Rozvody kúrenia svojpomocne

Ahojte, Máme 2 podlažný dom cca 110m2 na jedno podlažie. Na 2hom podlaží (kde bývame) máme podlahové kúrenie, celý spodok sme prerobili a z pivnice bude taktiež obytná časť. Chcel by som tam dať iba radiatory a spraviť si čisto rúry a zapojenie radiatorov svojpomocne. Aký materiál mi odporúčate použiť? Z hľadiska ceny a náročnosti mi vychádza AL-PEX (aký priemer neviem) + lisované fittingy. Jedná sa o rozvody po celom podlaží a zapojení cca 6 raditórov. Zapojenie na obeh a podobne nechám už na kúrenára. Kúrime plynovým kondenzačný kotlom protherm. Díky za rady
Odpovedať
1
2
@borios66 Lacné PE do múru alebo drahšie oceľové pohľadové. Treba vypočítať prietoky z tepelnej straty a teploty vody. Potom sa zvolia vhodné prierezy rúrok pre zvolený materiál..
Odpovedať
@kubik15 bude to vonka z múru, ale nebude to tak obývané aby to muselo byť krásne, preto zvažujem ten ALPEX aj cena je relatívne dobrá natom.
Odpovedať
@borios66 ALPEX sú lisované = možné netesnosti a špekulanti PE sú zvárané = zaručená kvalita aj pri svojpomoci
Odpovedať
mas vela odvahy
Odpovedať
@virnik27 Oprava: PPR rúrky. Pripájam obrázok. Také čo sa zvárajú. Nie som odborník na slovíčka. Ďakujem za upozornenie.
Odpovedať
PPR sú podceňoané, ale vydržia veľa.
Odpovedať
Nie, ku kondenzačnému kotlu PPR nie. Al-Pex kľudne, alebo pájkovanú meď, má krajšie spoje...
Odpovedať
meď sú vyhodené peniaze
Odpovedať
@kubik15 PPR sa nemaju pouzivat na kurenie nie preto,ze by to nevydrzali,ale ze prepustaju kyslik do kurenia,co sposobi koroziu.Nastuduj si nieco o kyslikovej bariere a potom rozdavaj rozumy.
Odpovedať
@dusan72 Zaujímavé že máme PPR-ky 20 rokov a všetko je vporiadku.
Odpovedať
@kubik15 Z akého materiálu je výmenník v tom 20-ročnom kotli? Pri liatinovom kotli kľudne aj PPR-ku, ale pri Vitodense od Viessmannu odíde nerezový výmenník na PPR-ke za pár rokov...
Odpovedať
@kubik15 zbytocne vyhodene peniaze za med… hm, za kvalitu sa plati v kazdej sfere nasho zivota, nie len v instalaterskych centrach za med. Ja by som to takto teda nenazval. Skoda len , ze si touto vetou nainfikoval niekolko ludi, ktori teraz ziju v tomto presvedceni a budu bojavat na forach za tuto nie najstastnejsiu myslienku. PPR je najcastejsie pouzivana metoda murarov v bytoch, ktori sa v nudzi hraju na vodarov. Ano urobia , ale veskere pravidla spravnej montaze a vodarciny su neznama a nakolko maju len 2m vodovahy nemaju sancu prilozit v sachte k ruram mensiu vodovahu :) a potom to tam vyzera akoby tam pavuk natahl siet :) murari su okrem ineho v tejto sfere specialisti este na jednu vec, dopajanie odpadov na tzv. husi krk, s 32mm priemerom napojeny sprchovaci kut je normalka, skoda , ze som to nenafotil…
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dedo758 to si dal ešte dobrý výmeník na porovnanie ,ale čo tak výmenik s gepardu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 to by som rád vedel ako prenikne kyslík z atmosférického tlaku do potrubia s tlakom 2 atm. @robo28w treba uviesť ako môže neutrálny plast ovplyvniť antikor, pozinkované fitinky si nevšímate. PPR j elen pre skúsených, tam treba oko a prax, skrutkový spoj urobí aj laik. Všeobecne platí, že masívnejší prvok má vyššiu trvanlivosť a to PPR spľňa.
Odpovedať
@jan45 Nechem sa tu hádat,lebo človek ked tu niečo napíše hned mu oponujú.Ja nezatracujem PPR,premna nech si dá aj gumenú hadicu.Na margo gepard nemá antikor,ale zliatinu hliníka a kremíka,dalej prečo teda výrobcovia kotlov nedoporučuju potrubia s PPR,dokonca pri výmenach kotlov doporučujú osadit oddelovací výmeník od tohto rozvodu???Tiež pracujem v odbore a dokonca svetový výrobca kotlov buderus mi raz pri návrhu výmeny kotla kde je rozvod z PPR odpovedal ,že bez oddelovacieho výmennika ho tam ani nemáme dávat .lebo za rok je výmeník zanesený.Len pre info dali sme tam vitodens 100 a bez problémov,samozrejme pravidelný servis. Na margo pozink fitingov-nepoužívam ich už ani na rozvod vody nakolko šli s kvalitov velmi dole a pri kúrení by ma to ani nepadlo,tobôž ma kolkokrát zarazí ked ich vidím na rozvode plynu.Vždy sme radšej daváli čierne,teraz mosadz. :-)
Odpovedať
U známych som menil kotol, starý Protherm za Viessmann. A dal som oddeľovací výmenník, lebo rozvod kúrenia v PPR. Odporúčal aj predajca, aj výrobca. A Buderus tiež. Videl som pár výmenníkov s PPR rozvodom - katastrofa... Ale z PPRky som si s kľudným svedomím urobil rozvod vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 To čo platilo o PPR pred pár rokmi to neplatí v súčasnosti,ak ideš s dobou a trošku sa dalej vzdelávaš. Existuju nové rady PPR.......PP-RCT https://www.wavinekoplastik.com/cz/11... https://www.wavinekoplastik.com/cz/tr... @dedo758 Prečo myslíš,že pri použití PPR /pri Vitodense od Viessmannu odíde nerezový výmenník / ? Ak mám použite radiatory z liatiny,PPR,mosadz......aká chemická reakcia môže nastať s nerezou ? Ak kombinuješ zelezo,hliník,ppr....v tom prípade sa nečudujem ,že nastávajú problémy. Jediný problém môže byť u PPR v kúrení " sliz ". Neviem ako presne vzniká a či sa nejakou úpravou vody dá tomu predchádzať. Do rodinného domu oddelovací výmeník na kúrenie ? Môzeš hodiť link,nech sa trochu poučím ? Dík.
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 @robo28w určite výrobcovia majú dôvody, prečo to nedoporučujú, nepoznám ich, lenže povrch plasthliníka je z obdobného materiálu aspoň reakciou na vykurovaciu vodu. Ak komunikujete s BOSCH vývojom,, klobúk dolu
Odpovedať
Výmenník neodíde tak, žeby sa nebodaj urobila dierka, taký som ešte nevidel, ale ten sajrajt čo sa vnútri vytvorí a napáli na steny - a to bol systém napustený upravenou vodou, radiátory prepláchnuté a osadené filtre ako treba...
Odpovedať
Trošku sme odbočili od témy. Mám isť teda do lisovaného alpexu? Nejakej netesnosti sa nebojím nakoľko žiadna rúra nebude osadná v stene, ale budu trčať vonka, pri najhoršom si vytopím pivnicu pri tlakovaní systému nie ? :)
Odpovedať
Jasné, AlPex. Akurát estetická stránka tvaroviek nič moc. Ale aj na to je pomoc... http://www.agua.sk/sortiment/kryci-so...
Odpovedať
@dedo758 Estetiku vôbec neriešim, nakoľko to je viac menej prerobená pivnica, a ak tam bude niekto niekedy bývať, tak my keď budeme na dôchodku (ak sa ho vôbec dočkáme ) :-)
Odpovedať
@borios66 A tie lisovacie klieste na to potrubie si chces tiez kupit? :)
Odpovedať
lisovacie klieste sa daju kupit bazarove a po pouziti ich dalej predat, dokonca aj za rovnaku cenu ako bola kupna (popripade o 5E vyssiu :) )
Odpovedať
@ludo65 ak nejaké máš šup ponuku do SZ
Odpovedať
@jan45 Tam nevadi rozdiel tlakov tam ide o to,ze kyslik na molekularnej urovni sa snazi natlacit z prostredia s vzssou koncentraciou,do prostredia s nizso u koncentraciou.Cez plast to dokaze,cez kov nie.Toto som nezistil ja,iba som sa to docital.Ma to ale nieco doseba,pretoze ked pri vypustani systemu UK tecie hrdzava voda,co je zle,tak je to vzdy vtedy ked je na rozvod pouzite PPR.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 nepoužívali sa plasty a voda tiekla hrdzavá, prečo? Tá molekulárna fyzika je zaujímavá, ale to sa týka skôr plynov a tekutín, už menej pevných látok
Odpovedať
@jan45 No tak sa tam nejakym sposobom dostaval kyslík.Ja neviem vsetko,
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 Kyslík je vo vode prirodzene obsiahnutý. Práve o rozdiel tlakov tam ide.Ak máš nejaké netesnosti ,tak práve cez ne sa ti môze dostávať vzduch do kúrenia a hrdzavieť kov,alebo vykuruješ vodou studenšou ako 60°C. /nizkoteplotná korózia/ Prečitaj si tu o zapojení expanznej nadrži. https://vytapeni.tzb-info.cz/potrubi-... Tam ,kde sú v grafe tie červené miesta ,v tých zapojenia vznikajú v systémoch podtlaky a je úplne jedno ,či je to plastový,alebo kovový rozvod pri netesnostiach si systém sám nasaje vzduch a máš hneď hrdzavú vodu.
Odpovedať
@zmrzlina_sk Kyslik je vo vode prirodzene obsiahnuty,ale v okruhu UK postupne,zreaguje s kovmi,a ked satam dalsi nedostava,co nema,tak potrubie nema dovod hrdzaviet.Nizkoteplotna korozia sa tyka kotlov,a ide v podstate o neziaducu kondenzaciu spalin v kotli,ktory na to nie je stavany ,pri nizkej teplote vykurovacej vody.Vznika na strane spalin,nie vykurovacej vody.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?