Samotiazne vykurovanie spolu s cerpadlom

Zdravim, v blizkej buducnosti budem prerabat starsi RD jednopodlazny a chcel by som tam urobit vykurovanie pomocou cerpadla a v pripade vypadku el.energie ako nahradu samotiaz. je to mozne podla tejto schemy. Jeden problem je ze kotol bude na jednej urovni s radiatormi ako to vyriesit? Je mozne dosiahnut samotiaz ak by bol kotol v pivnici a trubky od neho {privod}by boli DN 40 mm a k radiatorom 15- 20mm.
Odpovedať
expanzku zaslepiť a uzatvoriť system je to 1. čo treba čerpadlo samozrejme a napojiť založný zdroj hotovo vybavené samotiažou musite byť pod urovnou radiatorov a 20 a 15 nebude stačiť napojenie to Vám vykypí kotol.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Už je to asi dávno urobené, ale aspoň poradím iným: 1. som človekom za isté technické inovácie, ale všetko má isté medze. Ľudia, prosím neprepadajte za každú cenu tlaku súčasného marketingu a "novodobým majstrom", ktorí majú svoje názory poznačené tými modernými "inováciami" a zabudli (a už ani nepoznajú) zdravý remeselný rozum. Urobia vás závislými na elektrike, wi-fi, SMART a pod. , a to aj v situáciách, kde by to nemuselo byť. 2. Áno bude to tak fungovať, ako to je nakreslené na tejto schéme. Záleží však na majstrovi, ako to technicky zrealizuje. 3. Nepočúvajte hlúposti typu: zlikvidovať otvorenú expanzku, za každú cenu vsadiť obehové čerpadlo, alebo napr. že výpadok elektriky má vyriešiť záložný zdroj,... každý súdny človek vie, že zdroj vydrží iba istý čas,... 4. Základné pravidlo pre systém samotiažného obehu je to, že systém musí byť spádovaný, to je jasné. No a musí súčasne platiť, že stred každého otopného telesa (radiátora) musí byť vyššie, ako stred zdroja tepla (kotla). Ľudskejší povedané spodný vývod radiátora (spiatočka) musí byť o niečo vyššie než spiatočkový vývod kotla a vybavená vec. 5. Teda samotiaž bude dobre fungovať aj vtedy, ak kotol i radiátory budú na jednom podlaží. Stačí dodržať podmienku v predchádzajúcom bode. Premerajte si iba vyspadovanie spiatočky ku kotlu. Stačí úplne malý spád: 3° - 5° (ale čím väčší, tým je to lepšie).
Odpovedať
môže.. na samotiažne systémy používajú spätnú klapku s guličkou... ale funguje aj vodorovná.. mám odskúšané... pokiaľ nevadí otvorený systém zanechať to.. ak bude v budúcnosti plynový kotol, dať expanzku a na kotol aspoň prepúšťací ventil, prípadne ochladzovaciu slučku namontovať...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?