Rozvody rekuperácie po roku

Caute, ako som slubil v inom vlakne, pozrel som rozvody rekuperacie videoskopom po cca. 14 mesiacoch nonstop prevadzky. Bohuzial, tento videoskop je urceny na velmi male prierezy (kamera ma 3mm), preto kvalita fotiek je velmi slaba (osvetluje totiz len na kratku vzdialenost). A to pritom tato hracka stala 18 304 europskych dukatov :-) Pobehal som rozvody do dlzky cca. 3m od zakoncenia v miestnostiach. 1.) "Vyfukove" rozvody, teda tie, co fukaju cerstvy vzduch do izieb: - len minimum prachu, ziadna stopa po vode/plesni - je to aj logicke, pretoze vzduch ide cez filter v RJ - dole su dve fotky z takych izieb, spoznate lahko 2.) "Nasavacie" rozvody - co odsavaju vzduch prec (kupelna...): - viac prachu, ale ziadnu vodu ani plesne som neobjavil - tiez je to logicke, pretoze filter je az za rozvodmi v RJ (chrani vymennik, aby sa nezaprasil) - mozno by stalo za uvahu dat filtre do nasavacich tanierovych ventilov, ale asi by to nestalo za tu tlakovu stratu - dole su 4 fotky z takych potrubi ; su tam zrnka prachu, co sa zachytili na kamere, ked som ju posuval - jedna fotka (posledna) je robena mobilom, to pre predstavu, ako v skutocnosti ten prach vyzera - lebo ten endoskop ma tendenciu robit z blchy slona ; je to de facto ta ista rura, ako fotka nad nou Pravdu povediac nic hrozne som neobjavil, co by ma malo znepokojovat. To, ze tam bude prach, to je jasne. Hlavne je, ze som neobjavil ziadne plesne, ani nic podobne. Z fotiek to az tak nevidno, lepsie som to videl, ked som kameru posuval. V lete sa chystam prebehnut tie hadice dakou handrou/kefou na drote, tak som zvedavy.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
preboha neblazni, ved tu otrasies zakladmi viery niektorych ludi :)
Odpovedať
pche a to si myslis ze spory bakterii eboly, legionely, vtacej chripky uvidis kamerou, oni su nelepene na tej ruru, zavolaj si tam neviem teraz sko sa vola chlapika cop tu chcel tobit stery zo stien a potom frajer ;-)
Odpovedať
a akym sposobom reguluje rekuperacia vlhkost? (naozaj ma to zaujima :) ) @jarosujo
Odpovedať
Hlavne si treba uvedomiť prečo niektorí ľudia majú plesne a prach. Najväčší problém spočíval v tom, že rekuperácie montovali v prvopočiatkoch firmy, ktoré pred tým robili klimatizácie a o zimnej prevádzke toho moc nevedeli. Tiež to robili firmy, ktoré viedli diletanti, ktorým fyzika nič nehovorila. Videl som jeden dom kde vypnúť rekuperáciu znamenalo znížiť náklady na kúrenie z 300e mesačne na asi 100€ mesačne. Ale k veci: 1. prach. Nepoužívali v minulosti správne filtre = síce ich tam mali ale keď sa tieto veci s rekuperáciami ešte len začínali tak nikto nevedel, že to treba meniť. 2. Plesne. Neraz som videl ako bola rúra s chladným vzduchom v teplej miestnosti alebo naopak. Rúry úplne nezaizolované len tak naťahané. Potom sa ale nikto nesmie čudovať keď tam má penicilín. To si priam až žiada aby tento človek bol za svoju hlúposť potrestaný. Normálna inštalácia rekuperácie ak sa správne navrhne tak nie je možné aby bol výsledok iný aký má Jaro. Proste nie je to možné.
Odpovedať
joxe - tá otázka je úplne od témy. Myslím, že na to treba založiť inú diskusiu aby sa tu nediskutovalo o niečom čo nie je k veci a hlavná téma takto zanikne v maglajze irelevantných tém. Rekuperácia vlhkosť nijako zvlášť sofistikovane nereguluje. Ona proste pracuje a pri jej práci dochádza k javom, ktoré vedú k istej vlhkosti závislej od vonkajšej a vnútornej teploty a od relatívnej vlhkosti v oboch priestoroch. Predvídať ani naplánovať sa vlhkosť u rekuperácie nijak sofistikovane nedá. No predvídať vlhkosť v potrubnom rozvode sa naplánovať sofistikovane dá a veľmi presne.
Odpovedať
@sysell Neviem, preco by som mal frajerit, kazdy si moze urobit zaver sam. Ja sa snazim davat realne fotky, grafy, merania atd. Ak je to frajerenie, tak ja neviem. Mozem si to nabuduce nechat pre seba. @joxe Ja som niekde tvrdil, ze rekuperacia reguluje vlhkost ? Praveze podla mna ju nejak zasadne nemeni, ani nechapem, preco by mala. Myslim v porovnani s tym, ked si klasicky otvorim okna.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo @sysell to myslel na 1000% ironicky ;-)
Odpovedať
@viperko @sysell Jaj, tak potom som to nepochopil, sorac :-N Ale ta ebola... to ma mohlo napadnut.
Odpovedať
Dam moju skusenost z rekuperaciou a vlhkostou, Je mesiac ako som spustil kurenie,velký problem z vlhkostou na zaciatku nad 80% ,potom 10dni odvlhcovanie,vetranie odobrate cca 150l vod, vlhkost sa znizila na 70-75% ako kedy. Včera sme namontovali rekuperaciu po prvom dni vlhkost klesla na 66%.
Odpovedať
@jarosujo neviem kto to pisal. Ale niekto to pisal a som len zvedavy, ako by to fungovalo. Lebo klimatizacia vzduch vysusuje, a tomu aj rozumiem. Ale nechapem princip regulacie vlhkosti pri rekuperacii
Odpovedať
@renekrivosik ok, je od temy. Ale poznam ludi, ktori si montuju rekuperaciu a jednym z dovodov je, ze vraj to znizuje vlhkost (okrem toho hlavneho, ze to vetra samozrejme :) ). Preto som sa na to pytal. Lebo ak by to tak bolo, tak ta vlhkost by musela odist cez tie potrubia a zrejme by neboli suche. Mozno to bude tym, ze z vonku ide studeny vzduch, ktory sa ohreje a tym padom je suchy. Potom vyvstava otazka, ci nie az prilis :). Ale nechajme to, ja nechcem vyvolavat nejake kontroverzne diskusie, len som bol zvedavy :)
Odpovedať
@joxe Ano, studeny vzduch z vonku sa v RJ ohreje a tym padom sa znizi relativna vlhkost. Ale to iste sa viac menej udeje, aj ked budeme vetrat oknami. Len ten vzduch sa ohreje az dodatocne kurenim. Ja suchy vzduch v zime riesim rotacnym zvlhcovacom /cistickou vzduchu, funguje vyborne. Suchy vzduch som mal aj v panelaku a tam som ziadnu RJ nemal.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@joxe vlhkost sa znizuje vetranim chladnejsim vzduchom, rekuperacia vetra, to je vsetko :-)
Odpovedať
@joxe V zime ma problem so suchym vzduchom kazdy, hlavne ked riadne tuhne. Problem nema len: 1. Kto ma este novy/vlhky dom (ak pouzival mokre procesy) 2. Nevetra dostatocne 3. Kona casto procesy, ktore produkuju vlhkost, ako napriklad susenie pradla, varenie...
Odpovedať
@alanec to su extreme hodnoty na to, ako je vonku sucho a mrzne. Treba silno kurit
Odpovedať
@peto99 kuril som na 20,teraz som znižil na 17
Odpovedať
@alanec malo, aspon 23 a rekuperaciu aspon na 100 m3
Odpovedať
@peto99 Vlhkost vzduchu vonku je tieto dni okolo 80-90% Ale v principe mas pravdu :-)
Odpovedať
@jarosujo vratim sa spat k teme: Ja mam na odtahoch v kuchyno-obyvacke na vyustkach filtre, menim ich asi kazde 2-3 mesiace a vyzeraju nasledovne:
Odpovedať
@realistanr otazka je, ci odtahove potrubie potrebuje filter
Odpovedať
@realistanr ja som tiez dal zatial kym vsetko nedorobim filter.
Odpovedať
@jarosujo Je super, že relatívna vlhkosť vzduchu je 80-90 percent, ale ten vzduch je studený, takže pojme málo vody, preto je relatívna vlhkosť v zime irelevantná ... Tu si to kludne prepočítaj http://www.qpro.cz/Vlastnosti-vlhkeho... Ak je vonku 1 stupnový vzduch a má 90 percentnú vlhkosť, tak obsahuje cca 3,739 gramu vody na 1m3 vzduchu. Ak ten istý vzduch ohreješ na 21 stupnov (a neodobereš z neho ani mg vody) tak jeho relatívna vlhkosť sa zmení na 23,75 percent ... Takže vetranie, či už klasicky oknom alebo rekuperáciou v zimnom období vzduch vysušuje ...
Odpovedať
Profilova fotka
@realistanr to je super nie? lepsie ako to mat v plucach alebo na nabytku
Odpovedať
@jblaze filtre ma na odtahoch.
Odpovedať
@lubk0 Ale ved ja viem, preto som napisal, ze v principe ma pravdu, ze vzduch je suchy. To som napisal pre tych, komu by to neslo do hlavy, ze vzduch je suchy a pritom vlhkomer ukazuje 90%.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska no ved prave :) ze to odtiahlo bordel , ktory by sa mu inac krutil v dome
Odpovedať
@jblaze ale odtahuje to vzduch ktory uz dychaju ;-) a ten ci uz cisty ci uz "bordel" reku odtiahne tak ci tak prec. tam netreba filter tam to treba odtiahnut von.
Odpovedať
@jblaze Ten bordel by sa mu v dome nekrutil, ale isiel by prec. A zachytil by sa na filtri v RJ. Podstatny je vzduch, ktory fuka do izieb.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo preboha ja viem piseme o tom istom :) narazal som na tych co su proti vzduchotechnike :) a myslel som to tak ze spinavy filter ta vlastne potesi :)
Odpovedať
@jblaze ano, pravdu mas. Nie je nad osobnu debatu, takto na fore sa nemusime hned pochopit. Ale ja som narazal na to, ci ma vyhodu davat filtre na nasavacie tanierove ventily, alebo nie. Ochrania sa rury pred prachom, ale zas stupne tlakova strata. Sam neviem.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?