Sálavé teplo a prúdenie vzduchu v dvojpodlažnom dome

Profilova fotka
prosim Vas, vie mi niekto povedat kde je vhodne umiestnit kachlovu pec s prihliadnutim na: 1- najlepsie vyuzitie salaveho tepla na vykoravanie1np (denna cast domu). 2 - aby teplo z neunikalo schodiskovym otvorom HNED na 2np (nocna cast domu). 3 - vzdialenost od okien, dveri na terasu, s prihliadnutim na co najmensie straty Jedna sa o to, ze komin/kachlova pec mozem v projekte zmenit. teraz je v projekte navrhnuty tak, ze komin/krb je v miestnosti, kde su aj schody (obyvacka). Ak by som komin/krb posunul o 3,5m dalej od schodiska (za jedalensku cast), draha prudenia vzduchu k schodiskovemu otvoru by bola dlhsia (logicky uvazujem, ze viac tepla sa spotrebuje v 1np a menej horuci vzduch bude prudit cez schodisko). Ak by som ale posunul krb, bol by pri dverach na terasu. Ma zmysel sa tymto zaoberat? Da sa ne/spravnym umiestnenim nieco ziskat/stratit? Ake su Vase skusenosti? Dakujem.
Odpovedať
@balamar bude to jedine kurenie v dome? ak ano, tak vam doporucujem si precitat tuto diskusiu. http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
Profilova fotka
zacnime dolezitymi faktami: 1) tepelna strata domu 2) chcelo by to rez podlaziami, uvedenie plochy jednotlivych podlazi 3) akceptujes fakt, ze kazdych 12 hodin donesies za tacky dreva do obyvacky/kuchyne, obcas ti pec buchne?
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 ohladom toho zdroja. V projekte mam hlavny zdroj plynovy kotol. Kachle/pec by som mal v dome ako rezervny zdroj (v case plunovej krizy) resp. pouzival by som ho prilezitostne + na pecenie (chlieb, pizza). Ale ak budem stavat komin, kachle/pec, tak nechcem aby to bolu umiestnene od buka (hala-bala bez zmyslu). Ak uz to mam stavat, tak nech to aj plni funkciu tepelneho zdrija (nie iba dekoraciu). Preto som zadal takuto temu. Diskusiu precitam. Dk za tip, radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 ohľadom toho zdroja. V projekte mam hlavny zdroj plynovy kotol. Kachle/pec bude v dome ako rezervny zdroj (v case pluynovej krízy) resp. pouzival by som ho prilezitostne + na pecenie (chlieb, pizza). Ale budem stavat komin, kachle/pec, tak nechcem aby to bolu umiestnene od buka (bez zmyslu). Ak uz to mam stavat, tak nech to plni aj funkciu tepelneho zdroja (nie iba dekoraciu). Preto som zadal takuto temu. Diskusiu precitam. Dk za tip, za radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx mozem poslat internou postou. Stavat zacnem az o rok, dovtedy prehodnotim vsetky PRE a PROTI. co neprehodnotim je, ake je najvhodnejsie umiestnenie pre konkretny projekt.
Odpovedať
Profilova fotka
posli, vo volnom case na to mrknem :).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 rokoch
Profilova fotka
Pre akumulačnú pec (dalej len pec), aj pre komín je najlepšie miesto v strede vykurovaného priestoru - domu. Ideálny je otvorený koncept obývačka – kuchyňa, prípadne jedáleň. Pec vydáva sálavé, veľmi príjemné až liečivé teplo – podobne ako slnko a mala by "svietiť " na ľudí, ak je možné z každej strany, teda nie do rohu, či steny. Je zdrojom negatívnych iónov v protiklade z u nás často používanými oceľovými radiátormi. Tiež ohrieva predmety okolo a nie vzduch, takže pec nevysušuje ani nevíri vzduch, ako napríklad, podľa môjho názoru, zdraviu škodlivé (alergénne) teplovzdušné krby. Teplovzdušné krby sú vhodné na občasné prikúrenie ako sekundárny zdroj, na chatu a pod.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?