sa evidentne v problematike nevyzná začne niekomu radiť, samozrejme že každý kto trocha niečo vie napríklad v tomto prípade o zateplovaní budov hneť vidí že vypočítať náklady a a rovno aj úsporu bez toho aby ste vôbec vedeli niečo o stavbe je hlúposť, ale nevedel som ako je na tom zadávateľ otázky tak som to radšej napísal ( už pri tej lambde okna 2,8 som vedel že niečo nebude košer ). za tretie : neviem či pozerávate moc reklám na jojke na ten ich štartovací balíček do nového roka ale ja sa s vami staviť o nič nepotrebujem, možno by ste už mohli vyrásť zo stredoškolských čias. za štvrté : Aj keď šírenie osobných informácií o sebe nepovažujem za podstatné na to aby som niekomu mohol poradiť nemám problém o sebe prezradiť napríklad to že na vysokej škole nepatrím k študentom z najlepšími známkami ale keďže som išiel na školu neskôr dávam prednosť tomu niečo sa naučiť ako tomu ľahko školu preliezť s ťahákmi a podvádzaním na skúškach. a zaručujem vám aj to že dobrá známky na škole vám potom v praxi nič negarantujú. za piate : nerád by som zverejňoval informácie o adrese aby sa mi v schránke nezačala objavovať nevyžiadaná reklama ale ak sa vám bude kritika ľahšie prímať od užívateľa s fotkou v tom problém nevidím. Ako posledné pre všetkých ktorý nevedia diskutovať odporúčam toto video ja som sa v ňom dozvedel kopec užitočných rád, akurát sa mi ich nedarí vždy uplatňovať https://vju.sk/video/argumentacne-chyby @kusiak sorry za zbytočný spam
Odpovedať
@kusiak Zo vsetkeho popisaneho mne vychadza, ze momentalne je pre teba najpodstatnejsie zabezpecit to, aby dom v noci nevychladol a zaroven aby manzelka nemusela s babom zakurovat cez den.. Pravdu ma @jakino v tom, ze skor ako vymenu okien by som nejako zateplil povalu (vklude kupil najlacnejsiu sklenenu vlnu a len ju tam rozroloval) a strop pivnice a okna by som len pretesnil. Napriklad moj otec si panelakove drevene okna len zrekonstruoval svojpomocne (obrusil, novy nater, novy git a hlavne nakupil tesnenia) a nemyslim si, ze su nejako radikalne horsie, nez plastove dvojskla.. V tvojom pripade by fakt mozno stacilo nakupit tesnenia, aby vyslovene nefucalo cez tie okna. Nasledne by som si zohnal kurenara a ako odporucil @jan45 a dalsi - do sucasneho systemu pridal akumulacnu nadrz, cize aj so starym kotlom by si kuril mozno len 1x denne, podla velkosti nadrze. Dalsi krok je potom nasetrit na plnohodnotne zateplenie aj s vymenou okien, pretoze ak by si len vymenil okna, mozno skoncis s plesnami, ako uz tolko ludi..
Odpovedať
@cache Nič v zlom ale tvrdit, ze nejake tesnenie ti v panelaku nahradi plastove okna je poriadna somarina. Videl si niekedy otvor po vybratom okne v panelaku? Keď som byval v panelaku x krat nam pretesňovali okna a aj tak vždy keď fukal vietor sa zaclony kyvali.
Odpovedať
@ruren Nic v zlom, ale ja hovorim z praxe, po pretesneni a po svojpomocnej rekonstrukcii u rodicov nikde nic netaha.. Na druhu stranu, nic nieje ciernobiele, kvalita vystavby v minulosti bola plavajuca rovnako ako dnes. Este dodam, ze to vlastne nieje "panelak" - nieje to skladane z betonovych panelov. Je to bytovka zo 60-tych rokov postavena prekvapivo moderne, ma zelezo-betonovy (liaty) skelet (nosne priecky), panelove stropy, nenosne priecky a obvodova vypln je z porobetonu. Beriem ze panelak stavany "na pase" 20 rokov po tom bude asi odflaknutejsi. Lenze zadavatel temy nezije v takom panelaku, ale predpokladam v starom svojpomocne stavanom dome, takze neocakavam nejake drasticke flakanie (fucanie medzi ramom okna a stenou).
Odpovedať
@martosko Takže postupne: to, čo ti nevysvetli @kavar by si mal mať ako študent stavebnej fakulty v malíčku, a síce, že v difúzne otvorenej konštrukcii sa namiesto "igelitovej" parozábrany používa parobrzda napr. vo forme OSB. To, že ti to tam nenapísal, je spôsobené tým, ako tu reaguješ na príspevky ľudí a nie tým, že by to ako staviteľ nevedel. Lambdu 2,8 mám z odborných stavebných portálov, ako napr. TZB alebo ASB. Ak by sa tieto portály výrazne mýlili, a bola by lambda starého dvojskla napr. 4,5, aj tak by sa 18-krát viac oplatilo zatepliť strop namiesto okien. To číslo 18 som získal tak, že ak 6x drahšia výmena okien poskytne 6x menšiu úsporu ako zateplenie stropu, tak je to 6 x 6 = 36x horšia investícia. Ak by teda bola pri oknách 2x väčšia úspora ako uvažujem teraz, stále je to 18-krát horšia investícia. Ak už máš maturitu úspešne za sebou, tak ponuka za 10 000€ platí aj na vysvedčenie zo štátnic :-) Ak chceš, aby ťa tu ľudia brali aspoň ako-tak vážne, mal by si zverejniť svoju identitu, inak ťa budeme mať stále za to, za čo ťa máme ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?