Rozvody rekuperácie svojpomocne - je tento návrh dobrý?

Planujem rekuperaciu svojpomocne a rozvody by som dal tak ako to je na obrazku. Vie niekto poradit ci to tak moze byt? Cerveny je privod vzduchu a modry odsavanie. Tiez by som sa chcel spytat ci a preco objem odvadzaneho a privadzaneho vzduchu sa ma rovnat.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
návrh vzduchotechniky je náročnejší ako kúrenia a Vy si trúfate bez elementárnych vedomostí to urobiť? Navrh je nesprávny , a objem samá rovnať preto,aby v miestnostiach nevznikal podtlak alebo pretlak To,že ste si pozreli zopár fotiek amatérsky (a väčšinou nesprávne) urobených rekuperácií, Vás neusmerní správnym smerom
Odpovedať
@sv3853 vobec tomu nerozumies, v kazdej miestnosti musis mat privod aj odvod, nie ze v jednej privod v druhej odvod
Odpovedať
@sysell to mas skade taku informaciu ze v kazdej privod aj odvod. Mozno neviem vela o rekuperacii ale toto viem ze to tak nieje...
Odpovedať
@jan45 Netvrdim ze sa tomu rozumiem. Preco je navrh nespravny? Inak firma mi to dokonca navrhla tak ze privod je asi o 30m3 viac ako odsavanie...
Odpovedať
Profilova fotka
potrubie má zložité trasy, nedá sa čistiť, pretlak je dobrý ale nemusí byť, treba ešte počítať s odpormi a tie môžu ovplyvniť reálny stav, ale stav z nákresu nepokladám za projekt,dokonca ani za požiadavku. @sv3853
Odpovedať
@jan45 Podla mna sa jednoduchsie trasovanie velmi spravit neda. Samozrejme ze sa tam daju plynule obluky aby sa to nelamalo. Urcite sa nikdy nebude dat spravit rovne vedenie do vsetkych ukonceni. Ohladom tych tlakov tak naviac oproti firme tam pridavam odvetranie technickej miestnosti a jedneho satnika ktory tam nedali. Tym padom sa priblizim k rovnovaznemu stavu. Planujem to prekonzultovat este s nejakym projektantom a tiez koli tomu to davam aj tu. Aby sa k tomu mozno vyjadril niekto kto sa rozumie.
Odpovedať
@sv3853 hej mas pravdu ale takyto system mi pride neefektivny, tlacis vzduch do miestnosti a odvody mas za niekolkymi dverami.. aspon si myslim
Odpovedať
@sv3853 vyustky pre privod vzduchu daj potom blizsie k oknam, aby boli "ofukovane" a prevetravala sa cela miestnost.
Odpovedať
@sprite001 inak myslis ze by to mohlo takto byt? teda po tej uprave vyusteni...
Odpovedať
@sv3853 z coho chces robit rozvody? Ake priemery?
Odpovedať
@sprite001 90mm plast kedze na spiro velmi nieje priestor.
Odpovedať
@sysell Ja sa v tom tiež moc nevyznám, ale na tvojom mieste by som takto sebavedome niečo netvrdil, ak tiež nie si v tom odborník a je to len tvoj názor. Vôbec nie je pravdou, že v každej miestnosti musí byť prívod aj odťah. Skôr naopak, je to účinnejšie, ak sa vzduch hýbe nielen v rámci miestnosti, ale cez celý dom. Je lepšie nič nenapísať, ako napísať hlúposť. @sv3853 Mne robil návrh človek, ktorý sa tým živí. Dole som pripojil obrázok, kde navrhoval prívody (modré guličky) a odťah (červené). V podstate prívody sú v obytných miestnostiach, odťahy vo WC, technickej, kúpeľni a v kuchyni. V podstate tvoj návrh (čo satýka umiestnenia difúzérov) je podobný, ako tento, čo urobil odborník. Ja som si rekuperáciu na základe tohto návrhu urobil sám s nasledovnými zmenami: - v kuchyni som miesto rekuperácie dal digestor s priamym odťahom von - malé WC má tiež ventilátor priamo von - špajza má tiež vlastný odťah - v obývačke som dal len jeden difuzér Ja som použil hranaté potrubie 100x50 mm. Cez víkend idem zapojiť rekuperačnú jednotku, budúci týždeň ti môžem napísať, či to funguje. .
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 som zvedavy ako ti to bude fungovat. Napis urcite.
Odpovedať
@sv3853 @chrobak7 ti spravne popisal princip osadenia jednotlivych vyustkov (privody / odvody). Trasy treba robit co najkratsie a zaroven snazit sa minimalizovat pocet ohybov. Pripadny ohyb by mal mat co najvacsi radius - ziadne zalomeniny :-). @chrobak7 preco by to nemalo fungovat? Fungovat to urcite bude, ale otazne je, ci budes mat rovnotlake vetranie alebo budes mat pretlak resp. podtlak. Ak vedenie bude mat vysoke tlakove straty, tak sa potrapia ventilatory => vacsia spotreba, pripadne problem vyregulovat jednotlive prietoky vzduchu. Pri mensom priemere potrubia a vacsej rychlosti prudenia vzduchu moze tiez dochadzat k "piskaniu".... asi tak, viac ma nenapada ;-)
Odpovedať
@sprite001 Však tak som to myslel - či nebudú nejaké problémy s prípadným hlukom, či bude tlačiť vzduch do všetkých prieuchov a pod.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@sv3853 Tak po niekoľkých mesiacoch bývania môžem potvrdiť, že je to funkčné a účinné. Potrebujem už len ponastavovať časy nízkeho a vysokého prietoku vzduchu. Rekuperačná jednotka má čidlo vlhkosti a keď sa niekto sprchuje, tak automaticky zaznamená zvýšenú vlhkosť a zvýši odťah. V spálni je celú noc čerstvý, nevydýchaný vzduch. Rekuperáciu mám na povali a ani pri výkone 50% ju nie je počuť.
Odpovedať
@sysell ti kto povedal takú informáciu??
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@chrobak7 Zdravím, chcem sa opýtať aký typ RJ mate zaujíma ma to hlavne kvôli tomu že ste spomenul že Vaša RJ ma čidlo vlhkosti. Aký typ potrubia ste použili? Zaujíma ma rozmer a či to nie je hlučné pri rozmere 50x100mm? Dakujem
Odpovedať
@bigmanik Mám Sentinel Kinetic B, čislo vlhkosti sa dá dokúpiť ako voliteľný doplnok: https://www.regulus.cz/cz/cidlo-vlhko... Hlavné rozvodné potrubie má rozmery 60x200 mm (hranaté). Do cca 50% výkonu nie je skoro nič počuť. Ale záleží od toho, ako ďaleko od vývodu je jednotka. A je to tiež individuálne - čo je pre niekoho hlučné, pre iného nemusí byť hlučné. 50x100 by som nedával, je to malý profil. Prívod a vývod z RJ má priemer 150 mm, čo je v priereze plocha 176 cm2, pričom potrubie 50x100 má prietok iba 50 cm2, čo by nemalo dobrý vplyv na prietok vzduchu. Ale je to len môj názor, neber to ako záväzné.
Odpovedať
@chrobak7 Ďakujem za info. Zaujíma ma či aj bežné vetrate na 50% výkon? Nakoľko väčšina to nastavuje na 0,5 násobok výmeny objemu vzduchu v dome. Pritom je rozdiel či v dome žijú 2 alebo 4 ľudia a či má dom 75 alebo 150m2. Nie som odborník ale podľa mňa vetrať 0,5 objemu budovy je zbytocne. Môj dom bude mať 130m2 resp zhruba cca 300m3. Väčšia bežných jednotiek do RD má výkon 270-300m3. Pokiaľ by šla RJ na 50% výkon tak obmeni 135-150m2 vzduchu. Dom je projektovaný pre 4 osoby aj to momentálna situácia je taká že zo začiatku v ňom budeme dvaja. Prečo potom vetrať na 50% výkon? Možno nárazovo mi to dáva zmysel ale je potrebné nárazové vetranie keď RJ beží nonstop? Ďakujem
Odpovedať
@bigmanik Mne beží RJ bežne na 17%. Iba pred spaním a ráno pred budením mám nastavené prevetranie na 35% na hodinu. Vyšší výkon spúšťam iba po WC, aj to len zriedkavo. A taktiež jednotka sa prepne na odvetranie, keď čidlo vlhkosti zaregistruje zvýšenú vlhkosť v niektorej z kúpeľní alebo v technickej (napr. po sprchovaní), vtedy zapne odvetranie 50% na cca 5 minút - kým eviduje zvýšenú vlhkosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@bigmanik pozor nato, netreba brat len ohlad na ludi, ale aj ake materialy su v dome pouzite, a kolko bordelu sa z nich uvolnuje, to vsetko treba odvetrat, to je ovela skodlivejsie ako co2 co robia z toho takeho strasiaka
Odpovedať
@chrobak7 a aký výkon má RJ? Alebo koľko je 100%? Čídla vlhkosti máte aj v každej kúpeľni zvlášť alebo len to ktoré je integrované v RJ? Tiež som sa bavil s viacerými ľuďmi a málo kto si dáva tie cidla či už na vlhkosť alebo CO2 preto sa pýtam aká je vaša skúsenosť. Väčšinou to každý má nastavené na nejakú konstantu úroveň + nejaké vypínače na wc a v kúpeľni pre nárazové vyvetranie.
Odpovedať
@jblaze samozrejme nie je to len CO2 ale aj vodné páry ktoré môžu kondenzovat + varenie, možno Radon aj keď to je možno tiež veľký strašiak. Na podlahe budem mať hydorizolaciu aj keď len v jednej vrstve ale bude celistvá a tiež aj proti Radonu. Ja napríklad zatepľovať steny nebudem vôbec. V podlahe bude EPS a na strope sklenená vata. Ale aj tak sa mi zdá prehanne vetrať také veľké množstvo. Ale kľudne napíšte svoje skúsenosti. Od toho je tu fórum. Ako mate napríklad riešené digestory?
Odpovedať
@bigmanik Výkon neviem spamäti, môžeš si to pozrieť niekde v špecifikácii RJ Sentinel Kinetic B. To čidlo vlhkosti je len zabudované v jednotke - na odťahu vzduchu z interiéru. Neviem, či je to nutné alebo nie, ja som to dal. Ľudia si to podľa mňa nedávajú, lebo to sú investície navyše - nejakých 50 €.
Odpovedať
@chrobak7 Ja som si myslel že tie čídla sa osadzaju do miestnosti. Je to položka navyše ale je to dobrá vec 👍 Dávali ste aj čídla CO2?
Odpovedať
@sv3853 projekt rozvodov sme si dali robiť u Nilan-u, stál 300€. Sám by som si netrúfol. Realizáciu už som robil svojpomocne,to sa dá. Prívody vzduchu idú do obytných miestností, odtahy do tzv. špinavých (wc, kúpeľňa..) Vyústky treba dať k oknám, cca. 60cm od nich. Veľa zdaru.
Odpovedať
@bigmanik Nie, len to čidlo vlhkosti.
Odpovedať
čaute, obnovujem tému. Momentálne ťahám vzduchotechniku a vychádza mi to medzi izoláciou stropu... čiže je 20cm knaufu, pak rozvody vzduchotechniky a na nich dalsich 20cm knaufu. Nevychádza mi to dať rovno pod 40 pretože všade mám betonový veniec s kopec železa a do jadrového vŕtania ísť nechcem :( môže mi to robiť nejakú šarapatu v budúcnosti? prechod cez parozabranu vyrieším 3D butylkauč.páskou.
Odpovedať
@stefanl Takže ide ti 200mm izolacie a tak ide už iba vzduchová medzera, paroperiepustna fólia a strecha áno ? Som zvedavy na komenty čo ti na to povedia skúsenejší :) čo to môže robiť, ale osobne by som zrejme izoloval ešte rozvody osobitne ak to takto máš.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?