Rozvod vody PPR alebo PEX AL PEX?

Profilova fotka
Chceli sme pouzit plasthlinik, ale vodar nas prehovara na PPR. Tvrdi, ze tie rozvody z PPR nas preziju a ze zbytocne by sme preplatili tie plastohlinikove rozvody. Cena za pracu pre PPR ako aj za PEX je rovnaka. Co ste pouzili vy a preco? Je ten rozvod z pex al pex az tak drahy oproti ppr?
Odpovedať
1
2
6
Profilova fotka
Al-PEX pokladám skôr za výhodu pre montéra ako zákazníka, PPR používam 20 rokov bez problémov. Rozdiel je v cene tvaroviek.
Odpovedať
Voda kľudne aj PPR, kúrenie kvôli kotlu potom radšej plastohliník... Pridávam sa k Jánovi, 20 rokov bez problémov...
Odpovedať
Profilova fotka
@myselka001 neviem aky je cenovy rozdiel, ja som dal alpex, su spratnejsie (maju tensiu stenu) a mensiu tepelnu roztaznost, co moze niekdy byt dolezite, pri dlhsich trasach teplej vody. A pri alpexe sa daju tie drahe tvarovky casto usetrit. Zivotnost PPR, ale rozhodne problem nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
@myselka001 PPR určite nie.
Odpovedať
@poliacik321 Dovod?
Odpovedať
Profilova fotka
@sprite001 pretože som riešil niekoľko porúch na rozvodoch z týchto rozvodov. A bolo smutné pozerať na zákazníka keď sa rozbíjala desatročná kúpeľňa. Jediná výhoda rozvodov PPR je ich cena a že s ním dokáže robiť každý amatér. Najlepšie je to vidieť na stavbách,kde je každý murár aj vodár.
Odpovedať
Ja som daval al-pex. Oproti PPR je tam radovo menej spojov.
Odpovedať
Profilova fotka
http://voda.tzb-info.cz/normy-a-pravn...
Odpovedať
@antonmesaros Co konkretne ste mali na mysli?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak budete hľadať na TZB (mne sa nechce) tak je tam starší článok o chybách PPR ,najmä pri teplovodných rozvodoch.
Odpovedať
@poliacik321 Moj vodar je vyuceny vodar a ma 16 rocnu prax. Robi rozvody aj z PPR aj z plasthlinika. Ved ked mi spravi rozvod z PPR, tak spravi aj tlakovu skusku na dvojnasobny tlak. Co sa moze stat po case? Co bol dovod burania tej kupelne? Ved spoj moze povolit aj pri PEXe, nie?
Odpovedať
Kvalitne zvarený spoj PPR-PPR nepovolí... povoliť môže fiting na závitoch, to sa stalo aj mne, ale mojou chybou. Zváraný spoj mi ešte (klop, klop) netiekol.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sprite001 ale veď pre mňa za mňa si do stien zabuduj čo chceš...ja tam bývať nebudem...aj ostatní
Odpovedať
@poliacik321 Mam pocit, ze si zastanca len jednej znacky (rehau) a vsetky ostatne materialy kategoricky odmietas! Z PPR si asi nikdy nerobil alebo si taky isty murar ako si napisal! Howk!
Odpovedať
@sprite001 citam, rozmyslam co som cital, pisem.... ale to by som chcel asi vela od "odbornika" na kurenie, ktory vie len to co sa docital a povedal mu jeho vodar, ze? Ja tam nikde nevidim tvrdenie, ze len jedno je najlepsie. Ja tam vidim skusenosti a odporucania od dvoch ludi, co sa tym zivia uz nejaky cas, na rozdiel od teba, co si mysli, ze tlakova skuska je zaruka, ze to bude vsetko v poriadku
Odpovedať
@cubicomp tvoj prispevok ma asi taky isty prinos pre tuto diskusiu ako posledny od @poliacik321. btw. nie som ziadny odbornik na kurenie, ale zaujima ma nazor inych co stavali a stavaju dom. Kazdy vodar mi tvrdi nieco ine a o predajcoch radsej pomlcim. A tvrdenie, ze "PPR urcite nie" bez padnych argumentov hovori samo za seba.... Ty si co pouzil a preco?
Odpovedať
@sprite001 ja mam rehau... A tvoje padne argumety pre PPR su kde? Dal si sem nejake? Chces pocut padne argumenty? Sak si ich dostal na zaklade skusenosti. Aj si porozmyslal co si cital alebo potrebujes este raz? Jeden tvrdi ze PPR je fajn, dalsi tvrdi ze nie. Prvy je dobry aj bez argumentov, druhy je zly lebo tvrdi opak. Ale sak si naozaj daj do steny co chces, nikto ta nenuti do nicoho, byvat v tom budes sam. Moze to dopadnut len dvojako: vydrzi, nevydrzi. Nic ine sa stat nemoze :-D
Odpovedať
Profilova fotka
keby vodári, či už projektanti alebo montéri postupovali podľa predpisov a skúseností, používali by väčšie priemery a to by výrazne posunulo PPR dopredu. Sú oblasti, kde je tvrdá voda a môže dôjsť k zaneseniu potrubia, pretože sa bežne používa Alpex 11mm na vetvy dlhšie ako 3m. Aj keď odpor potrubia je nižší ako bol pozink, dochádza k strate tlaku. Alpex pri použití na teplú vodu treba dobre izolovať. norma myslím požaduje 20mm, PPR potrubie pôsobí ako izolácia už svojou hmotnosťou. Ale sú to žabomyšie vojny, funkčné sú rovnako. Kto sa bojí, že mu praskne potrubie, dá si pozink.
Odpovedať
@jan4 čítam tvoje príspevky v mnohom ti dávam za pravdu ale že tu niekomu ideš radiť pozink ?týmto si ma dostal polotvrdá med a tvrdá pájka aje 100 rokou klud .
Odpovedať
@alexander1976 a ešte pri ppr praskanie nehrozí to je prežitok amerického plastu ked montéri šetrily na predpísanom množstve kompenzátorov zo skúsenosti viem že ppr povolí zvyčajne vo zvare nedokonalý zvar alebo je znížený prietok v dôsledku pretavenia a následného zhrnutia materiálu smerom do vnútra .
Odpovedať
Profilova fotka
PPR rozvod do rodinného domu určite nie! PPR ma nízku životnosť cca 25r a začne práchnivieť .
Odpovedať
Heeej? Tak to aby sa polovička republiky začala o 10 rokov báť... ;-) Prečo sa to potom používa aj na stúpačky v panelákoch, keď tam musí byť deklarovaná životnosť minimálne 40 rokov?... a je veľa výrobcov, ktorí ju deklarujú, tak to práchnivenie mi príde prehnané...
Odpovedať
Profilova fotka
@instalater po 25 rokoch budem s radosťou obíjať zo steny obkladačky , lebo sa mi to zunuje a ostarne a vymieňať PPR za niečo, čo sa bude v tom čase používať. Pred cca 10 rokmi, kedy nebolo PEX-AL-PEX, len PPR, to bolo to naj na trhu. Doba sa mení, nastupujú nové technológie, ale to ešte neznamená, že PPR je vôbec nepoužiteľné! O 5 rokov keď vymyslia niečo zase nové, budete tak isto odsudzovať PEX, ako PPR....
Odpovedať
Ono už aj dnes je PPR-ka s hliníkovou vložkou... http://www.fv-plast.cz/ppr-trubky-sta...
Odpovedať
Jednoznačne PEX-AL-PEX všetko.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez som za plasthlinnik a mame ho navrhnuty aj v projekte. Mame dlhe trasy potrubia bolo mi vysvetlene ze PPR treba dilatovat sluckami, plasthlinnik nie . Hadam ten projektant nie je hlupak :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@prirodokochac Nemám v pláne tu mudrovať !Len som chcel poradiť , že PPR v dnešnej dobe do RD už nepatrí! Áno PPR je dobrá na rozvod vody v kúpeľni , ale nie ako celkový rozvod v dome. Môže sa stať , že bude nutné sekať podlahy a čo keď si budete musieť zničiť aj podlahové kúrenie ? Plast-hliník nie je novinka ! Len sa nepoužíval tak často kvôli vysokej cene tvaroviek a malo ktorý inštalatér mal možnosť ho zhotoviť kvôli náradiu .Plast-hliník bol kedysi len pre veľmi bohatých ! I dnes nemajú všetci inštalatéri lisovačku na plast-hliník. Preto ide PPR jak párok v rožku .
Odpovedať
Profilova fotka
cital som tu vela nazorov moj nazor je taky ajplast hlinik ma komponenty na kolena a ine veci jedine co je vyhoda ze sa tahad do 200 a tam nema spoj ale inak ma spoj vsade ak PPR . ppr ked ju pritlacite vrati sa do povodneho priemeru skus to plasthliniku a treba si pozriet a co sa tyka podlahovky vsetci tiez odporucuju trobky len splastu a nie plast hlinik treba citat vsetko. to je len moj nazor a to ze ppr sa rozpadne za 25rokov to je naozaj velky odbornik podla mna trulo lebo este som nepocul o takom plastne ktory sa rozlozi za 25rokov
Odpovedať
@lucya1985 plast hlinik ma omnoho menej spojov oproti ppr. Kolená je možné kúpiť no tie potrebuješ maximalne na hrubsie priemery trubok, kde je hlavny privod vody, ostatne stacia iba T-cka + nastenky.
Odpovedať
Na lisovanie plastohliníku netreba lisovačky, stačia aj ručné kliešte a čeluste... do 26-ky v pohode - začínal som tak pred ôsmimi rokmi a pohoda... 8-)
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?