Rozvody ÚK

Dobrý deň. Chcem sa spýtať, ako majú byť správne urobené rozvody na úk? Môže byť z plynoveho kotla vedená jedna vetva na viacej radiátorov, alebo to musí byť: kotol, rozdelovač, rozvod do radiátora, radiátor a späť...??? Ďakujem!!!
Odpovedať
@miskoajanka radiátory napojené vlastne za sebou, okruh, reťaz?
Odpovedať
@blacksr Ano
Odpovedať
@miskoajanka Ahoj. Jsou možné obě varianty. Běžnější je od kotle vést topnou větev, ze které se odbočuje k jednotlivým radiátorům a to samé vratná voda. V nových instalacích se používá i vedení topné a vratky do rozdělovače a od rozdělovače do jednotlivých radiátorů. Těžko říci, co bude pro Vás lepší. :-)
Odpovedať
@miskoajanka tak to nemôže byť za sebou, lebo voda by sa v prvých 2 radiátoroch ochladila a v ďalších by už nemala výkon na kúrenie... nemôže ísť voda z jedného radiátora do druhého musia byť nejakým spôsobom zapojené paralelne, aby sa do každého radiátora dostala teplá voda a ten aj kúril
Odpovedať
Profilova fotka
@miskoajanka môže sa to ponapájať aj za sebou,ale treba dostatočne nadimenzovať potrubie.
Odpovedať
Čiže asi radšej rozdelovač... A podľa Vás, aký materiál je dobrý? Môžu sa použiť klasické trubky, ktoré sa používajú na rozvody vody?
Odpovedať
@miskoajanka nemusi byt rozdelovac ten sa dava az ked je nadmerny pocet radiatorov nad 10 trebars a su velke. Kolko radiatorov davate ? Rury al pex plasthlinik alebo med
Odpovedať
Profilova fotka
kúrenárčina dobre poklesla, aspoň montéri by mohli poznať Tichelmana.
Odpovedať
@gkrivanek zdravím, dávam 8 ks Korado vk22 600/900 - 600/2000. tých väčších je viac. Myslím si, že rozdelovacom nic nepokazím. Klasické plastové rury na rozvody teplej vody vôbec nemôžu byť?
Odpovedať
Pouziva sa skor plastovohlinikove trubky, nemas tam zbytocne spoje, daju sa dobre tvarovat, su na to lisovacie armatury. Ak si to nerobil a ako vidim nemas tom ani sajnu radsej to nerob, ja som to dal tiez radsej robit cloveku co to vie, ked poseres kurenie to nie je omietka alebo malovka co mozes opravit, alebo si aspon niekoho zavolaj a robte to spolu. Ked uz daj radsej rozdeloac, keby si daval radiatory za sebou treba tam pocitat priemery potrubi, nie je to zase take lahke, ze len pospajas rariatory a hotovo. Na rozdelovaci to myslim aj lahsie hydraulicky vyregulujes.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?