Sálavá kachlová pec

Chceli by sme sálavú kachlovú pec do domu na trvalé bývanie. Máte s takouto pecou niekto osobné skúsenosti? Aké sú výhody a nevýhody? Vopred ďakujeme za príspevky.
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
My máme kachľovú sálavú piecku.....sme max spokojný....za dve hodiny po zakúrení sa musíme vyzliekať do kraťasov...A sme zvedaví, ako s tým prežijeme zimu. Podotýkam, máme ju na chate, kde trávime všetky víkendy ...teda od piatku do nedele. Kuk na našu piecku: http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/j...
Odpovedať
my chceme skôr stredne ťažkú až ťažkú pec, postavenú kachliarom (prikladám foto podobnej pece)
Odpovedať
My mame tazku akumulacnu,postavenu na mieru.Vyhody mala spotreba dreva a nakladame 2x denne,1x mesacne vyberame popol.1x za 2roky by sa mali cistit prieduchy.Robila som to minuly mesiac a bola cista,kominar sa cudoval,ci sme vobec pocas roka kurili,vraj nieje vobec zaneseny.Nevyhoda je, ze nieje vhodna na chatu ako pisala janbari,ona asi myslela kachl.piecku,sporak,ten ohrieva uz za 2 hodiny,ale treba nakladat castejsie.Tazka akumulacna pec nabehne tak za 3dni.Ale kedze to chcete do trvale obyvaneho domu tak nevidim problem.Dalsia nevyhoda,ze miesto pod pecou by nemalo byt podpivnicene.My zacneme kurit neskoro na jesen a na jar koncime.Treba si dobre premysliet tvar a farbu kachlic,predsa nieje to najlacnejsia zalezitost a tvori aj esteticku cast interieru.Dalej mysliet ci leskle,matne kachlice,radsej bezsparove,ohnisko bez rosta.Ak ide do novostavby naplanovat centralne umiestnenie,pripadne moznost ohrevu vody v zasobniku...Z kuchynovej casti mame kachl.sporak,teleso je zladene v celku,ale ohnisko na sporak je extra aj s ruruo.Tam kurime,len v zime,ked sa zaroven viacej vari.Inak pocas leta vyuzivame sklokeramicky sporak.
Odpovedať
my sme si dali urobit nieco modernejsie s uplnym minimom kachlic, ale vraj by mala mat typicke vlastnosti pece, t.j. prikladanie raz za 5-6 hodin, naakumulovanie tepla a salanie dalsich 8 hodin. Este nie je vyskusana, ale v zime to uz rozkurime. Ak je to tak ako pise @janbari, tak by to malo byt uplne postacujuce. http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/l...
Odpovedať
Profilova fotka
aj my máme kachlovú pec, pozri v mojom albume, spokojní :-) odporúčame
Odpovedať
@schwester , mohla by si nam poslat do IP foto vasej pece? mozeme sa aj inym sposobom skontatovat? vopred dakujem. vdaka vsetkym za zaujimave prispevky :)
Odpovedať
@jozef74 máme k tomu čo povedať?
Odpovedať
Práva kachlova pec je postavena s kachlic samotu hliny,čo sú prírodné materiály ktoré dobre vplivaju na zdravie ľudí.tym že pec funguje na princípe sallania tepla je vhodná pre alergikov lebo nevyri prach ako teplovzdusne krby ktoré teplo odovzdávaju cez prieduchy .v kachlovej peci sa príklada raz za 8 až 24 hodín, a čisti sa raz za mesiac ak sa kuri suchim drevom.velmi dobre pôsobí na ľudí s reumat.problemami.Mam známych ktorí v stredne veľkých domoch spálil cca 10-15m3 dreva čo je asi 500 €.mozem len odporučiť.
Odpovedať

Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@ludka811 je nádherná
Odpovedať
@ladislavr tiež uvažujem nad podobnou pecou, ešte sa len chystam stavať, chcem sa spýtať pec máte ako primárne kúrenie alebo len doplnkové, ako máte zaizolovaný dom, už ste zrejme kúruli ste spokojny? ďakujem :)
Odpovedať
My mame tiez a absolutne suhlas s schwezter!,!kurime druhu zimu, minuly rok sme sa stahovali do novostavby, tak sme to celkom fajn vysusovali,tento rok mame trenkovu teplotu...prikladame raz za 12hod 8-10kg dreva
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jurosk spytam sa podobnu otazku ako ladislavr:) pec máte ako primárne kúrenie alebo len doplnkové, ako máte zaizolovaný dom ďakujem, inak krásna pec, koľko Vás vyšla?
Odpovedať
@campanol je to len doplnkove kurenie, akasi alternativa ku krbu - za podobne prachy, len by to malo byt ucinnejsie ako krb. Este to nemame vyskusane v stalej zimnej prevadzke, este sa len budeme stahovat. Dom sa teraz len temperuje normalnym plynovym kotlom. Je to mala pec s malym horeniskom, naraz sa moze nalozit len 2,5 kg dreva. Co som zatial skusal, dost dlho sa nabija teplom (ako kazda pec) a zatial neviem, ci potom vydrzi salat celu noc- sam som zvedavy
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@ladislavr ahoj, tak ako to dopadlo?? oplatí sa do toho investovať? ďakujem!
Odpovedať
@astor73 keby som mal pristup ku kvalitnemu lacnemu drevu, bolo by to lepsie. tuto zimu sme kurili vyhradne odpadovym stavebnym drevom a podla toho som sa aj musel ohanat: mat vzdy nachystane pomerne velke mnozstvo dreva,dost casto prikladat a cistit uz po troch dnoch. Keby som mal pekne trojkilove bukove polienka to by bola ina kava. Ked som potreboval rychlo a intenzivne dokurit,prepol som kotol na plny rezim. Takze tuto zimu som z toho mal uzitok asi ako z bezneho krbu, experimentovanie pokracuje dalsiu zimu. Podotykam znova, ze mame male horenisko-nemozem si dovolit nalozit 8-10kg dreva a ist spat. Stale si ale myslim,ze investicia do starostlivo naplanovanej pece, ktora nebude zavadzat, sa oplati. Ekonomika zavisi od toho, ako lacno vies zohnat drevo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
@jozef74 da sa napijit kachlová pe aj na podlahove kurenie ?
Odpovedať
@mikella Vsetko sa da, ale je to nezmysel. Asi si nepochopila princip..
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado no práve mne ide o to aby sme nemali studenú podlahu koli detom a nebudem kurit aj kachlami aj pecou máme všade dlažbu a je to studené v zime a deti su zväčša na zemi ... nechcem podlahou vykurovat len aby bola tepla :-) mysíš asi že by to neblo pto zdrave asi či :-| @martinblava dakuem za info:)
Odpovedať
@mikella Tak ked uz je dlazba na svete, tak su kocky hodene, neni o com samozrejme.. Skus na tejto adrese sa spytat, @reward .
Odpovedať
@campanol takáto pec je vhodná i ako hlavný zdroj,no nie pre každý dom, pec musí byť v strede domu najlepšie štvorcový,dopredu počítať so statikou sused ju má a váži takmer 4 tony, kopa akumulačného materiálu no je pohodlný a využíva ju len občas, tak mu slúži na prezentáciu domu, živý sa poisťovaním ,tak sa tam premelie kopa klientov
Odpovedať
@mikella myslím že napojit sa to dá ale ja som skor za klasiku bez nejakych kombinacii .
Odpovedať
Profilova fotka
@ludka811 Máme kachľovú pec ktorá dokáže vykúriť celý dom 160 m². Kúrime celú vykurovaciu sezónu. Spotrebujeme cca 10 m³ palivového dreva. Zálohové platby za plyn platíme 26 EUR ( zohrievame vodu a v čase dlhšej neprítomnosti zapne kotol UK ) . Popol vyberám raz za dva mesiace. Výhodou kachľovej pece je : nízka spotreba palivového dreva cca 16 kg (celú dávku dreva naložím naraz, zdravé sálavé teplo kachľovej pece je najpríjemnejšia forma odovzdávania tepla a má významný efekt na kvalitu klímy v priestore a zdravie, pohľad na oheň cez dvojité presklenie dvierok, prikladanie do kachľovej pece raz za 12 alebo 24 hodín ( podľa vonkajšej teploty ). Čas kúrenia ( nabíjania ) pece na plný výkon 1 až 2 hodiny denne.
Odpovedať
Profilova fotka
@ekowarm Mám podobnej rozlohy rodinný dom. cca koľko stojí kachľová pec podobných rozmerov?
Odpovedať
@ekowarm prosim ta mas pri kachlovej peci urobene aj prieduchy do izieb? Architek nas od toho totiz odhovara, kvoli praseniu a zevraj kachlova pec umiestnena v strede domu vykuri cely dom aj bez prieduchov.
Odpovedať
Profilova fotka
@lisiacik11 Prieduchy nemám, pec je v strede domu a pokračuje na poschodie.
Odpovedať
Profilova fotka
@prirodokochac Cena pece cca 9000 EUR.
Odpovedať
kachlovka je super dobra vec no predsa uz zastarala technologia....akumulaciu nezastavite ked vykukne slniecko a hop zarazu mame 26 -30 st. idealna tepel.pohoda"" :-p dnes uz rieste nieco co kontroluje teplo za vas a nie aby ste kontrolovali vy a utekat dokladat...hmm nechcel by som doma....na chatu ok ale doma ako primar??!!! ]-(
Odpovedať
@kefo podla tvojich posledných príspevkov určite odporučíš peletovu pec od konkrétnej značky očividne máš mylné predstavy o fungovaní pec keď píšeš "utekať dokladať" a tiež to že je to dobré na chatu a zastaraná technológia? treba asi lepšie naštudovať kachlové pece a potom radiť
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?