Schema zapojenia TC s kotlom

Ahojte hladam riesenie ako spravne zapojit TC s kotlom Aktualny stav 1TC okruh teplej vody cez trojcestny ventil do zasobnika TUV, toto neriesim to je dobre zapojene problem je pre okruh kurenia, nemenovany dodavatel to zapojil nasledovne TC cez trojcestny priamo do Akumulacky vratane spiatocky, z akumulacky cez obehove cerpadlo do okruhu radiatorov lenze tu za obehovym cerpadlom dal obycajny Tkus a tam napojil priamo kotol rovnako pred vstupom spiatocky do akumulacky je Tkus a nazad do kotla. Vzhladom ze urobil v systeme i ine chyby ale tie viem poriesit tak som prisiel na to ze toto zapojenie je rozporoe s odporucanim schemy zapojenia podla vyrobcu TC. (zial dodavatela neviem donutit prist to prerobit tak hladam ineho dodavatela a sucasne hladam ako spravne to zapojit nech sa vyhnem problemom) V scheme to vyzera jednoducho ze napojit kotol na potrubie pred akumulacku ale po dalsom hladani informacii to nemusi byt tak easy. Idealne riesnie by bolo napojit to priamo do akumulacky lenze akumulacka ma len 6 otvorov (3 nad sebou) a horne dva dolne dva su uz pouzite vstup do akumulacky od TC a spat a druha strana vystup cez obehove cerpadlo do radiatorov a spiatocka. A asi vzhladom vraj na delta T nemozem to napojit na stredne vstupy. A Tak dostalo sa informacie ze pouzit 3 okruhovy anuloid pre zapojenie dvoch zdrojov a vystup do akumulacky Len neviem ci take riesenie bude fungovat. Podstate co nasiel presnejsie 1vetva TC - trojcestny (TUV /akumulacka) spatna klapka anuloid. 2 vetva kotol spatna klapka anuloid. 3 vetva anuloid akumulacka, len tu nie som si isty ci pouzit obehove cerpadlo pred akumulackou alebo staci len obehove cerpadlo za akumulackou. Resp ci toto zapojenie vobec spravne alebo ci to inak treba riesit? Poznamky TC a radiatory resp TC a kotol neriesim uz je to tak spravene tak vyhodnost a nevyhodnost uz neriesim. Kotol bol ponechany len pre nizke Teploty.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fox0903:

Ahojte hladam riesenie ako spravne zapojit TC s …
@fox0903 Podľa mňa je nezmysel napájať TČ do akumulačky. Na akú teplotu vyhrievaš tu AN? Akú teplotu ma (bežne) vykurovacia voda? Mal si opísať svoju vykurovacie sústavu podrobnejšie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@fox0903 Podľa mňa je nezmysel napájať TČ do aku…
@frantisekca prečo je to nezmysel? nie je jedno či ide TC vzduch-voda vtedy ked je vonku najchladnejšie alebo ked je najteplejšie, nahrievať sa má čo najviac ked je vonku najteplejšie, väčšinou poobede a ked nestačí je tam i špirála a môžeš ohrievať ked je elektrina najlacnejšia
Odpovedať
Profilova fotka
1. Aká akumulačka? Je to len 100-200L vyrovnávacia nádrž pre TČ, alebo niečo väčšie? 2. Aký kotol? Plyn, drevo, pelety? Ak je to malá vyrovnávacia nádrž a kotol s moduláciou výkonu, tak sa väčšinou zapája cez trojcestný bivalentný ventil na výstup nádrže. Ak je ku kotlu potrebná akumulácia, tak pri nedostatku výstupov by nemal byť problém zapojiť ho paralelne s TČ a v oboch vetvách použiť spätné klapky, prípadne znovu trojcestný ventil na prepínanie medzi zdrojmi. Zapojenie závisí aj od TČ, či je to split alebo monoblok, ktorý potrebuje mať zabezpečenú protimrazovú ochranu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@frantisekca prečo je to nezmysel? nie je jedno č…
@duzu Kedy je nízky taríf? A COP ide rapídne dole pri ohreve vody na vyššiu teplotu. Ale nenapísal viac, tak ťažko sa orientovať. Ale keďže má AN, tak predpokladám, že mu stačí aj 40 stupňov voda na kúrenie.
Odpovedať
Nerieste vysoky nizky tarif, mne ide o hydraulicku cast prietoky a podobne... akumulacka je 200L vypocitana ako viac ako dvojnasobok objemu radiatorov v systeme kotol kondenzacny vykurovacia teplota z TC a kotla bola nastavena na 50C malo by to pracovat v bivivalentnom rezime - nikdy nie sucasne, ak teplota vonkasia klesne pod nastavenu hodnotu vypne kompresor necha bezat externe obehove cerpadlo za akumulackou a zapne on/off kontakt na kotli. (kotol s externym riadenim vie fungovat v tupom rezime zapnuty/vypnuty) a podla senzora v Akumulacke riedi to cele TC
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@duzu Kedy je nízky taríf? A COP ide rapídne dol…
@frantisekca sú dodávatelia silovej el. ktorí majú rôzny cenník ak máš TC, v noci alebo cez víkend najlacnejšia ale cez deň doobeda a poobede najdrahšia, podlahovka je nízko teplotná tam stačí niečo cez 30, do radiátorov podstatne viac, preto ich treba predimenzovať, pre teplú vodu stačí ohrev na 40-45
Odpovedať

Nerieste vysoky nizky tarif, mne ide o hydraulick…
@fox0903 oplatí sa ti TC ked máš plyn a KK?
Odpovedať
Profilova fotka

Nerieste vysoky nizky tarif, mne ide o hydraulick…
@fox0903 Ak TČ pôjde permanentne na 50°C, tak to lacnejšie ako plyn nebude asi nikdy. Jedine, že by bolo napájané z vlastnej FVE.
Odpovedať

@fox0903 oplatí sa ti TC ked máš plyn a KK?
@duzu tu je otázka,nakoľko percent sú teraz na Slovensku naplnené zásobníky plynu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marko337:

@duzu tu je otázka,nakoľko percent sú teraz na Sl…
@marko337 cca 75%
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aldron:

@fox0903 Ak TČ pôjde permanentne na 50°C, tak to …
@aldron nejde ani tak o teplotu vystupnej vody v tomto pripade, ale o teplotu pocas zimnych mesiacov ;-) Praveze pri tejto teplote to tepelko da v rovnakej ucinnosti ako plynovy kotol, keby vystupna voda bola 30-35C ,tak ho hravo prekona + ziadne vydaje na rocne prehliadky a ziadne platenie fixnych poplatkov za plynomer ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aldron:

@fox0903 Ak TČ pôjde permanentne na 50°C, tak to …
@aldron z vlastnej FV to môžeš tak chladiť v lete ale nie kúriť, to nebude ani na vodu v zime ak bude pršať ako už pár dní u mňa, babie leto niekde zablúdilo, vypadá ináč ako teraz
Odpovedať
Profilova fotka

@aldron z vlastnej FV to môžeš tak chladiť v lete…
@duzu V zime nie, ale na jeseň a na jar sa už niečo využiť dá. Mám to odskúšané. A tiež je možné akumulovať teplo cez deň počas vyšších denných teplôt aj pri napájaní zo siete. Aj keď to nie je úplne bežný spôsob regulácie, existujú na to experimentálne štúdie s preukázanými úsporami.
Odpovedať
Neviem ci hovorim taliansky alebo spanielsky ale uz som to povedal 2 krat, hladam spravny sposob zapojenia hydraulickej casti, nezaujimaju ma uvahy tarify spotreby a podobne, ale ak vas to tak moc trapi mam vlastnu FVE, kde predtym bez TC som mal cca 5,5MWh rocne nespotrebovane prebytky. Ma niekdo vobec predstavu ako to zapojit spravne??? Hydraulicku cast?
Odpovedať
Profilova fotka
Treba pozrieť inštalačný manuál. Rôzne TČ majú rôzne možnosti riadenia/regulácie a pripojenia bivalentného zdroja. Z poskytnutých informácií by dotyčný musel byť jasnovidec, aby tu hodil hotovú ideálnu schému pre neznáme TČ. Pri mojom sa napríklad kotol pripája až za nádrž smerom k vykurovaciemu okruhu a teplotu si riadi sám. TČ v tom prípade zapne kotol, prepne trojcestný ventil ariadi len druhý okruh s nižšou teplotou pomocou zmiešavacieho ventilu. Mám LG Therma V Monoblok 9kW.
Odpovedať
Profilova fotka
@fox0903 zapojenie pri plynovom kotli je ine ako pri kotli na pevne palivo, pelety a spol kvoli roznemu tep.spadu. Preto ak chces poriadnu odpoved, musis toto uviest, nie sa tu rozculovat. Hydraulicke zapojenie ma riesit TZB projekt alebo kurenar, nie laik. Existuju rozne zapojenia, kazde ma svoje vyhody a nevyhody. Pri jednoduchom zapojeni AN (velkoobjemovej, nie taktovacej) pouzivam toto zapojenie. Regulaciu ale musis mat vlastnu. Na webe vsetky zapojenia su, staci hladat.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od mgx:

@fox0903 zapojenie pri plynovom kotli je ine ako …
@mgx nuz ja som to uz tu raz snazil sa usmernit kedze hned zacali riesit tarifi a spotreby co ma vobec nezaujimalo je tu dost tem ci kotol alebo tc.... a tak isto uz pisal ze je to zapojene proti scheme zapojenia od vyrobcu. tak isto uz sa pytali aky kotol mam a ja pisal ze kondenzacny a co viem jedine ktore su kondenzacne su plynove u nas rozsirene. cize zhrnutie.... kotol 20kw ecotec vailant, tepelko uz namontovane aux 12kw split, radiatory objem systemu do 80l....akumulacna nadrz 200l qadroflex 6vstupov. akumulacka viem ze je fajn na vyrovnanie tlakov len z dovodu ze 2 otvory su na zlom mieste nedaju sa pouzit na napojenie kotla. schema vyrobcu urcuje bod napojenia externeho zdroja pred akumulacnu nadobu. lenze neuvadza detialy ako sa to ma napojit ci staci na vstup a vystup AN dat Tkus a spatne klapky a hotovo alebo je dobre pouzit 3 okruhovy anuloid spatne klapky a pridat obehove cerpadlo ktore bude z anuloidu tlacit vodu do akumulacky alebo staci existujuce obehove cerpadlo to taha vodu z AN do radiatorov? projekt k tomu nie je...spolahol som sa na dodavatela ze vie co robi a to bola chyba tak teraz chcem to opravit a idealne raz a dobre. alebo uplne ine zapojenie?
Odpovedať
Profilova fotka
Zapojenie cez T kusy a spätné klapky by malo byť OK. Ide hlavne o to, ako spína TČ kotol. Pokiaľ by ho nespínalo podľa teploty AN, tak aj to aktuálne zapojenie by mohlo fungovať, keby sa tam dali spätné klapky a vypínalo sa obehové čerpadlo od nádrže.
Odpovedať
Podla informacii od predajcu TC by malo riadit kotol (zopnutie ked klesne vonkajsia teplota pod nastavenu ale keby len toto bolo podmienkov tak to kuri bez prestavky (kedze kotol je len v rezime zapnuty/vypnuty) takze ked je prva podmienka splnena tak potom dalsie riadenie na zaklade teploty v AN a podla izboveho termostatu . Obehove cerpadlo by malo zostat bezat resp . by malo byt riadene TC. prilozil som aktualne zapojenie rukov kreslene a schemu co odporuca vyrobca. A kedze som sa stretol s viac verziami uz niektory spominali delta T v akumulacke potom riesili tlakove prisposobenie preto ten anuloid a potom som zacal i ja do toho viac pozerat kedze vela nazorov... tak nechcem to riesit na x krat uz... tak najst riesenie co bude fungovat. A prave to prepojenie cez Tkusy povacsine zavrhli...
Odpovedať
Profilova fotka
Na T-čkach nevidím nič zlé. Anuloid sa používa pre oddelenie okruhov s rôznym prietokom. Keďže kotol a TČ nepôjdu naraz, tak toto by som vôbec neriešil. Je tam AN na oddelenie okruhu TČ a vykurovacieho okruhu ,a to úplne stačí. Zapojil by som to podľa tej schémy akurát spätný ventil/klapku bude potrebné dať aj na výstup TČ pokiaľ tam už náhodou nie je zabudovaný.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?